FÖLJER SVT DE PRESSETISKA REGLERNA?

De pressetiska reglerna används ofta som verktyg för att hindra uppgifter om brott, brottslighet och migrationsproblem skall komma till allmänhetens kännedom. Otaliga gånger har media hänvisat till de pressetiska reglerna när jag kritiserat artiklar i media.

När SVT i förra veckan gjorde sin bluffklippning från partiledardebatten i riksdagen följde de då de pressetiska reglerna. Jag har läst dessa regler igen och citerar tre av dessa regler, nummer 3, 4 och 12.

3. Löpsedel, rubrik och ingress skall ha täckning i texten.

4. Slå vakt om den dokumentära bilden. Var noga med att bilder och grafiska illustrationer är korrekta och inte utnyttjas på ett missvisande sätt.

12. Bildmontage, retuschering på elektronisk väg eller bildtext får ej utformas så att det vilseleder eller lurar läsaren. Ange alltid i direkt anslutning till bilden om den är förändrad genom montage eller retusch. 

I Rapports sändning säger nyhetsuppläsaren Lisbeth Åkerman följande innan inslaget visas.

”Vi börjar i riksdagen för det blev skarpa ordväxlingar mellan statsminister Stefan Löfven och sverigedemokraternas Jimmie Åkesson under årets första partiledardebatt i riksdagen”.

Reportern Johan Pisoni inleder inslaget med följande text.

”En annan återkommande fråga under dagens debatt var den om det amerikanska presidentvalet och dom politiska oroligheterna som präglat landet den senaste tiden. Frågan är om även Sverige går i samma polariserade riktning.”

Sedan bluffar SVT i sitt inslag då man använder ett gammalt klipp med Stefan Löfven i riksdagens presscenter tillsammans med ett svar från Jimmie Åkesson under partiledardebatten. Läs mitt blogginlägg från förra veckan.

https://thoralfsblogg.com/2021/01/14/bluffklippning-av-svt/

Se klippet från Petterssons blogg som beskriver bluffklippningen från SVT.

Hur många anser att SVT följer de pressetiska reglerna 3, 4 och 12?

Jag har anmält inslaget med den falska klippningen till Granskningsnämnden för att de skall pröva om de pressetiska reglerna följs av public service företaget SVT.

Annons

6 reaktioner på ”FÖLJER SVT DE PRESSETISKA REGLERNA?

 1. Kalle 2021-01-21 / 16:16

  ## Alternativ för Sverige polisanmäler polisen [i Kalmar] ##

  ##Efter att poliser gjort bedömningen att en banderoll med texten ”Återvandring nu!” skulle vara hets mot folkgrupp och anmält två medlemmar i partiet Alternativ för Sverige har partiledaren Gustav Kasselstrand beslutat sig för att göra en motanmälan om falsk tillvitelse mot polisen i Kalmar.##

  https://www.nyatider.nu/alternativ-for-sverige-polisanmaler-polisen/

  AfS agerar och tolererar inte vadsomhelst, åtminstone!!!

  Gillad av 2 personer

 2. Nils Dacke 2021-01-21 / 14:30

  Thoralf, tack för din iakttagelseförmåga och stora insats för att avslöja regimmedias fake news.

  Gillad av 2 personer

 3. Hacke 2021-01-21 / 14:16

  Flagranta och solklara överträdelser mot deras egenskapade och godtyckliga pressetiska regler. Regler som de följer när det passar deras agenda men i övrigt fullständigt struntar i. I trygg förvissning att det inte händer ett dyft hos potemkinkulisser som Granskningsnämnden där deras kollegor sitter med samma agenda.
  I enstaka fall, vad som förefaller mest för att markera sin närvaro och existensberättigande, blir det ”fällning”. Oftast då i totalt harmlösa sammanhang där det sedan görs en rättelse på någon undanskymd plats. Någon påföljd värd namnet finns naturligtvis inte då skulle de självklart inte kunna misshandla sitt uppdrag som nu görs systematiskt och helt ohämmat, dagligen och stundligen i såväl public service som övrig gammelmedia.
  Varför skulle statsmedias politruker vara något undantag och behöva ta konsekvenser av sitt handlande när inte ens förtroendevalda politiker eller deras tillsatta tjänstemän behöver frukta minsta ansvarsutkrävande i demokraturen.
  I de mest flagranta övergreppen blir de ”sparkade” snett uppåt i hierarkin eller som i värstingfallen, typ Dan Eliasson, hamnar på den statliga elefantkyrkogården.
  Som någon så bra uttryckte det inför den numera klassiska frågan; Vad f-n får jag för pengarna?
  – Du får Dan Eliasson och Morgan Johansson.

  PS Bra jobbat Thoralf! Folkfienderna i public service ska åtminstone inte få härja helt ostörda med våra konfiskerade skattemedel.

  Gillad av 1 person

 4. hoppalong 2021-01-21 / 11:49

  Det blir en test om granskningsnämnden som vanligt istället för att fälla svamlar om annat. (S)(V)T reportage är glasklart ej enligt paragraferna.

  Gillad av 1 person

 5. Evert 2021-01-21 / 11:32

  Pressetiska regler = Dölja alla obekväma sanningar som inte folket bör få veta

  Gilla

 6. Håkan Spångberg 2021-01-21 / 10:54

  (S)(V)T…

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.