JÄV?

Regionfullmäktige i Kalmar idag. Den stora frågan var om Region Kalmar län skulle bli delägare av Kalmar Öland Airport genom att köpa 50 procent av flygplatsen av Kalmar kommun för 80 miljoner kronor. Miljörörelserna har protesterat.

Som även ledamot av Kalmar kommunfullmäktige så sitter jag ju på dubbla stolar. Jag är med om att besluta om både försäljningen och sedan även köpet. Jag ställde idag frågan till tjänstemännen för Region Kalmar län om det skulle kunna betraktas som jäv eller delikatessjäv. Uppenbarligen hade dock ingen funderat på den frågan, vilket jag tycker var lite märkligt då jag inte är ensam om den situationen. Utöver mig fanns också Mattias Adolfsson (S), Jonas Lövgren (M), Petra Gustavsson (SD) och Linda Kotanen (SD) som även sitter i Kalmar kommunfullmäktige.

Efter en stund kom regiondirektören till mig och sa att de inte bedömde det som någon jävssituation. Men regionens jurist Ann-Sofie Dejke var inte på plats vid dagens regionfullmäktigemöte. Så jag undrar fortfarande vad som är rätt.

I vilket fall som helst så deltog jag efter det beskedet vid omröstningen och jag röstade för att Region Kalmar län skulle bli delägare i flygplatsen. Flygplatsen är mycket viktig för vår region. Men också för att Kalmar kommun nu inte längre kommer vara ensamma om det ekonomiska ansvaret för flygplatsen. Alltså ett jävsargument skulle man kunna säga.

29 reaktioner på ”JÄV?

 1. turrim 2020-02-07 / 18:13

  Dagens Sverige och tydligen särskilt i Kalmar: Du Thoralf som är utstött är den ende som tänker på att det kan finnas jäv. Där får gudfadern MBJ med fotsoldaterna Petra och Linda något att tänka på och skämmas över. Tillsammans med regionledningen.

  Gillad av 1 person

 2. janne 2020-02-07 / 17:46

  Thoralf, Mattias fick bort dig pga att du var ett stort hot mot att få tyngre positioner i Kalmar. Tänker på Kirschbergs tjänst…

  Nu har han också chansen att snika till sig skadestånd av dig.

  Fy fan för denna sjuka man säger jag.

  Gillad av 1 person

 3. Kerstintin 2020-02-07 / 16:13

  Linda Snecker (V) utspökad i pedofilslöjan!

  Kan V få en beslöjad partiledarinna, och bli till ett islamistiskt parti?!

  Ingenting tycks vara omöjligt.

  Gillad av 1 person

  • Stig Bergman 2020-02-07 / 17:59

   Det är möjligt att de kriminella inte blir bättre av att sitta i fängelse. Men under tiden de sitter där besparas vi, som är utanför, ett stort lidande antingen i materiella eller fysiska skador. Och samhället totalt sett blir bättre.

   Lås in gravt kriminella så länge och så ofta som möjligt och i förekommande fall utvisa dem så snart som möjligt – och för gott.

   Bespara oss onödigt lidande i onödan.

   Gillad av 1 person

 4. Sven d.ä. 2020-02-07 / 15:27

  Läser detta någonstans ”Svenske Europamästaren Robel Fsiha avstängd för dopning”. Tur att det står svenske, jag skulle aldrig gissat. ”Svensk” friidrott har blivit mindre intressant de senaste åren.

  Gillad av 1 person

  • martiusus 2020-02-07 / 18:42

   Som tur är finns det alpint och andra vintersporter där en svensk ännu är en svensk och en norrman är just en norrman. Den dagen då ett huckle eller en neger i toppluva skulle susa fram i skidspåret, då är också mitt intresse för vintersport borta.

   Nu är ju risken att det ska inträffa väldigt liten eftersom det kräver en enorm vilja och ansträngning, något som våra parasiterande ”nyanlända” (ord som bara finns i Sverige) är dåliga på.

   Gillad av 1 person

 5. Pelle 2020-02-07 / 14:28

  Nu har Johan Perssons polare Peo Persson, P&E förvaltning lämnat in en bygglovsansökan om jättekomplex på Rifa-tomten. Alla vet väl hur det slutar? Delikatessjäv är väl utbrett i Kalmar.

  Gilla

  • Jerry 2020-02-07 / 15:41

   Hörde av en journalist på Barometern att de länge letat bevis som styrker kopplingen mellan Johan och Peo’s vänskapskorruption, men tydligen svårt att bevisa något konkret. Hoppas det framkommer vad det lider.

   Gilla

 6. Anders 2020-02-07 / 14:01

  Jag har inte råd att ta bilen till Kalmar. Med tre barn blir det inte en krona över på lönen i slutet av månaden.
  Men jag måste betala för en flygplats jag aldrig kommer att se eller besöka bara för att jag råkar bo i norra länet.
  Norra länet har blivit hårt utsatt senaste 2 decennierna av industrinedläggningar, arbetslöshet och vi har tagit en enorm mängd flyktingar.
  Vi är helt enkelt fattigare än södra länet men ändå tvingas vi betala för något vi inte kommer att använda.
  De jag känner flyger från Linköping, inte Kalmar.

  Jag förstår att en stad som Kalmar måste ha en flygplats men låt de som bor i Kalmar betala det då.

  Gilla

  • Thoralf A 2020-02-07 / 14:58

   Vill du hellre betala för flygplatsen Linköping?

   Gilla

   • Sven d.ä. 2020-02-07 / 15:21

    Det är ett fundamentalt fel om inte det finns privata initiativ som är villigt att äga en flygplats. Det visar att det inte finns ekonomi i ett sådant projekt. Det betyder också att det finns risk för underskott i verksamheten. Är skattebetalarna redo att stå för fiolerna. Och hur länge är de beredda till det? Finns det en långsiktig plan?

    Gilla

   • Sven d.ä. 2020-02-07 / 16:35

    Alternativ? Har man inte resurser eller ser att det inte är ekonomiskt livskraftigt så får man avstå. Om det är så med flygplatsen det vet jag inte, med eftersom inga privata alternativ finns så ser det riskigt ut.

    Risken kan bli liknande Göteborgs linbanan som har lämnat ett hål på 100 miljoner efter sig. Hur mycket är Kalmar beredd att förlora?

    Alternativet är att avstå.

    Gilla

   • Thoralf A 2020-02-07 / 17:10

    Så du menar att regionen inte skall ha någon flygplats? Vad tror du det får för konsekvenser?

    Gilla

   • Sven d.ä. 2020-02-07 / 21:27

    ”Så du menar att regionen inte skall ha någon flygplats?” Jag tycker jag läser så mycket om att man måste ha en ny simhall, ishall, bibliotek etc etc. Lund var tvungen att ha en spårvagn, och nu är deras budget i det röda. Nu är det inte dessa satsningar som fått ekonomin att raseras utan annat som vi väl känner till. Men det är samma kassa.

    En simhall, ishall, bibliotek etc etc och en flygplats är inte en komunal rättighet.

    (Nu sätter jag punkt där.)

    Gilla

   • Thoralf A 2020-02-07 / 22:10

    Kan du nämna några privata flygplatser i Sverige?

    Gilla

   • Sven d.ä. 2020-02-07 / 22:41

    ”Kan du nämna några privata flygplatser i Sverige?” – Nej.

    (Nu sätter jag absolut punkt…………….)

    Gilla

   • Anders 2020-02-08 / 10:09

    Nej jag vill inte betala för någon flygplats! Jag har inte råd att ta mig till/från någon av dem.
    Regionen ska ha flygplats men då får en privat aktör köpa eller så får Kalmariter köpa det.

    Du som har arbetat på pappersbruket och var knegare förstår väl frustrationen när det tas ännu mer av våra pengar till projekt vi aldrig får någon nytta av.

    Jag har samma åsikt när det kommer till att vi andra ska betala för olika projekt i tex Stockholm.

    Om du vill renovera ditt kök, inte går du och samlar in pengarna av folket i grannhuset för att ha råd att renovera. Varför skulle de ge dig pengar för ditt kök?

    Samma princip gäller flygplatsen.

    Gilla

   • Thoralf A 2020-02-08 / 10:36

    Kan du nämna en enda privat flygplats i Sverige. Vill du betala för vägarna du kör bil på? Vill du betala för sjukhusen vi har i länet? Vi behöver en viss nivå på vår infrastruktur om vi skall kunna upplevas som ett välfärdssamhälle. Med tanke på vårt läns läge, långt ifrån stambanan och E4:an som på något sätt kan bedömas som de stora artärerna i det svenska blodomloppet så måste vi i Kalmar län och t,ex, Blekinge kompensera oss på något sätt när det gäller kommunikationer om vi skall kunna utveckla vårt näringsliv. Det vill säga om vi skall behålla och kunna skapa nya arbetstillfällen. Blekinge har ju fördelen av att ha en flygflottilj i Ronneby med de ekonomiska fördelarna det innebär. Tyvärr har inte Kalmar det. Kalmar kommun har haft det ekonomiska ansvaret för flygplatsen under drygt 12 år men jag anser att det ekonomiska ansvaret även tillhör regionen. Nu har flygplatsen gått i stort sett plus minus noll under flera år men den behöver också utvecklas med drygt 200 000 passagerare per år. För att det skall kunna ske måste ekonomin vara tryggad. I slutändan kommer det ge mer skatteintäkter till regionen!

    Gilla

   • Anders 2020-02-08 / 13:03

    Sjukhus är en sak. Det nyttjar vi alla. Flygplats nyttjar bara de som har råd att flyga.
    Hultsfreds flygplats ägs av en lokalbo från Vimmerby.

    Nu sätter vi punkt för detta. Jag håller inte alls med dig och du behöver inte hålla med mig.

    Gilla

   • Thoralf A 2020-02-08 / 13:11

    Hultsfreds flygplats har ingen passagerartrafik. Det var många år sedan det fanns. Har själv flugit från Hultsfred på 80 och 90-talet.

    Flyget används till stor del av näringslivet.

    Gilla

 7. ROLLE 2020-02-07 / 13:13

  Så här blir det när sossarnas politik genomförs.
  KOMMUNER SPARAR I SKOLA OCH OMSORG FÖR ATT KLARA NYANLÄNDAS FÖRSÖRJNING
  Kommunerna får det allt jävligare pga migrationen. Pengarna till välfärden tar slut. Man måste börja låna till löneutbetalningar.
  Kostnaderna för socialbidrag fortsätter att skena i kommunerna. En viktig förklaring är ständigt ökat antal nyanlända som inte jobbar.
  https://samtiden.nu/2020/02/kommuner-sparar-i-skola-och-omsorg-for-att-klara-nyanlandas-forsorjning/

  Gillad av 2 personer

 8. ROLLE 2020-02-07 / 11:47

  Sossarna visar sitt fula tryne igen.
  Linde om terrorlöner: ”En form av socialbidrag”
  I ett möte med Vänskapsförbundet Sverige – Israel ska Sveriges utrikesminister Ann Linde ha kallat de pengar som den palestinska myndigheten betalar ut till terrorister som mördat israeler, eller deras familjer, för ”en form av socialbidrag”
  https://nyheteridag.se/en-form-av-socialbidrag/

  Gillad av 1 person

 9. Antipedofil 2020-02-06 / 23:55

  Vad är en ”vanlig muslim”?!
  Debatt på SVT ikväll.

  – Alla muslimer, vanliga som ovanliga, är Pedofildyrkare, PUNKT

  Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s