PROBLEMET ÄR KOMMUNLEDNINGEN

Åkerlind Gamla stan

Huset
Åkerlinds hus som fått stora skador på grund av felgjord dagvattenhantering av Kalmar Vatten AB. Foto Thoralf Alfsson

För cirka ett år sedan träffade jag Charlotte Åkerlind för att prata om hennes problem med sitt hus och hur kommunledningen och länsstyrelsen hanterade ärendet. Vi gjorde ett besök i huset där hon visade mig sättningar i huset med stora sprickor. Att det var nya sprickor rådde det inget tvivel om. Att orsaken dessutom var Kalmar kommuns och Kalmar Vatten AB arbete i området i samband med att kvarteret Valnötsträdet byggdes om till lägenheter och att dagvattenhanteringen utökades i det befintliga nätet samtidigt som höjdförhållandena förändrades i gatan, råder det inte heller någon tvekan om. Dessutom saknar några av gatorna dagvattenhantering.

För mig var det en självklarhet att Kalmar kommun och Kalmar Vatten AB begått ett misstag som man omgående borde ha åtgärdat på något sätt. Men av någon mystisk anledning har det gått snett hos Kalmar kommun. Misstänker att det är någon tjänsteman som inte vill erkänna sitt misstag och nu har det gått prestige i ärendet som dragits i långbänk under flera år.

Kalmar kommuns hantering men även Länsstyrelsens agerande är sorglig. Det är inte utan att man börjar fundera på vänskapskorruption när man tänker på kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) och hans hustru Malin Almqvist som är länsråd. Det är ju ganska sannolikt att de pratat sig samman för att driva frågan mot Charlotte Åkerlind. Bara tanken är skrämmande.

Nu har Kalmar kommun begärt hjälp från Växjö kommun för att utreda ansvaret. Svaret är minst sagt dräpande från Växjö Kommun.

Hela ansvaret ligger på Kalmar kommun och Kalmar Vatten AB och de skall stå för alla kostnader för att åtgärda problemen. När detta är fastlagt kommer med stor sannolikhet Charlotte Åkerlind sedan kräva skadestånd/ersättning för skadorna på sitt hus och de kostnader som hon haft under säkert fyra år för huset, som vare sig kunnat renoveras eller användas som bostad under tiden som tvisten pågått.

Det är dags att Kalmar kommun tar sitt ansvar!

Så här skriver Växjö kommun i sitt förslag till beslut.

”FÖRSLAG TILL BESLUT

Kalmar kommuns samhällsbyggnadsnämnd ger Kalmar Vatten AB, enligt Lagen om allmänna vattentjänster, LAV, i uppdrag att: 

 • Filma befintliga dagvattenledningar för att avgöra om dagvattenledningarna uppfyller sitt ändamål. 
 • Utföra en dagvattenberäkning för området. 
 • Dimensionera och anlägga dagvattenhanteringen i Kungsgatan så ytvattnet inte rinner in och orsakar en olägenhet och skador för fastigheten Akacian 17 d v s så det inte blir stående ytvatten i korsningen Söderportsgatan – Kungsgatan och i korsningen Klostergatan – Kungsgatan.
 • Samhällsbyggnadsnämnden ger Kalmar Vatten, med hänvisning till Lagen om allmänna vattentjänster, LAV, i uppdrag att omgående inkomma med uppgifter om dämningsnivå i kommunens dagvattenledning vid servisinkoppling till fastighet Akacian 17. Om bostadshusets dräneringsledning ligger under dämningsnivå i dagvattenledning uppmanas fastighetsägaren i samråd med Kalmar kommun/Kalmar Vatten (och på Kalmar kommunkoncerns bekostnad) pumpar sitt dräneringsvatten via en pumpgrop till Kalmar kommuns dagvattenbrunn/Kalmar Vattens dagvattenledning.

Samhällsbyggnadsnämnden överlämnar även ärendet till Länsstyrelsen i Kalmar län för tillsyn enligt LAV.”

Nu skall Kalmar kommun enligt uppgifter i Barometern göra en ny summering av ärendet där kommunchefen Anette Andersson skall ingå som sakkunnig. Jag hoppas verkligen inte att Kalmar kommun fortsätter obstruera denna tvist utan att man nu tar sitt ansvar och följer det förslag till beslut som Växjö kommun upprättat.

Gör om, gör rätt!

9 reaktioner på ”PROBLEMET ÄR KOMMUNLEDNINGEN

 1. ivarlo 2020-07-24 / 10:15

  Antar att kommunen är sossestyrd? Idag är det inte kunskap som krävs, utan snarare tvärtom?

  Gilla

 2. Apan 2020-07-23 / 13:18

  Kalmar kommun saknar tjänstemän med rekorderlig utbildning. Gissar att de som är högt utbildade får bättre betalt i större kommuner och därför nobbar kommuner som Kalmar.

  Det är ändå anmärkningsvärt att så många klåpare hamnar på ett och samma ställe. Nybro, Emmaboda och liknande kommuner är mindre men inte lika ”skandalomsusade”.

  Annette Andersson gick som chef över brandmännen direkt till vice kommunchefsposten och sedan till kommunchef, utan utannonsering, det säger väl allt.

  Gillad av 1 person

 3. Ò Hyra 2020-07-22 / 17:30

  Löfven, inga barn. Merkel, inga barn. Macron, inga barn.
  Men andras barn har dom skitstövlarna inga problem med att skuldsätta.

  Gillad av 2 personer

 4. Tegnellaren 2020-07-22 / 16:48

  Det finns ingen annan kommun i Sverige som är så inkompetent i precis allt. Det är omöjligt att ha med dem att göra. Kappvändare och ryggdunkare! Amatörer!

  Gilla

 5. Roffe 2020-07-22 / 14:26

  Jävla pajaskommun!

  Gilla

 6. Cosmik Debris 2020-07-22 / 13:35

  Gustav Kasselstrand: # 14 Sverige ut ur EU

  ”Stefan Löfven reste till Bryssel och skuldsatte våra barn. EU ska nu låna upp tusentals miljarder kronor som ska gå till vanskötta ekonomier i Sydeuropa. Lånen ska återbetalas på 2050-talet av framtida generationer svenskar.”

  https://tinyurl.com/y4zgojq5

  Gillad av 3 personer

  • Sven d.ä. 2020-07-22 / 16:43

   Vettiga tankar från Gustav Kasselstrand. Han för fram dem på ett ypperligt sätt. Varför fick Kasselstrand med AfS bara ca 20000 röster i Riksdagsvalet 2018? Jag tror inte att den representativa demokratin och parlamentarismen fungerar i Sverige. Det är för mycket taktikröstning. Jag tror det beror på hur partierna sätter samman vallistorna och spärrar.

   Gillad av 1 person

 7. Buffalo Bill 2020-07-22 / 13:20

  Kalmar kommun består ju bara av ett gäng inkompetenta ryggdunkare utan högra utbildning. De gör aldrig några fel och det är alltid någon annans fel. Lagar och regler skiter de fullständigt i.

  Annette Andersson med enbart gymnasieutbildning som sakkunnig?

  Man häpnar!

  Gillad av 3 personer

 8. botwid 2020-07-22 / 08:10

  Varför inte kalla in den allvetande Greta som expert, här handlar det ju om den global uppvärmningen och att Kalmar inom kort drabbas av att haven stiger några meter. SMHI backar upp detta med sin ”expertkunskap”.

  Gillad av 4 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s