FYRA ÅR FÖR ATT UPPDATERA VINDKRAFTSPLAN.

Idag hade vi årets första digitala kommunfullmäktigemöte i Kalmar. Dagordningen var väldigt kort. Jag hade i varje fall ställt en fråga angående varför inte den uppdaterad vindkraftsplan presenterats för kommunfullmäktige. I september 2018 beslutade nämligen KF att uppdatera vindkraftsplanen och att den skulle beslutas senast vid utgången av 2020.

Idag skriver vi 2021 i almanackan. Svaret från samhällsbyggnadsnämndens ordförande Peter Akinder (S) var minst sagt bedrövligt.

”Svaret är att arbetet med den integreras med nya översiktsplanen och den är, så länge inga andra beslut fattas, planerad att framläggas för behandling i kommunfullmäktige hösten år 2022.”

Socialdemokraterna fördröjer uppdatering med två år. Två år! Det kommer alltså ta 4 år att uppdatera vindkraftsplanen. Skandal!

Den befintliga vindkraftsplanen är från 2011. Ett problem är att då var vindkraftsverkens totalhöjd, inklusive rotorblad mellan 90-150 meter enligt dokumentet. Idag är totalhöjden 270 meter, vilket innebär att ljudbuller och skuggningar når mycket lägre bort från vindkraftverken.

Jag är dessutom oroade över att tokstollarna i regeringen med hjälp av Centerpartiet och Vänsterpartiet lyckas avskaffa möjligheten för kommunerna att besluta om kommunalt veto mot vindkraftsetableringar. Detta snabbutreds just nu och utredare är miljöpartisten och aktivisten Lise Nordin, som skall lägga fram utredningen senast den 30 juni 2021.

Jag anser det är viktigt att Kalmars vindkraftsplan blir betydligt mer restriktiv mot etablering inom kommunen annars kan kommunen förlora alla möjligheter att påverka vindkraftsetableringar inom kommunen.

Det kommunala självstyret kan åka rakt ned i papperskorgen om Miljöpartiet får styra. Trots att kommunernas självbestämmande finns med i portalparagrafen i regeringsformen.

Läs också Bulletin om vindkraften.

I stället för att lyssna på de högljudda protesterna mot vindkraften, överväga att formulera om målen i energiöverenskommelsen från 2016, och acceptera att kärnkraften blir kvar som en viktig del av energimixen, har regeringen tillsatt en utredning för att hitta en laglig väg att trolla bort också det kommunala vetot. Så att utbyggnaden av vindkraft kan gå fortare.

https://bulletin.nu/ledare/all/vindkraften-sar-split-och-splittring-i-bygd-efter-bygd

PS

Barometern tyckte min fråga om vindkraftsplanen var så oviktig att journalisten inte ens nämnde den i artikeln från kommunfullmäktigemötet.

Annons

3 reaktioner på ”FYRA ÅR FÖR ATT UPPDATERA VINDKRAFTSPLAN.

 1. turrim 2021-01-26 / 08:26

  Bulletin har en läsvärd ledare av Susanna Birgersson: ”Vindkraften sår split och splittring i bygd efter bygd”.

  Gilla

  • Benny 2021-01-26 / 06:25

   Den är inte lönsam någonstans, utan subventioner skulle inga byggas!

   Gillad av 3 personer

Kommentarer är stängda.