VÄTGAS

Det här var ju en överraskande debattartikel i DN, dagen innan kärnkraftsreaktorn Ringhals 1 stängs. Synd att inte Daniel Färm (S) och Take Aanstoot (MP) kom till dessa slutsatser lite tidigare. Är inte detta lite hyckleri?

”Här spelar planerbar kärnkraft en viktig roll. Dygnet runt producerar kärnkraft klimatsmart el på ett säkert sätt. Det gäller även – och i ännu högre utsträckning – fjärde generationens kärnkraft, som nu håller på att utvecklas. Den kommer att vara ännu effektivare än dagens kärnkraft – som dock redan i dag är mer klimatsmart och kostnadseffektiv än många andra energi­källor. Med denna nya generations kärnkraft får man ut mer av kärnbränslet – och kan återanvända delar av det i dag uttjänta kärnbränslet på ett sätt som kraftigt reducerar halveringstiden och kraven på slutförvar.”

https://www.dn.se/debatt/karnkraft-avgorande-for-att-klara-klimatet-och-jobben/

Det finns uppenbarligen någon inom socialdemokraterna och miljöpartiet som fått huvudet till att tänka med och dessutom logiskt. Det händer inte så ofta. De får givetvis omgående mothugg från de egna leden.

Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lorents Tovatt bemöter omgående debattartikel med flera floskler. Han menar att fjärde generationens kärnkraftverk inte kommer vara i drift före 2050. Sedan begår han samma misstag som han beskyller debattörerna för när han skriver om ”morgondagens energisystem”.

”Sol och vind är redan i dag de billigaste energikällorna på alla relevanta marknader. Det är alltså både snabbare och billigare. Med vattenkraften som bas och vätgasen som balanskraft fungerar dessa tekniker utmärkt i morgondagens energisystem.”

Vätgasen som balanskraft? Var finns det installerat någonstans? Hur många år fram i tiden ligger den tekniken? Hur många år dröjer till innan den tekniken är utbyggd så att den kan ge 2000-3000 MW på vintern när solen knappt kommer över horisonten och att det dessutom är mulet och vindstilla.

Många påstår att vind och sol är den billigaste elenergiproduktionen idag vid nyinstallation men då stirrar de flesta sig bara blinda på vad som produceras, inte hur vår el produceras när det är vindstilla. Alla annan produktion som t.ex. vätgas som skulle kunna komplettera vindkraft kostar också stora investeringssummor och skall givetvis räknas in i kapitalkostnaden för vad ett energisystem som inkluderar mycket vindkraft och solenergi kostar att bygga. Vindkraft och solkraft måste bära även kostnaden för t.ex vätgasen.

Personligen tror jag att vätgasen och bränsleceller kommer bli väldigt betydelsefulla i framtiden. Det gäller vissa industriprocesser som t.ex. ståltillverkningen där SSAB:s projekt hybrit är väldigt intressant men även som backup i elsystem. Det byggs flera mindre testanläggningar, bland annat i Australien. Men jag tror även vätgas och bränsleceller kommer bli vanliga i tunga fordon och anläggningsmaskiner men även i personbilar på grund av mer eller mindre nollutsläpp av koldioxid.

På grund av den utveckling jag sett med globalisternas makt, klimatalarmismen, EU:s stora satsningar på att minska koldioxidutsläpp och senaste även utfallet i presidentvalet i USA, där Biden nu kommer satsa hårt på allt som kan minska koldioxidutsläppen, så får man anpassa sig till situationen. Hållbarhet är ett ord som idag slår allt annat. Idag skall alla ha en elbil eller en laddhybrid. Det är nästan skämigt att köpa en bensinbil för att inte tala om en dieselbil. Jag tror att om några år kommer även vätgasbilar göra sin entré bland personbilar och på sikt slå ut elbilarna, då elbilarnas batterier kommer vara den stora miljöboven.

Det här är tankar som jag haft under snart två år och som jag tagit konsekvenserna av genom att jag börjat köpa aktier i företag som sysslar med vätgas på olika sätt. Idag äger jag en liten aktieportfölj av ”vätgasaktier”. Det är svenska, norska, amerikanska och kanadensiska aktier. PowerCell, Cell Impact, Metacon, Impact Coating, NEL, Hexagon Composite, Hexagon Purus, Ballard Power System, Plug Power, FuelCell Energy och Bloom Energy.

Utvecklingen av fyra nordamerikanska vätgasaktier i förhållande till index S&P 500 under 2020.

Flera av dessa aktier tog ett rejält kliv uppåt när Biden vann presidentvalet.

Vid årsskiftet hade jag en avkastning på ca 250 procent på aktieportföljen. Fler och fler börjar uppmärksamma dessa aktier. Inget av dessa företag tjänar ännu några större pengar och vinsterna saknas ännu men förväntningarna är just nu stora på denna bransch. Aktiekurserna går bara i en riktning, uppåt! Några företag kommer lyckas, andra misslyckas, några kommer bli uppköpta.

Det är väldigt intressant och spännande att följa nyheterna och utvecklingen på detta område.

18 reaktioner på ”VÄTGAS

 1. Kenny 2021-01-27 / 01:42

  Hastade nog igenom ditt inlägg här för snabbt. Vad jag förstått har dem största biltillverkarna redan färdiga vätgasbilar till försäljning i butiken VW och toyota och många fler. För dem mindre biltillverkarna har detta varit för dyrt att utveckla exempelvis volvo, därav anledningen att volvo såldes 1999 om jag förstått rätt genom dåvarande uttal av VD 1999.

  Gilla

 2. Sven d.ä. 2021-01-09 / 12:30

  Jag har funderat på dina vätgasaktier. Jag ser att många av bolagen har åtminstone en kines anställd och även kontor i Kina. Du har inte satsat på vätgasaktiert i Kina?

  Har du en favorit bland de många aktierna?

  Gilla

  • Thoralf A 2021-01-09 / 14:39

   Inga aktier i Kina. Svårt att handla. Har däremot fonder som är inriktade på Kina.

   Nej, jag har ingen favorit. Det är därför jag satsat på ett tiotal olika företag.

   Gilla

 3. Kenny55 2021-01-05 / 16:58

  Jag har gått in absolut mest i fuelcell och metacon men också spridit riskerna inom en hel del andra områden. Det kan kanske också vara värt att kolla in salt x aktien!?
  Det är helt otroligt vad altmedia och altbloggare bara ökar för varje dag i kriget mot msm och gammelmedia.

  Idag hittade jag denna bra videon:

  Gilla

 4. Arne 2021-01-05 / 16:12

  Vätgas skrev jag ngt om tidigare på din blogg. Ni kanske har läst eller hört om skellefteå kraft enfamiljshus? helt på vätgas, finns en snubbe i gtbg som byggde ett självförsörjande hus baserat på vätgas 2015, funkar som vanligt. Jag är fysiker å arbetar på ett universitet och tror på detta, naturligtvis finns det en del utmaningar..men vi kan ju flyga till månen ha ha. Allt handlar om hur stor solcellsarea kontra investeringskostnaden och återbetalningstid.

  Gilla

 5. Ivar Andersson 2021-01-05 / 11:24

  Vätgas produceras billigast med naturgas. Drömmen om att använda vindkraft är inte ekonomiskt genomförbart utan subventioner. Vätgas är troligen bäst i framförallt tunga fordon.

  Gilla

  • Bo Adolfsson 2021-01-05 / 15:47

   Vad är det för vits att använda naturgas och köra på vätgas?
   Då är det lika bra att köra på diesel! Koldioxid är livets gas!
   85 % av världens energiförsörjning består av fossila bränslen. Sol och vind är högst 3 %.
   Denna fördelning kommer att bestå under överskådlig tid.
   Det är paradoxalt att de kapitalistiska länderna försöker skapa ett socialistiskt planekonomiskt system m h a klimathysterin. Samtidigt tuffar Kina och Ryssland på med en kapitalistisk ekonomi.

   Gillad av 2 personer

 6. Lollo 2021-01-05 / 10:59

  Att satsa på vindkraft är helt vansinnigt. Man kan t.ex. lyssna på Professor Per Fahlén här:

  https://swebbtv.se/videos/watch/19170dda-e28e-4fb8-87d3-ebf5357a1308

  Förutom att vindsnurrorna skapar enorma problem för djur och människor som bor i närheten så är de allt annat än klimatsmarta och hållbara. Ekonomiskt är de en katastrof. Det krävs enorma summor för att bygga ut ledningsnätet för att transportera vindkraftsel till förbrukarna. Nu har man också kommit på att man måste ha helikoptrar som sprutar varmvatten på roterbladen för att få bort den is som bildas där.

  https://petterssonsblogg.se/2021/01/05/helikopter-mot-is-pa-vindkraftsverk/#more-352205

  Gilla

 7. Bo Adolfsson 2021-01-05 / 09:30

  Vätgas liksom batterier är bara energibärare. De är inte energikällor.
  Denna klimathysteri och elektrifieringshybris är vansinnig.
  Allt för rädslan för koldioxid som är livets gas. Utan CO2 ingen växtlighet och inget liv.

  Gillad av 1 person

 8. nilscobra 2021-01-05 / 06:38

  ”Sol och vind är redan i dag de billigaste energikällorna”

  Det tragiska med dessa energikällor är att hur mycket man än bygger ut krävs säker back up för i stort sett hela effekten, det vill säga dubbla investeringar eftersom detta är slumpkraft och ingen vet när det är vindstilla eller när solen inte skiner. Beskattning löser inte heller problemen. Det gör bara elen dyrare. Att satsa på fossilfritt gör bara Sverige fattigare. Inte bara relativt andra länder utan även absolut.

  Enligt forskare på KTH så är ny kärnkraft ur ett systemperspektiv mycket billigare än en satsning på ”100 procent förnybar” energi. Om kärnkraften fasas ut och ersätts med 100 procent förnybar energi. Skulle det enligt Sweco kosta 1 500 miljarder kronor. En kostnad som givetvis skulle läggas på landets elkonsumenter. En satsning på kärnkraft skulle minska kostnaden med minst 1 000 miljarder kronor.

  https://www.svd.se/ny-karnkraft-skulle-spara-minst-1000-miljarder

  Gillad av 1 person

 9. Håkan Spångberg 2021-01-05 / 05:41

  Hade Sverige inte varit förgiftat av miljöpartister så hade kanske fjärde generationens kärnkraft varit inom räckhåll. Om inte annat så i samarbete med andra länder.
  Märkligt också att miljöpartister får hänvisa till teknik i framtiden, vätgas, men andra inte får hänvisa till teknik som ligger några år framåt, nya generationer kärnkraft…
  Fjärde generationens kärnkraft hade kanske varit på plats lagom till att nuvarande kärnkraftverk ska stängas på grund av teknisk ålder.
  Och då hade vi haft bränsle för lång framtid eftersom nya generationer verk använder befintligt avfall som bränsle och samtidigt gör det betydligt mindre besvärligt att hantera.
  Och då kunde vi producera vätgas att köra fordon på. Den processen kräver mycket el.
  Märkligaste dock att den naiva svensken röstar på oikofoba vänsterblivna fundamentalister.

  Gilla

 10. Kenny55 2021-01-05 / 03:03

  Jag orkar inte läsa allt skit som skrivs om allting. Ibland laddar jag ner podradio och lyssnar som funkar mycket bättre. Fjärde generationens kärnkraftverk? Är det då Torium eller? Sen det här snacket om att sleepy Joe vinner så så kommer vätgas aktierna gå bättre än om Donald vinner nja eller njee, jag tror dem går sakta framåt oavsett om Trump eller nån annan vinner!! Fan att det finns ormar och hajar som skriver massa skit på dom stora aktieforumen så man blir irriterad. Att så många tar intryck av medierna och aktieforum utan att tänka själva!? Det gäller att lita på sin inre kompass och inte ta för mycket intryck. Nu är det semester och några vinglas extra och uppe sent! Jag har gått in HÅRT i fuelcell och metacon och en hel del annat. Det gäller att vinna eller försvinna!!!!! Ungefär som han som sålde allt han ägde och åkte till Las Vegas och satsade allt på rött och vann STORT!

  Alla vet att vätgas är farligt och explosivt, hur många kommer tro eller förstå att AI är farligt i framtiden. Jag har köpt en del lite aktier i AI också. Den här videon har delats mycket dem senaste veckorna på ALT-media. Så avancerade har robotarna blivit från 1970 tals film till dagens verklighet!

  Gilla

 11. Betson 2021-01-05 / 00:16

  Har du någon färsk statistik för Covid-19? Detta ser verkligen inte bra ut och i Malmö och Lund får man snart placera patienter i korridorrer och matsalar.

  Det är inte bara Eliasson som bör avgå!

  Gilla

  • Thoralf A 2021-01-05 / 00:45

   Imorgon kommer jag skriva om Corona

   Gilla

  • Bo Adolfsson 2021-01-05 / 09:37

   Återigen fungerar inte myndighetssveirge under helger!
   Sjukhusen har inte kunnat ta ledigt. Där ser man den verkiga smittspridningen.
   Alla andra länder rapporterar sin utveckling av smittan så att de vet vilka åtgärder som skall vidtas.
   I Sverige sitter man nu och funderar på hur de hemska siffrorna skall manipuleras.
   Vilka åtgärder kan man vidta i Sverige nu när alla ”höjdare” har gjort bort sig?
   Jag hade tidigare ett inlägg där jag spådde 9 000 döda t o m december. Tyvärr låg jag nog i underkant.

   Bo Adolfsson Hjo

   Gilla

   • Thoralf A 2021-01-05 / 10:20

    Det kommer bli närmare 10 000 när alla registrerats!

    Gilla

   • Grålle 2021-01-05 / 11:32

    Lyssna gärna på Nya Tiders intervju med den engelske läkaren Muhammad Adil, ger en bra bild av vad som sker just nu. Finns på YouTube (än så länge….)
    Om man dessutom läser Jacob Nordangårds bok ”Den globala statskuppen” klarnar bilden ytterligare.
    Skrämmande är bara förnamnet!

    Gilla

Kommentarer är stängda.