WHITE FLIGHT I KALMAR

Norrliden fasad hyreshus
Ett typiskt hus i Norrliden, persiennerna är nerfällda hela dagarna eller så är gardinerna fördragna. Inga fönsterlampor eller blomkrukor i fönstren. 

Då har ännu ett år gått och jag kan konstatera att det som brukar kallas för ”white flight” fortsätter i Kalmar. I Kalmars mest invandrartäta område Norrliden (Två Bröders väg, Två Systrars väg och Smålands Lejons väg) har andelen med utländsk bakgrund fortsatt att öka. Antalet människor som bor i området har också ökat med ca 5 procent under dessa dryga två år.

För drygt två år sedan var andelen med utländsk bakgrund ca 63 procent i ovanstående område. Idag har den ökat till ca 70 procent.

De svenskar som i huvudsak bor kvar i området är antingen 60+ eller under 25 år. Jag gissar att många som studerar vid Linneuniversitet har valt att bo i området då hyran sannolikt är lägre än på många andra platser i stan. Många av de äldre skulle säkert flytta om de hade ork och möjlighet att flytta. Svenska barnfamiljer är inte så vanligt i detta område.

Inte undra på att den islamiska kulturföreningen vill bygga sin moské i Norrliden.

I kommunvalet 2018 röstade drygt 55 procent på Socialdemokraterna i valdistrikt Norrliden Ö och nästan 12 procent på Vänsterpartiet. SD blev dock näst största parti med drygt 13 procent av rösterna.

I valdistrikt Norrliden V fick Socialdemokraterna också 55 procent och Vänsterpartiet 11 procent. SD blev även här näst största parti med drygt 16 procent.

Väljarna med utländsk bakgrund i Norrliden röstar sannolikt på bidragspartierna Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Personer med svensk bakgrund röstar i hög utsträckning på Sverigedemokraterna.

Segregationen är inte total men om utvecklingen fortsätter så kommer den bli det inom 5-10 år. Norrliden kommer vara en förlorad stadsdel i Kalmar. Men det finns flera stadsdelar som är på väg mot samma utveckling. Oxhagen är kanske det område som står näst i tur.

Snurrom kommer också bli intressant att följa. Idag ligger andelen med utrikes bakgrund på drygt 20 procent. Än har väl det nya området inget dåligt rykte men det kan förändras väldigt fort. Vi får se hur bostadsbolagen kommer göra för att fylla ca 1 000 lägenheter med hyresgäster de kommande åren.

Jag har varnat för utvecklingen men det tycks jag vara ensam om.

Annons

42 reaktioner på ”WHITE FLIGHT I KALMAR

 1. Red Bull 2020-01-11 / 19:01

  Är det inte HSB som hyr ut dessa hus, f.d. Stafa? Så var det innan.

  Gilla

  • Thoralf A 2020-01-11 / 19:09

   Fel av mig. Det är Kalmarhem, Rikshem och HSB som äger fastigheterna på dessa tre adresser.

   Gilla

 2. Sadam 2020-01-11 / 13:12

  Thoralf:
  Hur många sådana gräsliga hus finns det i området? Är detta det enda? Vem äger husen?

  Gilla

  • Thoralf A 2020-01-11 / 15:42

   Det finns säkert 15-20 liknande hus i området. De ägs av Rikshem och Kalmarhem.

   Gilla

   • redbull@gmail.com 2020-01-11 / 16:55

    Förr var det HSB som ägde dessa och hyrde ut dem som hyrsrätter, är de sålda? Ser för hemskt ut.

    Gilla

   • Thoralf A 2020-01-11 / 19:08

    Fel av mig. Det är Kalmarhem, Rikshem och HSB som äger fastigheterna på dessa tre adresser.

    Gilla

 3. Fjärt 2020-01-11 / 02:33

  Johan Persson måste vara nöjd. Där har han hela sin kundkrets.

  Gilla

 4. Erik 2020-01-10 / 14:28

  Vilken skamfläck! Kalmar går verkligen i fel riktning. Det tjatas om att kommunen växer, men vilka är det som växer egentligen?

  Norrliden, Berga, Oxhagen och till viss del Funkabo, går inte längre att bo i. Så många dåliga områden i en liten stad har inte Karlskrona.

  Gilla

 5. Gunnar Karlsson 2020-01-09 / 20:12

  Off Topic.

  När våra nya ”gäster” kommer till Sverige får de ett s.k. samordningsnummer som sin svenska identitet, istället för ett personnummer. Det stora problemet med samordningsnumren är att en och samma ”gäst” kan hämta ut fler än ett samordningsnummer, på en lägenhet i Malmö fanns det över 3 900 samordningsnummer registrerade !!!

  Det hemska är att det är samordningsnumret som berättigar våra ”gäster” till hela smörgårdsbordet av sociala tjänster och framförallt de väl tilltagna bidragen. Har man ett samordningsnummer som lever man flera gånger bättra än en våra pensionärer som jobbat ett hela sitt liv. Har man tio eller fler samordningsnummer så kör man mycket snart omkring med en riktigt ”fläskig” BMW !!

  Men det är tyvärr inte nog med det, det är samordningsnumren som ger våra ”gäster” rätt att deltaga i våra kommun- & region-val, jag tror inte jag behöver utveckla vad som händer med vår demokrati om man har mer än ett samordningsnummer !! Länken nedan visar resultatet i kommunalvalet i Herrgården i Malmö 2018 och talar sitt tydliga språk.

  https://data.val.se/val/val2018/slutresultat/K/valdistrikt/12/80/0809/index.html

  Visst är Sverige är ”fantastiskt”, men jag hoppas att Sosseriets ”smarta” drag att importera nya röster oxså blir deras kollaps. Allt fler har börjat genomskåda deras fulspel och jag misstänker att för varje månad fram till nästa val (när det nu blir av) så kommer sosseballongen att sjunka mer och mer i opinionsundersökningarna och kraschar till valet på 16–17 %

  https://nyheteridag.se/tidigare-fk-direktorer-larmar-folkbokforing-och-kontroll-av-invandrare-har-narmast-kollapsat/

  //Gunnar

  Gillad av 2 personer

 6. Inför vår herre är vi alla smålänningar 2020-01-09 / 16:58

  Utanför ämnet. Flygkraschen i Teheran.
  Det meddelas att i Sverige bosatta ensamkommande flyktingbarn från Afgahnistan omkommit.
  Jag undrar hur detta hänger ihop. Barn som lever i Sverige har alltså tagit sig till Iran för att därifrån flyga till Kiev. Sannolikt för vidare färd in i Europa. Verkar mycket konstigt. Kan det vara så att de som bor här lånat ut sina papper till afgahnska barn i Iran. Där bor ju ca 2 miljoner afgahner som inte är önskvärda. Det är också från Iran de allra flesta afgahnska barnen ”flytt” hit. Väl här är det bara att slänga resehandlingarna och söka asyl

  Gillad av 2 personer

  • Sven d.ä. 2020-01-09 / 19:33

   Det är skumt, håller med dig.

   Man kan få ett främlingspass om man fått uppehållstillstånd. Dessutom så går det att ansöka om ett tillfälligt främlingspass på ambassad. Om man inte kan styrka sin identitet så behöver man bara svara på frågan varför man måste resa till Sverige.

   Så langar man upp kompisens uppehållstillstånd och har samma kön och ungefär samma ålder så tror jag att man kan komma till Sverige på ett enkelt sätt. Det finns flyg Teheran – Kiev – Stockholm. Kan man lämna Teheran genom att visa sitt Främlingspass så är det bara att söka asyl på Arlanda. Eller bara visa upp passet och fösvinna i Sverige eller Europa. Undrar hur många som kommit in till Sverige den vägen.

   Eller så kan det vara så enkelt att den som fått uppehållstillstånd varit ”hemma” under den kalla svenska vintern och vilat upp sig och träffat familjen. De kommer till Teheran som ”svensk” och lämnar som ”svensk”.

   Jag vet inte vad som är värst, förmodligen det första alternativet.

   Gillad av 2 personer

 7. Thomas 2020-01-09 / 15:40

  Det finns resurser till kontroll när det gäller svenskar. Då läggs inga fingrar emellan.
  Allra mest när det gäller försäkringskassan, jag vet av egen erfarenhet hur tjänstemän jagar svenska sjuka stackare och kräver in varje krona som betalats ut felaktigt i bostadsbidrag exempelvis trots att det var fkassan som gjorde fel, fkassan menade att jag borde insett att det var fel , när det gäller invandrare resonerar fkassan annorlunda som att de inte kan reglerna eller förstå svenska 🤮

  Gillad av 1 person

 8. Cosmik Debris 2020-01-09 / 15:09

  Tino på Facebook om vad som hänt under Löfvens vanstyre:

  ”Tre f.d. direktörer för försäkringskassan skriver en viktig artikel om bidragsfusk[…]”systemet fick sin slutliga knäck 2015 när folkbokföringens integritet inte längre kunde garanteras. I dag har folkbokföringen och kontrollen av vilka som invandrar närmast kollapsat. Vi har inte längre kontroll över vilka som bor och uppehåller sig i landet.

  Min kommentar? Våldsam vrede och som lägst 180/110

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2020-01-09 / 15:15

   Staten borde tillsätta minst tusen nya jobb på Skattemyndigheten, Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan för att upptäcka skattefusk och bidragsfusk.

   Gillad av 1 person

   • Cosmik Debris 2020-01-09 / 16:37

    Ännu mer att bli förbannad över.

    Andreas Henriksson på Facebook:

    ”Statistiken som visar att Socialdemokraternas partiledning bryter mot kongressbeslutet 2017 inom migrationspolitiken […]Sifferserien anger totalt antal beviljade uppehållstillstånd, och bygger på statistik från Migrationsverket, publicerad på myndighetens sajt.”

    2019: 119 568
    2018: 132 696
    2017: 135 529
    2016: 150 535
    2015: 109 235
    2014: 110 610

    Gillad av 1 person

   • Thor 2020-01-09 / 17:36

    Bara det inte slutar med fler utförsäkringar av svårt sjuka svenskar. En medborgarkommission med stora resurser vore att föredra. Assar Lindbeck som ordförande är mitt förslag.

    Gillad av 2 personer

   • Thoralf A 2020-01-09 / 17:49

    Svårt sjuka fuskar sannolikt inte med vare sig pension eller sjukersättningar!

    Gillad av 4 personer

   • Lars Johansson 2020-01-09 / 18:40

    Ja, helt rätt! Problemet blir ju vilka som ska anställas.Blir det kompetenta människor eller som vanligt efter partibok eller kvotering?

    Gillad av 2 personer

  • turrim 2020-01-09 / 16:07

   Man vet inte heller vilka som är ute och flyger i farliga länder som man flytt från.

   Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2020-01-09 / 15:13

   Tror det finns ett liknande hus i Hamburg. Nu är det bostadsrätter som skall säljas och politiken är inte inblandad på annat sätt än att bevilja bygglov. Det är alltså en privat fastighetsägare som vill bygga huset. Jag ser inga problem med det. Det kommer bli ett av Kalmar stads mest exklusiva hus så det 48 bostadsrätter kommer säljas utan några problem enligt min uppfattning. Många av köparna kommer sannolikt vara pensionärer som säljer sin villa och istället köper en bostadsrätt. Det skapar flyttkedjor, vilket är positivt.

   Men det är säkert också en effekt när det gäller white flight!

   Gillad av 1 person

   • Ralf 2020-01-09 / 17:52

    @Thoralf
    Kommunen måste väl sälja marken och markreservation krävs, så politikerna är väl inblandade, precis som med hyresrätter?

    Gilla

   • Thoralf A 2020-01-09 / 18:22

    Detaljplanen är ju redan antagen och nu handlar det bara om vem som skall bygga bostäderna. Vad menar du att man skall göra med marken?

    Gilla

   • Ralf 2020-01-09 / 18:55

    @Thoralf
    Nej i detta fallet finns väl inte så mycket annat att göra med grusplätten, men man kan ju bygga lite mer för vanligt folk.

    Har CA köpt marken av kommunen? Har du nåt pris?

    Gilla

   • Thoralf A 2020-01-09 / 20:10

    Det byggs väldigt mycket i Kalmar. För vanligt folk men också för de med ett större kapital. Jag är rädd att det byggs för mycket bostäder.

    Gilla

  • Sven d.ä. 2020-01-09 / 15:45

   Detta är den nya typen av Gated communities. Våningen längst ned oftast butiker, de boende bor högre upp. Inpasseringskort. Man kan följa vem som gått ut och in. Kameror för att bevaka fasad och ingångar. Parkering i källaren, så man slipper gå från parkeringsplatsen utomhus och till ingången.

   Säljer man villan så finns det säkert pengar kvar till en våning i detta hus.

   Gilla

 9. ROLLE 2020-01-09 / 13:25

  Klimatpolitiken utsedd till 2019 års värsta skatteslöseri – Lövin avböjer utmärkelsen
  Genom en omröstning har Skattebetalarnas förening utsett svensk klimatpolitik till 2019 års värsta slöseri med skattemedel. Sveriges miljöminister Isabella Lövin avböjer emellertid att motta utmärkelsen.
  Med kandidater som Arbetsförmedlingens CV-tjänst ”Jobbskills” som visade sig ha så stora brister så att Arbetsförmedlingen avrådde från att använda tjänsten, namnbytet från Västra Götalandsregionen till Region Västra Götaland som kostar upp mot tio miljoner och det omtalade projektet med konst för daggmaskar var konkurrensen stenhård.
  https://nyheteridag.se/klimatpolitiken-utsedd-till-2019-ars-varsta-skattesloseri-lovin-avbojer-utmarkelsen/

  Gilla

 10. ROLLE 2020-01-09 / 11:12

  STORT MISSNÖJE MED JANUARIÖVERENSKOMMELSEN
  ”Man har sänkt skatterna för dem med högst inkomster, man ska luckra upp anställningstryggheten, införa marknadshyror och privatisera arbetsförmedlingen.
  S-väljarna röstade emot detta, men deras röst används nu för att göra tvärtom.”
  https://samtiden.nu/2020/01/stort-missnoje-med-januarioverenskommelsen/

  Gilla

 11. Sven d.ä. 2020-01-09 / 09:35

  Nu känner jag inte till Kalmar, utan det är bara en massa namn.
  Men var ligger tipping-point, när kommer droppen som får glaset att rinna över?

  Det kanske är en personlig sak. Bodde jag i en svensk fastighet med 10 lägenheter så skulle jag börja söka annat om 2-3 av lägenheterna inte boddes av svenskar. Jag kanske ligger på 25%.

  Neddragna persienner och fördragna gardiner? Kan det vara för att kvinnorna ska kunna gå omkring utan slöja?

  Gilla

  • Thoralf A 2020-01-09 / 11:23

   Enligt forskare så börjar tendenser till white flight redan vid 5-10 procent befolkningsandel med utländsk bakgrund. Det gäller framförallt utomeuropeisk bakgrund.

   Gilla

   • Anders L. 2020-01-09 / 19:52

    Det stämmer bra med t.ex amerikansk statistik. F.ö. skulle det vara intressant med en kartöversikt med dessa nya områden i Kalmar för oss som inte har riktigt koll. Senast jag var i Kalmar så stördes jag av den nya utsikten söderifrån, från Stensö, mot stan och slottet som stördes av ett höghusbygge i hamnen och ett anskrämligt plåtskjul som det står Kährs på. Finns det ingen byggnadsnämnd eller skönhetsråd?

    Gilla

 12. ROLLE 2020-01-09 / 09:15

  30 bombdåd i nordvästra Skåne: ”Inte bara storstäder som drabbas längre”
  https://www.exakt24.se/30-bombdad-i-nordvastra-skane-inte-bara-storstader-som-drabbas-langre/
  Det kommer bli bättre lite längre fram påpekar lögnaren Stefan.
  Stefan fattar tydligen noll.

  Hittade detta som en kommentar på ett annat ställe.
  En obducent fick sjuka idén att försöka sälja hjärnor och se om någon ännu mer störd prick var intresserad att köpa.
  För en syriansk vetenskapsman ville han ha 50kr för, en tysk statsvetares 500kr och för en svensk socialdemokratisk politikers 50 000kr.
  En intresserad ringde obducenten och undrade varför politikerns var så dyr.
  – Jo det är helt enkelt så att socialdemokratens är i toppskick, nästan som ny och obetydligt använd!!

  Gillad av 3 personer

 13. Ludvig 2020-01-09 / 07:40

  Det är lätt att se var det bor invandrare, där är så gott som alltid persienner eller gardiner fördragna. Varför så ljusskygga?

  Gillad av 1 person

 14. Putin 2020-01-09 / 01:27

  Lakan för fönstren verkar vara standard i dessa områden. Det ser likadant ut i Göteborg och hundratals parabolantenner på husväggarna.

  Snurrom tror jag också kommer bli nästa utsatta område. Det blir som Husby till Stockholm, Snurrom är lite av en förort och ligger nära motorvägen, vilket ofta dessa områden gör. De kommer inte få lägenheterna uthyrda/sålda. Karlssons äng och Vimpeltorpet kommer bli lidande på sikt med låga taxeringsvärden.

  Jag tror även att Berga centrum kommer bli riktigt illa, om det inte redan är det. Funkabo går även i fel riktning med rån och narkotika, Tegelviken finns också viss risk tror jag, Oxhagen absolut, det har det varit länge. Kanyler på gångbanor, socialfall, 20 araber i en etta m.m., vilket kommer påverka Linnéstadens anseende.

  Det är skrämmande att se utvecklingen. Småstäder som Kalmar som berikas, vem trodde det för 20 år sedan? Då var det Rinkeby, Bergsjön och Rosengård som existerade, inget annat.

  Hörde senast igår en invandrare som kommunen ordnat lägenhet åt vid de nybyggda lägenheterna vid sjukhuset som Kalmarhem äger. Det är inte så långt från Stensö. Det kommer bli berikat överallt utom möjligtvis Kvarnholmen, Lindö, Malmen och Ängö.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2020-01-09 / 08:54

   Instämmer i det mesta som du skriver. Paraboler är dock idag inte längre aktuellt då de flesta har fiber. Men tidigare var det ett väldigt synligt tecken i dessa bostadsområden.

   Allt tyder på att vi kommer få en väldigt segregerad stad. Framförallt mellan norra Kalmar stad och södra delen. Förr i tiden gick delningen vid järnvägen men idag har förskjutits till Erik Dahlbergsväg och Gröndalsvägen.

   De skall bli intressant att se befolkningsutvecklingen för 2019 när SCB kommer med sin statistik, om utvecklingen fortsätter som tidigare år.

   Jag tror inte längre på någon integration. Antingen gäller återvandring eller i värsta fall ökad segregation.

   Gillad av 1 person

   • Sven d.ä. 2020-01-09 / 09:29

    Jag tror integrationsmyten är nästa att falla.
    Att invandringen är lönsam har fallit. Inte ens ‘lite längre fram’ som Löfven har sagt.
    Att det kostar att ta in 100 000 tals personer har också accepterats.

    Om nu USA är ett exempel på ett invandringsland, så är det segregation som gäller.

    Gilla

   • Putin 2020-01-09 / 12:30

    Det är många hus som inte har fiber. Gamla nedgångna hus i allmännyttan och miljonprogrammen t.ex. Fiber dras mest bara in i nya hus. Både Göteborg och Borås (främst Norrby) har flertalet äldre hus med paraboler på fasaden.

    Gilla

 15. Cosmik Debris 2020-01-09 / 00:46

  När det muslimska slöddret väl ”etablerat” sig i det nya landet, börjar våldet och hoten.

  Åk hem till era förbannade muslimska kaosländer och skrik hora och rasist. Är det de enda ord som får plats i era ynkliga hjärnor? Att ni är underlägsna oss européer kan ni inte göra något åt. Det kallas ressentiment.

  Den dagen svenskarna har tröttnat, åker både ni och er förbannade pedofet ut ur landet med koranen före.

  Sjuksköterskor trötta på kränkande tillmälen: ”Vi kallas hora och rasist”
  https://samnytt.se/sjukskoterskor-trotta-pa-rasiststampling-vi-kallas-hora-och-rasist/

  Gillad av 2 personer

 16. Ralf 2020-01-08 / 23:41

  Fy fan, ser anskrämligt ut. Vad säger Johan Persson om detta? Är han nöjd? Ser ju ut som ett typiskt hus i Rinkeby, Rosengård eller Vivalla.

  Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.