NÄR FÅR VI EN BLACK OUT?

Den ena dagen efter den andra klarar Sverige inte av att producera den el som vi förbrukar under dagtid när industrin och samhället är igång. Det är beklämmande att se att vi tvingas importera elenergi som i många fall produceras vid kolkraftverk. Samtidigt som vi bara för några veckor sedan stängde ned reaktorn Ringhals 1 i förtid med en effekt på ca 850 MW.

Idag producerar bara vindkraften ca 5-6 procent av landets behov av elenergi och solkraften producerar i princip 0 procent. Ändå är det dessa energikällor som den sittande regeringen med sina båda stödpartier C och V vill investera i. Hur kan man vara så dum i huvudet!

För några veckor sedan var vi i nordvästra Europa nära en Black out i elsystemet.

”Den 8 januari skedde den allvarligaste incidenten i det europeiska elsystemet på 15 år. Frekvensen i den nordvästra delen av Europa sjönk på några sekunder till 49,74 Herz, samtidigt som frekvensen i den sydöstra delen steg till 50,60 Herz och systemet splittrades upp i två delar. Resultatet blev att strömmen slocknade på båda sidor av gränsen och det tog cirka en timme att stabilisera systemet med hjälp av upphandlad effekt från Frankrike och Italien.”

https://bulletin.nu/fokus/all/det-europeiska-elsystemet-allt-narmare-en-blackout-sa-kan-sverige-drabbas

”Jag övertygad om att vi snart kommer att få se en stor störning i det svenska elsystemet”, säger Mats Nilsson på Södertörns högskola.

Om det nu skulle inträffa en större störning i vårt elsystem och att stora delar av landet får ett elavbrott så kan dessa klimatalarmister och mindre begåvade politiker som styr landet inte komma med argumentet ”vi såg det inte komma”. Om detta ändå skulle inträffa så skulle de skylla på sina egna så kallade experter. Något ansvar skulle det inte ta på sig precis som det gäller Lena Hallengren och covid-19. Som socialminister har hon inget eget ansvar enligt henne själv.

Sedan har vi förstås även det här med elpriset som numera mer eller mindre helt styrs av om det blåser eller inte. Priset fluktuerar kraftigt dag från dag. Eller från 8 Euro per MWh till närmare 80 Euro. Det mesta beroende på vindkraften och värre kommer det givetvis att bli. Det kommer slå sönder hela strukturen för energiinvesteringar i framtiden. Här är en graf som visar vilken effekt som vindkraften producerat dag för dag och hur energipriset förändrats.

Jag tror många kommer bli väldigt irriterade och arga när elräkningen kommer för januari.

12 reaktioner på ”NÄR FÅR VI EN BLACK OUT?

 1. Ölandsbonde 2021-01-28 / 21:53

  På det mentala planet befinner sig våra herrar redan i en blackout. För de utan ved, vedspis och kamin rekommenderar jag 1 dl bensin uthällt på en ugnsplåt. Sätt plåten på något icke brännbart på golvet och tänd på. Sprider snabbt rejäl värme i stugan.

  Åt kall mat och skit i att tvätta er. Gläds åt er insats för miljön.

  Gilla

  • Andersson 2021-01-29 / 06:05

   Sätt ugnsplåten på något brännbart så blir det ännu varmare.

   Gilla

  • Bergman år 2021 2021-01-29 / 09:48

   Bara tänk på att
   ”Den blåser ej väl upp eld, som mjöl haver i munnen.”
   För då blir det som när Eldkvarn brann.

   Gillad av 1 person

 2. stefan a. 2021-01-28 / 18:00

  Undrar vilket som kommer först ekonomisk black out eller energibrist eller båda, ja är många som irriterar sig på bristen av ansvarsutkrävande, har t.o.m. hört vanligt hyggligt folk förespråka diktatur, då vet man iaf. vart ansvaret är, läkemedelsbolagen har lurat skjortan av EU o Sverige….

  Gilla

 3. Sven d.ä. 2021-01-28 / 17:08

  ”NÄR FÅR VI EN BLACK OUT?” är en mycket bra fråga.
  En ännu bättre fråga är ”VAD GÖR JAG I EN BLACK OUT?”
  Hur håller jag värmen?
  Hur lagar jag mat?
  Hur får jag elektricitet?
  Och hur kan jag förbereda mig?

  Gillad av 1 person

  • Andersson 2021-01-28 / 19:10

   Jag åker hem till min bror.

   Gilla

  • messkalle 2021-01-29 / 13:19

   Lugn Sven den äldre. De jobbar med läsningar. Saxat: ”Men vad händer när det inte blåser? Det är en fråga Daniel Kulin fått många gånger. 

   – Det är svårt, det kräver nya lösningar, och jag vet inte det exakta svaret i dag. Men problemet är välkänt och det finns hur många som helst som försöker lösa det, säger han.”
   – Nu är jag.också oroligt. När kommer det nya?

   Gilla

 4. Tony 2021-01-28 / 15:36

  Nej inget ansvar, och det är ett väldigt stort problem i Svensk politik, därför
  har en sådan herre som Dan Eliasson kunnat härjat runt och förstört på
  område efter område, han och andra behöver inte ansvara för sina tillkortakommande,
  det blir så när partibok är inträdes biljett till vilka jobb som helst, kompetenskrav
  är av underordnad betydelse! Anders Ygeman är ett sådant exempel!

  Gillad av 3 personer

 5. Robban 2021-01-28 / 13:52

  För en sosse är alltid makten, att berika sig själv på andras bekostnad och att trampa på de man påstår sig företräda centralt!
  Dvs Socialdemokraterna skiter fullständigt i hur det går för Sverige eftersom MP har sossarna i ett skamgrepp och styr både energpolitiken och migrationspolitiken!
  S vet detta men kör hellre Sverige i botten än ger upp makten och sina lukrativa ersättningar!
  De måste bokstavligen lyftas ur huset och förpassas till historiens dynghög där de hör hemma!

  Gillad av 1 person

 6. Fredrik 2021-01-28 / 12:08

  Ja de vore ju ironiskt om de blev blackout i helgen o kommande vecka då vi ska ner till 17 minus😀. Som väl har man ju kamin o bra med ved.

  Gilla

 7. nilscobra 2021-01-28 / 11:54

  Man kan ju undra hur mycket lägre vårt elbehov och det så kallade ”klimatavtrycket” hade varit utan den kostsamma och destruktiva massinvandringen.

  Gillad av 2 personer

 8. turrim 2021-01-28 / 11:48

  När till och med ledningen för Vattenfall och ledningen för svensk industri inte vågar tala klartext utan jamsar med på det gröna tåget eller håller tyst så ska det bli intressant att se vem som utses till syndabock.

  Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.