TVIVELAKTIGA ANKLAGELSER

Vad anklagades före detta landshövding Thomas Carlzon för i dessa ”anonyma” brev till media? Innan du läser det blogginlägg rekommenderar jag att du läser det föregående blogginlägget.

https://thoralfsblogg.com/2020/09/11/vanskapskorruption-i-kalmar/

Det första som Barometerns journalister anklagade Thomas Carlzon för var att han anlitat en konsult som han tidigare arbetat med under sin tid som VD på ett IKEA-bolag. En konsult vid namn Anna Ugander som Thomas Carlzon och de anställda på IKEA varit mycket nöjda med. Nu menade Barometern att Thomas Carlzon skulle ha begärt in offerter från andra. Avtalet med konsulten kostade 323 000 kronor. Men lagen föreskriver bara att myndigheten måste annonsera ut uppdraget om det överstiger 600 000 kronor. Man bör dock ta in fler prisuppgifter om kostnaden överstiger 100 000 kronor. Observera att man ”bör”.

Vem tog då beslutet om att köpa in konsulten Anna Ugander? Det gjorde inte Thomas Carlzon, utan det gjorde ledningsgruppen på Länsstyrelsen. Vem skrev då under köpeavtalet och kontraktet? Det gjorde länsrådet Malin Almqvist. Är det någon som skulle ha koll på regelverket så är det inte Thomas Carlzon, utan länsrådet Malin Almqvist och den ekonomiansvariga/inköpsansvariga på Länsstyrelsen. De är de som skall belastas för att avtalet upprättades och inga andra tillfrågades.

Barometerns journalister anklagar också Thomas Carlzon för att konsulten Anna Ugander inte har någon formell utbildning och att hon underförstått därmed inte skulle vara kompetent för uppdraget och att det bara är Thomas Carlzon som har en referens. En helt absurd anklagelse! Hela ledningsgruppen träffade Anna Ugander innan avtalet tecknades och ingen ifrågasatte hennes utbildning eller kompetens. Enligt Barometern var det ett stort problem att hon inte hade en akademisk utbildning.

Barometerns artiklar luktar smutskastningsartiklar av Thomas Carlzon och jag är mycket förvånad över att ingen tjänsteman på Länsstyrelsen försvarade Thomas Carlzon, utan att han fick löpa gatlopp ensam.

Jag skulle rekommendera Barometern att granska vilken utbildning som Malin Almqvist har! Då kan man även passa på att granska vilken utbildning som kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande Johan Persson har. Hur är det med akademiska utbildningar hos dessa personer? Vågar Barometern granska det?

https://understrecket.wordpress.com/2015/07/02/kalmar-kommuns-politiker-del-1-johan-persson/

Nästa anklagelse från Barometern kom några dagar senare och gällde utbetalda svarta löner av landshövding Thomas Carlzon. Vid två privata fester skall serveringspersonalen betalats med svarta löner enligt de ”anonyma” tips som Barometern fått och som de dessutom inte källgranskat. Barometern antyder också att Thomas Carlzon använt residenset för privata fester och det skulle vara besvärande. De handlade om en maskeradfest och en examensfest.

För det första bodde Thomas Carlzon på residenset, det var hans hem. Får han då inte ha fester i sitt hem. Barometerns anklagelse är helt tagen i luften och tyder på stor okunskap och illvilja.

Några svarta löner har dessutom inte betalats ut! De anställda var inbjudna som gäster vid båda dessa privata fester. Det var en privat fest och alla hjälptes åt med servering och avdukning under festen. Precis som det brukar vara när man har en privat fest i sitt hem men om jag förstår det rätt ville Thomas Carlzon visa sin uppskattning till sin personal på residenset och gav dem ett presentkort på några hundra kronor vid dessa tillfällen.

Varför kollade inte Barometern och P4 Radio Kalmar upp dessa uppgifter mer noggrant. Hade dessa journalister så bråttom med sitt avslöjande att de missade att kritiskt granska de ”anonyma” tipsen?

Vad säger då Skatteverket om gåvor?

”Presentkort som inte kan bytas mot pengar kan däremot vara en skattefri gåva.”

Sedan finns även denna uppgift på Skatteverkets webbsida.

”Betalar du ut högst 999 kronor under ett år till en privatperson behöver du inte göra skatteavdrag, betala arbetsgivaravgifter eller lämna kontrolluppgift. Mottagaren ska själv deklarera beloppet i sin årliga inkomstdeklaration.”

Landshövding Thomas Carlzon hade gett de anställda totalt 4 200 kronor i presentkort ur egen ficka och sannolikt var det under 1000 kronor per person. Därmed hade han heller inte begått något fel. Barometern kom sannolikt med falska anklagelser om jag skall tro de uppgifter som jag fått till mig.

Ändå fick Thomas Carlzon löpa gatlopp i Barometern och P4 Radio Kalmar!

Dessutom ledde dessa mycket tvivelaktiga anklagelser till att landshövding Thomas Carlzon avsattes av dåvarande civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Ett justitiemord!

Annons

23 reaktioner på ”TVIVELAKTIGA ANKLAGELSER

 1. Oskar 2020-09-14 / 08:01

  Kan berätta att länsstyrelsen Västernorrland med residens i Härnösand är minst lika korrupt. Härnösand är en död stad där alla kliar varann på ryggarna. Länsstyrelse kommun och region samma skit.

  Gillad av 1 person

 2. Sputnik 2020-09-13 / 16:10

  Kommer det mer om den förfalskade skärmdumpen? Har du anmält Papi?

  Gilla

 3. turrim 2020-09-13 / 14:48

  Agronomen Johan Rockström intervjuas i en stor artikel i Expressen Nät. Författaren Karin Sörbring inleder:

  ”Han är världens främsta globala miljö- och klimatforskare, med kronprinsessan Victoria och Greta Thunberg som några av sina flitigaste åhörare”.

  Där slutade jag att läsa. Liknande anslag som den ”globala” klimatreportern Erika Bjerström i SVT. Expressen borde överväga sin image.

  Gillad av 2 personer

  • Svante 1 2020-09-13 / 17:09

   Ha,ha,ha !!!

   Gillad av 1 person

  • Sven d.ä. 2020-09-13 / 21:23

   Jag tror att Kronprinsessan Victoria är miljöpartist. Jag vill inte kronkrinsessan blir vår Statschef.
   Det är egentligen märkligt att inte folket kan ta ställning till vem som blir vår nye Statschef.

   Gillad av 1 person

 4. Svante 1 2020-09-13 / 14:14

  Chefredaktör Stefan Eklund i Borås Tidning nästan värre än Barometern ……

  Gilla

  • Puck 2020-09-13 / 16:18

   Ja, han är PK, men tidningen skriver ändå ganska mycket om islamiseringen av Norrby, problem med integrationen m.m.

   Gilla

 5. mohammad 2020-09-13 / 13:56

  Vi ska köpa ett par böcker av dig, tända eld och spela fotboll med dina sjuka bok.

  Gilla

  • Thoralf A 2020-09-13 / 14:57

   Var skall jag skicka böckerna när ni betalat? Swish till 123 011 48 01

   Gillad av 2 personer

  • Cosmik Debris 2020-09-13 / 18:06

   Varför nöja sig med ”ett par”? Köp så många som socialbidraget räcker till.

   Gilla

 6. Ralle 2020-09-13 / 13:02

  Barometern är en vidrig tidning. Förföljer meningsmotståndare på ett avskyvärt sätt. Allt efter Johan Perssons och Socialdemokraternas agenda.

  Visst är det väl också lite märkligt att msn skrivet så pass lite om problemen i staden medan nyheter om butiksetableringar, matfestivaler, mest klickade hus hos mäklarna m.m. får helsidor?

  Gillad av 1 person

 7. Robban 2020-09-13 / 12:51

  Sossar är ju kända för korruption och att trampa nedåt! Det är ju i det närmaste deras varumärke!

  Gillad av 2 personer

 8. Lasse 2020-09-13 / 12:34

  Det stinker som alltid i Kalmar! Ser fram emot att höra mer om skärmdumpen också.

  Gillad av 1 person

 9. Ludvig 2020-09-13 / 11:19

  Intressant att få veta lite mer om detta konstiga som hänt på Länsstyrelsen.

  Gillad av 1 person

 10. Lars 2020-09-13 / 08:34

  Barometern verkar ha väldigt nära band till den S styrda förvaltningen i Kalmar. Väldigt trist att den enda tidningen i Kalmar inte håller måttet. Också märkligt att en tidning som kallar sig moderat, och är så på ledarsidan, så uppenbart har vänsteranstrukna journalister i övrigt. Tidningen verkar användas flitigt i politiska frågor där man oftast tar kommunledningens parti. Man har en agenda och det är inte granskande journalistik, utan mer då en förlängning av Kalmars förvaltning och övriga etablissemang. Inte bra för Kalmar. Hoppas det går att rösta på dig Toralf vid nästa komunalval.

  Gilla

 11. Janne 2020-09-13 / 07:03

  Var han inte tillräckligt PK var det någon som kände sig trampad på tårna som tog hjälp av slaskmedia för att hämnas,fan trot sa kolingen.

  Gillad av 1 person

 12. Lars 2020-09-13 / 07:00

  Barometern verkar ha väldigt nära band till den S styrda förvaltningen i Kalmar. Väldigt trist att den enda tidningen i Kalmar inte håller måttet. Också märkligt att en tidning som kallar sig moderat, och är så på ledarsidan, så uppenbart har vänsteranstrukna journalister i övrigt. Tidningen verkar användas flitigt i politiska frågor där man oftast tar kommunledningens parti. Man har en agenda och det är inte granskande journalistik, mer då att vara en förlängning av Kalmars förvaltning och övriga etablissemang. Inte bra för Kalmar. Hoppas det går att rösta på dig Toralf vid nästa kumunalval.

  Gilla

 13. Ankdamm 2020-09-12 / 21:56

  I Kalmar behöver man varken gediget CV eller några meriter. Det räcker med rätta kontakter, så är det klart. Dessa går runt som vandringspokaler och de anställer varandra, tjänster och gentjänster. Var det inte Abaza som ordnade in någon på kommunen?

  Gillad av 1 person

  • Ralle 2020-09-13 / 13:07

   Det räcker att känna Johan Persson eller Dzenita Abaza! Har hört om personer som ringt in till kommunen och sökt sommarjobb, men då har man svarat att man tar in anställdas barn i första hand.

   Gillad av 1 person

 14. PK 2020-09-12 / 21:24

  En stinkande kloak! Johan Perssons kärring Malin fick självklart jobbet på Länsstyrelsen för att hon delar säng med Johan. Det finns även de som gått från polisen till Länsstyrelsen och så det finns de som gått från Länsstyrelsen till kommunen.

  Gillad av 4 personer

  • Ricky 2020-09-12 / 22:56

   Kommunjuristen Ann-Sofie Dejke gick till Landstinget, så svågerpolitiken förekommer i alla verksamheter. De sitter alla i samma båt.

   Uppenbart att Barren driver agenda mot landshövdingen.

   Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.