BAKLÄXA O BAKSLAG

Hur är egentligen kommunikationen mellan socialminister Lena Hallengren och sjukvårdsregionerna i Sverige. Ena dagen lovar Lena Hallengren att alla nu skall kunna testa sig för coronaviruset. Nästa dag meddelar flera regioner att det kan dröja månader innan alla som önskar att testa sig kan bli en verklighet.

Katastrof för socialminister Lena Hallengren! Men ingen tycks bry sig det minsta. Bakläxa ännu en gång för Lena Hallengren. Hur många gånger har det hänt redan?

Folkhälsomyndighetens agerande fortsätter att vara ett mysterium. Om man synar statistiken så verkar det som ett bakslag kan vara nära förestående.

Antalet bekräftade smittade ökar nu kraftigt men det skylls på att sjukvårdspersonal har börjat testas och personer med mildare symtom. Vi får väl se om någon vecka om antalet som behöver intensivvård börjar öka igen.

Jag har sammanställt ett diagram där jag jämför antalet smittade i Sverige mot summan för Danmark, Norge och Finland.  Hoppas att ni förstår hur illa det är i Sverige.

Norden nya antal smittade 20200605

Den streckade linjen är glidande 7-dagars medelvärde. Kom ihåg också att Sverige har drygt 10 miljoner invånare och att Danmark, Norge och Finland har närmare 17 miljoner invånare. Om man räknade om det till per capita så skulle det se ännu sämre ut.

När det gäller antalet avlidna så har antalet avlidna per dygn slutat sjunka och istället planat ut. Det kan till och med vara så att det håller på att öka. Jag hoppas att jag har fel.

FHM antal avlidna glidande medelvärde per dygn 23 maj

Det kanske är helt fel att lätta på restriktionerna i Sverige! Jag har inget förtroende för Folkhälsomyndigheten.

Vad säger Anders Tegnells fan club?

PS

Jag har fått hem en prov T-shirt. Jag blev väldigt nöjd med resultatet. Jag valde den lite bättre kvaliteten på T-shirten vilket innebär ca 20 kronor högre pris per styck men jag tror att det är värt det.

IMG_3889[1]

Den som gillar den kan beställa den! Pris 150 kronor plus 49 kronor i frakt, det vill säga 199 kronor.

Kontakta mig på Messenger eller mejl thoralf.alfsson@telia.com så får ni mer uppgifter om ni vill beställa en eller flera T-shirt.

 

18 reaktioner på ”BAKLÄXA O BAKSLAG

 1. turrim 2020-06-06 / 16:53

  Hör Kesselstrands tal på Pettersson. Du kan också läsa ett referat på Fria tider. Skönt med klartext!

  ”Sverige har blivit som ett tattarläger”. ”Politikerna borde skämmas, inte svenskarna”.

  Gillad av 1 person

 2. Sven d.ä. 2020-06-06 / 16:47

  Thoralf, du borde sätta (c) copyright och namn på dina grafer. Jag tycker mig sett det tidigare.

  Gilla

 3. ericr45 2020-06-06 / 15:57

  Den senaste tidens totala kaos i alla uttalanden från vårs styrande får mig, gammal gubbe, att ställa frågan, HAR vi egentligen en fungerande regering.
  Har vi ens något som kan ses som en regering?
  Av det som hänt inom olika områden får mig att tro att ”regeringen” det är ett antal okunniga halvfigurer som sitter instängda på sina rum lite här och var, utan någon som helst kommunikation sinsemellen och yttrar vad som först ramlar ut ur deras ev hjärnor?
  Virrigheten i landets styre tycks vara total!
  En och annan s-figur dyker emellanåt upp i media. Stassministern är knappt synlig (han släpps väl inte ut ur garderoben utan ett av nån annan skrivet manus?)
  Vad är det som händer i landet?
  L, C, exiterar de eller håller de sig tysta av ren skam?
  Mp importerar nya asylanter på nästan samma nivå som tidigare..
  Och maktens r-vslickare massmedia, främst SVT/SR är dödstysta i ämnet.

  Ja, ”Hög Hårfäste”, landet ÄR illa ute och folket hukar tyst framför StaatsTV….
  Dvs inte om polisen i USA (av ren nonchalans) tar död på en gravt kriminell person..
  DÅ agerar vi!

  Gillad av 1 person

  • Lollo 2020-06-06 / 19:55

   (Mp) importerar inte bara nya asylanter på löpande band man skänker även bort våra skattepengar i en rasande takt. Det finns väl inte en dag som Peter Eriksson inte utlovar svenska skattepengar till alla möjliga ändamål. Sverige är för honom hela världens socialbyrå.

   Gillad av 1 person

 4. Covid-19 2020-06-06 / 13:40

  Gissar att beslutfattarna själva vill kunna resa fritt i sommar och då måste de lätta på restriktionerna. Besluten de tar handlar bara om vad de själva vill och vilka som ogynnas och inte, knappast om att rädda några liv. Nu är det också ekonomiska intressen som styr.

  Gilla

 5. Stefan 2020-06-06 / 12:11

  Cynikern i mig tror att varken regeringen eller FHM egentligen vill att testningen ska öka. En mer omfattande testning skulle ju göra att antalet bekräftade fall ökar kraftigt. Då ser Sveriges statistik ännu sämre ut jämfört med andra länder och svenskar kommer fortsätta behandlas som paria av omvärlden.

  Gillad av 1 person

  • Covid-19 2020-06-06 / 13:11

   Fallen har ökat radikalt i västra Götaland sedan de började testa brett, samtidigt som smittspridningen ökar när folk börjar slappna av. På södra Älsvborgs sjukhus i Borås är det kris, kurvan går brant uppåt.

   Gilla

  • Sven d.ä. 2020-06-06 / 13:38

   Håller med. Jag tror det finns en annan agenda bakom den officiella, och då får det gärna dö några åldingar för att det ska bli till.

   Gilla

 6. Tony 2020-06-06 / 11:18

  Svaret på frågan på tröjan är att vi har fått en handlingsförlamad regering och
  en hel kader med ansvars befriade tjänstemän o kvinnor plus en fullständigt
  värdelös Media som har mer bekymmer om Amerika än våldsspiralen här hemma.

  Gillad av 3 personer

 7. Hacke 2020-06-06 / 07:57

  Ska det gå åt helvete ska det gå till musik. Och varför då inte följa statsradions uppmaning och stämma in i deras egen hyllningssång till Doktor Tengele.
  Så här ser det ut på alltid lika oberoende och sakliga statsradion där grunden är trovärdighet och opartiskhet. I detta fall hämtat från P4 Göteborgs hemsida:
  ”STATSEPIDEMIOLOG ANDERS TEGNELL HYLLAS I P4 GÖTEBORG
  Här kan du höra succélåten Anders Tegnell! P4 Göteborgs Stefan Livh har gjort det igen, högaktuellt som alltid. Stäm in i sång och sjung med (ljudklipp min anm.) i nya hiten.
  P4 Göteborg
  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.”

  Tilläggas kan att upphovsmakaren strax efter detta skulle sänt sitt avskedsprogram inför publik p g a pensionsavgång. Nu blev det inget av det eftersom han bara några dagar efter inslaget sattes i karantän för misstänkt Covid 19.

  Gillad av 1 person

 8. Onkel Björn 2020-06-06 / 02:45

  Egentligen ganska intressant att det skiljer sig så pass åt. Kan man ju undra varför. jag har lite svårt att tro att Sverige skulle vara värre drabbat än våra nordiska länder bara för att vi har de politiker vi har.

  Forskarna har börjat studera blodgrupper. Man har kunnat konstatera att de med blodgrupp A är överrepresenterade bland de sjuka, medan de med blodgrupp 0 är underrepresenterade. Kan det vara som så att grannländernas befolkning har fler med grupp 0 ? Eller kan de bero på att man har olika matvanor och att våra grannar äter mer näringsrikt. Fast där tror jag nog att vi nog är ganska lika när det gäller kosthållningen.

  Eftersom dödligheten här i landet är störst (vad jag har förstått) bland de som bor på äldreboende eller har hemtjänst, kanske svaret ligger där. Kanske är som så att våra grannar har en bättre hemtjänst och äldreomsorg. Eftersom jag själv har bekanta på äldreboende vet jag att personalen består till stor del av mörkhyade. Folk från Afrika har ju också en hög andel av de avlidna. Så det kanske är där problemet är. grannländerna kanske har en större andel inhemsk personal, med bättre utbildad personal.

  Vi får hoppas att det blir en granskningskommission och att de tittar även på dessa frågor.

  Gillad av 2 personer

  • Staffan Sundqvist 2020-06-06 / 16:44

   En av mina granna avled i Covid. Han var totalt, absolut sängbunden. Kom icke en centimeter utanför dörrarna. Inga besök. förutom av hemtjänsten. Den bestod till 90% av mörkpigmenterade som talade bristfällig eller ingen svenska alls. Min slutsats är att smittan kom in med dem.

   Gillad av 2 personer

 9. Corona 2020-06-06 / 01:06

  Personligt ansvar har visat sig inte fungera på krogar, nattklubbar, i parker, demonstrationer m.m., skulle det då funka vid resor inom Sverige?

  Trängsel på Bohuslän, Smögen, Gotland, Öland… facit kommer vi snart få. Risk för en andra våg. På söndag är det ny demonstration i Göteborg för Floyd och BLM, i redan hårt drabbat område.

  Hur kan Tegelsten och Hallengren vara nöjda med utvecklingen? Den förstnämnde är ju helt verklighetsfrånvänd när det gäller spridningen och antal avlidna. Den andra verkar efterbliven.

  Svenska folket är totalt hjärndöda. Det sovande folket.

  Gillad av 2 personer

 10. Laglydig 2020-06-06 / 00:49

  Hur skall Lena Hallengren kunna fixa testningen i Sverige, som vi för övrigt totalt misslyckats med sedan den 11 mars, när hon och henns man Jonas Hellberg inte ens kan ta hand om sin hund Tage?

  Att Sverige totalt har misslyckats med hanteringen av Corona pandemin från dag 1 torde vara uppenbart för alla!

  Och nu så skall Sverige p g a ekonomin öppnas upp igen så att smittan som huserar fritt redan ute i landet få fritt spelrum så att vi får våg 2 innan våg 1 är avslutad bara för att vi inte har kunnat hantera den här pandemin p g a total inkompetens!

  Andra länder i Europa gör rätt och är beredda att ”stänga ner” igen om läget förvärras, därför att man ”testar, testar, testar” som det i övrigt frågasatta WHO har fullständigt rätt i!

  Att redovisa antalet konstaterade positiva Covid-19 fall i Sverige är rent löjeväckande eftersom de ligger extremt långt från sanningen.

  Hur många har då haft smittan i Sverige?

  Det går faktiskt att beräkna det genom en enkel skolekvation som alla borde kunna räkna ut t o m svetsaren Steffe!

  Ekvationen ser ut så här:

  Dödligheten = Antalet döda / Antalet smittade

  Den kan lätt skrivas om till (med enkla mattekunskaper) till:

  Antalet smittade = Antalet döda / Dödligheten

  Antalet döda vet vi. Men hur stor är dödligheten?

  Den vet vi faktiskt också om än inom ett intervall.

  Det närmaste landet med en total testning som påminner om Sverige, om än inte att dödligheten tagit sig in på äldreboenden, är Island. På Island har 1 806 personer testats positiva och hittills har 10 dött i Covid-19 på Island [Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_in_Iceland ].

  Så dödligheten på i Island är 10/1806 = 0,005537 eller 0,5537 % (ganska långt från Gieseckes ”under 0,1 %”.

  Sen har vi t ex Bergamo i Italien där dödligheten varit ca 1,4 %.

  Så Sverige ligger väl någonstans mittimellan.

  Men om man sätter in de här värdena i ekvationen så får man:

  Islands siffror:
  Antalet smittade i Sverige = 4639 / 0,005537 = 837 818

  Bergamos siffror:
  Antalet smittade i Sverige = 4639 / 0,014 = 331 357

  Sen måste man beakta att man dör inte dag 1 av smittan utan det tar igenomsnitt ca 3 veckor.

  Så för tre veckor sedan hade Sverige någonstans mellan 331 000 och 837 000 smittade.

  Slutsats: Ca en halv miljon svenskar (ca 5 %) har haft eller är smittsamma just nu i Covid-19 och just nu sprids smittan mest utanför Region Stockholm.

  Är det då rätt att släppa på det inrikes reseförbudet med tanke på att antalet faktiskt konstaterade smittade bara utgör en bråkdel av de faktiskt smittade???

  PS Så tycker jag att Thoralfs T-shirt är köpvärd! Finns dom i rätt storlek? D v s STOR!!! ? DS

  Gilla

  • Tony 2020-06-06 / 11:22

   Ja hon kunde i alla fall kallat hunden Stefan, helt oregerlig ?

   Gillad av 1 person

 11. Högt hårfäste 2020-06-05 / 23:59

  Nu när det blir fritt fram att resa inom Sverige, så kommer det gå kraftigt utför igen. Svenska folket skyr ingenting när restriktioner släpps fria och solen tittar fram, som kosläpp på våren. Destination Gotlands sida havererade ju igår. Dessutom börjar nu flygen trafikera utrikes. Sverige är riktigt illa ute!

  Gillad av 1 person

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s