VINDKRAFTSUTBYGGNADEN ÄR HELT VANSINNIG

Ser på SVT Aktuellt och lyssnar till miljöpartisten Lorentz Tovatt och undrar om han är riktigt klok. Han står ju och ljuger! Han säger att vi importerade mer el när O1, O2, R1 och R2 var i drift för 5 år sedan. Lorentz Tovatt är en fanatiker och klimatalarmist. Vilken stolle!

Ska vi ta lite fakta om vindkraften. Föreningen Svensk Vindenergi skrev nyligen att vid utgången av 2020 fanns det 10 640 MW installerad vindkraft i Sverige. Det skall jämföras med att vi efter stängningen av reaktorn Ringhals 1 har ca 7 000MW installerad kärnkraft i Sverige. Men vad får vi ut av dessa olika elenergiproducenter?

Kärnkraften är så kallad planer bar och ligger på 6 950MW dag efter dag, vecka efter vecka och månad efter månad. Stabilt och säkert.

Vindkraften är som alla vet beroende av att det blåser. Nedan är ett diagram över hur det sett ut sedan mitten av december eller de senaste två månaderna. Den orangefärgade linjen visar installerad effekt vindkraft och den blå kurvan visar producerad effekt beroende på ”blåsten”.

Om man räknar ut medelvärdet under denna tidsperiod för vindkraften så blir det 2 515MW eller 23,6 procent av installerad effekt. Det dygn med högst effekt var 6 990MW eller 65,7 procent av installerad effekt. Det största problemet är dock när det inte blåser och det dygn som det blåste minst under denna tidsperiod var Luciadagen då vindkraften endast producerade 443MW. Det innebär endast 4,3 procent av installerad effekt. I princip noll och ingenting.

Tittar man sedan på en graf över den effekt som vindkraften står för i Sverige och lägger in även hur mycket som Sverige exporterar eller importerar så får man ett intressant diagram.

Det vi kan se är att när det blåser lite mer och vindkraften producerar ganska bra så exporterar vi nästan all den energi som vindkraften producerar (minus innebär export för den blå kurvan).

Om man även summerar medelvärdet av den effekt som vi exporterar per dygn under den tidsperiod som jag undersökt får man en intressant siffra som jag visar grafiskt nedan.

Som jag skrev tidigare så hade vindkraften producerat ca 2 515MW som medel per dygn under denna tidsperiod. Under samma tidsperiod hade vi som medelvärde per dygn exporterat en effekt på 2 015MW.

Det innebär att 80 procent av den effekt som producerats vid Sveriges vindkraftverk exporterades! Vi har redan byggt så mycket vindkraft att vi inte själva kan ta hand om elen 8 dagar av 10. Vindkraften producerar därmed oftast el när vi inte behöver den.

Under sommaren exporteras sannolikt en ännu större andel då förbrukningen av el är betydligt mindre.

Vem bygger vi egentligen alla dessa vindkraftverk för? Bygger vi dem för Danmark, Tyskland, Polen och Finland? Skall vi förstöra vår natur och miljö för att vi skall exportera elproduktionen till våra grannländer.

Detta visar utan tvekan att vindkraftsutbyggnaden är helt vansinnig!

24 reaktioner på ”VINDKRAFTSUTBYGGNADEN ÄR HELT VANSINNIG

 1. Andersson 2021-02-09 / 22:40

  Är det möjligt att återstarta Ringhals 1 och Ringhals 2?

  Gilla

 2. Varjager 2021-02-09 / 20:17

  Reblogga detta på Varjager's Weblog och kommenterade:
  MP är verkligen de som ger dumheterna ett ansikte. Verkligen

  Gilla

 3. messkalle 2021-02-09 / 19:16

  Saxat från Twitter. Avsändare har jag N.N. Förlåt om ni är kränkta.
  ”#dammsugarupproret Har varit upprepade strömavbrott i Lund senaste dygnet, senast i förmiddags. Jag har inte drabbats av strömavbrottet, men det har orsakat störningar i internet-trafiken, igårkväll och idag, Tisdag

  – Vem vaare som dammsög, vem vare som fucking djävla dammsög?”

  Gilla

 4. turrim 2021-02-09 / 17:18

  Snacka om timing. Tidigare så hade han agronomen Rockström som rådgivare om klimat. Nu är det tydligen Lorentz Tovatt.

  Gilla

 5. Anderssonskan 2021-02-09 / 15:14

  Svensk modern energipolitik när den är som sämst .
  Regeringen subventionerar byggandet av serverhallar och energi.
  Utländska storbolag betalar några ören per kilowatt medans Svenska industrier får stänga pga höga priser på energin .
  Men när man hör en företrädare för ett regeringsparti , Herr Tovatt så förstår man vart det är på väg .
  Borde finnas ett forum som behandlar Svenska politikers lögner .
  När Trumpen glappade med käften var gammelmedia på hugget , när det sker på hemmaplan är det knäpptyst .

  Gillad av 1 person

  • Andersson 2021-02-09 / 21:29

   En kvarts miljon för ett utbytesbatteri. Får jag rabatt om jag röstar samma gamla fossiler eller ska jag satsa på att byta ut rubb och stubb.

   Gilla

 6. messkalle 2021-02-09 / 14:07

  Moderaterna skriber på Dagens Industris debattsida. Jag tar mig friheten att visa slutklämmen:
  ”Regeringens energipolitik är ett hot både mot svensk konkurrenskraft och mot en effektiv klimatomställning. Hur många fler företag ska tvingas avstå från expansion eller tvingas stänga ned sin produktion? Det är ytterst Socialdemokraterna som bär ansvaret för att Sverige inte kan samlas kring en förnuftig energipolitik. Moderaterna står redo att samla majoritet för en ny kurs. ”
  – Häng på KD och SD! Detta måste ni bara gilla

  https://www.di.se/debatt/ta-elkrisen-pa-allvar/

  Gillad av 1 person

 7. PL 2021-02-09 / 13:36

  Väldigt bra analys Thoralf, jag hade velat se dig i rikspolitiken som företrädare för SD i energifrågor. Då hade i alla fall undertecknad övervägt att rösta på detta parti. Tråkigt att partiet skickar fram en totalt färglös person som MBJ att företräda partiet i energifrågor. Min känsla är att partiet mer och mer avlägsnar sig från ämnen som berör och intresserar vanligt folk som när ett antal tunga SD-namn argumenterade för utökade sanktioner mot Ryssland och närmande till Nato. Knappast åsikter som lockar breda lager av väljare till partiet.

  Gillad av 1 person

 8. Robban 2021-02-09 / 13:23

  Det tragiska är att många av dom fortfarande tror att vi har ett reellt elöverskott som vi exporterar till högstbjudande!
  De förstår inte hur fel de har! Troligen av ideologiska orsaker!
  De kommer bokstavligen att köra skutan i botten!

  Gillad av 1 person

 9. Roland Salomonsson 2021-02-09 / 13:11

  Sveriges klimatfascister har redan sedan länge planerat att vi skall investera för att försörja norra Europa med el. Produktionen är INTE avsedd för Sverige och det har aldrig varit tanken.

  Nu har EU-kansliet baxat genom ett beslut, där Sverige i ännu högre grad skall försörja Europa med vindkraft. Havsområden i Nordsjön (m Kattegatt) och i Östersjön skall bli centra för ”EU” produktion av ”Grön El”. Sverige har förberett beslutet genom att S/MP just nu lagt fram ett förslag i Riksdagen (något som i princip inte kan stoppas) om att alla havsbunden vindkraft skall undantas från ”anslutningsavgift” mot svenska el-stamnätet. Notan hamnar alltså hos svenska el-konsumenter, eller närmare bestämt hos HUSHÅLLEN, då industrin inte kommer att belastas med förhöjda avgifter resp skatter.

  Alltså – JU MER VINDKRAFT, DESTO HÖGRE EL-PRISER.

  Tyskland har upphört med sin vindkraftsatsning. Gräsrötterna morrar för högt. I stället blir det gaskraft – vilket numera accepteras (”märkligt nog”) av EU klimatfascister MEDAN VATTENKRAFT UNDERKÄNNS SOM KRAFTKÄLLA ENLIGT BESLUT FÖR NÅGRA MÅNADER SEDAN.

  Gillad av 3 personer

  • Roland Salomonsson 2021-02-09 / 13:14

   Detta innebär att vindkraften från Ö Östersjön sannolikt matas till svenska stamnätet, är ju gratis, med kostnader för svenska el-konsumenter, medan vinsterna går till Baltstaterna.

   Gillad av 2 personer

 10. Benny 2021-02-09 / 12:03

  Nu ska vi inte skymfa femåringar he he…Om du förklarar för en femåring hur dåligt vindkraft fungerar så förstår de säkert! Det är värre med de gröna talibanerna som styr Sverige som tydligen trots sin ålder inte verkar kunna lägga ihop ett plus ett!

  Gillad av 1 person

 11. Tony 2021-02-09 / 09:28

  Lorentz Tokhatt är bara en stolle i det partiet, det finns många andra.
  För även om inte Stefan Löfven är någon större stjärna på politikerhimmeln,
  han är bara maktgalen och låter sig utpressas av detta lilla stolleparti men
  om han regerat utan dessa utpressare, så hade nog inte idiotin gått lika långt.,
  fast man kan inte veta, för han rättar sig mycket efter vad
  globallistmaffian predikar, och väldigt lita efter vad folket tycker.

  I sagans värld där det alltid blåser en jämn o fin vind hade vindkraften
  varit ett bra komplement, men det fungerar inte så som i MP s sagobok.

  I Kärnkraften har vi en jämn o stadig tillförsel av energi,

  Gillad av 2 personer

 12. awsvensson 2021-02-09 / 07:10

  Om jag fattat det hela så exporterar vi el när det är överskott o priset är i botten o importerar när priset är som högst, minns när det t.o.m. var minuspris på el o det enda man fick betalt för var subventionen 20 öre ,

  Gillad av 3 personer

  • Thoralf A 2021-02-09 / 08:40

   Jo, så har det blivit tack vare alla vindkraftverk. Vi har till och med haft minuspris på elenergin. Det vill säga producenterna har tvingats betala för att producera elenergi. Då är det något som är riktigt fel.

   Gillad av 3 personer

   • Benny 2021-02-09 / 11:55

    Men enligt EU så är Sverige utsett som ett lämpligt område för utbyggnad vindkraft…Glesbefolkat med stora obebyggda ytor och politiker som hör och lyder direktiven, som den här Florens Tokfnatt och de andra mindre bemedlade som ”styr” Sverige! Och mycket riktigt som din graf visar så går det mesta på export till andra EU-länder…Problemet är att vi får dåligt betalt för elen vi exporterar så vindkraften är icke lönsam då heller utan subventioner.

    Gillad av 1 person

   • Roland Salomonsson 2021-02-10 / 22:09

    Svensk vindkraft SUBVENTIONERAS av svenska el-konsumenter, i huvudsak HUSHÅLLEN. Dessa kommer således att få allt högre el-priser JU MER VIND-EL SOM EXPORTERAS!

    Gilla

  • messkalle 2021-02-09 / 08:47

   Vinnarna är vindkraftslobbyn, tillverkare, montörer och ägarna
   Ägarna som får betalt oavsett om vindmöllorna producerar eller inte.
   El-bolagen ökar inkomsterna och därmed vinsten när elpriserna stiger.
   Finansminister Magdalena berömmer energiminister Ygeman när det strömmar in ökad energiskatt och moms när elpriserna stiger.
   Förlorarna är vi alla elkonsumenter med undantag för den stora datorhallen i Luleå, som sannolikt har fast lågt, lågt pris. Fler som kommer att få speciella låga fasta priser blir det koldiooxidfria stålkraftsverket och Northvolt.

   Ygeman och den unge gröne Lorentz Tovatt menar att det spelar ingen roll eftersom överföringskapaciteten till mellan- och sydsverige ändå är begränsad. De vet, de är så begåvade.

   Gillad av 1 person

 13. botwid 2021-02-09 / 06:58

  Om ett företag vill ”investera i” vindkraft borde kravet vara att man vid varje mölla tvingas sätta upp ett dieselaggregat som tar över när vinden mojnar. Vindkraft är parasitkraft, man lever på att andra kan leverera, man skummar av grädden.

  Gillad av 2 personer

 14. Håkan Spångberg 2021-02-08 / 23:09

  Men svensken tiger så länge elen räcker till Melodifestivalen…
  Sverige RIP.
  Kul så länge det varade.

  Gillad av 3 personer

 15. stigrydmark 2021-02-08 / 23:00

  Nu vill ju EU bygga tiotusentals vindsnurror, främst på den svenska västkusten. Att miljömässigt förstöra svensk natur och miljö. Det skulle smaka bra förstår jag. Snart har Sverige som nation försvunnit, precis enl. EU:s program.

  Gillad av 6 personer

 16. pllay 2021-02-08 / 22:50

  Tovatt väljer att jämföra ett år då kärnkraften till stor del stod stilla för översyn med ett år då vi upplevt en av de mildaste vintrarna i mannaminne, ett år då kärnkraftindustrin gjorde ett sista desperat försök att få svenska politiker att förstå konsekvenserna av ett kärnkraftfritt Sverige med ett år då förbrukningen varit osedvanligt låg, ohederligt och lätt att visa felaktigt.
  Årets siffror kommer visa en annan bild, egentligen onödigt då borttagen produktionskapacitet med nödvändighet innebär lägre produktion och därmed ökad import, en femåring förstår att tar man bort en kaka ur burken finns det sedan mindre att dela på.

  Gillad av 7 personer

Kommentarer är stängda.