KLIMATET OCH GLOBALSTRÅLNINGEN

Jag har väntat på att SMHI skall uppdatera sina data för globalstrålning. De brukar göra det i mitten av mars för det föregående året men i år kom det inga nya data. Så i veckan skickade jag ett mejl till SMHI och undrade när data skulle uppdateras. Dagen därpå så hade man uppdaterat sin webbsida med data för 2019.

Jag har intresserat mig för globalstrålningen då den borde ha en stor inverkan på medeltemperaturen. Speciellt under sommaren så blir en solig dag alltid betydligt varmare än en mulen dag. Det riktigt intressanta är att globalstrålningen sedan 1983 har ökat med ca 12 procent. Från ca 875 kWh/m2 till dagens ca 980 kWh/m2.

SMHI skriver bland annat följande på sin webbsida.

”SMHI har nära homogena mätserier av globalstrålning sedan 1983. Sedan mitten av 1980-talet och fram till omkring 2005-2006 ökade den årliga globalstrålningen med nära 8 % i Sverige. Liknande tendens ser man i stora delar av Europa. Högtrycksblockeringar över Skandinavien gav mycket soligt väder under framförallt maj och juli 2018 vilket bäddade för topprekord av globalstrålning över Sverige.”

https://www.smhi.se/kunskapsbanken/klimat/stralning-1.17841

Det som förvånar mig allra mest är dock att detta faktum aldrig debatteras i samband med den globala uppvärmningen. Varför? Inte ens IPCC lyfter fram detta faktum i sina rapporter utan det nämns endast i föregående som en av många ”osäkerhetsfaktorer” i deras rapporter.

Jag har roat mig med att lägga in utvecklingen av Sveriges medeltemperatur och globalstrålning i samma diagram. Nu uppdaterad med siffrorna för 2019. Likheten är slående.

Beror den ökande medeltemperaturen på utsläpp av koldioxid eller ökad globalstrålning?  Sedan 1983 en ökning av globalstrålningen med närmare 100 kWh/m2 enligt SMHI.

Vem vågar påstå att det inte påverkat medeltemperaturen i Sverige?

Temperatur Globaalstrålning 2019

Elsa Widding har börjat publicera en rad videoklipp som man skulle kunna kalla för en ”klimatskola” som många borde titta på. Den är lärorik för den som är intresserad. Hoppas att hon även tar upp dessa fakta angående globalstrålningen i sina videoklipp. SMHI verkar i vilket fall som helst tysta ned dessa mätdata.

Nu finns det 3 avsnitt upplagda i den här serien ”Myter och sanningar om klimatet” men det kommer fler. Jag lägger även upp det första riktiga avsnittet här. Den som är intresserad kan sedan fortsätta att titta på avsnitten på Elsa Widdings Youtube-kanal.

 

46 reaktioner på ”KLIMATET OCH GLOBALSTRÅLNINGEN

 1. iblandekonomi 2020-04-14 / 17:24

  Oj, jag hade inte väntat mig ett så starkt inlägg för att argumentera för att människor påverkar det globala klimatet här.

  Gilla

  • Thoralf A 2020-04-14 / 18:29

   Vem har ”argumentera för att människor påverkar det globala klimatet”?

   Gilla

   • iblandekonomi 2020-04-15 / 09:30

    Jag tittade på den första videon. Tydligare än så kan det väl inte sägas. Bara irrelevanta argument togs upp, och då vet man att motsatsen är stark.

    Gilla

   • Thoralf A 2020-04-15 / 09:46

    Då tycker jag att du skall göra en lista på irrelevanta argument som togs upp i videon. Titta även på nummer 2 och 3.

    Gilla

   • iblandekonomi 2020-04-15 / 11:36

    Vet inte om jag orkar kolla videon en gång till.

    Bara det faktum att argumenten inte finns i textform är ganska talande. Det är så mycket lättare att visa på orimligheter som står i text än när de förmedlas via video.

    Gilla

   • Thoralf A 2020-04-15 / 13:23

    Så enkelt var det att klä av dig! Du får nog orka titta ännu en gång om du skall ha någon trovärdighet. Dessutom finns säkert alla argumenten i Elsa Widdings bok Klimatkarusellen. Läs boken också! Om du nu orkar! Klaga och kritisera tycks du i varje fall orka.

    Gilla

   • iblandekonomi 2020-04-15 / 14:21

    Varför gör vi inte tvärt om då. Att du redovisar vilka argument som du tycker håller? Du vet redan att jag tycker att inga av argumenten i första videon är något att ha.

    Gilla

   • Thoralf A 2020-04-15 / 17:17

    Nej, så bekvämt skall du inte få det. Nu får du faktiskt anstränga dig lite! Visa att du kan arbeta lite .

    Gilla

   • iblandekonomi 2020-04-16 / 18:02

    Tycker inte det är min uppgift att utbilda alla som inte hänger med i det naturvetenskapliga. Finns eget ansvar här.

    Gilla

   • Thoralf A 2020-04-16 / 18:40

    Det är du som påstår saker som du sedan inte vare sig kan eller vill försvara. Då tycker jag att du skall vara tyst!

    Gilla

 2. messkalle 2020-04-12 / 09:30

  @Thoralf. IPCC’s arbetsbeskrivningen är att utreda och bevisa mänsklig påverkan på klimatet (Fritt ur minnet).

  – När FN insåg att organisationen blivit oförmögna att stoppa krig och elände blev det rusning till köttgrytan att leva på att koka soppa på en spik (CO2).

  Gilla

 3. Björne 2020-04-11 / 19:44

  Den var bra !
  Passar dock ej in i det politiska narrativet ‘Hunt forTaxes’.

  Gilla

 4. MickeP 2020-04-11 / 18:04

  Jag skriver här, eftersom alla andra sidor vill dölja vad saker och ting i själva verket handlar om.

  1. Kina är en kommunistdiktatur, har alltid varit och kommer alltid att förbli.

  2: Endast kommunist – och socialistsympatisörer tar Kina i försvar i dessa dagar, bl.a. rikets högste empedimiolog. Tegnellen (eller vad f-n han heter, jag är själv kraftigt ointresserad av Bagdad-Bob-idioter).

  3. Kineserna hatar Trump, eftersom han, sedan han kom till makten, gav en ordentlig örfil och utmaning till kineserna och deras affärsmetoder.

  4. Kineserna har ändrat sig väldigt mkt sedan Trump kom till makten. Tidigare var de närmast underdåniga när man träffade dem på stan. Numera ser de högfärdiga och ilskna ut så fort man tittar på dem.

  5. Kinesernas hantering av djur har avslöjats i och med denna pandemi. Fy f-n säger jag bara! När man behandlar djur på det sätt, som framgår av rapporteringen, kan man inte ha ngra mänskliga känslor alls.

  Slutsats: Kineserna har länge velat ta kommandot över hela jordklotet. Nu ser de sin chans, att genom ett egenhändigt framkallat virus ta död på sina fiender. Att ett stort antal av deras egna stryker med skiter de i, i deras förvridna värld är detta ngt som man måste acceptera.

  Jag säger: Skit ner er kinesjävlar. Fortsätt äta era fladdermöss och halvlevande fiskar från era wet-markets. Fuck you! Mig kommer ni aldrig att övertyga.

  MickeP

  Gilla

  • HasseR 2020-04-11 / 21:27

   Det var ord och inga visor!! Vad tycker du om spaniens syn på djurhållning när dem plågar och torterar tjurar och andra djur. Vad åt dem i finland förr i tiden när svälten banka på dörren?
   Jag är absolut djurvän, men vissa verkar leva i en naiv Astrid Lindgren Värld.

   Gillad av 1 person

 5. vmm 2020-04-11 / 16:12

  Jag försöker hitta någon bra sida med dagliga CO2-mätningar. Tycker det vore intressant att se hur coronakrisen påverkar nu när industrier stänger och transporter minskar. Jag har för mig att Expressen förr körde med någon daglig rapportering men jag hittar inget. Dom sidor jag hittar när jag googlar är inte riktigt tillfyllest. Någon som vet någon bra?

  Coronakrisen är ju rena drömmen för klimatalarmisterna. Nu gör vi ju allt som dom vill att vi ska göra! Konsumera mindre och resa mindre och alla möjliga saker. Vi borde se effekter på CO2-halten i atmosfären snart, tycker jag. Sedan förstår jag också att temperatur släpar efter väldigt mycket och man måste såklart alltid se skillnaden mellan väder (som är tillfälligt) och klimat (som är mer långsiktigt). Men den här fullskaliga klimatalarmistiska drömmen måste ju ge oss lite data om vad som faktiskt händer om vi drastiskt gör det som klimatalarmisterna vill. Jag vill ha fakta!

  Gillad av 2 personer

   • vmm 2020-04-11 / 23:51

    Tack. Jag såg det där när jag googlade. Tycker inte det är glasklart. Spretigt. Men det vore väl själva f..n om inte CO2-kurvan vänder ner nu efter alla koronaåtgärder… Om den INTE vänder ner… ja, vad gör vi då för fel? Vad kan vi då göra mer???

    Gillad av 1 person

   • messkalle 2020-04-12 / 09:08

    @Botwid, Mätstationens position Hawaii?. Ökad globalinstrålning medför uppvärmning av hav med avdunstning av växthusgaser. Diagrammet är inget nytt under solens påverkan.
    Eller, undrar utan högre utbildning.

    Gillad av 1 person

  • vmm 2020-04-12 / 12:29

   Om CO2-kurvan INTE vänder ner nu när vi gör allt som klimatalarmisterna vill, ja, då finns det lite funderingar. Vad ska vi då göra? Kan det vara så att CO2-ökningen beror på något annat än oss? Och om den inte påverkas nämnvärt av att vi tar till coronaåtgärder, ja, vad finns det då för anledning att sedan när coronakrisen är över att inte återgå till hur vi levde förut?

   Gillad av 1 person

  • iblandekonomi 2020-04-15 / 14:25

   Menar ni på allvar att ni tror att CO2 som släppts ut från förbränning av fossila bränslen på något magiskt sätt skulle försvinna ur atmosfären bara för att man bränner lite mindre av dem under en period?

   Gilla

   • botwid 2020-04-15 / 18:49

    Nä, CO2 far inte ut i Universum. Betänk att CO2 är tyngre än luft. Kolreserverna finns i haven, 38.000 Gt, i marken 1.500 Gt, i växterna 500 Gt, i atmosfären 730 Gt. Det vi bidrar med är per år ca 11 Gt. Det största utbytet av CO2 och värme sker i haven som upptar 71% av Planets yta. När haven värms upp gasas CO2 ut. Nu när det blir kallare kommer CO2 att vandra tillbaka i haven.

    Gilla

   • iblandekonomi 2020-04-16 / 18:05

    Vilka siffor för CO2:s löslighet i vatten vid olika temperaturer använder du?

    Gilla

   • botwid 2020-04-16 / 18:57

    ”Vilka siffor för CO2:s löslighet i vatten vid olika temperaturer använder du?”undrar IBLANDEKONOMI. Läser IBLANDEKONOMI inte IPCC´s rapporter? Det gick några årtionden då CO2 ökade men temperaturen stod och stampade. Då förklarade IPCC att havstemperaturen gjorde att CO2 förflyttade sig ner i haven. Fråga IPCC om temperaturerna!

    Gilla

   • iblandekonomi 2020-04-17 / 13:57

    Låter som en osannolik förklaring. Vem mer än du hävdar detta?

    Gilla

 6. ROLLE 2020-04-11 / 13:32

  Massdöden fortsätter men Löfven vill ”utvärdera efteråt”
  Utvärderingen av Sveriges coronastrategi ska ske i efterhand och den kan ”ta tid”, förklarar statsminister Stefan Löfven (S)
  Angående Sveriges dåliga beredskap inför pandemin anser han att ”alla partier” har ett ansvar eftersom avvecklingen började efter kalla kriget för tre decennier sedan.
  https://www.friatider.se/massdoden-fortsatter-men-lofven-vill-utvardera-efterat
  Utvärdering blir säker efter valet för före vore det förödande för sossarna.
  Varför ”alla partier”? SD blir ju utesluten när andra partier inbjuds.
  Vilken skitstövel. SD har inget med detta att göra.
  Sedan tjatandet om SD rötter. Här lite om hans egna rötter.
  https://www.s-sanningen.com/slakttradet

  Gillad av 1 person

  • Sven d.ä. 2020-04-11 / 15:35

   En riktig landsfader hade sagt att ‘jag tar ansvaret’ nu ska vi ‘sätta alla krafter till’ för att bekämpa Coronan. Löfvén är en politiker som endast vill överleva det hela.

   Gillad av 1 person

  • Onkel Björn 2020-04-11 / 18:04

   Utvärdering i efterhand. Ja, det är väl ett riktigt politiskt svar. Då behöver man ju inte svara i nuläget och när pandemin sen har lagt sig tillsätter man en utredning som ska se över det hela. Och då kan man ju hänvisa till utredningens resultat, om man får några frågor innan utredningen är klar.
   Det är många som vill att det ska bli en ordentlig utvärdering av hur det hela har skötts, men gissar att sossarna, som faktiskt har suttit vid makten i snart 6 år och är ansvariga för att inga beredskapslager för sjuk och omsorgsvården har byggts upp under den tiden, är de som sist av allt vill ha en sådan.
   Har man suttit så länge vid makten kan man inte komma och skylla på tidigare regeringar. Detta är deras ansvar!!

   Gilla

 7. Evert 2020-04-11 / 13:32

  Problemen börjar sprida sig i landet nu. Från Borås tidning:

  ”Idag vårdas totalt 35 patienter med bekräftad covid-19 på Säs varav 11 patienter på intensivvårdsavdelningen (Iva). Platsläget på vårdavdelningarna är gott men situationen på Iva är mycket ansträngd. På grund av detta fattades idag beslut om att Säs går upp i förstärkningsläge.

  – Vi har personal så vi kan ge en god och säker vård. Men vi måste klara av om det kommer ytterligare 4-5 patienter nästa dygn. Och de förändringarna kommer vi behöva göra idag, säger chefsläkare Sara Degerman Carlsson.

  Förstärkningsläge är ett steg allvarligare än stabsläge.”

  Gillad av 1 person

  • messkalle 2020-04-12 / 09:13

   @Lars, Mycket bra jobbat

   Gilla

 8. Bamse 2020-04-11 / 13:02

  Varje dag läser man nu om personer som blivit uppsagda. Min fråga är, varför söker de inte till vården? Det behövs tusentals människor, men antar det inte duger åt dem. Istället ska de gå hemma med betald a-kassa från staten.

  Ofattbart!

  Gilla

 9. Bert 2020-04-11 / 12:20

  Vad har du Thoralf för tankar om det senaste påståendet från SVT och SMHI, det ang den medeltemphöjning på +1,7-1,8 grC som de säger sig ha data för från de senaste åren. Dessutom också att detta enbart har drabbat Sverige och då speciellt området kring Jokkmokk.

  För några år sedan kom SVT och SMHI med påståendet att man hade uppmätt en medeltemphöjning med +4 grC runt Kiruna – några veckor efter det uttalandet fick de skamset dra tillbaka sitt påstående.

  Det är så att man vill tro att de regeringsstyrda SVT och SMHI vill passa på att skrämma upp det svenska folket dubbelt upp nu i Coronapandemitider – skamligt som f…!

  Gillad av 1 person

 10. Bajen666 2020-04-11 / 10:53

  En klok vis och verklighetsförankrad kvinna den där Elsa Widding och jag ska med glädje följa henne på Youtube i fortsättningen…Tack för tipset Thoralf.

  Gillad av 2 personer

 11. ROLLE 2020-04-11 / 09:32

  Det påstås att vi har världens bästa sjukvård, äldreomsorg, hemtjänst mm.
  Vårdpersonal tvingades skydda sig med soppåsar och toapapper
  Hemtjänstpersonal i en kommun norr om Stockholm har tvingats till kreativa lösningar för att kunna vårda coronasmittade patienter i bristen på skyddsutrustning. Bland annat har personalen använt soppåsar som skyddsdräkt och toalettpapper som munskydd.
  https://samnytt.se/vardpersonal-tvingades-skydda-sig-med-soppasar-och-toapapper/

  Instruktion: Hur man snabbt och enkelt gör en mun- och näsmask mot virus influensa, coronavirus COVID 19 hemma

  Gillad av 1 person

  • Bert 2020-04-11 / 11:48

   Jag har testat att göra ett dylikt munskydd och använt det när jag varit och handlat, det fungerar bra rent mekaniskt, upplevs som att det tätar hyfsat bra runt om. Jag använde 3 st ICA Basic-servetter, jag har ersatt klammern med eltejp vilket är en betydligt starkare och mer hållbar konstruktion.

   Reaktionerna från de personer jag har mött är att de flesta ler eller hånflinar, andra drar sig snabbt tillbaka, de vänder på färdriktningen. Kom i diskussion med en butiksägare som uppmanade mig att gå ut ur butiken. Butiksägaren ifråga trodde att jag var smittad, förklarade då att jag var helt frisk(dock inte c-testad). Förklarade att om alla bar ett dylikt munskydd så skulle den saliv som alltid spottas ut vid samtal hamna i munskyddet och då förhindra att det sprids(sk Droppsmitta) saliv i luften som ev innehåller SARS-Cov-2.

   Tyvärr är svensken trögfattad och inte minst mycket känslig för ”vad ska andra tycka, tänka och säga” om att man tar egna initiativ. Svensken är förstås också starkt påverkad av den inympade tron på att svenska myndigheter alltid har rätt och dito alltid vill folket väl – nej då, så är det bevisligen inte!

   Gillad av 1 person

 12. ROLLE 2020-04-11 / 09:02

  Nu när många sitter i corona-karantän kan det vara intressant att läsa om socialdemokraternas historia. Det är detta parti som har styrt Sverige i många år och som nu sitter vid makten.
  Vad har ”alla människors lika värde” tagit vägen som det för en tid sedan skulle sägas i varje mening. Kommer det tillbaka efter coronakrisen?
  https://www.s-sanningen.com

  Gillad av 1 person

 13. awsvensson 2020-04-11 / 08:38

  Jag har redan sett hennes tre avsnitt o introt , mycket fakta o ta del av men mycket lärorikt. Hon har verkligen lagt ner tid o energi på att försöka komma sanningen nära till skillnad från klimathysterikerna som redan bestämt att den globala uppvärmningen är en följd av mänsklig påverkan o slå fast vid den med näbbar o klor.

  Gillad av 4 personer

 14. botwid 2020-04-11 / 08:37

  Bra att någon är på hugget! SMHI borde även presentera hur den kosmiska strålningen förändras i tiden. I Abisko mäter man den kosmiska strålningen som ökat 12% under tre år. Det har en negativ påverkan på molnbildningen. Vi har på Teneriffa haft ökad molnighet under tre år. De låga molnen ger kyla, men ingen nederbörd.

  Gillad av 1 person

 15. Ölandsbonde 2020-04-11 / 08:27

  Efter ättestupan. SOSSEDÖDEN – smärtstillande & sömnmedel…+

  (Ska vara Sossedöden. Versalt Ö vill inte ta)

  Gilla

 16. ROLLE 2020-04-11 / 08:22

  Har media tunnelseende?
  Joe Biden, 77, är en amerikansk demokratisk politiker, tidigare senator och vicepresident under Barack Obama 2009-2017. Nu ska Biden utmana President om posten som president i höst efter att ha segrat i demokraternas primärval vilket rapporterades mängder om i svensk media. Dock har det varit väldigt tyst om att Joe Biden anklagats för att tafsa på kvinnor på olämpligt sätt medan varenda Tweet som Donald Trump skriver granskas i detalj.
  https://petterssonsblogg.se/2020/04/11/har-media-tunnelseende/#more-318084

  Säkert blir det samma tunnelseende av medierna angående globalstrålningen.

  Gillad av 1 person

 17. ROLLE 2020-04-11 / 08:14

  Detta kommer aldrig de PK extremklimatisterna ta upp.
  Det kan ju visa på att de har helt fel vad som jordens uppvärmning beror på.
  Nu guru Greta har du något att bita i.

  Gillad av 2 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s