KLIMATNÖDLÄGE I KALMAR KOMMUN

Nyligen tog en enig kommunstyrelse i Kalmar ett beslut där man konstaterade att det råder klimatnödläge i Kalmar. Enligt protokollet från kommunstyrelsen har inget parti röstat emot medborgarförslaget om att utlysa klimatnödläge. Enligt protokollet finns det därmed heller inte några reservationer mot beslutet, inte ens en enda liten protokollsanteckning från något parti.

KS 20200505

Att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet står bakom medborgarförslaget förvånar mig dock inte det minsta eller att Liberalerna inte opponerar sig. Men att Moderaterna och Kristdemokraterna går på samma linje är förvånande, det har man inte gjort i flera andra kommuner där samma medborgarförslag lagts.

Men den stora överraskningen är att Sverigedemokraterna i Kalmar anser att det råder ett klimatnödläge i Kalmar kommun! Det är inte bara förvånande, det är häpnadsväckande!

Sverigedemokraterna i Kalmar ställer sig nu på samma sida som klimatalarmisterna i Greta-rörelsen och Fridays for future. Men också klimatextremisterna i Extinction rebellion som hyllar medborgarförslaget och beslutet.

Vad sysslar SD med i Kalmar?

Medborgarförslaget har behandlats i flera instanser inom kommunen men inget parti har haft något att invända. Medborgarförslaget behandlades först i Vatten- och miljönämnden, där sverigedemokraternas representeras av gruppledaren Petra Gustafsson, som till och med justerat protokollet. Men inte invände mot förslaget och beslutet.

Sedan var medborgarförslaget uppe i kommunstyrelsen den 5 maj. Där sitter också Petra Gustafsson tillsammans med Micael Foghagen för SD. Men inte heller i kommunstyrelsen hade SD några invändningar emot att utlysa klimatnödläge i Kalmar.

Idag skulle medborgarförslaget beslutas av kommunfullmäktige och jag hade laddat upp med många argument för att skjuta förslaget i sank och yrka avslag på stolligheterna men ärendet bordlades på grund av att förslagsställaren inte kunde närvara på grund av coronarekommendationerna. Ärendet flyttades istället till kf-mötet i september.

I medborgarförslaget framgår det inte varför Kalmar kommun skall utlysa klimatnödläge men det kanske inte är så förvånande då det mest handlar om symbolpolitik.

Det som är minst sagt häpnadsväckande är att den tjänsteskrivelse som en tjänstekvinna upprättad och där förslaget till beslut finns, inte heller motiverar varför Kalmar kommun befinner sig i ett klimatnödläge. Utan tjänstekvinnan hänvisar bara till ”den samlade vetenskapens slutsatser”. Jag visste inte att den samlade vetenskapen hade uttalat sig att det råder klimatnödläge i Kalmar.

Det råder inget klimatnödläge i Kalmar. Klimatet är bra när det gäller temperatur, nederbörd och havsnivån i Kalmarsund. Så har det varit i decennier och århundraden. 

Det är minst sagt skrattretande och jag är ytterst förvånad över att samtliga partier i Kalmar kommunfullmäktige har ställt sig bakom beslutet i kommunstyrelsen och sedan hade för avsikt att även göra det vid dagens kommunfullmäktigemöte. Men nu dröjer det till september innan jag får debattera medborgarförslaget.

Jag ser fram emot debatten den 28 september! I synnerhet när SD skall förklara att det råder klimatnödläge i Kalmar. Det skall bli spännande!

PS

Media har inte skrivit en stavelse om besluten i Vatten- och miljönämnden eller i kommunstyrelsen om att det råder klimatnödläge i Kalmar kommun.

 

Annons

26 reaktioner på ”KLIMATNÖDLÄGE I KALMAR KOMMUN

 1. Efraim Barkbit 2020-05-26 / 22:20

  Ska in ett ärende i morgon till Kvarholmen. Är allt som vanligt där så de är bara att köra in. Inga broar som står under vatten eller dylikt ?

  Gillad av 1 person

 2. Post Festum 2020-05-26 / 12:13

  Begreppet för tankarna till undantagstillstånd eller liknande och torde ju i så fall åtföljas av kraftfulla åtgärder? Vad kommer detta nödläge att innebära i praktiken?

  Gillad av 2 personer

   • Bo Adolfsson 2020-05-26 / 15:17

    Kommer inte fler tjänstemän att avsättas för att ”jobba” med detta?
    I Hjo satsar vi allt på att uppfylla FN:s Agenda 2030!
    ”Jämställdhet, jämlikhet och hållbarhet”!

    Gilla

   • turrim 2020-05-26 / 17:18

    Det kan i varje fall inte vara bra PR för tänkbara investerare och inflyttare. När man scannar tänkbara orter så ser man kommunledningens bedömning om framtiden och vänder sida. För försäkringsbolag så bör det vara underbyggt motiv för att höja avgifterna för alla fastigheter – man har enligt kommunledningen den samlade vetenskapen i ryggen.

    Gillad av 4 personer

   • Thoralf A 2020-05-26 / 17:26

    En bra poäng! Den skall jag ta med mig till kommande debatt i september

    Gillad av 1 person

 3. Corona 2020-05-26 / 11:13

  Vad är det för pajasar som styr Kalmar kommun? Finns det någon enda vettig politiker eller tjänsteman?
  Snart blir Kalmar HBTQ och- menscertifierad!

  Gillad av 1 person

 4. Greta 2020-05-26 / 10:37

  Klimatnödläge ?? Vilket trams. Hur kan nån människa som har alla hästar hemma gå på denna bluff ??

  Gillad av 2 personer

 5. nilscobra 2020-05-26 / 10:05

  Det råder givetvis inget klimatnödläge i Kalmar eller någon annanstans heller för den delen. Inte mer än vanligt i varje fall.

  Vi har faktiskt ett rätt så bra klimat just nu.

  Sen den Lilla istiden så har vi nämligen haft en klimatförbättring på ca en plusgrad. Jorden har också tack vare den ökade CO2 halten blivit en grönare planet. Öknarna minskar och skördarna ökar. Extremvädren minskar dessutom.

  Det så kallade klimatnödläget existerar bara i dom klimathotstroendes fantasi.

  Gillad av 2 personer

 6. Roland Salomonsson 2020-05-26 / 09:10

  Gissar att det finns en massa pengar kopplade till Klimatnödläget. Statliga och sannolikt EU-pengar. Staten ökar avgifterna till EU och så kommer en del tillbaka som muta för bl a klimatnödläge. SD vill inte anklagas för att hindra mottagande av pengar, eller . . .

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2020-05-26 / 10:27

   Det handlar om symbolpolitik! Vad jag vet finns det inga pengar kopplade till detta.

   Gilla

 7. Ivar Andersson 2020-05-26 / 08:46

  Ett bra exempel på flockmentalitet. Ingen har sunt förnuft utan bara följer flocken utan egen tankeverksamhet.

  Gillad av 2 personer

 8. turrim 2020-05-26 / 06:46

  Johan Persson (S) bör vara stolt över sina Sverigedemokrater. Ett särskilt tack till den som krattade ner oppositionen i manegen.

  Gillad av 2 personer

 9. Corona 2020-05-25 / 23:43

  Kalmar utmärker sig fan i allt, vad är det för pajasar som styr? Finns det inte en enda vettig politiker eller tjänsteman? Snart blir kommunen HBTQ och- menscertifierad också.

  Gilla

 10. Ölandsbonde 2020-05-25 / 23:18

  Jaså. Nu är det dags för klimatet igen. Roberto är uttömd och Corona har blivit tjatigt. Så varför inte dra igång stora klimatvalsen igen. Den har ju hamnat lite i skymundan på sistone. Kommer Greta tillbaka efter coronasvängen?

  Så, EU-beslutet om klimatnödläge sprider sig till svenska kommuner där politiker vill visa sin godhet (och dumhet).
  Detta är ta mig fan historiskt urdumt. ”Utlyser klimatnödläge”. Sug på det.

  Personligen anser jag att MSB ska åläggas ett handlägga klimatnödlägen. Här skulle ett regleringsbrev sitta fint. Självklart med klara direktiv att särskilt beakta HTBQi aspekterna och de ensamkommandes situation utifrån ett feministiskt perspektiv. Om MSB får hantera det kan vi andra sitta lugna och veta att frågan handläggs av kompetenta människor med höga löner som genom att inget göra ej åsamkar andra någon skada. (Mer än bränner skattemedel förstås. Men vilka gör inte det?)

  Gillad av 3 personer

 11. Uffe 2020-05-25 / 23:00

  Läste att Västervik röstats fram som årets sommarstad. Hur kan denna korrupta stad, som moderaten Hjalmarsson och kompositören Ulvaeus styrt och trixat med järnhand, få en sådan nominering? Är det Johan Persson med vänner som är den dolda juryn i denna ”tävling” och turas om att få utmärkelsen?

  Förresten, så blir det väl inga resor att tala om i sommar.

  Gilla

 12. Sven d.ä. 2020-05-25 / 21:56

  Vem behöver Grönköping när Kalmar finns!

  Gillad av 2 personer

 13. Benny 2020-05-25 / 21:56

  Klimatkrisen skulle väl i så fall bestå i att det är för kallt för årstiden! Nå, idiotin bland politiker och klimathysteriker verkar vara oändligt och jag rekommenderar alla klimatdårar att ta det lugnt, smurfa in på klimatupplysningen och ta till er de fakta som finns där! En utmärkt sida som helt torpederar MSM-medias försök till vilseledande propaganda om klimatet…Ja, MSM vilseleder och ljuger om allt annat också och nu när sportresultaten uteblivit pga corona så är trovärdigheten nere på nollan!

  Gillad av 2 personer

 14. Molle3 2020-05-25 / 21:30

  Landet är ju översvämmat… men av människor, så lite rätt får man ge politikerdårarna.

  Gillad av 1 person

 15. Lollo 2020-05-25 / 20:15

  ”Problemet med dagens politiker är inte att de är folkvalda. (Det går att diskutera om de faktiskt är folkvalda eftersom de är tillsatta av sina partiledningar. Folket röstar ju på partier, inte på personer. I vilket fall som helst kan ingen med gott samvete säga att de är förtroendevalda. Väljarna vet ju inte ens namnet på den de skickat till Riksdagen. Hur skulle man kunna ha förtroende för anonyma personer?) Det är inte demokratin som är problemet utan att demokratin i Sverige har degenererat och lett till att de styrande församlingarna oberoende av parti bemannas av ett homogent gäng professionella politiker utan erfarenhet av annat än sin egen värld. Knappt någon har haft ett jobb som inte finansierats av skattepengar. De förstår inte skillnaden mellan att leva av anslag och att leva på marknadens villkor. Därför fattar de olämpliga beslut vars konsekvenser de försöker skylla på att de varit ”naiva” eller ”inte sett det komma”.

  Hämtat från:

  https://detgodasamhallet.com/2020/05/25/patrik-engellau-vad-menar-jag-med-politikervaldet/#more-27912

  Gillad av 3 personer

 16. Magnus Eriksson 2020-05-25 / 20:02

  Det kanske råder klimatnödläge i världen men inte något som människan kan göra något åt. Och klimatnödläget beror i så fall inte på att det blir varmare utan att det blir kallare. Alla solfläckar är borta vilket enligt NASA:s bedömning kommer att innebära cirka två grader kallare klimat i åtminstone 20 år framåt. Detta kan medföra sämre skördar och därmed hungersnöd i världen.

  Gillad av 1 person

 17. martiusus 2020-05-25 / 20:01

  Kommunalfullmäktige konstaterar att det råder klimatnödläge,
  Så det konstaterar man, Denna samling begåvade pajasar.
  Som med UFO:s; ingen har sett dom.

  Gillad av 2 personer

 18. World Traveller 2020-05-25 / 19:52

  Jag ska eventuellt till Kalmar snart. Tur att jag blev upplyst om att där råder klimatnödläge. Jag får väl vidtaga nödvändiga åtgärder då. Bäst att packa med vattendunkar, paraply, flytväst, solskyddskräm och nödlivsmedel.

  Gillad av 3 personer

 19. Lollo 2020-05-25 / 19:50

  Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Är kalmarpolitiker totalt vansinniga?

  De borde se Swebbtv:s intervju av Elsa Widding:

  https://www.swebbtv.se/

  Det pågår ingen klimatkris någonstans och absolut inte i Kalmar. Det som pågår är möjligen en politikerkris. Politiker som saknar kunskap och förmågan att tänka självständigt.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.