STATISTIK NORDISKA LÄNDER

Jag har fått några frågor om att jag skall redovisa coronastatistiken för de nordiska länderna igen.Givetvis kan jag göra det igen. Jag håller koll på statistiken och är förundrad över att vissa i media och andra tjänstemän har så dålig koll på verkligheten.

Vi börjar med diagrammet för det totala antalet bekräftade smittade i de nordiska länderna.

Norden antal smittade 20200513

Sverige fullständigt rusar ifrån övriga nordiska länder i antalet bekräftade smittade. Det som är illavarslande är att lutningen på kurvan är konstant, den visar inga tecken på att plana ut. Det vill säga att smittspridningen skulle minska som den gjort i framförallt i Norge.

Detta bekräftas även i detta diagram som visar antalet nya bekräftade smittade per dygn. Att Sveriges kurva är så spretig beror på att man tar helg och inte tar så många prover under helgen eller om mindre antal analyser görs på helgdagarna. Någon motsvarande helgeffekt kan inte ses i våra nordiska grannländer.

Norden antal smittade dygn 20200513

Om vi sedan tittar på det totala antalet vårdade på IVA per dygn.

Norden antal vårdade IVA 20200513

Även i detta fall så har Sverige emormt många fler än våra nordiska grannländer. Norge och Danmark vände sina kurvor nedåt redan i månadsskiftet mars/april. I Sverige syns inte motsvarande förändring förrän i månadsskiftet april/maj.

En hel månad förlorad på grund av den svenska strategin från Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell. Hur många liv har denna strategi kostat?

Norden antal vårdade IVA capita 20200513

Även om man tittar på antalet vårdade på IVA per miljon invånare så är skillnaden väldigt stor mot de nordiska länderna. Det syns snarare ännu tydligare hur väl de andra nordiska länderna lyckats minska antalet svårt sjuka i covid-19.

Sedan kommer vi till det mest sorgliga. Antalet avlidna!

Norden antal avlidna 20200513

För mig är det helt obegripligt att de ansvariga för Sveriges strategi undkommer att förklara dessa siffror. Vissa experter påstår när de intervjuas av SVT och SR att de andra nordiska länder kommer att komma ifatt Sverige inom ett år. Jag betvivlar det starkt och håller det för mycket osannolikt.

Norden avlidna per capita 20200513

SVT och SR har den senaste tiden varit väldigt snabba med att påtala antalet döda i covid-19 i USA, Ryssland och Brasilien. Men man utgår då oftast ifrån det totala antalet döda. Skall man jämföra länder så skall jämföra antalet avlidna per miljon invånare. Då ser det lite annorlunda ut. I skrivande stund ser dödstoppen ut enligt nedan om jag undantar ett antal pyttenationer.

 1. Belgien, 768 avlidna per miljon invånare
 2. Spanien, 584
 3. Italien, 519
 4. Storbritannien, 495
 5. Frankrike, 420
 6. Sverige, 349
 7. Holland, 326
 8. Irland, 305
 9. USA, 262
 10. Schweiz, 216

Den listan får vi aldrig se i SVT eller i SR.

 

35 reaktioner på ”STATISTIK NORDISKA LÄNDER

 1. Ölandsbonde 2020-05-15 / 21:43

  Angående vårdplatser på IVA. I början av pandemin, tidigt mars, uppgavs följande:

  Sverige har det lägsta antalet disponibla vårdplatser i EU – 2,4 per 1 000 invånare, Bland OECD-länderna har bara Mexiko och Chile färre.

  Antalet intensivvårdsplatser med respirator har minskat kraftigt sedan början av 1990-talet. Då fanns 2 100 extra respiratorer i förråd, i dag inga alls.
  1993 fanns totalt 4 300 respiratorer i Sverige, varav 900 inom militären och 2 100 extra i förråd. Tjugofem år senare, 2018, var de bara runt 570, varav 40 inom militären och noll i förråd.
  I fjol fanns 526 disponibla intensivvårdsplatser i Sverige.
  Antalet intensivvårdsplatser i Italien per 100 000 invånare var före corona-utbrottet 12,5, samma siffra för Tyskland var 29,2, och för Sverige 5,8.

  Jag har förundrat följt rapporteringen och tycker det är märkligt att antalet i IVA aldrig överskridit kapaciteten. Inte märkligt i sig, då det inte kan ske. Men jag tolkar detta som att man inte lagt in människor i IVA p g a platsbrist. Triagering måste ha skett. Utsortering på icke medicinsk grund. Sossedöd helt enkelt.

  Gillad av 2 personer

 2. turrim 2020-05-15 / 19:40

  Om man skummar de stora rubrikerna på skattemedia på nätet så är tydligen det viktigaste som hänt i världen och i Sverige att Roberto köpt sex. Jag måste säga, att jag bryr mig inte.

  Däremot om kvinnan inte är frivillig utan driven av en skurk. Vem är det? Det vill jag gärna veta av skattemedia och hur polisen tar jakten.

  Gillad av 1 person

 3. Hacke 2020-05-15 / 18:37

  Tidigare i veckan skrev Thoralf – initierat och utförligt som alltid – om socialminister Hallengrens lika högtravande som totalhavererade löften om testningar kring coronapandemin. Thoralf uttryckte samtidigt en högst berättigad förvåning över att ingen inom msm hade vidrört detta faktum.
  Idag vaknade statsradion (Studio Ett) och hakade på denna skandal och naturligtvis avböjde Hallengren medverkan. Precis som biståndsminister Peter Eriksson gjorde en stund tidigare i samma program kring en fråga där han är ansvarig. Samma eviga och ökända manér från den mest obildade och i särklass sämsta regering landet någonsin haft.

  Men vad jag i första hand tänkte på är att det knappast är första gången som gammelmedia tvingats ut på banan av nyheter som Thoraf grävt fram och presenterat. Och ännu fler gånger naturligtvis om man ser till alternativmedia totalt. För att inte tala om alla gånger regimmedia väljer att helt negligera alltför besvärande händelser. Oftast då handlar det om deras nyfrälse eller alla de gånger sd visat sig ha rätt eller annat positivt kring vår nya sverigevänliga folkrörelse.
  Ta exempelvis hur man totalt lyckats blunda för det bestialiska mordet på en ung man i Härnösand. Detta trots att det i den feministiska stormakten föregicks av våldtäkt på en ung kvinna. Man kan ju bara föreställa sig krigsrubrikerna, extrasändningarna och påföljande demonstrationer om rollerna kring de inblandande varit ombytta. En svart muslim som slaktats av en vit svensk efter att han våldtagit dennes muslimska väninna.

  Naturligtvis kan inte gammelmedias misshandel av uppdraget hålla i längden trots det formliga pengaregn som vräks över branschen (oavsett i skydd av pandemier). Gammelmedia blir bara mer och mer irrelevant i nyhetsförmedlingen. Alltfler läsare/lyssnare/tittare överger deras patetiska teater och vet var relevans och sanning finns att söka. Det kan ingen tvångsbeskattning i världen göra något åt.
  Frågan är bara vad nästa steg på demokraturens väg mot diktatur blir? Att Morgan och hans allierade i media har påbörjat marschen det vet vi i alla fall med säkerhet.

  Gillad av 2 personer

 4. Robban 2020-05-15 / 16:56

  En sak ang listan över döda per miljon innevånare!
  Belgien som ligger etta med 768/miljon, där rapporteras även misstänkta dödsfall pga Corona som dödsorsak, därav den höga siffran!
  Sverige som ligger sexa med 349/miljon, så rapporteras enbart redan testade och som på sjukhus vårdas för Corona som ett dödsfall orsakat av Corona! Äldreboenden, bostäder osv där personer omkommer, så blir det en helt annan dödsorsak angiven tex lunginflammation!

  Tar man det i beräkning, så skulle det inte förvåna mig om vi ligger etta i antalet som regimen tagit livet av!
  Det här är inget annat än ett planerat och pågående massmord, utfört av ”vår” egen regering! Gissar att om någon till sist kommer ställas till svars för tusentals helt onödigt döda svenska medborgare, i praktiken mördade, så blir det Dr Tengele regimen kommer lägga allt ansvar på!

  Gillad av 5 personer

  • Sven d.ä. 2020-05-15 / 19:21

   Löfven och Hallengren är mycket vaga när frågan om ansvar kommer upp. Oftast är det ‘allas ansvar’ och vi kunde inte skydda de mest utsatta etc etc. Det är mycket vi och alla. Vad politiker är duktiga på är att hålla rent framför egen dörr. I deras huvuden har redan olika scenarier spelats upp. De vill inte vara med när ansvar ska tas.

   Gillad av 1 person

  • Puffe 2020-05-16 / 14:31

   Men Robban, covid är en form av lunginflammation och bara för att du är testad positiv innebär inte automatiskt att du dör av covid, du dör med covid, dödsorsaken kan vara hjärtattack, stroke eller organsvikt mm.

   I Sverige registreras alla som dör med covid som döda i covid oavsett vad som är den primära dödsorsaken, så beroende på hur man registrerar så blir antalet olika i olika länder. Och icke jämförbara.

   Sen lite kuriosa, varje dag dör ca 270 personer i Sverige inte vilket ger ca 90000 varje år, hittills i år har färre än förra året dött, ett konstigt faktum när alla skriker om hur många som dör i covid.

   Gilla

   • Thoralf A 2020-05-16 / 15:40

    Du har fel. Mellan den 1 januari till den 30 april har ca 4 000 personer fler avlidit under 2020 än under 2019.

    2019 ca 30 000 personer
    2020 ca 34 000 personer

    Gilla

 5. Lollo 2020-05-15 / 15:53

  Sverige är inte bara sämst på att skydda sin befolkning mot coronasmitta. Man är också sämst på att skydda sin befolkning mot kriminella migranter. Trots att Sverige officiellt har stängt sina gränser och har inreseförbud så kommer mängder av asylsökande till Sverige. Vecka 19 kom det t.ex. 219 asylsökande till Sverige medan det bara kom 7 st till Norge.

  Gillad av 4 personer

  • turrim 2020-05-15 / 17:34

   De skurkar som blir påkomna får stanna med ekonomiska och andra rättigheter. Politikerna rår inte på domstolarna på grund av luddig lagstiftning med kryphål. Domstolarna går på lägsta möjliga.

   Gillad av 1 person

 6. Lollo 2020-05-15 / 15:39

  117 döda av corona i dag i Sverige. Döden fortsätter påhejade av FHM och regeringen.

  Gillad av 4 personer

 7. Sven d.ä. 2020-05-15 / 12:10

  Det är märkligt att det inte finns säker information om hur Covid 19 fungerar. Virus är på inget sätt nytt, redan Gustav III vaccinerade sig och sin familj. Varje år vaccinerar sig mängder av människor sig mot virus.

  Gilla

 8. Roland Salomonsson 2020-05-15 / 10:52

  Sverige testar fortfarande minst antal per vecka, i synnerhet räknat i antal per miljon invånare. Detta innebär sannolikt att Sveriges uppgifter om smittade per miljon är opålitligare än de andra nordiska ländernas. Därav följer att många av de andra statistiksiffrorna blir opålitliga.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2020-05-15 / 11:11

   Knappast alla statistiksiffror! Antalet vårdade på IVA är inte fel. När det gäller avlidna är dessa siffror sannolikt väl överensstämmande med verkligheten idag.

   Gillad av 1 person

 9. Tony 2020-05-15 / 10:05

  Är SVT/ S/R inte till för att informera allmänheten? Eller är man enbart till för
  att hålla makten om ryggen, det senare har eskalerat sen man tvångsbeskattade
  folket, fräckheten från media bara ökar, man inte ens försöker att dölja att man
  håller makten om ryggen!

  Vid ett eventuellt maktskifte måste det till en storstädning i dessa lvänsternäste, och
  innehållet ställas in för rätta, har man så totalt missat sin uppgift i samhället,
  så kan det inte va annat än medvetet sabotage mot samhällets invånare!

  Gillad av 5 personer

 10. Corona 2020-05-15 / 09:57

  Varför alla dessa låtar om Tegnell? Dock ganska trallvänlig.

  Gilla

  • Sven d.ä. 2020-05-15 / 12:03

   Han kunde sjungit ursprungstexten det hade varit så mycket roligare.

   Gillad av 1 person

  • Otto 2020-05-15 / 13:09

   Bra självdistans! 🙂

   Gilla

 11. botwid 2020-05-15 / 09:53

  På Kanarieöarna har 38.800 personer (1,8%) drabbats av viruset. Canary Health Service har testat 80.000 personer. Endast 5,8% av de som testats, 2.280, har bekräftats smittade. Detta innebär att 94% av de smittade skulle ha övervunnit sjukdomen utan att vara medvetna om den. Befolkningen har varit i karantän i nästan två månader.

  Gilla

  • Sven d.ä. 2020-05-15 / 12:35

   Det bor ca 2.1 miljoner på Kanarieöarna, och 80000 har testats. Det är 3.8% av hela befolningen. Är planen att testa alla?

   Gilla

 12. Ölandsbonde 2020-05-15 / 09:33

  ”Sveriges strategi”
  Finns det annan strategi än att ta livet av de äldre? Det har pratats om flockimmunitet men nu säger FHM att de inte alls har en sådan.

  ”Folkhälsomyndighetens budskap på
  dagens pressträff var tydligt: -Vår
  strategi är inte flockimmunitet,
  säger Sara Byfors vid myndigheten. ”

  Finns det något papper skrivet på vilken strategi vi har? Någon journalist kunde väl be att få se den.

  Gillad av 2 personer

 13. Nils Dacke 2020-05-15 / 08:59

  Nu börjar det blir spännande, flera länder diskuterar möjlighet till resor och turism mellan sina länder, Sverige som är flosklernas, naivitetens och politrukernas land för inte vara med. Undrar vad den moraliska, humanistiska och feministiska stormaktens regering anser om Sverigebilden?, regim och statsmedia försöker dock i klassisk stil för att vända uppmärksamheten att hitta en yttre fiende att kritisera, i detta fall Ungern och Polen. Ha ha ha.

  Gillad av 4 personer

 14. Anders 2020-05-15 / 08:46

  Hej Thoralf
  En sak som förbryllar mig är rapporterna om våld i familjer . Jag är 70+ och har levt ett aktivt liv. Med många vänner och bekanta . Genom åren har jag träffat på ett par som slogs . Båda makarna alkoholiserade och lika snara att slåss .
  Finns det statistik på detta eller är det som en vän uttryckte det ”Feministiskt ljug och ett invandrarproblem ”.
  Vore kul att veta sanningen

  Gillad av 1 person

  • Ölandsbonde 2020-05-15 / 10:16

   I Sverige forskas det inte på kvinnors våld mot män, vad jag vet. Du får googla länge och rejält för att hitta något om det. Undersökningar i USA och Canada tyder på 50/50, vill jag minnas.
   Man tror också att det är ett mörkertal i undersökningarna. Det är svårt för män att berätta om att de misshandlas av en kvinna.

   Svenska poliser vittnar på nätet om samma sak. Möjligen 40/60.

   Det ovanstående gäller fysiskt våld i relationer. Inte psykiskt, vilket kan vara nog så jobbigt.

   Gillad av 2 personer

 15. Lars Cornell 2020-05-15 / 06:27

  Jag delar inte din uppfattning.
  ALLA kommer att få kontakt med viruset. Det är bara en fråga om när och vad som då händer. Nu befinner VI oss i ett MITTSKEDE av VÅG ETT. Våra granländer befinner sig i ett tidigt skede av VÅG ETT. Beroende på åtgärd och landets struktur sker spridningen olika snabbt i olika samhällen.
  Om vi om två till tre år summerar kommer vi sannolikt att se att smittan och dess konsekvenser blivit mer jämnt fördelad än vad den är i detta tidiga skede.

  Anders Tegnell har mitt förtroende och mitt stöd.
  .

  Gilla

  • Thoralf A 2020-05-15 / 06:58

   Dina slutsatser stämmer endast om inga framsteg görs med mediciner eller vaccin. Kommer det ett botemedel relativt snabbt så blir Sverige ett skräckexempel och FHM med regeringen ett hatobjekt hos de som drabbats med närstående som avlidit.

   Gillad av 5 personer

  • Lollo 2020-05-15 / 09:48

   och jag delar inte din uppfattning Lars. Det finns inga som helst bevis på detta och att våra grannländer (vad våra granländer som du skriver är vet jag dock inte) skulle befinna sig i ett tidigare skede är bara nonsens. Men du tillhör väl de som tycker att våra gamla pensionärer som har byggt vårt land nu bara är till besvär och gärna kan få avlida i förtid. Jag kan slå vad om att du Lars inte har föräldrar eller andra släktingar som har dött på ett ovärdigt sätt av corona.

   Gillad av 2 personer

   • Lars Cornell 2020-05-15 / 15:24

    Jag är 83 år.

    Gillad av 1 person

 16. Laglydig 2020-05-15 / 01:41

  Förutom att Sverige uppenbarligen saknade någon som helst beredskap (tillgång till tester, skyddsutrustning m m) trots att man fick signalerna i januari, så hade man inte heller någon plan för att lösa detta och detta i kombination med att Sverige INTE har haft någon strategi alls utom att då möjligen ”platta till kurvan” för att den svårt nedskurna sjukvården skulle ha någon chans.

  Sveriges lösning blev triangering (d v s att man valde ut de som skulle få vård och de som skulle dö). Det blev lösningen för att hantera problemet med de som skulle skyddas d v s de äldre ”äldre”.

  Det Sverige har missat totalt är att TESTA! Testa, testa, testa!

  Sannolikt beror detta på resursbrist, kommunikationsmissar och att man inte har haft tillgång till testutrustning. Man undrar vad fan de har hållt på med på alla dessa myndigheter, förutom att fika och diskuterat nästa genuscertifiering.

  Förvärvade för övrigt kunskapen om att det inte heter HBTQ personer utan HBTQI (I:et står för Intersexuella d v s att de har en ännu mer flummig könstillhörighet https://www.amnesty.se/aktuellt/vad-vet-du-om-iet-i-hbtqi/). Fan vad sjukt! Sluta upp med allt detta djävla flum!

  Jag tycker fortfarande att kurvorna skall tidsjusterat (d v s utbrotten har en viss förskjutning i tid t ex ligger Italien 20 dagar före Sverige) men det kommer inte spela så stor roll ju längre in i pandemin vi kommer så låt vara.

  Argumentet att ”andra länder” kommer att komma i kapp Sverige då det gäller antalet avlidna är helt obefogat. Innerste inne vet FOHM med ”doktor Tengele” i spetsen att man har helt fel. Det gäller bara att skjuta kritiken på framtiden och fortsätta ljuga för den sovande, om inte i Covid-19 döende, befolkningen.

  Jag är djupt förundrad över Island, som uppenbarligen haft en strategi och dessutom uppenbarligen en plan om man skulle drabbas av en pandemi. Island var ett av de värst smittdrabbade länderna per capita från början men endast 10 har avlidit (30 per miljon invånare). Kanske Sverige borde ha tagit lärdom av Island i början på mars? Ja, självklart!

  Sen har vi det här med Sveriges senfärdiga rapportering av dödsfall.
  I Norge rapporteras alla dödsfall in direkt och alla vet exakt hur många som avlidit i deras kommun.
  Vad beror det på att all rapportering i Sverige är så extremt senfärdig och helt upphör under helgerna?
  En kvalificerad gissning är att man är i total avsaknad av rutiner för dödsfallsrapportering och bara vill rapportera in ”säkra konstaterade” fall. Senast idag rapporterade inte ett utan två (!) nya dödsfall in för den 15 april, vilket gör att antalet döda i Covid-19 den 15 april steg till 116 (det högsta antalet döda hittills för en enskild dag.

  Ja, det har minskat sedan dess. Och antalet avlidna per dag ligger nu sannolikt på 70-75 (det kan ju komma att öka på nytt), men de är inte inrapporterade ännu.

  Därför har vi sannolikt just nu strax under 3 900 döda i Covid-19 i Sverige (ca 375 per miljon invånare). Jag försöker även följa utvecklingen i min egen kommun (mindre än 50 000 invånare) och där är dödstalet MINST ca 445 per miljon invånare. Hälften av de döda har haft hemtjänst i egna boenden (alltså inga dödsoffer på äldreboenden) med olika invandrar kvinnor som springer runt och sprider smittan varje dag utan att använda skyddsutrustning (det finns ingen!).

  Ett totalt sjukt land det här Sverabien!

  Gillad av 6 personer

 17. Onkel Björn 2020-05-15 / 00:26

  När det gäller statistiken kan man ju undra vad det beror på att Sverige utmärker sig. Säkert finns flera orsaker. Vi vet ju nu att folk från Afrika löper en större risk än Svenskar. Och att vi har fler sådan än våra grannländer. Vi vet också att de som skulle skyddas inte skyddades. Och att det på våra äldreboenden jobbar en hel del människor från Afrika. Sen kan man ju också undra hur personalsituationen inom äldrevården ser ut i grannländerna, jämfört med i Sverige.
  Att vår sjukvård krisade redan innan coronan bröt ut, vet vi också. Hur många sjukhus gick tex inte upp i stabsläge under hösten -19.
  Kan det vara som så att grannländerna har en bättre sjukvård.
  Kan det vara som så att vi har en mycket mer utbyggd hemtjänst än grannländerna.

  FHM informerar oss om vilka som tillhör riskgrupperna. Men vilka är det som dör. Hur många äldre sjuka som har hemtjänst och som det hos springer en massa olika människor varje vecka, är det som dör/smittas.

  Eller är det som så att vi här i landet är så mycket klenare är våra grannar.

  Gillad av 4 personer

  • Ivar Andersson 2020-05-15 / 09:07

   I runda tal så har 50% av de döda haft särskilt boende och 25% har haft hemtjänst och 25% har haft egen bostad.

   Gilla

  • Ölandsbonde 2020-05-15 / 12:30

   ”Vi vet ju nu att folk från Afrika löper en större risk än Svenskar.”
   Från Afrika men inte i Afrika. Släpp negrerna loss! Låt dem åka hem för hälsans skull. Somalia har 53 personer dött. I Nigeria 167 st. Om det blir som vissa tror, att andra länder ska komma ikapp Sverige så ska Nigeria få 66.000 döda.

   Det såg de inte komma.

   Stasiministern pekar återigen ut de gamla som en orsak till dålig ekonomi.

   Mera sossedöd ger oss vårt levebröd.

   Gillad av 1 person

   • Dandersan 2020-05-16 / 09:56

    Detta kan förklaras och förhindras.
    D vitamin är viktig . Solen på hud ger d vitamin. Färgade har svårare bilda d vitamin.
    Vår rasistiska regering vägrar upplysa om detta!

    Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s