FÖRLJUGEN STATISTIK FRÅN FHM

De senaste dagarna har svensk media rapporterat mycket om ökat smittspridning i Tyskland. Om en andra våg av smittade. Jag har tolkat det som ett sätt att flytta fokus från hur smittan sprids i Sverige. Expressen hade i söndags en artikel som jag reagerade på.

”Det så kallade R-talet står för reproduktionstalet, och ger en anvisning om hur många personer en coronapositiv smittar i snitt. Tyskland har tidigare lyfts fram som något av ett framgångsexempel i Europa, med förhållandevis få döda i covid-19. Men nu har R-talet ökat dramatiskt på två dygn:

Från 1,06 i fredags, till 1,79 på lördagen – och 2,88 på söndagen.

Det skriver nyhetsbyrån Reuters, med hänvisning till den tyska myndigheten Robert Koch-institutet (RKI). Enligt Reuters är siffran ett rullande fyrdagarssnitt.”

I samma artikel skrev man att R-talet i Sverige låg på 1,06 den 9 juni. Jag reagerade på att Sveriges R-tal var 12 dagar gammalt. När jag nu läser samma artikel är det borttaget från artikeln. Det var ju som att jämföra äpplen och päron.

Idag tänkte jag att jag skulle fördjupa mig i de svenska R-talen och döm om min förvåning blev jättestor när Sveriges R-tal såg ut enligt nedan.

R-talet 20200619

De senaste 8 dygnens R-tal ligger under 1. Fullständigt omöjligt med tanke på att antalet nya smittade har ökat kraftigt de senaste två veckorna. Dels på grund av ökad provtagning.

Jag fortsatte då att läsa på om R-talet på Folkhälsomyndighetens webbsida och hittade denna förklaring. Jag blev mållös!

”Vi skattar Rt baserat på en incidensenkurva, det vill säga på det dagliga antalet nya rapporterade fall enligt Folkhälsomyndigheten. De fall som enligt rapportering är personal som jobbar inom vården har vi exkluderat då de flesta upptäcktes i samband med en riktad ökad testning i just den yrkesgruppen, med start i maj 2020. Av liknande anledning har vi även exkluderat fall som har remitterats av primärvården (vårdcentraler) i samband med vidare breddning av testning i början på juni. Vi har även exkluderat fallen från äldreboende.”

FHM exkluderar därmed säkert 70-80 procent av de nya bekräftade smittade med coronaviruset innan de beräknar R-talet för Sverige. Jag trodde inte mina ögon utan jag fick läsa ytterligare ett par gånger innan texten riktigt skulle sjunka in.

Folkhälsomyndigheten exkluderar till och med fallen från äldreboenden! Varför? Det är ju rent fusk från Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten. Det svenska R-talet går definitivt inte att jämföra med något annat land.

Vad Sveriges R-tal i själva verket är har vi ingen aning om! En sak är i varje fall säker och det är att det är betydligt högre än Tysklands!

 Varför gräver de svenska journalisterna inte fram detta? Det här är ju fusk på myndighetsnivå. Är journalisterna så förbaskat lata eller handlar det om bristande kompetens.

Det här borde utländska journalister tipsas om. De är ju de enda som vågar ställa svenska politiker och myndighetschefer mot väggen.

37 reaktioner på ”FÖRLJUGEN STATISTIK FRÅN FHM

 1. E 2020-06-25 / 00:56

  Testade mig i Tisdags i ”Kaptensvillan” i Kalmar, enligt testet hade jag antikroppar. Jag frågade om jag nu blev ”en siffra i statistiken” …Det blir jag INTE, då myndigheterna ej vill ha dessa testresultat. De sparar journalerna om de ändrar sig. Då tänker jag ifall myndigheterna ändrar sig och tillåter antikroppstester ifall personer som testat sig privat och testar sig igen…ja då blir ju talet skyhögt, samköra register är väl omöjligt i Sverige. Detta är så illa skött, och jag tror att mörkertalet i vår region är skrämmande stort!

  Gilla

 2. Byastatistikern 2020-06-24 / 23:42

  Så där ja. Nu har äntligen Sveriges siffror för idag kommit in på Worldometer. 343 st smittade påstås det, fast c19.se redovisar 1390. Samtidigt har de 205 st från igår ”justerats” upp till 1273 st nu när man måste klicka på datumet för att se antalet.

  Gilla

 3. Andersson i Pinan 2020-06-24 / 19:24

  ”ett flygplan med en osmaklig banderoll” skriver Ibraheem Alsalman i Expressen. Det säger allt om Ibrahaam Alsalman och tidningen han jobbar på.

  White lives matter Ibrahaam !

  Gillad av 1 person

 4. Emelie 2020-06-24 / 19:04

  Thoralf, det byggs moskéer som aldrig förr i Sverige. Muslimerna testar Sverige. Det kommer bli ett helvete för den vanliga svensken att leva här i framtiden.

  Gilla

 5. PK 2020-06-24 / 15:29

  Nästan 50 nya döda i Corona, skogsbränder rasar i Örebro och 29 grader i Göteborg.

  Är världen upp och ner?

  Gilla

   • turrim 2020-06-24 / 17:16

    Det är tydligen normalt att köra oljekraftverk i semestermånaden. För det är tyst och ingen förklaring från Ygeman, statstelevisionen och betalmedia.

    Gillad av 1 person

 6. Tony 2020-06-24 / 15:08

  Egentligen är det inte konstigt att ser ut som det gör. Med en media som håller dom styrande om ryggen,i stora drag är alla tjänstemän tillsatta på grund av nära relation till sossepartiet, på stort sett
  alla områden har dom myglat in sina egna, och det sträcker sig långt ner i flera kommuner, Polis ledning,,o,s,v o.s.v alla hjälporganisationer Fackföreningar,Svenska kyrkan, sen deras röstfjäskande för Muslimer o Afrikaner.. Alltså makten framförallt, oavsett om vi klarar det eller ej.

  Vi ska heller inte glömma rättsväsendet som idag dömer ut politiska domar, där en äldre människa
  kan få högre straff för att han/hon uttrycker sitt missnöje, medan en våldtäktsanklagad Menait
  knappt ens blir frihetsberövad., klart att detta är styrt uppifrån.

  Det enda erkännande jag kan ge dagens Sossar är att dom varit duktiga på att Mygla in Sossepersoner på i stort sett alla viktiga poster i samhället, men det är inget erkännande dom ska känna sig stolta över!

  Gillad av 2 personer

 7. Kalle 2020-06-24 / 13:24

  ””Regeringen fortsätter jakten på yttrandefriheten””

  ””I en ny proposition vill sossarna att vår rätt att få ut allmänna handlingar ska begränsas. ””

  ””Bara senaste året har följande skandaler briserat (ett axplock av de värsta):

  Folkhälsomyndigheten raderar information efter att media begär ut.

  Kommuner i Sörmland kom överens om att mörka information om antal döda på äldreboenden.

  Polisen lämnar inte ut kostnaden för Lundin Petroleum-fallet trots att de vet summan då de utan problem sammanställt summan för Palme-fallet (en halv miljard). På regeringens instruktioner förmodligen.

  Arbetsmiljöverket raderade mail när media började granska agerandet kring munskydden.

  Skolverket mörkade att alldeles för många elever med utländsk bakgrund plockats bort från PISA-undersökningen för att förbättra resultatet.

  Svenska Kraftnät mörklade att vi inom kort riskerar att drabbas av en elbrist i hela södra Sverige.

  En kvinnlig polis i Stockholm (utbildad vid den nya kritiserade polisutbildningen på Södertörn) deltar i en olaglig demonstration och orsakar 12 JO-anmälningar mot polisen i Stockholm. ””

  https://uvell.se/2020/06/24/regeringen-fortsatter-jakten-pa-yttrandefriheten/

  (S)krämmande av sossarnas maktfullkomlighet. Vill fler partier hoppa på sossetåget med försvårande av yttrandefriheten???

  Gillad av 1 person

 8. Sven d.ä. 2020-06-24 / 12:33

  Då kan man fråga sig;
  – stämmer antal döda,
  – stämmer antal smittade och
  – stämmer antal som har haft Covid.

  Trovärdigheten sjunker som en sten!

  Gillad av 1 person

 9. iblandekonomi 2020-06-24 / 12:14

  Kommentarer som jag skickat in på din sida verkar försvinna. Är det för att du tar bort dem, eller beror det på ett tekniskt fel?

  Gilla

   • iblandekonomi 2020-06-24 / 13:33

    Tack för beskedet, men jag tycker det mer verkar som att du behandlar mig som en person som inte håller med dig.

    Kan förstås bara gissa att det är så du agerar men det verkar så med tanke på att det mest är folk som håller med dig som har kommentarer på din sida.

    Gilla

   • Thoralf A 2020-06-24 / 16:04

    Ditt agerande i tidigare trådar talar sitt eget språk. Försök inte görs dig till ett offer.

    Eftersom du inte delar vare sig mina politiska uppfattningar eller de som skriver kommentarer så förstår jag vad du har här att göra.

    Gillad av 2 personer

 10. Kalle 2020-06-24 / 11:41

  Polisen säger att inget brott begicks när flygplanet med texten White Lives Matter (WLM) flög över den engelska arenan.

  Fotbollsklubben forstätter med sin ilska mot WLM och kallar det rasistiskt.
  Fotbollsklubben som blev väldigt upprörda över tilltaget med WLM reklamen lovar nu att utrota dessa rasister och porta dem på livstid.
  Ett demokratiskt nederlag för fotbollsklubben men de framhärdar fortfarande att WLM är rasistiskt.
  Flickvännen till flygreklamens WLM sponsor har fått sparken från sitt jobb där hon i en twitter ansåg att hennes stad blivit utländsk med alla nya innevånare. Hennes arbetsgivare ansåg det vara rasistisk och hon fick sparken direkt.
  Han som kom på ideeen med flygreklamen hänger också löst på sitt jobb.
  Det är alltså tillåtet att propagera för WLM lika mycket som BLM. En demokratisk seger!!!
  Med all rätt så vägrar WLM reklamens upphovsman att be om ursäkt för sitt tilltag dagen efter tre vita män blev mördade av en asysökande libyer i Reeding.

  Fotbollsmatchen förlorade burnley med 5 mål. De har fått bita i gräset på flera sätt!!!

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-8452581/No-crime-committed-White-Lives-Matter-banner-flown-Ethiad-stadium-police-say.html

  Gillad av 1 person

  • Sven d.ä. 2020-06-24 / 12:37

   Swedish Lives Matter, skulle jag vilja säga.

   Gillad av 1 person

  • Tony 2020-06-24 / 15:18

   Sverige är inte bättre, hur många hotell har avbokat när dom fått klart för sig att det var SD som ville hyra,, Folkets hus borde byta namn till Alla Sossars hus, det är väl värdegrunden, eller allahs lika värde.

   Gilla

 11. Stefan 2020-06-24 / 11:23

  Om FHM med sitt R-tal vill få fram en bild av smittspridningen bland folk som rör sig ute i samhället kan jag ha viss förståelse för att man inte tar med boende på äldreboenden som ju inte är ute bland övriga befolkningen. Att man utesluter vårdpersonal och de som remitterats till testning förstår jag däremot inte.

  Det blir ju i och för sig missvisande att utesluta äldreboendena, de ingår ju i befolkningen.

  För att kunna jämföra R-tal mellan olika länder så måste man ju veta om de andra länderna också utesluter vissa grupper när de beräknar sina R-tal, annars säger jämförelsen ingenting.

  Gillad av 1 person

  • Andersson i Pinan 2020-06-24 / 12:40

   Menar du att de som är boende på äldreboenden inte kan smitta andra? Hur resonerar du där? Varför tror du att personalen använder skyddsutrustning? Var tror du de som arbetar inom vården blir smittade om inte på jobbet.

   Gilla

   • Stefan 2020-06-24 / 13:26

    Jag säger inte att FHM gör rätt i att utesluta äldreboenden från statistiken, jag försöker bara förstå hur de resonerat. Precis som du skriver så sprids smitta både till och från äldreboenden via personalen.

    Slutsatsen måste bli att det är vilseledande att utesluta vissa grupper från statistiken.

    Gilla

 12. Tony 2020-06-24 / 11:18

  När media är en del av makten är deras uppgift att ljuga ihop med makthavarna, det är
  sorgligt ynkligt o fegt, men det är så media fungerar idag. Hur journalister står ut med sig
  själva är en gåta?

  Gillad av 2 personer

 13. Hacke 2020-06-24 / 10:56

  Alice Teodorescu gör ett lika enkelt som träffsäkert tankeexperiment kring det gravt sosseskadade Sverige.
  Hur mycket påspädning av lögner, klavertramp, misslyckanden och regelrätt folkmord ska egentligen till för att skaka liv i det sovande folket?
  Eller ska vi kanske ställa vårt sista hopp till devisen ”Högmod går före fall”? Ja, i så fall ser det ändå ganska ljust ut med tanke på den sanslösa hybris och arrogans som bara tycks tillta i i takt med tillkortakommandena hos de styrande.
  https://www.gp.se/ledare/enade-vi-st%C3%A5-enade-vi-falla-1.30082332

  Gillad av 1 person

 14. torsten jansson 2020-06-24 / 10:05

  Thoralf, har du läst boken Leaving Islam: Apostates Speak Out från Ibn Warraq. Kan rekommendera dig om du inte hunnit läsa den.

  Gillad av 1 person

 15. Ivar Andersson 2020-06-24 / 09:49

  Journalisterna saknar sunt förnuft och frågar sig inte hur fick FHM fram detta resultat. Journalisterna återger bara vad andra har sagt utan att använda sunt förnuft.

  Gillad av 1 person

 16. Henrik H 2020-06-24 / 08:33

  R-tal och PISA.
  Det viktiga här för vår pajasregering är att visa upp en positiv Sverigebild. Lögn och förbannad dikt på område efter område precis som i värsta kommunistdiktatur. Och propagandan mal och mal.
  Återinför stupstocken för landsförrädarna!

  Gillad av 3 personer

 17. Robban 2020-06-24 / 08:08

  Det här är ju helt förväntat, då lögnen, sveket, det bedrägliga beteendet och traditionen att trampa nedåt och slicka uppåt är centralt för socialdemokratin och sitter i ryggmärgen!

  Gillad av 1 person

 18. Ulrika H 2020-06-24 / 07:38

  Man känner sig så hjälplös, totalt utlämnad, åt ljugande myndigheter, politiker och journalister. Hoppas någon kan översätta Thoralfs text och sända ut i världen till olika nyhetsmedia. Hade jag haft kompetensen hade jag gjort det själv direkt. Kanske inte hjälper men ett rejält hack i ”Sverigebilden, som är det enda de tycks värna om, skulle det förhoppningsvis bli.

  Gillad av 2 personer

 19. Laglydig 2020-06-24 / 03:08

  Jag skulle gärna vilja lyfta en annan fråga också.

  Den ständigt faktagranskande skattefinansierande SVT:s nyhetsutsändning Aktuellt!

  Först flyttade man fokus från dom här nya 1 905 Covid-19 fallen i Sverige till en slaktfabrik i Tyskland och att man hade isolerat en fabrik och dess anställda där.

  Hörde på lite på omvägar att Metro Cebu (5,5 miljoner invånare) i Filippinerna hade gjort en fullständig ”lock down” IGEN eftersom antalet nya smittade det senaste dygnet ökat med 42 personer…

  Men åter till vår skattefinansierade nyhetssändning Aktuellt.

  Hälften av programmet ägnades åt ”mänsklighetens verkliga problem” just nu, nämligen att rädda klimatet!
  Ett snyftreportage (halva sändningen) med en familj utanför Stockholm som nu går från köttätare till ”vegoätare” och att man inte tänkte resa utomlands det närmaste året (inte för Coronan utanför att ”rädda klimatet”). Hur djävla hjärntvättat får man bli? Kanske dom vaknar upp, en liten stund, och sen somnar om, när deras blonda dotter blir våldtagen av en knarkpåverkad man av härkomst från nordafrika eller mellanöstern… Men jag är inte så säker på det.

  I studien fanns ännu en ”expert” (alla i Aktuellt var för övrigt kvinnor i övre medelåldern t o m meterologen) som hävdade att det var helt rätt och att nu måste man påverka politiker med flera så att man tar klimatfrågan på allvar!

  En liten droplig detalj var att familjen grillade med grillkol, undrar hur mycket CO2 det släppte ut, men det berördes inte i inslaget…

  Ja, fy fan..

  PS Skall maila dig om storleken på T-shirten Thoralf! Det kommer en beställning och jag uppmanar alla andra att beställa också! DS

  Gillad av 6 personer

 20. Laglydig 2020-06-24 / 02:46

  Helt rätt Thoralf!

  Jag tror dock att man måste börja med att förklara det här med ”R-talet” så att all har en chans att förstå.

  Jag skall försöka att inte bli så teoretisk, som jag har en tendens att bli… hahaha.

  Men den matematiska formeln är:

  R(e) = R(0) x (1 – P(i)

  Djävligt jobbigt, eller hur?!

  Men om man nu benar ut detta lite grand så:

  R(e) = genomsnittligt antal smittsamma kontakter man har under sin smittperiod. Det som kallas ”R-talet”.

  R(0) uttalas R noll = Den ursprungliga genomsnittliga smittspridningen (hur många personer smittar en person när alla andra inte bär på smittan)

  P(i) = Antalet immuna + Antalet som försätter sig i fullständig karrantän när de är smittsamma

  Så om vi börjar med R(0). Så varierar uppskattningarna mellan 0,4 och 4,8 så det är egentligen ett alldeles för stort intervall, men låt oss säga att det är 2,6, de flesta räknar med det.

  Så till P(i) som är lite svårare att beräkna. Vi vet något sånär att 7 % kanske är immuna och att en relativt stor andel av Sveriges befolkning fortfarande har en stor grad av isolering. Så låt oss säga att 25 % av Sveriges befolkning tillhör denna grupp. Då kan vi beräkna P(i)=0,07 + 0,25 = 0,32

  Ekvationen blir då lite enklare att lösa:

  R(e) = 2,6 x (1 – 0,32) = 1,7

  Varje smittad i Sverige smittar alltså ytterligare 1,7 personer i genomsnitt. Vi har alltså en stor smittspridning!!!

  Det myndigheterna kan påverka är ISOLERINGEN!!! Stänger man ner samhällen så kommer P(i) att sjunka kraftigt, men den vägen har man INTE valt i Sverige! Man trodde istället att väldigt många skulle bli immuna och att inte så många skulle dö. WRONG!!!

  Det här är inte några okända samband utan bl a har matematikern Tom Britton redogjort för dom på Aktuellt.Men som ni säkert alla inser så är osäkerheten enorm!

  Så jag vill gärna lyfta de här två citaten från Thoralf:

  1) ”Vad Sveriges R-tal i själva verket är har vi ingen aning om!”

  2) ”Det här borde utländska journalister tipsas om. De är ju de enda som vågar ställa svenska politiker och myndighetschefer mot väggen.”

  Exakt! Ställ svenska djävla överbetalda tjänstemän mot väggen för fan! Då kommer att Ann Linde och svetsaren Steffe att falla ihop också.

  Ta hand om Er Sverigevänner!!!

  Gillad av 5 personer

 21. Simonson K 2020-06-24 / 01:37

  Jag undrar en helt annan sak!

  Tobbe Mårtensons klassiska klipp när han får ett utbrott i bilen på allt jävelskap i sverige i orginal är helt borta och jag lyckas ej leta fram det.

  Detsamma humorserien ballar av stål med kalmarkärringen som skyller allt på sossarna är fullständigt borta på youtube!

  Är sossar och vänster så snett förljugna och desperata att dem inte klarar av varken humor eller sanningar utan måste anmäla förbjuda och cencuera sina egna misstag?

  Än så länge ligger denna humorrullen kvar, men hur länge?

  Gillad av 1 person

 22. Byastatistikern 2020-06-23 / 23:41

  Jag har länge undrat över vad det är för siffra över svenska smittade som står i Worldometers tabell. I kväll står där 205, medan c19.se redovisar 1689. Jag har tittat åtskilliga kvällar och funnit en ganska låg siffra, som sedan dagen efter ”justerats” upp med minst 1000 till om man går tillbaka och tittar på gårdagen. Kan något förklara ”fenomenet”? Är det ett sätt att dölja smittspridningen eller?

  Gillad av 1 person

 23. Sven d.ä. 2020-06-23 / 23:29

  Varför gräver de svenska journalisterna inte fram detta? Bra fråga.
  Jag tror man inte vill förstöra den sk Sverigebilden. Inget får komma fram som säger att Sverige valt fel strategi.

  Gillad av 1 person

 24. Svante 1 2020-06-23 / 21:55

  Anders Tegnell = En bluffare i kubik !!!!!!!

  Gilla

 25. Hacke 2020-06-23 / 21:45

  Det här påminner mycket om det primitiva tillvägagångssättet med underlaget till senaste Pisaundersökningen.
  Man plockar helt sonika bort det som inte passar.
  Och de svenska ”journalisterna” kan de ju alltid lita på.
  Men som tur är har vi våra alerta medborgarjournalister som Thoralf med flera. Och dessutom tycks nu fler och fler utländska medier börjat få upp ögonen för den nya bananrepubliken. Deutche Welle och t o m pk-organet NYT är senaste exemplen.
  Det lär bli svettigt framöver för de ansvariga folkförrädarna i demokraturen.

  Gillad av 8 personer

  • Lollo 2020-06-23 / 22:45

   Exakt samma tanke fick jag. Detta måste vara en svensk strategi eller snarare en socialdemokratisk strategi. Att plocka bort och utesluta alla negativa faktorer så att slutresultatet ska se bättre ut. Det gjorde man vid utvärderingen av Pisaresultaten också. Där uteslöt man resultaten från svagpresterande elevgrupper så att slutresultatet skulle se bättre ut än vad det egentligen var.

   Den här regeringen och dess myndigheter är en fullständig katastrof.

   Gillad av 6 personer

   • Thoralf A 2020-06-23 / 23:07

    Tyvärr anser jag den svenska journalistkåren vara medlöpare till detta falsarium!

    Gillad av 7 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s