VATTENMAGASINEN DISKUTERAS ALDRIG

När klimatförändringarna diskuteras så görs många förutsägelser om framtiden, prognoser och klimatmodeller avlöser varandra och den ena scenariot värre än det andra scenariot med stora konsekvenser för samhället förutspås. Man pratar om extrema väderhändelser som vi måste tänka på om inte koldioxidutsläppen skall förändra vårt samhälles existens. Varför tar jag då upp detta?

Vad händer om vi drabbas av ett extremt torrt år med extremt lite nederbörd som sedan följs av en vinter med extrem kyla och sannolikt då också lite vind. Det skulle först innebära kraftigt minskade vattenvolymer vid vattenmagasinen till vattenkraftverken. I dammarna samlar vi energi som vi skall använda framförallt under vintern och för att reglera den opålitliga och väderberoende vindkraften för att hålla balansen i elsystemet. Det skulle sannolikt innebära att vattenkraften inte skulle kunna fungera som reglerkraft en hel vinter och med stor sannolikhet elenergibrist under senvintern då vattnet i dammarna sinar.

Jag har tittat på förbrukningen av dessa vattenvolymer. Man räknar om vattenvolymerna i alla kraftverksdammar till GWh för att förenkla förståelsen.

Det normala är att dammarna når sin maxvolym under sena hösten, oftast vecka 45-47. Om man tittar på förbrukningen och jämför det senaste 2 åren så har förbrukningen i år varit ca 137 procent högre under perioden vecka 48 till vecka 06 än vad den var under samma veckor förra året. Orsaken är med stor sannolikhet det kallare vädret och stängningen av Ringhals 1.

Under perioden vecka 01 till vecka 06 var ökningen hela 320 procent i förhållande till förra året.

Det jag ser som ett växande problem är att Sverige under de senaste 4-5 åren stängt ned 4 kärnkraftsreaktorer. Oskarshamn 1 och 2, Ringhals 1 och 2. Det innebär att den effekt som kärnkraften bidragit med i det svenska elsystemet minskat från 9 800 MW till det som gäller idag på 7 000 MW. Detta innebär givetvis att kravet på vattenkraften har ökat när det blåser lite mindre och att vindkraften inte kan kompensera för detta bortfall av ca 2 800 MW i effekt från kärnkraften. Innebär det också att vattenkraftens möjlighet att reglera vindkraftens svängningar i effekt också minskats om vattenkraften nu även måste ingå till större del i baskraften?

Jag har studerat Sverige vattenkraftsvolymer under de senaste 8 åren och det är intressant. Jag skulle säga att det var en väldigt stor tur att inte denna vinter kom efter torrsommaren 2018. Då hade det sannolikt varit en krissituation om kylan varit kvar under några veckor till. I ett sådant scenario hade vattenmagasinen varit väldigt tomma framåt april 2019.

Vattenmagasinen i Norrland brukar inte börja fyllas på förrän framåt vecka 16-17.

Just nu är det extremt lite snö på sina håll i Lappland.

https://www.smhi.se/bloggar/vaderleken-2-3336/extremt-lite-sno-i-riksgransfjallen-1.168420

Förr eller senare kommer det inträffa en vinter med lite snö, som följs av en torr sommar som sedan åtföljs av en kall vinter. Då blir det en riktig elkris i Sverige!

Kärnkraften är enda garantin för att något sådant inte skall inträffa! Varför diskuteras inte detta? Den risken är betydligt mer akut än några klimatförändringar.

PS

Jag hade hoppats att Anders Ygeman skulle fått lite tuffa frågor i Sveriges Radios lördagsintervju men så blev inte fallet. En mycket svag insats av utfrågaren. Jag hade hoppats på frågor om vindkraften och hur Sverige skall klara elenergiförsörjningen när det inte blåser.

Annons

15 reaktioner på ”VATTENMAGASINEN DISKUTERAS ALDRIG

 1. Anders Nilsson 2021-02-22 / 21:03

  Hur blir det när LKAB och SSAB börjar tillverka stål utan kol? Till detta behövs minst 30% av Sveriges elproduktion. Ingen el från vattenkraftverken i norr kommer exporteras till södra Sverige.

  Gilla

 2. Jörgen filipsson 2021-02-22 / 18:40

  Jag upprepar det jag skerv tidigare Jag önskar du skulle få debatera mot Ygeman och per Bolund och stollen Tovatt Vilken dröm höra dom bli avtorkade Näven skulle borras djupt i popcornskålen

  Gilla

 3. stefan a. 2021-02-22 / 15:42

  Ja otaliga gånger elpriset höjts med motiveringen av det låga vattenståndet i kraftverksdammarna, men nu är det tvärtyst om det, även osmakligt av MP att använda vattenkraften som en ”ren” kraftkälla det har ju skett till priset av tvångsförflyttning av folk och en enorm miljöförstörelse av norrlandsälvarna, var man ett riktigt miljöparti skulle man propagera för utrivning av kraftverksdammarna och återställning av Norrlandsälvarna.

  Gilla

 4. turrim 2021-02-22 / 12:09

  Nog har vi läst om år då man körde på bottenslammet i många kraftverksdammar. Jag kommer inte ihåg när och hittar inte på nätet. Då hade man ändå värmekraft i olika former att stötta med. Det vore intressant om några som satt i kontrollrum och bet på naglarna berättar.

  Gilla

 5. Ölandsbonde 2021-02-22 / 07:39

  Att du ständigt blir besviken på TV:s utfrågningar av diverse stollar. Du måste väl förstått att SVT´s roll är att stötta makten. Det är för det de får betalt.
  1. Sluta titta, sparar in dåliga upplevelser.
  2. Verka för att SVT blir betalkanaler. Då slipper vi finansiera vår egen indoktrinering.

  P.S.
  Det där förslaget från någon att Öland skulle bli ett partidistrikt benämnt ”Östra Kalmar” kan ni bara glömma. Skulle inte få en enda röst i våra kommuner. O.K. Kanske två

  Gillad av 1 person

  • Magnus Berg 2021-02-22 / 08:45

   Att vi ”vanliga” kan och ska bojkotta MSM och deras dravel är en sak men som opinionsbildare och politiker så måste Thoralf lyssna in och se vad stolpskotten säger i debatten.

   Hur ska han annars kunna såga idioterna vid fotknölarna.?

   Gilla

  • Bergman år 2021 2021-02-22 / 09:18

   Ja, vi är säkert många som delar din uppfattning om SVT. Men ska vi skippa SVT helt, eller bör något behållas?

   Lite vid sidan om här, vill jag dock som exempel på min tvekan och mina frågor nämna Dick Erixons artikel i Samtiden idag om en till synes ärlig dokumentär som gick på SVT här om dagen: ”Terror i Köpenhamn – en gedigen dokumentär”. (Finns på SVTplay för den intresserade.)

   Men som exempel på motsatsen vill jag nämna Mello som vi verkligen bör slippa sponsra med skattemedel. En onödighet som kan gå i betalkanaler för dem som vill titta (och höra!) – och betala!

   Men Thoralf skulle behöva komma till tals i SVT om klimatet. Fast det får han inte, men det kommer förhoppningsvis. För sanningen ska göra Eder fria.

   Gillad av 1 person

   • Thoralf A 2021-02-22 / 13:10

    Public service måste reformeras och bantas är det korta svaret.

    Gillad av 2 personer

  • Andersson 2021-02-22 / 11:44

   Östra Småland skulle väl vara värre ändå. Inte en enda enda röst skulle jag tro. Öland ligger trots allt längst åt öster i regionen. Det lär bli svårt att ändra på. Jag föreslår Kalmar Nyckel i stället.

   Gilla

 6. Kenneth Nilsson 2021-02-22 / 07:13

  Sverige styrs tyvärr av totalt inkompetenta politiker orkar snart inte läsa mer om vad dessa dårar ställer till med.

  Gillad av 4 personer

  • Magnus Berg 2021-02-22 / 08:48

   Håller med ofta blir man kallsvettig och rädd av den inkompetens som finns hos ”våra” journalister och politiker.

   Gillad av 1 person

 7. Andersson 2021-02-22 / 05:39

  Räcker inte vattenkraften till hjälper det inte med bättre överföringskapacitet till södra Sverige. Idioti att bjuda in Facebook med flera. Till så ofördelaktiga villkor. Ofördelaktiga för oss. Det känns obehagligt att ha dem i landet över huvud taget.

  Gillad av 4 personer

 8. nilscobra 2021-02-21 / 21:44

  Den långtgående trenden är att vi går mot ett kallare klimat. För detta finns ingen som helst politik eller beredskap. Kan t.ex vattenkraften då leverera någon el över huvud taget.

  Någon borde ställa frågan i riksdagen hur vi skall klara av ett kallare klimat. Det är nämligen dags att börja planera för det nu medans tid är.

  Gillad av 2 personer

  • messkalle 2021-02-22 / 08:03

   @nilscobras fråga att någon Riksdagen borde ställa frågan…..
   – Först. ledamöterna saknar kompetens eller vågar inte bestrida den ”gröna” energilösningen. Exempel moderatledaren UK pratade om vätgas som en energilösning. – – Hur mycket energi går det åt för att göra vätgas?
   Biogas glöms trots att det finns en biogasanläggning utanför Alvesta som är lönsam. I Tyskland finns mängder av biogasanläggning som tar hand om gödsel och hushållssopor.

   Lite OT men högst möjligt har vi här orsaken till att Thoralf blev petad från riksdagslistan och utesluten ur SD. Thoralf var/är mer lämplig , drivande och kompetent (även om det saknas formell kompetens) än Mattias Bäckström Johansson. Det var en maktkamp där SD drog det kortaste strået.

   Thoralf är lämplig som energiminister. Långt
   mycket bättre än den nuvarande vars 2-åriga utbildning på Sociallinjen med en tvåa i matte bara räcker till att förse Stockholmsområdet med säker energiförsörjning.

   Gillad av 4 personer

Kommentarer är stängda.