JAG VANN MOT SVT

Idag läste SVT Rapport upp en rättelse om att kurvan över antalet avlidna i covid-19 inte var korrekt den 5 januari. Både i sändningen 18:00 och 19:30. Jag gjorde två anmälningar om detta till Granskningsnämnden i förra veckan angående hur SVT Rapport rapporterar statistiken, inte bara kurvorna utan även vad man säger att kurvorna visar, vilket är felaktigt.

Efter mina anmälningar har jag varit i kontakt med både ansvariga på Folkhälsomyndigheten med även personer på SVT den här veckan och påtalat felen. Jag har efterfrågat vilka data som de använder. Folkhälsomyndigheten har slagit ifrån sig och vill inte kännas vid de kurvor som SVT visar och att de inte har de dataserier som SVT använder. Jag har försökt få SVT att lämna ut dataserien men ännu utan resultat. Utan jag har bara fått en länk till alla deras diagram och data men det går inte att se enstaka data eller att ladda hem några dataserier.

Men samtidigt har mina efterforskningar gjort att jag kommit fram till hur SVT tar fram sin kurva över avlidna. SVT fortsätter dock att lura sina tittare. Så här såg det ut igår, den 12 januari.

Nu hade man till och med utökat skalan på Y-axeln till 0-300 vilket får till följd att skalan trycks ned.

SVT fortsätter dock med att inte säga sanningen. Det som visas är inte antalet avlidna per dag utan ett glidande 7 dagars medelvärde över antalet avlidna per dag och det borde man upplysa tittarna om. Jag har med hjälp av att jag nu kommit underfund med vilka data som SVT använder återskapat diagrammet för perioden från den 1 oktober då antalet avlidna så sakteliga började öka igen. Så här ser det ut när jag använder de data som SVT utgår ifrån.

Jag anser dock att skalan på y-axeln är felaktigt vald av SVT. Eftersom maxvärdet bara är ca 100 så borde skalan på y-axeln vara 0-140 för att förändringar skall framgå tydligare. Om jag ändrar skalan ser det ut så här med samma data. Mina läsare förstår säkert vad jag vill komma.

Men som jag skrev så är det ett 7-dagars glidande medelvärde som SVT visar i sin kurva och därmed visas inte det verkliga antalet avlidna per dag. Men eftersom det råder en så stor eftersläpning på registreringen av antalet avlidna så har jag en viss förståelse för hur SVT rapporterar. Men jag skulle vilja se även det verkliga antalet avlidna som en kurva i samma diagram men den kurvan kan inte vara för de senaste dagarna eller veckorna på grund av eftersläpningen.

Jag har gjort ett exempel som också överraskade mig är jag sammanställde det. Det verkliga antalet avlidna i den blå kurvan sträcker sig från den 1 oktober fram till den 28 december men antalet verkligt avlidna kan fortfarande höjas på grund av eftersläpningen.

Det som är märkligt är att det verkliga antalet avlidna hela tiden ligger betydligt över det 7-dagars glidande medelvärde som SVT visar. Det ser ut som att det verkliga antalet avlidna per dag i själva verket är ca 10-15 fler avlidna per dag. Mycket märkligt!

I vilket fall som helst borde detta vara det mest sanningsenliga sättet att visa ett diagram i nyhetssändningarna. Jag skall skicka länken till detta blogginlägg till ansvariga på SVT. Sedan får vi se om de svarar.

Det känns i varje fall som jag vunnit första ronden mot SVT!

Annons

29 reaktioner på ”JAG VANN MOT SVT

 1. Jörgen filipsson 2021-01-15 / 14:23

  Du behövs i Politiken du borde samtidigt vara Reporter och mattelärare F-n du är Vis som en Bok Du tar ju ivart fal reda på sanningen och kan visa med Källa hur du får fram den Inte bara kasta ur sig massa saker och Reportrana sväljer det som en hungrig Gädda

  Gilla

 2. Ò Hyra 2021-01-14 / 19:49

  Vegetarianer är bra människor, snälla.
  Hitler var, åtminstone periodvis vegetarian.

  Nu har hans ”proväterska” Margot Wölk intervjus av Der Spiegel.
  Ja dom var från början 15 proväterskor som skulle se till att Hitlers mat inte var förgiftad.

  Der Spiegel skriver efter att ha träffatn95-åriga Wölk i Berlin:

  ”På tallrikarna fanns grönsaker, såser, nudelrätter och exotiska frukter.

  – Något kött fanns inte, eftersom Hitler var vegetarian. Maten var god, väldigt god, men vi kunde aldrig njuta av den.”

  Alla Wölks 14 väninnor som var provsmakare i Varglyan dödades av ryssarna, hon var den enda som överledde, då hon fick hjälp att fly.

  Ryssar är snälla. Dom är kommunister och delar ut det lilla dom har till andra.
  l

  Gilla

 3. Andersson 2021-01-14 / 17:58

  När är det ett snille som vill förbjuda traktorer på Ölandsbron. Hur ska nu bönderna komma in till Kalmar? Fast å andra sidan, vad ska de där att göra?

  Gilla

  • Thoralf A 2021-01-14 / 19:18

   Nu är det inte traktorer han vill förbjuda utan EPA-bilar som ungdomarna kör. De är faktiskt ganska farliga då de kör så sakta.

   Gilla

   • Andersson 2021-01-15 / 11:06

    Långsamgående fordon läste jag någonstans. För länge sedan en gång varje sommar brukade jag och några kompisar cykla fram och tillbaka över bron. Det var länge sedan det förbjöds och nu skulle jag inte orka.

    Gilla

 4. Ò Hyra 2021-01-14 / 17:21

  Varför har de styrande gett Anders Tegnell monopol på corona-viruset?

  Figuren får sitta oemotsagd i SVT och lägga ut texten.
  Detta trots att han gång på gång visat sig ha fel.

  Fladdermöss och gräshoppor. Kineser är äckliga. Men uppstod viruset naturligt?

  Gilla

 5. Thomas 2021-01-14 / 13:10

  Det finns så många felkällor i statistiken så att det är väldigt svårt att dra några säkra slutsatser.
  Dödstalen i statistiken anger tex döda med covid19 inte döda av covid19.
  Det innebär att en som dör av någon annan orsak och råkar ha covid19 också hamnar i statistiken. Hur många det rör sig om är naturligtvis inte lätt att gissa men det är troligtvis en hel del.

  En annan intressant sak att ta upp är hur otillförlitliga PCR-testerna är. Sensitiviteten är bara ca 70%, dvs de fångar bara upp 70% av de som är sjuka. Övriga 30% får negativt i testet och betraktas som friska. Tyvärr skrivs det inte så mycket om detta men det är väl en medveten strategi från berörda myndigheter. Jag bifogar en länk för den som är intresserad av att läsa mer.

  https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp2015897

  Gilla

  • Thoralf A 2021-01-14 / 13:57

   Med samma retorik innebär det att många dör av covid-19 men som testats negativ och därmed inte kommer med i statistiken.

   Gilla

   • Thomas 2021-01-14 / 14:14

    Visst är det så men vi har ingen aning om hur stora respektive grupp är.
    Det jag ville visa med mitt inlägg var de stora osäkerheter som finns med befintlig statistik.

    Gilla

   • Thoralf A 2021-01-14 / 15:40

    Det jag ville visa var att det finns fler aspekter.

    Gilla

 6. Lars Josefsson 2021-01-14 / 09:32

  Om man backar 7-dagars glidande medelvärde sju dagar, alltså lägger kurvorna över varandra, så ser det ut att stämma ganska bra.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-01-14 / 09:35

   Vi får se när antalet avlidna börjar minska om den röda kurvan då hamnar över den blå.

   Gilla

 7. Hacke 2021-01-14 / 08:42

  Bra jobbat Thoralf! När medelmåttorna och aktivisterna i msm konfronteras med en riktig medborgarjournalist tvingas de naturligtvis till motvillig reträtt. Men att erkänna att de manipulerar sina tittare dagligen och stundligen på sitt sedvanligt taffliga manér lär de naturligtvis aldrig göra trots övertygande och otaliga bevis genom åren.
  Hur många gånger har vi inte istället fått höra detta när vakna tittare uppmärksammat deras humbug.
  – I gårdagens sändning råkade vi bla, bla, bla…
  ”Råkade”?! Jo, tjena.
  Lägg till detta det vänsteraktvistiska nyhetsurvalet, de handplockade ”experterna” (som igår exempelvis utgjordes av väninnan på statsradion Ginna Lindberg. Deras egen aktivist Erika Bjerström är exempelvis expert på allt från miljö till EU och nu även USA. På det sistnämnda området i hård konkurrens med Reinfeldt!
  Nej, regimmedias s k nyhetsprogram går naturligtvis inte att ta på allvar. Man får ta dem i brist på den underhållning de heller inte duger till att producera trots ockerhöga tvångsförvaltade skattepengar.
  Public service är största hindret på vägen mot demokrati i demokraturen Sverige.

  Gillad av 3 personer

 8. botwid 2021-01-14 / 08:37

  Grattis! Jag läste en gång statistisk teori och metodik. Då inser man att det räcker inte med data utan hur siffrorna samlats in. SVT har en agenda och om de ser något som passar dem visar de upp resultatet, annars tiger de. Själv ser jag aldrig mer på SVT.

  Gillad av 1 person

 9. Anders 2021-01-14 / 08:15

  Om man står med en fot i frysen och den andra foten på spisen , har man i genomsnitt det riktigt skönt .
  Så kan statistiken se ut .

  Gillad av 2 personer

 10. Stefan a 2021-01-14 / 07:11

  Att få kolossen och ändra sig frivilligt är en bedrift i sig, brukar aldrig ändra sig annat än när de blir tvingade av granskningsnämnden, värre är att det är ett medvetet manipulerande av tittarna och då duger det inte längre med ett enkel tillrättavisning av GN, måste till ett kännbarare straff då det verkar bli mer och mer aktivism än journalistik.
  Iaf. verkade svt-reportern i morse vaknat upp lite ur Trumphatardimman och nämnde att riksrätten mot Trump kanske inte var det bästa för att ena nationen som demokraterna påstår att de vill…

  Gillad av 2 personer

 11. Onkel Björn 2021-01-14 / 03:38

  Statistik är ju bra många gånger , men för att den ska vara helt tillförlitlig krävs att de inmatade siffrorna är korrekta och det är inte så lätt att få till alla gånger. Så vem ska man lita på.

  Med anledning av att en bekant insjuknat i Egypten under en semesterresa och, då jag senast var i kontakt med denne, låg med syrgas på sjukhus där, så tittade jag på den statistik som marknadsförs av www. worldometers.info.
  Egypten har en befolkning på strax över 102 miljoner (2021) Sverige strax över 10 miljoner (2021)
  Antalet döda i coronan i Egypten 8.362 (14 jan) Sverige 9834 (14 jan). Egypten har en liknande kurva som Sverige med en kraftig uppgång under senare delen av 2020 , däremot var man ganska så förskonade i våras, då deras kurvor började gå upp först under sommaren.

  kan man ju undra, om statistiken är tillförlitlig. Är vi bättre i Sverige på inrapporteringarna eller är parametrarna olika för länderna?
  Nu har folkhälsomyndigheten gått ut med (enl Text-TV) att statistiken för i våras troligen är i underkant då man anser att det underrapporterades in till FHM om antalen.

  Och så kan man ju också undra, hur många dör egentligen av Covid-19. Vad jag har förstått dör folk enligt statistiken med Covid-19. En bilist som kör ihjäl sig i trafiken och som man konstaterar positiv för covid-19. Ingår han i statistiken för döda med covid?

  En annan sak som man också kan undra över. Enl FHM´s statistik insjuknar fler kvinnor än män i Covid-19, men dödstalet för män är nästan 3 ggr så högt än för kvinnor. Är vi karlar egentligen så mycket klenare ?

  Gillad av 1 person

  • Lollo 2021-01-14 / 16:25

   ”Sverige har nu passerat 10.000 dödsfall i covid-19. Det visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Och antalet avlidna väntas fortsätta öka, eftersom smittspridningen i landet är så extremt omfattande.”

   Gilla

 12. Kenny 2021-01-14 / 01:31

  Usa och Sverige har på många sätt liknande problem även om väldigt mycket är olika. Båda länderna lider av svaga okunniga ledare. Skattemedel slösas ut på skurkstater och länderna urholkas genom korruption. Här en dokumentär med en nationalist som står 100% upp för sin befolkning och sitt land, en bland några av dem bästa presidenterna genom amerikas historia. Dem desinformationssnurriga vänsteraktivisterna på SVT har en del att ursäkta. Dela gärna denna dokumentär på så många andra plattformar ni kan:

  Gillad av 2 personer

 13. Otto 2021-01-13 / 23:47

  Ett steg i rätt riktning i alla fall. I övrigt är allt mest misär för närvarande.

  Efter att ha sett Uppdrag granskning om hur djur behandlas i vårt land och hur flata myndigheter och kontrollorgan är, så har man tappat tron på allt.

  Rögla slakteri i Ystad ska omedelbart bli av med sitt ”slakttillstånd”.

  Gilla

  • Onkel Björn 2021-01-14 / 02:08

   Håller med, kontrollerna är allt för dåliga på många områden i detta land, med tanke på allt fusk som till och från ändå uppdagas. Det heter ju ”förtroende är bra, men kontroll är bättre”. I detta land verkar det omvända gälla. Sen kan det kanske i många fall också handla om att det är bekvämare att sitta inne vid sitt skrivbord än vara ute och konfrontera människor och kontrollera verksamheter. Gissar att det förekommer en hel del hot från dem som nu inte vill bli kontrollerade.

   Gillad av 2 personer

  • Grålle 2021-01-14 / 08:06

   Vill minnas att det var landsförrädaren Reinfeldt som la ner en fungerande djurskyddsmyndighet när han tillträdde som statsminister. Sedan ställde han sig positiv till halalslakt.
   Han har en del på sitt samvete den mannen…..

   Gillad av 1 person

   • Magnus Berg 2021-01-14 / 11:05

    En psykopat har inget samvete.

    Gillad av 1 person

 14. Håkan Spångberg 2021-01-13 / 22:07

  👍

  Gillad av 1 person

 15. Laglydig 2021-01-13 / 21:35

  Även jag noterade Rapports ”rättelse” när jag såg 18-sändningen direkt. Haha tänkte jag, Thoralf vann! Grattis!

  Märkligt var dock skälet när Rapport pudlade. ”Y-axelns skala var felaktig”. Hmmm…

  Men Rapport fortsätter att dribbla. Dom kommer inte att dribbla bort oss Sverigevänner, men kanske dribblar dom bort sig själva.

  I själva verket avser den senaste presenterade kurvan från Rapport ”Utveckling av rapporterade dödsfall 7-dagars glidande medelvärde”. Om kurvan bara avsett antalet rapporterade dödsfall så hade ju kurvan gått ner till noll för alla de dagar som FHM inte rapporterat överhuvudtaget.
  Kanske är det så att kalkylarket (förmodligen Excel) som SVT:s diagram bygger på de dagar som FHM rapporterat vilket i så fall skulle förklara varför Excel ändrar skalan på Y-axeln.

  Jag är dock mest intresserad av ”Utveckling av rapporterade dödsfall per enskild dag” med eller utan glidande 7-dagars glidande medelvärde. Och eftersom jag själv för flera Excelark så har jag givetvis koll på detta även om eftersläpningen just nu fortfarande är 3-4 veckor, vilket gör att det faktiska antalet avlidna just nu ligger i intervallet 10 600-10 800 enligt min prognos (vid årsskiftet minst 9 500).

  Gilla

 16. Ulrika Halvordsson 2021-01-13 / 20:42

  Detta är ingen offentlig kommentar men jag lyckades inte messa dig via FB. Jag är fundersam och skriver mest för att se om du kan räta ut mitt stora frågetecken om coviden och dödligheten. Jag har sett dina tabeller och vet inte vad jag skall tro när jag sedan ser detta. Jag kollade siffrorna mot SCB och de stämmer med lite diffar 2020. Siffrorna för 2020 är något förändrade hos SCB och upphovsmakaren har rättat dödstalen i kommentarsfältet till inlägget på hennes sida. Med förändringen blev det nya dödstalet 0,94% mot tidigare 0,92% MEN SCB har högre invånar siffra för 2020 än vad som anges i tabellen här (10380245 d.v.s. 2464 pers. mer än i denna tabell) vilket rimligen petar ner procenten igen. https://www.facebook.com/photo?fbid=3781212421942172&set=a.406219429441505 MVH Ulrika

  Gilla

  • Thoralf A 2021-01-13 / 21:32

   Min personliga uppfattning är att det inte går att jämföra siffrorna för 2020 med siffror från 90-talet. Till exempel har cancervården utvecklats enormt sedan 90-talet och dödligheten har sjunkit tack vare det och många andra åtgärder i samhället som t.ex. nollvisionen i trafiken.
   Jag anser att man bara kan jämföra de senaste fem åren för att få likvärdiga förhållanden. snittet för avlidna 2015-2019 är ca 90 900 men för 2020 kommer det sannolikt stanna på ca 97 600 när alla avlidna registrerats. Det är en överdödlighet på ca 7 000 avlidna.

   Gillad av 1 person

   • wanjie11 2021-01-14 / 11:49

    Grattis, men dom försöker mörka i alla fall. Liksom med klimatet, i det fallet gör man tvärt om med skalan. Blåser upp y-axeln så att om man redovisar felmarginalen kommer hela diagrammet att vara gråskaligt.

    Gilla

Kommentarer är stängda.