ABU RAAD

Abu Raad
Abu Raad

”En annan person som också var med i den slutna Facebook-gruppen var alGanas släkting Abu Raad. Abu Raad (som föddes shiamuslim men konverterade till sunni) är imam i Gävlemoskén och har pekats ut som den militanta islamismens ledare i Sverige. Han har fått sin religiösa utbildning i Saudiarabien, ett land där salafismen är statsreligion. I Saudiarabien läste Abu Raad under åtta år hos Shaykh Ibn Baz och Shaykh Ibn Uthaymin. Båda dessa är salafister med en djup konservativ tro, exempelvis ska kvinnor och män hållas åtskilda. Abu Raad tillsattes av qatariska Sheikh Eid Mohammam al-Thani Charity stiftelsen vid bildandet av moskén 2007 med syfte att sprida den salafistiska tolkningen av islam.

Abu Raad uppmärksammades första gången 2005 i samband med att Ali Berzengi och Ferman Abdullah dömdes för att finansierat terroristattacker i Irak. I tingsrättsdomen citeras ett vittne som berättar hur Abu Raad uppmanade besökare i den moské han då verkade i (även den i Gävle) att skänka pengar: ”Imamen bad för dem som skulle spränga sig i luften som ett angrepp på USA:s armé. Man lade också ut en bönematta för att besökarna i moskén skulle placera pengar på mattan vilka enligt imamen skulle gå till dem som sprängt sig i luften och till de föräldralösa barnen”.338 339 Abu Raad dömdes dock aldrig för den påstådda insamlingen utan endast de två svenskarna vars insamling finansierade en självmordsattack i norra Irak 2004 som dödade 100 personer och skadade många fler, bland annat en Gävlebo.

Abu Raad uppmärksammades därefter 2015 när Gefle Dagblad genomförde en stor granskning av Gävlemoksén och dess centrala individer – främst Abu Raad och Ali al-Ganas. Tidningen visade att Abu Raad, likt al-Ganas, delat radikala åsikter på sin Facebook. När IS sommaren 2014 erövrade Iraks näst största stad Mosul från irakiska regeringsstyrkor hyllade Abu Raad terrorgruppens framgångar. Abu Raad uppmanade sina följare att be för sina ”sunni-syskon” som krigar mot ”svekfullhetens, icketrognas och syndfullhetens styrkor”. Han uppmanade även följarna att stötta dem (sunni-styrkorna) med sina pengar och sig själva. Inlägget togs bort efter ett dygn.

Gefle Dagblad granskade också Abu Raads kopplingar till den nu stängda hemsidan muslim.se. År 2009 fick Sveriges Imam Förbund (som delar adress med Gävlemoskén) 416 000 kronor för att minska islamofobin och rasismen i samhället. En del av projektet innehöll en professionell hemsida med information om islam. Två imamer blev ansvariga för hemsidan: Abu Raad och en imam från Göteborg. På den nu mera stängda hemsidan gick bland annat att läsa att det var förbjudet att:

 • bli vän med icketroende och tycka om dem
 • bli medlemmar i de icke-troendes samhällen
 • gå med i deras partier
 • göra deras antal större
 • ta deras nationaliteter (utom när det är nödvändigt), samt
 • tjänstgöra i deras arméer eller hjälpa till att utveckla deras vapen.

På hemsidan gick också att läsa att straffet för den homosexuella mannen är dödstraff samt att den som sjunger med i julsången ”Nu tändas tusen juleljus” ska uteslutas ur islam – åtminstone de individer som inte inser faran i att sjunga en sång som ”fullkomligt avviker från islams troslära”.

Abu Raad kommenterade senare Gefle Dagblads uppgifter till Sveriges Television och Sveriges Radio. Enligt honom själv var han inte ansvarig för hemsidan utan endast shariarådgivare. Däremot bekräftar han att homosexualitet bör straffas med döden då han menar att ”homosexualitet är förbjudet i islam och om ett land följer sharia och styret tillämpar lagen, ja då tillämpas guds lag. Avseende uppmaningen på Facebook till sina följare att stötta sunni-styrkorna med pengar och sig själva menade Abu Raad att han syftade på sådant stöd som staten tillåter via välgörenhetsorganisationer.

Sommaren 2016 bjöds Abu Raad in till ett seminarium i riksdagen på temat hur rekryteringen till islamiska staten skulle stoppas. Flera arabisktalande personer reagerade då på att tolken, tillika bror och kontaktperson för Abu Raad, Najim al-Ganas, inte översatte Abu Raads svar korrekt. Abu Raad inledde mötet med att säga att han var besviken på informationen han fått beträffande vilka som skulle delta och tala på seminariet: ”Det är kanske de som har ordnat seminariet som omedvetet påverkats av terrorism och extremism”, sa Abu Raad. Något som överhuvudtaget inte översattes.

Närstående till Abu Raad har också kopplingar till radikala miljöer runt om i Sverige. Flertalet av Abu Raads släktingar i Gävle och på andra platser har visat extremistiska yttringar och bedrivit olika former av verksamhet. Exempelvis har Abu Raads son, Raad Al-Duhan, dömts till fängelse för dödshot mot Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg.352 Motivet var direkt kopplat till Gefle Dagblads granskning av Abu Raad och Ali Al-Ganas.353 Abu Raads son driver Gefle Legend Club som är en mångkulturell sportklubb som sökt kommunala bidrag. Han ska tidigare ha drivit en motsvarande verksamhet i Umeå.

Abu Raads svåger är imamen Hassen al-Bayati (även känd som Abu al-Hareth – ”lejonet”) som ”dömdes till sex års fängelse för mordförsök på en shiitisk man i Hässleholm efter att ha kört på honom med sin bil två gånger och därefter misshandlat honom där han låg på marken och tillfogat honom bett och skärskador.”358 Rapporter förekommer att shiamuslimer efter mordförsöket lämnat Hässleholm på grund av rädsla. Al-Bayati och Ljusets moské i Hässleholm har haft anknytning till den IS-anhängare från Vittsjö, Moyed al-Zoebi, som friades från terrorbrott i Malmö och som nyligen häktades för planering av terrorbrott i Köpenhamn. Dessutom är al-Bayati verksam i al-Andalus moskén i Arlöv och har nära band till Ahmed Qadan (Solidaritetscenter) som tidigare dömts för terrorfinansiering.

Abu Raad har även tagit avstånd från att rösta i svenska val, med motiveringen att då Sverige inte styrs av sharialagar så bör inte en god muslim delta i det politiska spelet. Inför valet 2014 publicerade dock Gävlemoskén en fatwa från Abu Raad på sin hemsida, där han uppmanade församlingens medlemmar att i första hand rösta på Miljöpartiet, i andra hand på Vänsterpartiet. I fatwan betonades också vikten av att rösta för att försvara religiösa rättigheter: ”Att rösta på partier för att erhålla religiösa eller världsliga förmåner är tillåtet. Det framförallt med tanke på att det inte finns andra alternativ att rösta på”, gick att läsa på hemsidan.”

Källa Försvarshögskolan

 

50 reaktioner på ”ABU RAAD

 1. en småländska 2019-11-04 / 22:50

  OT kan man säga men såg nyss ett inlägg på FB av en Coffe Osmanovic som vill köpa skrot i gruppen Säljes-köpes-bytes-skänkes Öland-Kalmarområdet. Detta efternamn hade familjen i Nybro vars skrot stängdes. Han vill köpa katalysatorer och partikelfilter och annonserar åt en vän som inte har FB står det.

  Gilla

  • Thoralf A 2019-11-04 / 23:29

   Det är sonen, Christoffer ”Coffe” Osmanovic. Skall kolla upp det.

   Gilla

 2. Robban 2019-11-04 / 21:47

  Hela landet är mer att likna vid ett dårhus!
  Där de intagna styr!
  Undrar var det kommer att sluta!

  Gillad av 1 person

 3. Thomas 2019-11-04 / 21:34

  Dårhuset levererar dagligen. Nu rapporterar alla nyhetskanaler att Sverige ligger skyhögt i topp vad gäller sprängningar, elefanten i rummet syndromet råder, är det Kalle Kanon och Bosse Dynamit som slår till var och varannan dag i Malmö?
  Alla vet vilka sorts människor det handlar om men hyschhysch, det är barnfattigdom som är orsaken minsann. Det säger Fredrick Moreno i kvällsposten är orsak till alla sprängdåd i Malmö. Dåså. Då vet vi det. Fattiga svenska barn och deras föräldrar har alltid ägnat sig åt sprängningar i Sverige..det vet vi alla…eller?

  Nu får vi en gång för alla skicka iväg dessa fattiga barn till en plats där sprängningar är norm, som Kabul, Bagdad, Mogadishu.De känner sig mer hemma där.
  Sossarnas dreamteam håller Sverige i skräck. Fy tusan vad vi behöver bli av med Löfven och de odugliga småhandlare han har i sitt hov.

  Gillad av 1 person

 4. Rolle 2019-11-04 / 20:42

  Socialdemokratiska rasistpartiet.
  soldatmamma.blogspot.com/2019/11/socialdemokratiska-rasistpartiet.html

  Gillad av 1 person

 5. Karl 2019-11-04 / 18:37

  Thoralf, får han verkligen gå tillbaka att undervisa i moskéer?

  Gilla

 6. turrim 2019-11-04 / 18:10

  Som vanligt en bild på pricken av Jeander hur de flesta känner det just nu. Justitia får av Justieminister Johansson de som skulle utvisas i ena vågskålen och de väger tyngre än hela svenska folket.

  http://jeanders-bilder.blogspot.com/

  Gillad av 4 personer

 7. martiusus 2019-11-04 / 18:04

  Apan hänger i sin svans
  uti skogen någonstans.

  Runt omkring kan ormen sno,
  så han blir ett fin fint O.

  Det var så jag lärde mej läsa på 50-talet
  Det borde införas i dagens grundskolor.

  Gärna med en bild på apan – Löfven.
  Och ormen – Morgan.

  Gillad av 1 person

 8. Niklas R 2019-11-04 / 17:30

  Ska bli kul att se hur dessa muslimer kommer att ställa sig till Nyans, det nya, muslimska, partiet.

  Gilla

  • martiusus 2019-11-04 / 18:22

   Det vet vi. Olika fraktioner kommer att ta livet av varandra.

   Gillad av 1 person

  • martiusus 2019-11-04 / 18:24

   Han lär vara ”snäll” mot barn.

   Gillad av 1 person

   • Gunnar Karlsson 2019-11-04 / 19:16

    Speciellt emot blonda små flickor…..

    //Gunnar

    Gillad av 1 person

  • HS 2019-11-04 / 19:55

   Allsång på Skansen på statstelevisionen nästa för terroristimamerna, kanske ihop med de vanliga kommunisterna och Sverigehatarna.
   Allt annat är väl rasism…
   Fast då får de väl flytta programmet till fredag så det sammanfaller med fredagsbönen…

   En sak är säker, jag skulle inte offra en droppe blod för att försvara detta land under rådande förhållande.
   Funderar på att sluta som blodgivare också.
   Varför ska man hjälpa ett land befolkat av destruktiva oikofober.
   Tvi vale, säger jag.

   Gillad av 1 person

 9. C Andersson 2019-11-04 / 15:40

  Jag tycker speceriaffärerna ska sälja soppåsar i slitstark plast. 10 kronor för en fem-pack. Gärna transparenta och placerade nära kassan.

  Gilla

  • martiusus 2019-11-04 / 18:17

   Jag tycker du ska slut dricka pilsner.

   Gillad av 1 person

   • C Andersson 2019-11-04 / 20:42

    Jag som inte ens har smakat starkt?

    Gilla

  • Sven d.ä. 2019-11-04 / 19:00

   Hade jag varit ”tiggare” så hade jag slagit mig på plastpåsförsäljning utanför matvarubutikerna.

   Gillad av 1 person

   • C Andersson 2019-11-04 / 23:27

    Bara de betalar skatt och gör rätt för sig ser jag inte något problem.

    Gilla

 10. ltsundelin1950 2019-11-04 / 15:28

  Extra! Ledarsidorna.se idag…. ”De sex personer som regeringen beslutade om att utvisa släpptes under förra veckan ur sitt förvar. Detta trots att regeringen hade möjlighet att behålla alla sex i Migrationsverkets förvar under lång tid framöver. Ledarsidorna.se har handlingarna inrikesminister Mikael Damberg undertecknat.”

  Gillad av 1 person

  • Sven d.ä. 2019-11-04 / 19:05

   Om jag inte kommer ihåg fel så står det i en av de första paragraferna att om en flykting kommer till ett av FNs flyktingläger så är personen inte definierad som flykting mer. Logiken är att man inte kan fly från ett av FNs läger. Jag har inte sett detta nämnt i debatten.

   Gillad av 1 person

 11. martiusus 2019-11-04 / 09:38

  På några få årtionden har man lyckats förvandla en välmående industrination och ett välfärdssamhälle till ett veritabelt dårhus.

  Genom en oansvarig massinvandring där man helt tagit bort all form av selektion av de som anlänt har man lyckats fylla Sverige med en massa kriminella, dårar och parasiter.

  Gillad av 7 personer

 12. Anonym 2019-11-04 / 09:22

  Våra oikofoba makthavare avlivar Sverige med hjälp av islamister och massinvandring.

  Gillad av 3 personer

 13. ROLLE 2019-11-04 / 09:15

  Ludwig Boström blev brutalt knivrånad av ett gäng ungdomar i Göteborg.
  – Det var ju sorgligt eftersom de var så pass unga. Man tycker mest synd om dem, säger han.
  – Du blev inte arg på dem? frågar programledaren Belinda Olsson.
  – Nej, det skulle jag inte säga. Det har jag kommit över.
  https://nyheteridag.se/ranoffer-om-forovarna-som-holl-kniv-mot-hans-hals-tycker-mest-synd-om-dem/
  Hur många hjärnceller har han som fungerar? Nästa gång kanske han hamnar på bårhuset.
  Inte undra på att det ser ut som det gör i Sverige när denna varelsen har rösträtt.

  Gillad av 6 personer

  • Gunnar Karlsson 2019-11-04 / 10:29

   Rolle, håller helt med dig, jag blev helt matt av dårens svar. Svaret på din fråga är att antalet fungerande hjärnceller måste vara Noll !!

   //Gunnar

   Gillad av 6 personer

   • Thoralf A 2019-11-04 / 10:53

    Eller är trycket från PK-samhället så svårt att han måste göra en ”Dan Eliasson”

    Gillad av 7 personer

  • stefan a. 2019-11-04 / 10:42

   Det sk. stockholmssyndromet där offret blir vän och försvarare av förövarna….

   Gillad av 3 personer

 14. ROLLE 2019-11-04 / 09:07

  De verklighetsfrånvända sju(k)klöverpolitikerna har ingen handlingskraft för att utvisa alla dessa muslimer som förstör Sverige. När skall det gå upp för 7klöverväljarna att de röstar fel?
  Hoppas att det blir en djup lågkonjunktur så det märks i deras plånbok.
  Kanske det endaste som kan ruska om dom.

  Gillad av 3 personer

  • Svinfylking 2019-11-04 / 10:36

   De ” blåblodiga” tillhör den globala satanist-eliten och är med och driver agendan om att sätta Europa i brand. Efter statskuppen mot Gustav III och IIII så har Sverige har blivit satanist-elitens experiment land.

   Gilla

  • Sven d.ä. 2019-11-04 / 19:15

   De kungliga är inte att lita på. Jag har gärna sett en annan kungafamilj.

   En annan tvivelaktig institution är Arvsfonden. Vad sägs om att Kulturföreningen MUMS har fått stöd med 1 710 500 kronor
   för Utveckling av ny normkreativ funkisverksamhet med dragshow som kärna.

   ‘Projektet ska tillsammans med barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning utveckla tillgängliga normkreativa sagostunder i form av dragshows.’

   Gilla

 15. turrim 2019-11-04 / 08:52

  Det skulle vara intressant att få veta hur och var Migrationsöverdomstolen samlar in fakta om andra länder som grund för sina domar.

  Gillad av 4 personer

 16. Antipedofil 2019-11-04 / 08:20

  Fel beslut att utvisa pedofildyrkaren till Irak, det finns barn där också.
  Pedofildyrkare ska skickas till ett ställe där det inte finns några barn.

  Gilla

  • Gunnar Karlsson 2019-11-04 / 10:34

   Antipedofil, och var hittar du ett ställe utan barn ?? Antarktis ??

   //Gunnar

   Gillad av 1 person

   • Antipedofil 2019-11-04 / 11:40

    Universum är stort!

    Gilla

 17. World Traveller 2019-11-04 / 06:38

  Tips. Kolla gärna upp imamerna i Mjölby också!

  Gillad av 6 personer

 18. Thomas 2019-11-04 / 00:20

  Fråga till sossarna. Vem är farligast för Sverige, Abu Raad eller Leif Östling?

  Gillad av 9 personer

 19. Henrik A 2019-11-04 / 00:11

  ”Sverige jämförbart med krigszoner”
  konstaterar t o m SVT/ Textnyheterna sidan 108, Måndag 4nov2019

  Gillad av 5 personer

 20. hllviken 2019-11-03 / 23:38

  Sådana tvingas det hårt prövade svenska folket att försörja!

  Gillad av 5 personer

 21. At D 2019-11-03 / 21:55

  Abu Raad, stackars ensamkommande flyktingbarnet, ser så gullig ut!

  Gillad av 5 personer

  • ! 2019-11-04 / 10:34

   Han ser så ensam ut, så flykting, så barn!

   Gillad av 1 person

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s