SÅ GICK INVESTERINGEN I SOLCELLER

Det är några personer som efterfrågat hur mina installerade solceller producerat under 2020 och hur mycket jag sparat i elkostnader.

Jag investerade i solceller under hösten 2019. Det är ingen större anläggning utan den består av 14st solcellspanel på 300 W/st. Det vill säga 4,2 kW totalt. Min totala investeringskostnad var 54 000 kronor men då gjorde jag i princip hela installation själv. Sedan fick jag ett bidrag på 20 procent av staten och därmed blev min egen investeringskostnad ca 43 500 kronor.  I offerten som jag fick angav säljaren att jag skulle producera ca 4 300 kWh per år och hur det skulle fördelas över årets månader. Så här ser det ut för 2020.

Prognosen har stämt relativt väl då summan producerad blev 4 077 kWh.

Av dessa 4 077 kWh har jag själv förbrukat 923 kWh och jag har därmed skickat ut/sålt 3 154 kWh till EON. Det visar att solceller inte producerar el när jag själv har behov av det. Jag har alltså skickat ut 77,4 procent av den elenergi jag producerat på elnätet.

Sedan kommer vi till ekonomin. Jag delar upp den i tre delar.

 1. Vad jag fått betalt för den el som jag sålt till EON.
 2. Hur mycket jag sparat på att förbruka en del av den el jag producerat genom att slippa betala för den. Det innefattar elpriset, nätavgiften, energiskatt och sedan 25 procent moms på allt.
 3. Skatteåterbäring på 60 öre/kWh på den elenergi som jag sålt till EON. Dras av på min kommande deklaration.

Jag har alltså sparat 4 047 kronor på min investering. Det ger en ränta på 9,3 procent. Det är helt ok för mig men…..

Om jag även köpt installationen så gissar jag att kostnaden ökat med ca 20 000 – 25 000 kronor.

Om inte investeringsbidraget som idag sänkts till 15 procent och den skattereduktion på 60 öre/kWh funnits anser jag inte att det vore lönsamt att investera i solceller. Om man dessutom skall betala för installationen. Räntan på investeringen skulle då bara bli 2-2,5 procent.

Men ju högre elpriser desto lönsammare. Eller får jag köpa en elbil som man kan ladda med hjälp av solcellerna 😉

25 reaktioner på ”SÅ GICK INVESTERINGEN I SOLCELLER

 1. Arne 2021-01-15 / 12:43

  Är det möjligt att jag kan använda dina data i undervisningssyfte? Om möjligt om du kan skicka exceldia? Räknar själv på det men dina värden visar att teorin ok.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-01-15 / 15:04

   Visst får du använda mina data i undervisningssyfte.

   Gilla

   • Thoralf A 2021-01-15 / 18:50

    Vilka uppgifter vill du ha? Är det bara diagrammen du önskar?

    Gilla

 2. Andersson 2021-01-10 / 18:08

  OFF TOPIC:

  Jag tycker nog allt att vi ska införa plastskatt. Vi kan kan börja med plastkassar och plastpåsar. 5000 rupiah för de stora och 1000 för de små.

  https://sverigesradio.se/artikel/7643285

  Jag förväntar mig att Bolund och miljöpartiet gör ett ryck och kommer till skott.

  Gilla

 3. Porrkungen 2021-01-10 / 16:15

  Hur kan de 17 sökanden som återstår till Malin Almqvists tjänst som länsråd, kommit så långt? Fastighetsskötare, 21-årig studerande m.m.? Kollade 21-åringens Facebook. Kille i tuppkam som såg ut att arbeta i en verkstad, med svets eller liknande. Skulle vilja se CV på dessa, men det är väl hemligstämplat.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-01-10 / 16:45

   Finns ingen 21-åring och studerande bland de kvarvarande sökanden! Däremot en 29-åring.

   Gilla

   • Jan 2021-01-10 / 18:42

    Undra vad denna 29-åring har för ”meriter”.

    Gilla

   • Thoralf A 2021-01-10 / 18:50

    Egentligen inga alls vad jag förstår.

    Gilla

 4. Hilmer 2021-01-10 / 13:47

  Ännu en ny mutation hittad i Japan enligt Aftonblaskan. Oklart om vaccinet biter på den.

  Gilla

  • Porrkungen 2021-01-10 / 16:11

   Känns meningslöst att vaccinera sig. Det kommer nya varianter hela tiden. Det är som med datavirus och droger. Bara att ändra en molekyl, så är det plötsligt lagligt. De ligger alltid steget före.

   Gilla

 5. Sven d.ä. 2021-01-10 / 12:10

  Det är ett komplicerat upplägg med investringar, skatter, avgifter, moms mm. Det finns fyra intressenter (fler?) här: Thoralf, EON, Solcellsleverantören och Staten. För dig Thoralf så verkar det inte vara lönsamt. Skulle inte förvåna mig om det är endast lönsamt för Solcellsleverantören.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-01-10 / 13:45

   Glöm inte EON! De köper elen billigt och säljer den dyrt till mina grannar som får betala nätavgift 60 öre per kWh inklusive moms.

   Gilla

  • Thoralf A 2021-01-10 / 13:43

   Har noterat artikeln redan på morgonen och tänker skriva ett inlägg om den med mina kommentarer.

   Gilla

 6. Martinsson 2021-01-10 / 11:54

  Min tolkning är att sälja el är en sämre affär. Endast 27,2 öre/kWh.
  Däremot är egen förbrukning,140,5 öre/kWh,, nästan 5ggr bättre, än att köpa elen.
  Exempelvis en värmepump som kan kyla under varma sommardagar. Ökad komfort.
  Vet inte hur din förbrukning fördelas men om ditt behov av mera el under sommarhalvåret skulle öka blev kalkylen gynnsammare. Bara en tolkning av värdena.
  Sedan kan ju förbrukning under ett dygn påverka, om du inte har batterier. Då blir nästa fråga hur skulle några batterier minska köp av el på natten.
  Har du koll på sälja/köp under sommar halvåret under ett dygn? Jag tänker att köper du el under sommarnatten? Många variabler!

  Gilla

  • Thoralf A 2021-01-10 / 13:42

   En detalj som jag inte nämnde är att jag även har solfångare som jag installerade 2010 som värmer upp mitt varmvatten, Elpatronen i ackumulatortanken brukar vara avstängd från 1 april till 15 oktober då solfångarna klarar allt mitt varmvatten. Därmed är mitt behov av el väldigt lågt under sommaren.
   Jag har dock en luft/luft värmeväxlare som är avstängd under sommaren men som jag vid några tillfällen körde på kylning några dagar i sommras men det fanns bara behov av detta under max 5 dygn sommaren 2020.

   Gilla

 7. Thor 2021-01-10 / 11:28

  Tack för redogörelsen. Tycker du har en skapligt stor anläggning. Fick du ett paketpris eller har någon uppgift om vad inverter och styrutrustning kostade?

  Gilla

  • Thoralf A 2021-01-10 / 13:37

   Jag har prisuppgift på alla detaljer men jag fick inte den växelriktare som jag offererades på grund av leveransproblem utan fick en motsvarande av annat fabrikat. Någon styrutrustning finns egentligen inte utan växelriktaren hanterar alla styrning, sedan är det en del komponenter för att garantera elsäkerheten.

   Gilla

 8. 502V8S 2021-01-10 / 01:55

  Intressant, men borde du inte räkna med avskrivning på t.ex. 25 år? Då sjunker räntan på din investering till ca 5,3 %. Får man ut elen på en fas, eller jämnt fördelad på alla tre faserna?

  Gilla

  • Thoralf A 2021-01-10 / 09:15

   Tre faser förstås. För mig handlar det möjligtvis om alterativet varit att haft pengarna på ett bankkonto med 1 procents ränta.
   Utan statliga subventioner är det inga bra affär. I synnerhet om du dessutom lånar till investeringen. Frågan är hur länge subventionera kommer finnas kvar.

   Gilla

 9. Ölandsbonde 2021-01-10 / 00:43

  Ladda elbil med solceller. Hmm. Under december skulle du nog kunna komma ända in till Kvarnholmen. Men inte till Giraffen eller Hansa City. Att kolla FF träna och att åka till Öland fick du hoppa över.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-01-10 / 09:08

   Om du läser hela blogginlägget så borde du förstå att det gäller de månader som jag har ett överskott av el!

   Gilla

   • Ölandsbonde 2021-01-10 / 15:05

    Jag har läst. Nu vet jag inte hur du har det med värme för tappvatten och uppvärmning. Har du lokal sopvärme via fjärr så slipper du egen inblandning av el.

    Räknat på hushållsel (belysning, kyl, frys, spis och apparater) så bör elanvändningen för 1-personshushåll ligga på i runt 200 kWh i månaden. 2.400 per år. Är 923 kWh all el du förbrukat? Verkar lite. Har du inte köpt till någon el från nätet?
    När man tittar på ditt diagram, förnämlig redovisning!, så klarar panelerna ditt behov från mars-september. Men övrig tid lär de knappast räcka till.

    Ladda en el-bil lär inte gå oktober-februari. Och siffran 12 kWh för hela december motsvarar vad en vattenkokare drar som används i 6 timmar. Nu kokar vatten rätt fort, inte underligt med den effekten de har, men du vill väl ha belysning och kraft till TV och datorer också. Min senaste bildskärm är märkt 31 kWh/år.

    Stort tack för förnämlig redovisning!

    Intressant att se att produktionskalkylen stämde så pass bra riktig.

    Nu är det på väg att bli rent kaos i prissättningen för el. Min räkning för december var på totalt 1,66 kr. Förra året 2,06. Från januari lär det bli åka av.

    Thor Modén hade ett klämkäckt yttande: ”Härliga tider, strålande tider”.

    Oljekraft i Karlskrona och ren och fin kolkraft från Polen. Än en gång träder polackerna fram och räddar oss från galningarnas nedbrytande verk. Tack Polen!

    Gilla

   • Thoralf A 2021-01-10 / 16:41

    923 kWh är den el som jag förbrukat och producerat själv. Givetvis har jag under framförallt vinterhalvåret köpt el från EON men det har inget att göra med intäkter och kostnader för solcellerna. Det finns bara ett krav för att man skall få skattesubventionen på 60 öre/kWh och det är att man köper mer el från EON än vad jag säljer till EON. Alltså har jag köpt lite mer än 3 154 kWh. I annat fall räknas man som elproducent och har inte rätt till skattesubventionen. Så det gäller att se till att man hamnar på rätt sida och det är också anledningen till att jag inte har flera solpaneler än 14st.

    Gilla

Kommentarer är stängda.