NAIVA MYNDIGHETER DEL 2

Om förhören av den misstänkte personen Enesa Osmanovic är beskriven på ett riktigt sätt i förundersökningsprotokollet så blir jag bekymrad. Frågorna är så återhållsamma och naiva att jag baxnar. Inte en fråga går ut på att försöka knyta de misstänkta till någon av alla inbrott som kan knytas till verktygen i parets fastighet.

Polisförhör Enesa

Om det är så här som polisen jobbar för att lösa brott så förstår jag att uppklarningsprocenten är så bedrövligt lågt.

Sannolikheten för att paret har med inbrotten att göra på något sätt är ju uppenbar. Antingen har någon i familjen begått inbrotten eller någon i vänskapskretsen som de sedan köpt eller hanterar stöldgodset åt. De måste ju utan tvivel veta hur de kommit över stöldgodset. Ingen kan väl i sin vildaste fantasi tro på vad Enesa Osmanovic säger i förhöret.

I förhöret vid Kalmar tingsrätt ändrade Enesa Osmanovic sina uppgifter.

Förhör Enesa tingsrätten

Hon har alltså ljugit under tidigare förhör och nu hittar hon sannolikt på nya sagor under rättegången.

En omständighet är lite märklig med paret Enes och Enesa Osmanovic. Inte bara att de nästan heter samma sak de är också födda på samma dag 1973-05-01 men enligt personnumret är Enes född i Kristianstad län och Enesa i Gävleborgs län. De har dessutom två vuxna barn Christoffer och Roberta.

Hur försörjer sig då paret Enes och Enesa Osmanovic sig? Enes som är 46 år, är sjukpensionär med en pension på 6 000 kronor/månad, således ca 72 000 kronor per år men uppenbarligen jobbar han en del på företaget Denni Allmetal som är en enskild firma som är registrerad på Christoffer Osmanovic.

Enesa Osmanovic har under åren 2016-2018 inte deklarerat någon inkomst överhuvudtaget. Hur överlever paret Enes och Enesa Osmanovic på 72 000 kronor per år med ett hus i Örsjö och med en skuld på 400 000 kronor? Trots det inga skulder hos kronofogden! Överlevnadskonstnärer?

Trots den väldigt låga inkomsten stoltserade Enes Osmanovic i november 2018 med denna nyinköpta bil som också var registrerad på Enes Osmanovic enligt Transportstyrelsens dokument.

BMW Enes Osmanovic
BMW I8, årsmodell 2017

Det är en BMW med modellbeteckning I8 och med ett inköpspris på ca 1,1 miljoner kronor som ny. Även om det är 2017 årsmodell borde priset varit runt 900 000 kronor. Hur är det möjligt med en pension på 6 000 kronor per månad.

Men det fanns ytterligare exklusiva fordon i familjen. Som de gillade att visa upp.

Bil MVC

En Can-am Spyder vid sidan om BMW.

Motorcykeln har väl ett inköpspris på ca 200 000 kronor. Skrotningsfirman i Nybro måste ha gått väldigt bra. Eller var det just därför som gränspolisen och flera myndigheter genomförde en razzia mot företaget?

Hur lyckades då det svenska rättsväsendet med detta fall. De 230 000 kronor som polisen tog i beslag den 23 maj lämnades tillbaka till Enesa Osmanovic då polisen aldrig kunde bevisa någon brottslighet/penningtvätt.

Kunde polisen knyta någon av alla inbrotten till paret? Nej, jag vet inte ens om polisen försökte göra det. Inget tyder på det i vara sig förundersökningsprotokollet eller i domen från Kalmar tingsrätt. Helt obegripligt!

Det enda som Enes och Enesa Osmanovic fälldes för vid Kalmar tingsrätt var grovt häleri.

Påföljd m.m.
”Villkorlig dom med samhällstjänst 160 timmar. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle fängelse 6 månader ha dömts ut.”

Samhällstjänst 160 timmar. Vilket straff! Det är ju snarare en klapp på axeln. Undrar hur alla dessa företag och personer som utsatts för dessa brott tänker när de ser vilken påföljd Enes och Enesa Osmanovic döms till. Som brottsoffer hade jag nog haft svårt att hålla mig för skratt.

Däremot tror jag att Enes och Enesa Osmanovic skrattade gott åt det svenska rättsväsendet när domen kom från Kalmar tingsrätt.

Hur naiva är man i landets rättsväsende? Eller är resursbristen så enorm?

PS

Det verkar också som paret rymt fältet efter att domen kom den 21 augusti! Denni All Metall har varit stängt och är enligt Skatteverket avregistrerat i augusti. Om det pågår någon utredning hos Skatteverket är inte någon offentlig uppgift annat än att Skatteverket begärt in näringsbilagan till deklarationen för 2017.

BMW:n har tydligen sålts den 3 oktober då ett ägarbyte registrerats hos Transportstyrelsen.

 

32 reaktioner på ”NAIVA MYNDIGHETER DEL 2

 1. Calle 2019-10-24 / 18:57

  Vad Sverige behöver är en Duterte i ledningen!

  Gilla

 2. Sven 2019-10-24 / 16:48

  Thoralf, BWM köpte han på kredit enligt fordonsstatistiken på regplåten. Säkert leasing..

  Gilla

  • Sven d.ä. 2019-10-24 / 20:16

   Dörrarna på bilen verkar vara svåra att stänga på den dyra bilen.

   Gilla

   • Thoralf A 2019-10-24 / 21:53

    Gångjärnen måst vara felmonterade.

    Gilla

  • Niklas R 2019-10-25 / 15:39

   Vilket är ännu mer förvånande eftersom ingen bank skulle ge honom kredit på 1.1 miljoner med en deklarerad inkomst på 72 000 kronor.

   Gilla

  • Bo Adolfsson 2019-10-24 / 20:00

   Snart blir det väl också ja till surrogatmammor, som m vill ha.
   Så var det med den konservatismen!

   Gillad av 1 person

 3. Sven d.ä. 2019-10-24 / 14:25

  Jag tror att poliser, åklagare etc är så trötta på situationen. De vill bara beta av snabbt, snabbt. Ingen kvalitet. Ingen känsla för vad de gör. Och Inget ansvar. Bara bort med det. Det kär finnas 75000 överklaganden på utvisningar i Sverige. Migranterna kommer att avlida (efter en lång pension bekostad av de andra pensionärerna) innan deras fall kommer upp.

  De måste komma någon som kan vända upp och ned på det hela. Ta tag i problemen och göra om – drakoniska (i den urspungliga betydelsen) förändringar.

  Gillad av 1 person

 4. Gunnar Karlsson 2019-10-24 / 12:34

  Off Topic

  En gammal räv drar brallorna av miljömupparna !!!

  //Gunnar

  Gilla

 5. Thor 2019-10-24 / 09:36

  Det är förstås skumrask när det handlas lyxbilar av personer utan inkomster. Var finns skatteverket och skönstaxeringen? Hålls skatteverket tillbaka av rädsla för rasismstämpeln? Antagligen. Och otroligt ledsamt för alla bestulna.

  Jag återkommer dock till årtiondets rättsskandal vad gäller ekonomisk brottslighet: Rami Care AB i Malmö. 563 miljoner utbetalt från Försäkringskassan, endast 14 miljoner utrett och lagfört. Varför rullar rättsväsendet tummarna angående de övriga 549 miljonerna? Landet plundras och mycket lite görs, makthavare vill att allt glöms för att skydda sig själva, de kriminella lever gott. Det är dags för en nationell folkresning.

  Gillad av 3 personer

 6. turrim 2019-10-24 / 09:32

  Här måste det ha skett ett misstag. Det kan inte vara referatet av polisförhöret. Det måste vara advokatens PM från hans första möte med klienten som har kommit på avvägar och hamnat i förundersökningen. Märkligt att ingen protesterat.

  Gilla

  • Thoralf A 2019-10-24 / 11:49

   Nej, det är från polisförhör den 24 maj. Dagen efter razzian på företaget där väskan med 230 000 kronor påträffades.

   Gilla

 7. messkalle 2019-10-24 / 04:27

  Thoralf, vaknar, läser googleflödet. ETC – kan inte läsa mer. Denna nyhet måste vara räddningen på CO2 utsläppen och Sveriges strömförsörjning. Nej jag somnar om.
  ”Vad händer om E4:an elektrifieras?
  Sverige har elbrist hävdar Moderaterna. Det är helt fel – motorvägarna kan själva ge el till all den långtradartrafik som landet behöver.”

  Gilla

  • Niklas R 2019-10-25 / 15:42

   Har prövats i verkligheten och det fungerade inte. Vilket var kritikernas påpekande innan de byggde de olika testvägarna för några hundra miljoner.

   Nästa förslag.

   Gilla

  • Olle 2019-10-24 / 11:40

   Finns ingen framtid i Kalmar, även om Johan Persson lever i sin rosa bubbla.

   Gilla

 8. Onkel Björn 2019-10-24 / 00:08

  Juridik och moral är helt skilda saker och hör inte ihop. Kan ibland tyckas fel, men så är det. Att ljuga vid förhör hos polisen är helt tillåtet. Man kan ändra sina uppgifter hur många gånger som helst, det är ju först när man kommer till domstolen som domaren måste göra en tolkning av sannolikheten av vad den misstänkte säger och hans trovärdighet samt vad åklagaren har för bevis. Men finns inga bevis eller trovärdiga vittnen som styrker någon skuld kan det vara svårt att fälla någon.

  Uppdrag granskning, SVT kanal 1, tog under kvällen upp hur vittnen tystas. Och utan vittnen som vågar ställa upp är det svårt för polisen att kunna utreda brott. Åklagaren i sin tur åtalar inte (åtminstone inte som regel) om han känner att utredningen är så tunn att han inte har någon chans att vinna i domstolen.

  ”Frågorna är så återhållsamma och naiva att jag baxnar”, skriver Toralf. Visst kan man kanske tycka det. Jag har inte läst FU-protokollet och vet inget om detta ärende annat än vad som skrivits här om det. Poliserna har ju kunnat knyta en del av verktygen till olika inbrott.

  I sådana här fall så ligger det ju på rättsväsendet att kunna bevisa att föremålen är stulna och att den misstänkte är skyldig till inbrotten. Den misstänkte behöver inte kunna bevisa att han är oskyldig. Finns inga vittnen eller spår som kan knyta den misstänkte till brottet kan det vara svårt att kunna bevisa det. Sen kan det ju faktiskt vara som så att de har fått eller köpt föremålen på något loppis. Nu dömdes de ju för häleri. Gissar att det är för verktygen

  Polisen om någon ska ju följa de lagar som finns. Att sådana här människor klarar sig så väl som de nu gör kanske beror på att våra lagar borde ändras. Man kanske ska kunna vara tvungen att kunna bevisa att man äger det man har och är det som så att man förvarar saker åt någon annan i sitt hem så kanske man även där ska vara skyldig att veta vem denne är. Man kanske också borde kunna bevisa att de föremål man äger är köpta med pengar som man ska kunna redovisa var de kommer ifrån. Har man vunnit på spel så kanske man även där ska kunna bevisa det.

  Polisen jobbar i stark motvind. Är övertygad om att de också tycker att det är frustrerande att sådana här människor klarar sig och kan leva som de gör. Men finns ingen som har sett något inbrott eller att polisen har gjort en brottsplatsundersökning och hittat spår som kan knyta någon av dem till inbrotten, så står man ju där utan att ha så mycket att gå på. Och med tanke på alla skjutningar och mord som nu sker i detta landet, så kan jag tänka mig att det är sällan som det görs några ordentliga brottsplatsundersökningar vid inbrott. Polisens tekniker har säkert fullt upp med den grövre brottsligheten. Gott om tid är faktiskt något som polisen har ont om idag.

  Detta landet har blivit ett paradis för brottslingar och vad gör våra ansvariga politiker? Görs det något för att stävja utvecklingen. Jag tvivlar. Det märks ju i alla fall inte.

  Slutligen, Toralf skriver ”Sannolikheten för att paret har med inbrotten att göra på något sätt är ju uppenbar” , ” Ingen kan väl i sin vildaste fantasi tro på vad Enesa Osmanovic säger i förhöret”
  Tror inte att polisen heller tror på vad hon säger. Men kan man inte bevisa motsatsen så kan man inte. Då ska det till en duktig och övertygande åklagare för att kunna få rätten på sin sida.
  I annat fall så står man där, vare sig man vill eller inte.

  Det är kanske inte så underligt att det ser ut som det gör i landet idag och att brottslingar från en stor del av världen söker sig hit.

  Gilla

 9. stigrydmark 2019-10-23 / 23:12

  Sveriges åklagare tycks gemensamt vara överens om att inte utdöma stränga straff. I synnerhet inte medverka till fängelsestraff, våra fängelser är ju fulla och det kostar att bygga fler. Detsamma gäller straff som innebär utvisning. En kriminell invandrare är alltid en tillgång, och när åklagaren nödgas döma till utvisning är det alltid med rätten att få komma tillbaka. Invandrarens färdigheter måste bevara.

  Gillad av 1 person

  • Onkel Björn 2019-10-24 / 00:17

   Och när man sen försöker bli av med de oönskade, så lyckas man inte utan tvingas resa hem med dem igen. Man kan ju undra varför man inte sätter på mannen en fallskärm och sparkar ut honom från planet.
   Undrar vad kalaset kostade.

   Gillad av 1 person

  • Anonym 2019-10-24 / 08:09

   Du borde veta att det är domstolen som domer och inte åklagaren!

   Gillad av 1 person

   • Rune 2019-10-24 / 09:12

    Domstolen kan inte utdöma något annat straff än vad åklagaren har yrkat.

    Gilla

 10. Robban 2019-10-23 / 21:38

  Vid ett regeringsbyte så kommer det behövas en organisation/ny myndighet, som på heltid ägnar sig åt att identifiera och byta ut ledning och folk i diverse organisationer, skolor, statliga verk och förvaltningar mm
  Det kommer inte räcka på långa vägar, med bara ett byte av regering för att få ordning på landet igen!
  ”Deep state” måste rökas ut/ryckas upp med rötterna och nya personer tillsättas!

  Gillad av 3 personer

 11. Stig Bergman 2019-10-23 / 20:07

  Thoralf! Jag kommer väl före dig till Sankte Per och då ska jag, av säkerhetsskäl, lägga ett gott ord för dig direkt till honom. Men av olika skäl är väl det förfaringssättet en aning osäkert, varför jag tar det säkra före det osäkra och klickar på en annons i samband med artikeln. I väntan på boken alltså.

  Gillad av 1 person

 12. martiusus 2019-10-23 / 19:40

  Jag tror inte det kommer att hjälpa med fler poliser.
  Det är fel personer som antas till utbildningen.

  Är det ungefär samma ”psykologiska test” hos polisen som ställs vid urvalet av svenska jägarsoldater, ja då är det illa, mycket illa.

  Som jägarsoldatens pappa skrivit om var några av frågorna, utformade av genuspedagoger,
  socionomer och andra tokkärringar:

  ”Var du en av dom som satt och kastade suddgummi under lektionerna?”

  ”Är du kompis med någon invandrare?”

  ”Vad anser du om HBTQ-personer?”

  Jag vet inte vilka frågor polisen använder i sin uttagning men dom verkar
  bättre på att grilla korv än att lösa brott.

  Gillad av 5 personer

   • hllviken 2019-10-23 / 21:35

    SOS – hjälp oss! Hjälp oss!

    Gillad av 5 personer

   • Lollo 2019-10-24 / 17:44

    Idioten till höger på bilden är Sveriges energiminister. Han saknar helt utbildning och har aldrig haft ett riktigt jobb.

    Björn Gillberg har räknat ut vad som krävs för att göra Sverige fossilfritt till 2045. Det behövs el motsvarande 6 kärnkraftverk för ca. 480 miljarder kronor. Idioten till höger på bilden tror att man kan stänga de få kärnkraftverk vi har kvar och ändå klara Sveriges energibehov.

    Gillad av 1 person

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s