POLITIKERNA LJUGER OM SKATTEHÖJNINGEN I MÖRBYLÅNGA

I måndagskväll tog den politiska majoriteten i Mörbylånga kommun, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet beslut om att höja kommunalskatten med 80 öre. Skattehöjarpartierna skyller på att antalet unga och äldre ökar och antalet i arbetsför ålder minskar. Läs och lyssna till det korta inslaget i Radio Kalmar.

https://sverigesradio.se/artikel/7351627

Kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk ljuger. Det beror helt och hållet på de senaste årens invandring att skatten höjs.

Jag tänkte nu förklara det hela med statistik från SCB, Socialstyrelsen och Arbetsförmedlingen.

Vi börjar först med barn och unga, allt från dagis till gymnasium med åldrarna 0-19 år.

Befolkning 0-19år

Det stämmer att under de senaste fem åren har antalet barn ökat men samtidigt är inte ökningen särskilt stor sedan 2002. Men om vi tittar på inrikes bakgrund och utrikesbakgrund ser det lite annorlunda ut.

Befolkning 0-19år inrikes utrikes

Här kan vi se att mer eller mindre hela ökning de senaste åren beror på invandring, i synnerhet sedan 2016. Barn med svenska bakgrund har till och med minskat sedan 2002.

Hur ser det då ut hos de som skall försörja alla unga och gamla. Har antalet minskat som Matilda Wärenfalk säger i intervjun?

Befolkning 20-64år

Vi kan se en marginell förändring under de senaste 15 åren. Men om vi delar upp det på inrikes födda och utrikes födda så ser vi den verkliga utvecklingen.

Befolkning 20-64år inrikes utrikes

Sedan 2011 har personer i den arbetsföra åldern med svensk bakgrund minskat med drygt 500 personer. De har istället ersatts med ca 500 personer med utländsk bakgrund. Men den informationen berättar inte socialdemokraten Matilda Wärenfalk något om. Det kallar jag hyckleri.

Om man dessutom sedan också lägger till arbetslöshetssiffrorna för inrikes respektive utrikes födda personer så förstår i varje fall jag vilket bortfall i skatteintäkter som drabbat Mörbylånga kommun.

Arbetslöshet

Arbetslösheten hos inrikes födda är mycket låg men hos utrikes födda är den mycket hög. Att den gått ned under det senaste åren, beror helt och hållet att många utrikes födda har fått ett subventionerat jobb som t.ex. extra tjänst, introduktionsjobb, nystartsjobb. Men dessa jobb kostar mer än vad samhället får tillbaka i inkomstskatt. I praktiken ligger arbetslösheten på ca 25 procent bland utrikes födda om även de med subventionerade jobb räknas in.

Om man sedan också tittar på hur mycket försörjningsstöd som betalas ut så förstår man det än mer. Jag har uppgifter för jan-sep för 2019 och har interpolerat dessa siffror för att få en prognos för 2019.

Försörjningsstöd

Försörjningsstödet har under de senaste åren minskat för inrikes bakgrund efter uppgången som kom efter finanskrisen 2008. När det gäller utrikes bakgrund så kan man se att försörjningsstödet började dra iväg 2008-2010 men sedan införde Reinfeldt regeringen etableringsreformen 2011 och då sjönk utbetalningarna av försörjningsstöd drastiskt under 2011 och 2012. Men sedan är det rena explosionen av utbetalningar av försörjningsstöd för utrikes bakgrund. Kom ihåg att utrikes bakgrund utgör ca 10 procent av befolkningen men ca 65 procent av det totala försörjningsstödet går till den gruppen.

Det enda som Matilda Wärenfalk har lite rätt i är att antalet gamla ökar i antal. Den grupp som kommunerna brukar ta upp är de som är 80+ då de kräver ett större vårdbehov. Dagen 65-70-åringar är i väldigt stor utsträckning pigga. Men ökningen av personer som är 80+ är långt ifrån dramatisk och har dessutom varit känd sedan flera decennier tillbaka. Antalet personer med utrikes bakgrund i den ålderskategori utgörs endast av ca 4 procent och kan betecknas som försumbar.

Befolkning 80+

Ökningen är dock så lite som ca 8-9 personer per år.

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet i Mörbylånga kommun borde berätta sanningen för sina kommunmedborgare. Det är invandringen som är orsaken till skattehöjningen!

Det är dessutom ynkligt att ingen politiker i Mörbylånga, oavsett partifärg lyckas att fram fakta i debatten!

40 reaktioner på ”POLITIKERNA LJUGER OM SKATTEHÖJNINGEN I MÖRBYLÅNGA

 1. Jihad 2019-11-29 / 13:24

  Tyvärr finns inte en enda Kalmarpolitiker som är vettig. Detsamma gäller på tjänstemannasidan.

  Gilla

 2. Thomas 2019-11-29 / 10:58

  Inget åtal mot Reslow (SD)

  Förundersökningen om misstänkt
  bedrägeri mot riksdagsmannen Patrick
  Reslow (SD) läggs ned. Det uppger SR:s
  Ekot.

  Enligt åklagare Joakim Zander är
  bevisningen inte tillräckligt stark.

  Gilla

 3. Thomas 2019-11-29 / 10:06

  Peter Lundgren åtalas. Borde väl stängas av under rättvisans gång?

  Gilla

  • Sven d.ä. 2019-11-30 / 15:11

   Man är oskyldig tills annat bevisas – så han borde vara kvar.
   Vad gör han för övrigt i Bryssel?

   Gilla

 4. turrim 2019-11-29 / 09:40

  Det var kort prat pm kärnkraft i Rapport. En företrädare för vindkraft sa att man får aldrig råd att bygga ny kärnkraft. Vindkraft är billigast och byggs nu helt utan subventioner och kommer att klara säker elförsörjning i landet.

  Det han säger är definitivt inte sant om leveranssäkerhet i ett industriland. Men det är väl inte hela sanningen om priser. Är det inte så att politikerna har prisat ut kärnkraften med produktionsskatter?

  Kan du Thoralf visa kortfattat eller hänvisa till någon länk där man kan se hela sanningen?

  Gillad av 1 person

 5. Thomas 2019-11-29 / 07:21

  Thoralf . Jag läste på aftonbladet att . Abu Raad och salafisterna försöker ta över moskéer i Europa. SÄPO måste ingripa!!

  Gillad av 1 person

 6. Anders L. 2019-11-28 / 20:43

  Intressant statistik. Men Thoralf, återigen, det är missvisande med fig. över antal inrikes/utrikes med försörjningsstöd då det är olika skalor, den första är rumphuggen på y-skalan och den senare börjar vid 0. Fig. är också otydliga och svårlästa då de inte går att förstora. Därför blir det också tokigt i fig. över försörjningsstöd där det ser ut som att det är omkring dubbelt så stort hos utrikes födda medan det i själva verket är värre med 5000 kr/pers. hos utrikes födda i den gruppen och bara 380 kr hos inrikes födda.

  Gilla

  • Thoralf A 2019-11-28 / 21:49

   Vad svamlar du om? När det gäller försörjningsstöd är 0-5000 tkr i båda diagrammen. Dessutom borde det tilläggas att utrikes födda bara utgör bara ca 10 procent av befolkning. Sedan är det inte per person utan totalt utbetalt belopp till respektive grupp. Det vill säga 5 000 tkr = 5 miljoner kronor.

   Hur du läser diagrammen borde du titta på lite innan du skriver en kommentar.

   Gillad av 3 personer

  • Andersson i Pinan 2019-11-28 / 23:04

   Anders, de ”rumphuggna” graferna är i första till för att man ska se förändringar i antal individer. Inte det totala antalet. Om alla y-axlar skulle utgå från noll och ha lika indelning så blir digrammen omöjliga att läsa hur mycket de än förstoras. Figurerna du klagar på går visst förstora. Jag kan förstora dem så pass att de täcker min bildskärm på 32″.

   Jag har gnällt på Thoralf tidigare på grund av hans otydliga stapeldiagram. Men han har bättrat sig. Diagrammen har har blivit tydligare och beskrivningarna bättre. Det är inte Thoralf det är fel på – det är verkligheten.

   Gillad av 2 personer

 7. Abdullah A-S Sueidi 2019-11-28 / 19:36

  Det är dags för IS att göra nya terrordåd i Sverige. Islam behöver stärkas. Jag kommer göra allt i min makt för att Islam ska bli den ledande religionen i detta land.

  Gilla

  • Thomas 2019-11-29 / 07:25

   Abdullah och flera andra ”svenska” imamer utbildas i Saudiarabien att bli salafistiska imamer. Säpo har troligtvis dessa personer under radarn då de får CSN-bidrag och borde vara lätta att spåra.

   Gilla

  • Håkan 2019-11-29 / 08:37

   Själv hoppas jag inom snar framtid hitta en stuga i ödemarken i annat land så man slipper islamister, ”Svenska” Kyrkan, muslimer, liberaler, socialister, oikofober, Löfven, Reinfeldt, Aftonbladet, Expressen osv.

   Gillad av 1 person

 8. OH 2019-11-28 / 19:21

  Jag vill absolut inte påstå att det politiska ledarskapet i Mörbylånga är idioter.
  Jag hoppas att någon annan vill påstå detta.

  Gilla

 9. martiusus 2019-11-28 / 18:51

  Araber och liknade folkslag tänker inte som vi i väst när det gäller att utföra ett arbete. De uppfyller bara minimikraven på en arbetsuppgift och utför aldrig ett arbete till perfektion.

  De försöker göra det så lätt som möjligt för sig och få ut så stor ersättning som möjligt för utfört arbete.

  Detta obestridliga fakta gör att flygplatser och andra teknikkrävande arbetsplatser i arabländer och i andra U-länder nästan alltid leds och övervakas av västerländsk personal som förstår vikten av att saker och ting utförs till perfektion och inte nödtorftigt.

  Sett i ljuset av detta är det vansinnigt att tillåta den stora migration EU har av folk från MENA-länder då de flesta som kommer är mycket svåra att placera på arbetsmarknaden då de inte ens uppfyller minimikraven på utbildning.

  Gillad av 3 personer

 10. martiusus 2019-11-28 / 18:35

  Det här med klimatalarmisterna, vad handlar det om?

  Kan det vara så enkelt som att vänsterns slagord som ”solidaritet, lika värde” etc inte
  längre har någon dragningskraft hos väljare som har sett land efter land som förordar
  den ideologin förvandlas till ruiner? Se Venezuela.

  Man har helt enkelt bytt mantra, och spelar på ett utstuderat fult sätt på människors rädsla.
  Rädslan blir ett sätt att vinna väljare för att återta förluster som dom mer och mer förlorar till mer nyktra konservativa alternatv?

  Gillad av 2 personer

 11. Ingemar Ekman 2019-11-28 / 17:10

  Någonting som sällan eller aldrig pratas om är varifrån skattekronorna till kommunerna kommer, Som pensionär får jag min uppskjutna lön från pensionsmyndigheten? och pensionsbolagen. Alltså det jag betalar in i kommunalskatt kommer utifrån, och är ren vinst för kommunen, Om vi tittar på alla som får lön eller andra ersättningar från kommunen som man alltid får höra säga ”jag betalar ju också skatt” så kommer dom skattekronorna inifrån kommunen och tillför alltså ingenting. Om jag ”drev” en kommun skulle jag vara väldigt glad åt alla pensionärer som tillför kommunen friska skattekronor. Nästan lika glad som för invandrarna som kommer med statliga bidrag. Skillnaden är att invandrarnas varar endast två år och sedan i de flesta fall övergår till bidragskostnad för kommunen, medans pensionärens skattekronor varar livet ut.

  Gillad av 3 personer

  • martiusus 2019-11-28 / 17:50

   Greta Garbo drog sej tillbaka, gick i pension när hon var ca 35 år.
   När kan vi hoppas att det lilla tandtrollet ”miljöoraklet” Greta drar sej tillbaka?
   Det är inte trevligt att bevittna hur en nations mest kända personer går
   från briljans till något som av många betraktas som rena tokerier.

   Gillad av 2 personer

 12. Fred 2019-11-28 / 16:08

  Julgranen på Stortorget i Kalmar var ”för ful” och fick bytas ut. Var är allt prat om hållbarhet nu? Det är viktigt att Johan Perssons julgran får utses till regionens finaste i Barometerns omröstning. Spykänsla!

  Gillad av 4 personer

  • Ralf 2019-11-28 / 17:37

   Klart jättebabyn måste bekräftas, även om det bara gäller en julgran.

   Gilla

 13. ROLLE 2019-11-28 / 15:38

  Mycket bra Thoralf. Att de inte vill ta fram siffror beror på att de medvetet ljuger.
  De skulle bli avslöjada direkt. Sedan att SD har sagt detta i många år att den ökade kostnaden beror på invandringen håller de helt tyst med. Hur många gånger skall SD få rätt innan det sovande folket vaknar?

  Gillad av 4 personer

 14. Thor 2019-11-28 / 15:29

  Nystartsjobb till asylanterna ingår i ett extremt fulspel. När låtsasjobbet är över har asylanten kvalificerat sig för A-kassa. I evighet. Sedan belastas inte kommunkassan med försörjningsstöd längre. Kostnaden göms undan hos a-kassan!

  Gillad av 3 personer

 15. Cosmik Debris 2019-11-28 / 15:14

  Chris Forsne har lagt upp ett vedervärdigt klipp på hur muslimer plågar djur. Halalslakt MÅSTE förbjudas och det måste bli olagligt att vara muslim. Vi börjar i Sverige.

  Gillad av 2 personer

  • Gunnar Karlsson 2019-11-28 / 16:52

   Vidrigt, dax och köra mussarna i den maskinen !!

   //Gunnar

   Gilla

 16. Björn Pettersson 2019-11-28 / 15:13

  Att skylla på pensionärerna är skamligt. Dessa är procentuellt, i förhållande till populationen 18-64 år, inte fler än för 15-20 år sedan. Problemet är att den arbetsföra befolkningen
  inte arbetar och betalar skatt som tidigare. Men att tala klarspråk är ju inte politikernas
  starka sida.

  Gillad av 4 personer

 17. hllviken 2019-11-28 / 15:05

  Ssscchhhh……….så får man inte säga! Tabu.

  Gillad av 1 person

 18. Sven d.ä. 2019-11-28 / 14:01

  Jag var tvungen att titta in på Mörbylånga Kommuns hemsida. Jag uppmärksammade:

  ”Interna jobb

  Här listas interna jobb, som kan sökas av dig som är anställd i Mörbylånga kommun.”

  Hur kan man bara erbjuda jobb till de som redan arbetar i kommunen, är det på något sätt en skydda arbetsplats? Ska inte alla i kommunen kunna söka och få jobb på kommunen?

  Gillad av 4 personer

 19. Sven d.ä. 2019-11-28 / 13:34

  Intressanta siffror som vanligt.

  Jag skulle vilja se en ”antal skattekronor per innevånare”, gärna uppdelade i utrikes födda och inrikes födda.

  Gillad av 2 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s