BRISTFÄLLIG ANALYS

Dagens kommunfullmäktigemöte inleddes med en information från en projektgrupp som inlett arbetet med att ta fram en ny översiktsplan för Kalmar kommun. Den är beräknad att komma upp i kommunfullmäktige om ca två år för beslut. Det finns ett antal saker som jag kommer hålla ett extra öga på, inte minst allt som har med de så kallade klimatförändringarna att göra och hur man kommer hantera detta i översiktsplanen.

Idag gjorde jag dock en reflektion när projektgruppen presenterade sin syn på befolkningsutvecklingen i kommunen och den vision som de jobbar efter. Man hade tre olika scenarier på befolkningsökningen, låg, mellan och hög. Låg innebar ca 300 personer/år, mellan innebar ca 500-600 personer/år och slutligen hög med ca 1 000 personer/år. Uppenbarligen var det hög som projektgruppen i första hand utgick ifrån då befolkningsökningen i Kalmar varit drygt 900 personer/år som ett genomsnitt de senaste 5 åren då befolkningen ökat med drygt 4 600 personer i kommunen. Vilket med tanke på dagens ca 69 000 invånare skulle ge 100 000 invånare år 2050.

Nu vet jag ju att både majoriteten och uppenbarligen även tjänstemännen inte analyserat befolkningsökningen i detalj. Det är riktigt skrämmande med en så bristfällig analys men alla vet ju att det är tabu att tala om massinvandringen och dess konsekvenser, till och med fakta från SCB. Räknar jag om befolkningsökningen sedan 2013 i procent och delar upp det på personernas bakgrund fås följande fördelning på dessa 4 600 personer.

Befolkning 2013 2018

Med andra ord består 70-80 procent av befolkningsökningen av personer med utländsk bakgrund. Utrikes födda utgör hela 58 procent av befolkningsökningen. Inrikes födda med två inrikes födda föräldrar består endast av drygt 18 procent. Omvandlat i siffror innebär det 862 personer under 5 år, vilket i praktiken innebär av 172 personer per år.

Om regeringen och de som kommer styra Sverige de kommande åren lyckas hålla nere massinvandringen till ett minimum så kommer inte befolkningsökningen vara mer än de ca 300 personer som var det mest osannolika scenario enligt projektgruppen.

Jag skulle inte gråta över en sådan utveckling om vi sedan även kunde få igång en återvandring av människor till MENA-länderna så skulle jag inte ha något emot att befolkningen minskade i Kalmar. Det skulle vara positivt för kommunens ekonomi och för tryggheten i kommunen.

PS

Det finns mer att skriva om från dagens kommunfullmäktigemöte men det kanske jag sparar till en insändare till lokaltidningarna innan jag tar det på bloggen.

16 reaktioner på ”BRISTFÄLLIG ANALYS

 1. turrim 2019-10-29 / 17:38

  Jag ser stundom på det engelska programmet ”Vräkning pågår” på Kanal 12. Det är i vissa avsnitt ett otäckt program där man i bild kan se hur människor har förvandlat en snygg lägenhet till en svinstia och man bor mitt i skiten.

  Jag blir också förvånad över hur ärliga personer i England ligger i underläge mot skurkaktiga uthyrare eller den som man hyrt ut till eller som ockuperat mitt hus. Polisen ställer inte upp. Det är civilmål som ska dras i domstol och sedan kronofogde med långa tidsutdräkter och kostnader.

  Utebliven hyra, städning, skadekostnader på lägenheten och transport till soptippen av kvarlämnat drabbar helt den ärlige.

  Jag antar att det är motsvarande problem i Sverige om än i mindre omfattning än i Londonområdet. Men jag tror att även i Sverige så är det ägaren som ligger i juridiskt underläge mot den oförskämde och påstridige. Därför rekommenderar jag den som funderar på att hyra ut sin lägenhet att först se på några program på Kanal 12. De som drabbas där har agerat utan att ana vad som skulle drabba dem.

  Gilla

  • Roger... 2019-10-29 / 18:19

   Liknande intressant program som inte kommer att hända i Sverige, ut på gatan bara.

   Gilla

  • turrim 2019-10-29 / 18:34

   Jag glömde tillägga att jag nyligen såg ett avsnitt där ägaren fått domstolsutslag på att ockupanterna skulle ut, men ändå avråddes från att gå in i sin lägenhet; kvarvarande skurk kunde anmäla honom för intrång. Eller när kronofogden fått ut ockupanterna så avråddes ägaren från att låta skurken komma åter över tröskeln för att hämta något: ägaren kunde anklagas för intrång!? Juridik på hög nivå.

   Gilla

 2. martiusus 2019-10-29 / 17:00

  Passar det inte för dessa så kallade flyktingar att bo i husvagnar eller ombyggda stall så åk tillbaka till krigets Syrien, det är ingen som hindrar er tvärtom många svenskar är glada att bli av med er

  Sverige har nu nått smärtgränsen vad gäller mottagande av folk som söker asyl. Tack vare de generösa regelverket i Sverige så är det många ”falska flyktingar” som söker sig hit, detta på bekostnad av de som verkligen har skyddsskäl.

  Det är vänstern och miljöpartiet som odlar myten att ingen lämnar sitt eget land utan verkliga flyktingskäl.

  Men många lämnar sitt hemland om generösa bidrag, nya fina kläder och en bostad lockar.

  Hade jag kunnat byta ut ett plåtskjul utan rinnande vatten och el i Nairobi mot en fullt möblerad tvåa med platt-TV i Rosengård så är det klart jag hade gjort det.

  Gillad av 1 person

 3. Gunnar Karlsson 2019-10-29 / 12:08

  Det är inte bara Kalmar kommun som skulle må mycket bra både ekonomiskt och trygghetsmässigt av en återvandring, för VARJE svensk kommun skulle det vara en välsignelse !!

  //Gunnar

  Gillad av 3 personer

  • Stefan 2019-10-29 / 15:37

   Visst är det sanslöst att Sverige i utlandet marknadsförs som ett kravlöst bidragsparadis men det allra värsta är ju att denna information är korrekt och sann. Vi har ju faktiskt ett kravlöst bidragssystem för människor som aldrig har bidragit eller kommer bidra med en enda skattekrona. Detta samt fri sjuk- och tandvård för illegala invandrare har ju många av de politiker som nu förfäras över Svenska Institutets hemsida varit med och beslutat om!

   Gillad av 1 person

 4. robbe 2019-10-29 / 08:31

  måste bara kommentera ett tidigare inlägg om sd-hataren som för fram att bränder på usa`s västkust var klimatrelaterade. snarare är boven miljöpolitiker som fått igenom skyddslagar av stora områden skog så det är olagligt att gallra och därmed försvåra/förhindra skogsbränder.

  lägger en länk här
  https://www.forbes.com/sites/chuckdevore/2018/11/27/trumps-right-about-californias-fires-it-wasnt-climate-change-two-new-california-laws-prove-it/#71e170bd22e3

  Gillad av 1 person

 5. HS 2019-10-29 / 06:54

  Svensken har inte den intellektuella förmåga som krävs för att analysera samhällsutvecklingen och som konsekvens av denna analys rösta Sverigevänligt.

  Således kommer förstörelsen av Sverige att fortsätta.

  Gilla

 6. Laglydig 2019-10-29 / 02:09

  I min kommun utgjorde drygt 145 % av befolkningsökningen delen av befolkningen med utrikes bakgrund (utrikes födda plus två utrikes födda föräldrar), så det är sannolikt något värre i min kommun än i Kalmar.

  Men det finns ju två sidor av myntet…

  Om man inte ökar andelen skattebetalare så kan man ju öka befolkningen som genom skatteutjämningssystemet ökar skatteintäkterna (låt någon annan betala).

  Så vad gör den styrande regimen i min kommun då? Jo, man baserar en befolkningsprognos fram till 2022 (gjord av SCB) på några månaders stagnation i befolkningsutveckling år 2019 så att SCB:s prognos skrivs ned kraftigt. LÄGLIGT! Jämfört med t ex Migrationsverkets prognos över anhöriginvandring etc så räknar man med en befolkningsökning de kommande åren som bara svarar mot 1/3 del av vad som kan förvantas enligt SCB. Och min kommun är en kommun som har en utomeuropeisk befolkning som är större än rikssnittet.

  Så vad är syftet med det?

  Jag börjar ana ugglor i mossen, eftersom kommunen nätt och jämnt överlever på skatteutjämningssystemet.

  Alltså motiverar den styrande regimen den föreslagna skatte HÖJNINGEN med att kommunen behöver ha mer pengar eftersom befolkningsutvecklingen inte kommer att bli den som SCB och Migrationsverket tror i sina senaste prognoser för riket.

  Alla sätt är bra utom de dåliga! Men nästa år kommer den allt mindre skattebetalande befolkningsandelen i kommunen att behöva betala ännu mer i skatt samtidigt som den styrande regimen skär ned i välfärden!
  Kommer det att flytta in fler skattebetalare till kommunen?

  Tydligen är den styrande regimen i Kalmar kommun mer positiv och tror på en explosiv befolkningsutveckling och därför behöver man inte höja skatten för den allt mindre arbetande befolkningen.

  Den styrande regimen gör uppenbarligen allt för att behålla makten oavsett om det är en strigent linje i den praktiska politiken!

  Gillad av 1 person

 7. Sven d.ä. 2019-10-28 / 23:30

  Nu när man gör en prognos, så skulle det vara intressant om man nollade (dvs ingen ökning av) utrikes födda, det mörkblå i dit diagram. Jag antar att man gör en eller flera Exceler. Som kommunalpolitiker borde du kunna få ut dessa Exceler och göra ett eget scenario. En idé.

  Gilla

 8. Johnny_F 2019-10-28 / 22:45

  Väl skrivet med betoning av MENA, jag känner bra strävsamma kompisar från Vietnam och Kina som kämpar och jobbar och inte lever på bidrag. Kanske finns det undantag men dom jag känner sjukskriver sig ALDRIG och vårdar sitt jobb o har ofta två jobb. Det är skillnad mot MENA!

  Gillad av 5 personer

  • bossebuss 2019-10-29 / 11:29

   Ja, det finns alltid undantag. Men det är alltid de ”tomma kärlen som slamrar mest”, sådana grupper allmänheten märker mest av, därför dessa orsakar mest problem i vårt samhälle och det på alla områden.

   Gillad av 1 person

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s