IDENTITET

Ibland är identitet väldigt viktigt i media och vid andra tillfällen så kan man uppenbarligen vara väldigt generös med hur media tolkar begreppen. I lokaltidningen Ölandsbladet är det väldigt viktigt att skilja på ölänningar och fastlänningar, det är med andra ord viktigt på vilken sida om bron som man bor och är född.

Fastlänning_Ölänning

Jag läser idag att Kent Ekeroth ber om ursäkt för sin tweet om ”smålänningar”. Något som media kallade två ungdomar som dog i flygkraschen i Teheran, vilket var en regelrätt nedskjutning av iranska armén. De var boende eller i varje fall skrivna i Jönköping. Men var de smålänningar?

Kent Ekeroths tweet var kanske inte helt lysande och tajmingen var väl knappast rätt men samtidigt var det många som reagerade på att media genomgående skrev att det var svenskar och smålänningar som omkommit i flygkraschen. Sannolikt var majoriteten eller flertalet av dem iranska medborgare eller sannolikt var fler av dem iranska medborgare än vad det var svenska medborgare.

Många kanske kommer ihåg Jimmie Åkessons klassiska kommentar i en debatt med Åsa Romson. ”Om jag åker tunnelbana i Tokyo, är jag då japan?”

 

Personligen är jag en äkta smålänningar då min rötter härstammar från Småland, förutom min farfar som föddes 1 december 1891 i Nårunga i Älvsborgs län. Men jag ser mig som en riktig smålänning, som även har lite Gustav Vasa i blodet. För att kallas smålänning bör du nog åtminstone vara född i Småland. För många är identiteten väldigt viktigt, även för de som invandrat till Sverige.

De två afghanska ungdomarna som bodde i Jönköping och som kommit till Sverige 2015 respektive 2017 enligt Expressen kan inte kallas för smålänningar. De är invandrare från Iran/Afghanistan och jag tror de var stolta för sin egen identitet och de krävde knappast att kallas för smålänningar. Jag är svensk och oavsett var jag skulle bosätta mig i världen, så skulle jag kalla mig för svensk.

Jag har dock noterat att svensk media har slutat kalla merparten av de omkomna i det nedskjutna flygplanet för svenskar eller smålänningar. Uppenbarligen har media också tänkt till ytterligare ett varv.

Vid fredagens nyhetssändningar kallades de omkomna för ”sju svenska medborgare och 10 folkbokförda i Sverige” och i en annan kanal benämndes de för ”17 personer hemmahörande i Sverige”. Jag tolkar det som att i varje fall dessa båda medier också ber om ursäkt för hur de glidit på sanningen och identiteten.

Det är inte alls säkert att utländska medborgare bosatta i Sverige vill bli kallade för svenskar.

Att det var 8 ensamkommande ungdomar med på planet väcker också en viss förvåning. Med hur många fler flyg från Teheran, Bagdad, Basra, Najaf, Sulaymaniyah, Erbil och andra orter reser det ensamkommande ungdomar från Sverige. De var väl knappas de enda, det kanske handlar om många hundra eller tusentals? Det uppstår onekligen många frågeställningar. Hur många av dessa ensamkommande reser tillbaka till länderna de flytt ifrån? Finns det ens några skyddsskäl eller ”ömmande skäl” för uppehållstillstånd i Sverige? Har de sin familj i dessa länder? Hur har de råd att betala sina flygresor?

Vi lär aldrig få några svar på detta! I varje fall inte från svensk media.

Att media och många på sociala medier reagerade så starkt tweeten berodde säkert på att den kom så snabbt inpå nedskjutningen. Jag tror också att media ville stämma i bäcken som man brukar säga. Häng ut Kent Ekeroth ordentligt, sedan vågar ingen annan skriva och ifrågasätta något gällande de omkomna. I synnerhet när det gällde de ensamkommande ungdomarna.

Jag är dock förvånad över att Iran tog på sig ansvaret för nedskjutningen men troligen var bevisbördan så stor inte minst när videoklippet kom som visade nedskjutningen. Då var det kört för den iranska regimen och helt utsiktslöst att fortsätta ljuga inför hela världen. Nu blir det intressant om de också tar ansvar för alla som omkommit och att de efterlevande får en väl tilltagen kompensation, även om inga pengar kan ersätta de oskyldigas liv.

Nedskjutningen är egentligen en följd av den politik som regimen i Iran för mot västvärlden. Även om de nu har gjort vissa försök att skylla på USA och president Trump. Hade inte ”toppgeneralen” dödats så hade heller inte nedskjutningen av passagerarplanet inträffat. Hade Iran inte attackerat oljefartyg i Hormuzsundet eller skjutit ned en USA-drönar eller skjutit robotar mot en oljeanläggning i Saudiarabien så hade heller sannolikt inte USA dödat toppgeneralen. Så kan man hålla på hur långt som helst bakåt i tiden.

Oavsett vilket så är nedskjutningen väldigt tragiskt. Det är alldeles för många passagerarplan som skjutits ned. De flesta just i denna del av världen.

42 reaktioner på ”IDENTITET

 1. Andersson i Pinan 2020-01-13 / 04:59

  Sprängningar i Stockholm och Uppsala. Är det ensamkommmande smålänningar som är i farten? Varför är bombgruppen inkallad när det bara handlar om explosioner?

  Gillad av 1 person

  • TT 2020-01-13 / 14:14

   Kvarnholmen är helt dött inom 10 år.

   Gilla

  • Maja Dacke 2020-01-13 / 15:25

   Men Gunnar – varför fråga när du redan vet?! Jomenvisst vet du. Precis som jag och vi andra …

   Gilla

 2. 1+1=2 2020-01-12 / 16:24

  OFF TOPIC

  Känd bilmekaniker och youtubeprofil från USA ger sin syn på varför volvo blev kinesiskt.

  Gilla

 3. L8 2020-01-12 / 14:47

  Naiva dumskallepolitiker har själva böddat för dessa bedrägerier:

  https://svt.se/nyheter/inrikes/tre-personer-38-identiteter-ett-stort-samhallsproblem

  Nu måste man väl i alla fall införa registrering av fingeravtryck eller DNA-tester för att stoppa dessa kriminella nitlotter. Utvisa de som uppdagas på livstid. Har de familj kan de för att inte splittra familjen ta dem med sig till hemlandet. Hör har de diskvalificerats för vidare vistelse.

  Gillad av 2 personer

 4. MrM 2020-01-12 / 14:13

  Mitt förtroende för den iranska regimen är oförminskat. Det var noll och förblir noll. Okej. Hur man än vrider och vänder på det här så är det en tragedi. Smålänningar eller inte – många människor har dött och det är tragiskt, sorgligt, beklagligt. I en sådan här krasch så är det väldigt tydligt att alla människoliv faktiskt är lika mycket värda. Sedan kan vi ägna oss åt att sätta etiketter på dessa människor men deras liv är lika mycket värda. Men om man ändå ska börja prata lite om andra saker så är det ju lite anmärkningsvärt att så många var svenskar. Är det så det brukar vara på flighterna från Iran? Passagerarlistor är normalt sekretessbelagda och det är bara vid flygolyckor som dom blir offentliga. Har vi helt plötsligt fått en inblick i hur det brukar se ut? Många ”ensamkommande barn” från Afghanistan som åker och hälsar på sina föräldrar i Iran?? What? Det brukar ju avfärdas som en skröna att ensamkommande barn från Afghanistan faktiskt har föräldrar och i själva verket kommer från Iran, men det här visar ju något annat. Och så alltid… om man flyr från en land och sedan åker och hälsar på… Man flyr som ensamkommande barn och sedan åker man tillbaka och hälsar på sina föräldrar i ett annat land (i Iran. Tro det eller ej, men Iran är inte ett land som befinner sig i krig). Jag tar mig lite för pannan, faktiskt. När känslorna lagt sig en smula kanske det kan börja diskuteras passagerarlistor och namn och vilka som var med och varför. Det är lite för tidigt nu. Men kanske debatten kommer. Och – jag vill påpeka – jag beklagar verkligen alla dessa döda. Spelar ingen roll varifrån dom kom.

  Gillad av 3 personer

  • Maja Dacke 2020-01-13 / 15:28

   Regimer och regimer … de allra flesta är nog lika … inte att lita på.

   Gilla

  • TT 2020-01-13 / 14:16

   Kalmar är verkligen på väg åt fel håll.

   Gilla

 5. ? 2020-01-12 / 10:08

  Vad gjorde de omkomna ”svenskarna” i Iran?

  Gilla

 6. Bo Adolfsson 2020-01-12 / 08:22

  Varför stängde Iran inte luftrummet för civil trafik, när de utförde sina robotattacker?
  Det är ju kriminellt!

  Gillad av 2 personer

  • Goter 2020-01-12 / 17:04

   Ja det är ju det första som slår en. Riktiga amatörer.

   Gilla

 7. Ulrika 2020-01-12 / 08:07

  Det är märkligt hur olika det kan vara. Jag, svenskfödd, vit adopterad kvinna inflyttad, via giftermål, till bruksort i Dalsland sedan ca 40 år (två tredjedelar av mitt liv), ses inte som dalslänning eller ännu mindre ”Långedare” av infödingarna här. Jag har hört detsamma av andra ”utifrånkomna”, som vi kallas här, så jag är inte ensam. Detta samtidigt som den vänsterblivna delen av samma människor antagligen tycker att afghaner m.fl. utlänningar som kommit hit är svenskar, kanske t.o.m. dessutom både dalslänningar och ortstillhöriga här och där i landskapet. Att jag påpekar att jag är adopterad beror på att jag i vuxen ålder tagit kontakt med min biologiska mor och fått dokumenterad släkthistoria som härleds till en här näraliggande ort sedan 1600-talet så det lustiga är att jag nog är mer dalslänning än många av infödingarna här.

  Gillad av 2 personer

  • Stig Bergman 2020-01-12 / 10:39

   Jag har, hycklare som jag är i grunden, kunnat förstå regeln om att ”min personlighet är vem jag är, min attityd beror på vem du är”. Men idag är det tidigare så självklara huller om buller i mitt huvud och jag trevar mig fram för att begripa något som knackar på och vill lära en gammal hund att sitta.

   Gillad av 1 person

 8. John K 2020-01-12 / 07:21

  En annan aspekt. Två saker. Dom hade sina familjer i Iran inte Afganistan Ensamkommande med familj. Sedan funderade jag på det ekonomiska. Man får hoppas att dessa stackare arbetat ihop resan själva. Och att inte våra bidrag sponsrat deras resa.
  Dessa personer hade helt klart inga flykting skäl överhuvudtaget utan var ekonomiska migranter.
  Det betalar vi med våra skattepengar. Bort med Jöken fort

  Gillad av 4 personer

  • Bo Adolfsson 2020-01-12 / 08:27

   De har ju redan kostat en miljon per år, när de var på HVB-hem.
   Det tar tid och mycket rbete för att betala tillbaka det!

   Gillad av 1 person

 9. Janne 2020-01-12 / 05:49

  Ny militär gradbeteckning (toppgeneral)som SVT svänger sig med,när kommer
  (bottengeneral)?Jag skulle närmast beteckna dom som idiotgeneraler som skjuter
  robotar och annan skit omkring sig som det värsta nyårsfyrverkeri,det finns en
  raketgeneral i Nordkorea som inte är så dålig på det han heller.Men vänta bara
  snart så har dom skjutit sig själva i foten och blir degraderade till fotsoldater.

  Gillad av 5 personer

  • Maja Dacke 2020-01-13 / 15:31

   Prajdande militärer – vilken nivå hamnar de på? Pridegeneraler – finns de?

   Gilla

 10. Lars Olsén 2020-01-12 / 04:04

  Det här var en personlig men också föredömligt saklig artikel precis som man önskar att massmedia skulle formulera sig. Genom att belysa identitet från två håll får integreringsivrarna något att tänka på. Synd att dessa tankar inte kan delges alla via kvällspress eller SVT, utan bara de som hittar till denna blogg. Det stora flertalet svenskar blir fortfarande bara utsatta för propaganda som gör väldig skada för sammanhållningen i det svenska samhället. Det fullsakliga globaliseringsexperimentet i Sverige blir enkelt men väl belyst genom en sådan här artikel.

  Gillad av 8 personer

  • Gunnar Karlsson 2020-01-12 / 09:48

   Lars, ett mycket bra inlägg, men tyvärr har de vänsterblivna, eller integreringsivrarna som du kallar dem, ingenting att tänka med !!

   //Gunnar

   Gillad av 2 personer

 11. Svinfylking 2020-01-12 / 00:34

  Min mormor var född i Småland och så långt som jag kom med min släktforskning så fanns det släktlinjer kontinuerligt ända tillbaka till 1600-talet i Småland. Men jag kallar mig inte smålänning då jag ej är född eller uppväxt i Småland, trots att jag säkert har några procent Smålands blod i mig.
  Angående ”flyktingars” resor så finns det i min närhet info ifrån första källa, hur ”flyktingar” som bokade en ”semesterresa” för hela familjen till hemlandet som de flytt ifrån så fort de fick uppehållstillstånd!?

  Gillad av 4 personer

  • Maja Dacke 2020-01-13 / 15:36

   Född i Småland av småländsk mor gör mig väl till smålänning? Trots att jag bott största delen i Skåne? Litta hialöst men … nån fubbick arr ja ente … Och, Thoralf, jag har fortfarande en grep i källaren.

   Gilla

 12. Thomas 2020-01-12 / 00:29

  ”Greve sköt negrer på Östermalm” den rubriken hade inte dn tagit till idag..

  Gillad av 1 person

  • Maja Dacke 2020-01-13 / 15:39

   Men det kan kanske bli aktuellt i dessa dagar. Om nu budbäraren råkar vara ‘najgor’ och ‘greven’ erhåller fickpengar …

   Gilla

 13. Andersson i Pinan 2020-01-12 / 00:08

  Ensamkommande smålänningar.

  Gillad av 2 personer

 14. MrM 2020-01-12 / 00:05

  Den här nedskjutningen visar också vikten av att ha bra underrättelsetjänst. Typ att USA har spionsatelliter. Iran nekade till en början till att dom skulle ha skjutit ner planet. Sedan hopade sig bevisen och det gick inte att neka. Finns det någon som tror att om det INTE kommit fram bevis så hade Iran erkänt? Nej, nej, nej. Dom hade fortsatt att neka. Det här är en stor och viktig seger för alla underrättelsetjänster som finns där ute som faktiskt kan leta fram sanningen (om ni kollar här MUST – jag vet inte om ni gjorde något i det här fallet, men ni är viktiga).

  Gillad av 2 personer

 15. MrM 2020-01-11 / 22:50

  Med tanke på att det nu var smålänningar och svenskar osv så kan man säga att en väldigt stor andel av planets passagerare var västerlänningar. Tex var ju 63 stycken kanadensiska medborgare. Det här var alltså en natt då Iran var ute för att hämnas. Dom skjuter missiler mot amerikanska militärbaser och så skjuter dom ner ett civilt flygplan fullt med västerlänningar. Det säger dom nu var ett misstag. Misstag eller lågt hängande frukt? Om det här vore en rättegång så har dom nu erkänt mordet men påstår att det var ett misstag. Nu får dom bevisa för oss att det var ett misstag och inte en del av deras hämnd. Kanske har Iran som del av sin hämnd alltså mördat en massa svenskar.

  Gilla

  • Thoralf A 2020-01-11 / 23:01

   Den rätta definitionen är sannolikt att man dödat kanske så mycket som 150 iranska medborgare, sina egna medborgare. Kom ihåg att Iran inte tillåter att någon säger upp sitt iranska medborgarskap.

   Gillad av 3 personer

   • MrM 2020-01-11 / 23:29

    Ja, jag tror knappast Iran såg dom som smålänningar. Men vi, dom flesta iaf, verkar ju se dom som svenskar och då är dom västerlänningar. Kanske Iran visste att vi skulle se dom som västerlänningar. Så såg dom att ett flygplan med massor av det som vi ser som västerlänningar skulle iväg och… Ja, dom bör lägga fram bevis på att det var ett misstag.

    Gilla

   • SasjaL 2020-01-11 / 23:47

    Det innebär väl troligen att de omkomna reste med iranska pass [?] (bortsett från de få ukrainare som var med), i.o.m. att det då borde vara logiskt att anta att man inte accepterar dubbla [multipla] medborgarskap i Iran.

    Gillad av 1 person

   • SasjaL 2020-01-12 / 12:38

    Det visade sig att det var ‘ukrainare’ och inte ukrainare. Alla namnen, utom tre, verkar alla vara persiska, dvs iranska.

    Gillad av 1 person

   • Thoralf A 2020-01-12 / 15:09

    Jag är inte säker på att namnen på besättningen på planet publicerats.

    Gillad av 1 person

   • SasjaL 2020-01-12 / 15:12

    Besättningen är troligen ukrainsk, men inte nödvändigvis. De som benämns som ‘ukrainare’ bland passagerarna har persiskt klingande namn.

    Gillad av 1 person

   • L8 2020-01-12 / 15:06

    1 svensk man gift med en iranska och deras två barn skulle jag tro med tanke på namnen. De övriga ”svenskarna” eller ”smålänningarna” är antingen svenska medborgare eller ihopljugna på vanligt stasimanér av SVT. Etniska svenskar är det inte.

    Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s