UTREDNING VALSYSTEMET

Regeringen utsåg i mars 2020 Lena Hjelm-Wallén att utreda valsystemet. Hon har nu lämnat ett delbetänkande till justitieminister Morgan Johansson. Tyvärr så föreslår Lena Hjelm-Wallén inte att det skall vara en gemensam valsedel för samtliga partier. Något som är vanligt i andra länder.

Dansk valsedel.

”Danmark använder det internationellt sett vanliga systemet med en enda officiell valsedel där alla partier och kandidater står förtecknade.”

Varför skulle det inte fungera även i Sverige? Möjligheten att valfuska genom att plocka bort eller dölja valsedlar skulle då försvinna. Tänk så mycket papper som skulle sparas och vad det skulle innebära för miljön och inte minst även för statskassan.

En gemensam valsedel där man bara kryssar för det parti och den politikern man vill rösta på. Så enkelt!

Istället föreslår Lena Hjelm-Wallén några smärre förändringar som kanske gör det svårare att veta om det gått rätt till i vallokalen.

 • En tydligare reglering av valhemligheten, formulerad som att ”varje väljare ska vara ensam bakom valskärmen och själv göra i ordning sina röster”.
 • Sedan valet 2019 till Europaparlamentet gäller att det ska finnas avskärmningar vid de ställ där valsedlarna kan hämtas. Nu ska det vara röstmottagarna och inte partierna som ansvarar för att lägga ut valsedlarna.

Nu skall alltså valförrättarna se till att även namnvalsedlarna läggs ut. För småpartierna är det en väldigt positiv sak då de tidigare haft svårt att få ut sina valsedlar till alla vallokaler.

”Lena Hjelm-Wallén bedömer att förslagen innebär mer arbete för kommunernas valnämnder och röstmottagarna. Inte minst eftersom väljarna kommer att gå in bakom en avskärmning för att hämta valsedlar. Det betyder att en röstmottagare varje gång måste kontrollera att allt är i ordning innan nästa person släpps fram.

– Det kommer förmodligen att kräva fler röstmottagare, säger Lena Hjelm-Wallén.”

Det här tror jag inte kommer fungera alls. Kommer verkligen valförrättarna göra det och hålla koll på att ingen saboterar på något sätt. Vi partiföreträdare kan därmed heller inte kontrollera att våra valsedlar verkligen blir utlagda och får ligga kvar i ställen för partiernas olika valsedlar. Det enda sättet är att anmäla vallokalen för valfusk om någon skulle upptäcka att ett partis valsedlar saknas. Det kan bli väldigt många anmälningar och kanske till och med omval.

Det hade varit mycket bättre med en gemensam valsedel. Jag förstår inte varför svenska politiker och framförallt rödgröna politiker är motståndare till en gemensam valsedel!

19 reaktioner på ”UTREDNING VALSYSTEMET

 1. Sven d.ä. 2021-02-04 / 13:56

  Att bara plocka till sig valsedlarna är ett uttryck för vad man ska rösta på.

  Har man en enda lista med alla partier och företrädare så:
  – Kan man in i det sista göra ett beslut.
  – Alla partier blir synliggjorda. SD får lika stor plats som S.
  – Något parti måste stå först. Om bokstavsordning så hamnar S sist bland Riksdagspartierna.
  – Man kan inte ge en valsedel till ngn och på så sätt styra valet.
  – Personer kan inte manipulera vid valförrättningen genom att ta bort sedlar från visst parti.

  Jag tror att en gemensam lista kommer att missgynna de traditionella partierna. Partierna förlorar på en gemensam lista. Väljarna och demokratin vinner på en gemensam lista.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2021-02-04 / 14:22

   S kommer först eftersom de heter Arbetarpartiet Socialdemokraterna.

   Gilla

 2. Ulf ivarsson 2021-02-04 / 11:38

  S gör ingenting utan att först fråga sig ”whats in it for us”

  Gillad av 1 person

 3. Nils Dacke 2021-02-04 / 09:42

  Det finns fler ändringar som bör göras enligt min mening, ex gå tillbaka till separat valår för kommun och regionval (om regioner skall finnas kvar?), detta för att få en bättre debatt om lokala och regionala frågor, dessutom bör nyval(extraval) kunna användas genom att kommande riksdagsval som i många andra länder flyttas fyra år framåt i tiden efter ett nyval(extraval), detta skulle ge ett mer levande och dynamiskt politisk debatt utan att hotet om extraval blir ett hot mot fattiga partier.

  Gillad av 3 personer

  • Thoralf A 2021-02-04 / 10:13

   Delar din uppfattning och synpunkter. De allmänna valen handlar alldeles för mycket om valet till riksdagen och jag tror att många väljare inte funderar som mycket på kommunvalet utan röstar på samma parti i alla tre valen. Olika valdagar eller valår vore att föredra och skulle vara bra för demokratin.

   Gillad av 2 personer

  • Andersson 2021-02-04 / 14:47

   Jag håller med dig i sak men du uttrycker dig olyckligt när du skriver ‘nyval(extraval)’ Extra val och nyval är inte samma sak. Det är viktigt, mycket viktigt att skilja dem åt.

   Ett ‘extra val’ är ett extra insatt val som inte påverkar datum för när nästa ordinarie val.

   Ett ‘nyval’ är ett insatt val där det nyvalda parlamentet sitter en full mandatperiod såvida inte ännu ett nyval utlyses.

   Nyval tillämpas inte vid val till svenska parlamentet. Det görs i bland andra Storbritannien och Danmark.

   Det är viktigt att kunna skilja på begreppen: Ordinarie val, omval, extra val och nyval. Dessvärre används de lite hur som helst inte minst bland politikerna. Jag vill inte vara varken besserwisser eller språkpolis men gäller att ha det här i bakhuvudet när man läser i tidningar, lyssnar på radio och ser på teve. Till och med på Wikipedia virrar man till det. Om det är med vilja eller omedvetet vill jag låta vara osagt.

   Även jag förordar nyval framför extra val. Det är inget parti som vill ha ett extra val ett och ett halvt år före nästa val. Inte ens L. Fyra år hade gjort skillnad. Mandatperioden borde kanske ökas på med ett år eller två. Spärren skulle kanske också ändras när man ändå håller. Spelplanen har ju ändrats.

   Separata valår för riksdags- och kommunalval. Är kanske en bra idé – jag har inte funderat över den saken.

   Så var det en gång i tiden – jag kommer inte när det upphörde. I vilket fall som helst blev det mycket masonitskivor till att bygga kojor. Den eviga frågan var om tapeterna skulle vara på in- eller utsidan.

   Gilla

 4. Hacke 2021-02-04 / 08:50

  Den numera ökända (s)venska modellen på detta som på så många andra områden. Vilket gör att vi inte bara sticker ut mot omvärlden utan också faller fritt.
  Där ingår bland annat att det alltmer sällan tillsätts en parlamentarisk utredning utan istället en handplockad enmansutredare från de egna leden för önskat resultat.
  Gamla DDR kunde inte gjort det sämre. Sossarnas folk- och demokratiförakt är det enda som numera frodas i den gamla mycket f d folkrörelsen.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2021-02-04 / 09:31

   Ett annat exempel är snabbutredningen av det kommunala vetot angående vindkraftverk. Utredare är före detta riksdagsledamoten och Miljöpartisten Lisa Nordin. Är det en objektiv utredare? Det är ett stort skämt i mina ögon! Men oppositionen reagerar inte!!!

   Gillad av 3 personer

   • hoppalong 2021-02-04 / 09:59

    Frågan är varför eller är det så att oppositionen reagerade, men MSM förteg det.

    Gillad av 1 person

 5. Kalle 2021-02-04 / 06:53

  Andra länder är fööör valhemligheten men inte sverige!!!

  Sverige har ju tidigare fått på moppe av EU för att inte skydda valhemligheten.

  Partierna (sossarna bl.a.) vill inte skydda valhemligheten.

  Ett ”vallakan” vore det bästa men ….

  Gilla

 6. messkalle 2021-02-04 / 06:46

  Varför har Kaerlighedspartiet inte majoritet i Danmark?

  Gillad av 1 person

 7. nilscobra 2021-02-03 / 22:23

  Finns det någon anledning till att man inte kan låta folk rösta på nätet med bank-ID. Anses inte det säkert nog eller?

  Gilla

  • Thoralf A 2021-02-03 / 23:35

   Nej, det är inte säkert. Då kan det bli precis som när äldre luras på pengar. Man kan låta någon annan rösta åt sig.

   Gillad av 1 person

  • stefan a. 2021-02-04 / 07:12

   Det kommer förr eller senare, samma debatt som genomförande av snabbköp på systemet, var helt omöjligt påstods det vi skulle supa ihjäl oss, eventuellt valfusk vid röstning via nätet handlar också sas. om promille…

   Gilla

  • Sven d.ä. 2021-02-04 / 13:43

   Alla har inte bankID. Jag har inte haft det på år och dar.

   Gilla

 8. Håkan Spångberg 2021-02-03 / 21:12

  Givetvis ska det vara gemensam valsedel.
  Borde vara en självklarhet.
  I ett normalt land…
  Men det hade väl missgynnat sosseriet så då blir det inget.

  Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.