BANANHUSET I OXHAGEN SKROTAS

I eftermiddag kom nya handlingar till kommunfullmäktige i nästa vecka. Majoriteten gör helt om i frågan om det omtalade ”bananhuset” med ca 120 lägenheter som skulle byggas i Oxhagen. Nu skrotar Johan Persson (S) och hans partikamrater projektet som kritiserats så hårt.

Den pensionerade journalisten Ulf Carlsson har idag en krönika publicerad i Barometern där han undrar varför inga politiker bor i Oxhagen, Norrliden och Funkabo, det vill säga invandrartäta områden som framförallt rödgröna politiker tycker är så fantastiska bostadsområden men där ingen av dem vill bo. Så här skriver Ulf Carlsson.

”Oxhagen har den senaste tiden varit Kalmars politiska centrum. Det är ingen hejd på den välvilja som strömmar mot stadsdelens invånare från såväl dem som förespråkar bygget av det stora så kallade Bananhuset och dem som är emot det. Alla älskar Oxhagen just nu verkar det som. Jag har egentligen inte nån åsikt om den planerade byggnationen. Men jag förstår inte riktigt när projektets tillskyndare försvarar den stora byggnaden med att säga ”det kommer ju inte att se ut som på skisserna, det blir helt annorlunda”.

Är det inte bättre att visa hur man egentligen tänkt bygget. Annars blir det ju rätt omöjligt att ha en vettig synpunkt. När nu Oxhagen är så fint, skulle man ju kunna tänka sig att Kalmars främsta politiker gärna vill bo där. Men så är det inte. Inte en enda av kommunfullmäktiges 61 ordinarie ledamöter bor i stadsdelen. Det bor för övrigt inte heller någon i Norrliden och en enda i Funkabo.”

Kommunalrådet Johan Persson får sig också en släng av sleven eftersom han har flyttat ut på landet långt ifrån problemområden i Kalmar. För det är just vad dessa områden är om man försöker se igenom dessa skönmålningar av framförallt rödgröna kommunpolitiker. Något som även Ulf Carlsson tar upp i sin krönika.

”Oxhagen är ett av de områden i kommunen där invånarna känner allra störst otrygghet, enligt polisens egen Trygghetsundersökning. Området är ett av tre i Kalmar som rödmarkerats efter den senaste enkäten bland kommunens invånare eftersom en oroväckande låg andel inte svarat att de känner sig trygga ensam ute en sen kväll. De två andra områdena med liknande svar är Funkabo och Norrliden. Ja, just det, de två andra områden som i stort sett saknar kommunala toppolitiker bland sina invånare.”

Nu litar jag förstås inte på rödgröna politiker när de skönmålar dessa bostadsområden. Vissa politiker är ju kända för att fabulera fritt när det passar deras agenda, som t.ex. statsminister Stefan Löfven. Under mina snart 20 år som boende i Kalmar har jag aldrig varit med om en sådan skönmålning av Oxhagen som jag fått höra och läsa om de senaste månaderna när debatten har pågått som intensivast. Man har försökt övertrumfa varandra i superlativ när det gäller området. Men det var förstås en plump i protokollet när det mördades en person i området dagen efter att Johan Persson lovordat området i en debattartikel i Barometern.

Jag har dock en helt egen teori om varför rödgröna politiker har lovordat bostadsområdet och de boende så att det nästan rodnar av allt beröm. De utgör ett viktigt väljarunderlag för det socialdemokratiska partiet.

Om socialdemokraterna verkligen menat vad de säger hade i varje fall någon av deras politiker varit bosatt i Oxhagen! Men när det gäller att locka socialdemokratiska väljare så får man fabulera helt fritt, utan verklighetsförankring. Med ett annat ord brukar det kallas för hyckleri!

En politisk gren som socialdemokrater är svenska mästare i att praktisera. Löven, Strandhäll, Ygeman och Morgan Johansson är de lysande stjärnorna inom partiet som alla S-politiker ser upp till.

Annons

10 reaktioner på ”BANANHUSET I OXHAGEN SKROTAS

 1. Adam 2021-03-23 / 22:45

  Då lär det väl komma upp en annan kloss istället. Johan och hans kamrater måste bygga på varje liten plätt.

  Gilla

 2. Högt hårfäste 2021-03-23 / 18:11

  Kalmar börjar bli riktigt segregerat! Tragiskt att se!

  Gilla

 3. Kalle 2021-03-23 / 14:43

  ## Sverige ställer för låga krav på medborgarskap.
  De som har ljugit sig till sitt pass måste kunna bli av med det.##

  ##Ur ett internationellt perspektiv kommer Sverige dock att fortsätta att sticka ut med sina låga medborgarskapskrav. I Norge och Tyskland behöver man exempelvis ha bott i åtta år – i Danmark nio – innan man kan ansöka om medborgarskap. I Sverige är kravet i regel bara fem år.##

  ## Minst lika viktigt är det därför att myndigheterna får rätt att dra tillbaka medborgarskapet från dem som har lämnat felaktiga uppgifter. Folkrätten ger Sverige den möjligheten och alla de övriga nordiska länderna har tagit den.##

  ## Sverige ska ge skydd åt människor som flyr undan förföljelse, inte åt dem som flyr för att de själva har begått grova brott. ##

  https://www.expressen.se/ledare/klanledaren-visar-att-kraven-for-att-bli-svensk-maste-hojas/

  Nu har grammofånskivan sats igång igen!!! Detta förslag från Expressens Ledarredaktion kommer snart att att rinna ut i sanden precis som alla liknande självklara och strängare medborgarskapsförslag hitills gjort!!!

  Regeringen, oavsett färg, vill inte, törs inte, får inte göra något åt medborgarskapsreglerna!!!

  Mycket dåligt av en regering som skall skydda sina innevånare.
  Det har de säkert inte fattat eller glömt bort!!!

  Gilla

 4. Nisse 2021-03-23 / 12:26

  Johan Persson kallar utvecklingen i Oxhagen positiv, dagen efter sker ett mord där. Ironi!

  Jag tycker politikerna kan flytta ut dit själv, Berga Centrum eller Funkabo. Jag minns att flyktingsamordnaren Lars-Ove Angré hyllade invandringen och dessa stadsdelar flitigt för ett par år sedan. Invandringen var så fantastisk för staden och dess utveckling tyckte han.

  Gilla

 5. Andersson 2021-03-23 / 12:24

  Skulle man inte kunna döpa torget till Resistansplatsen och en bakgata till Motståndsgränd.

  Gilla

 6. Olle 2021-03-23 / 11:26

  Var bor Hårfästet själv…? På landet står det, var är det?

  Hyckleri!

  Gilla

  • Thoralf A 2021-03-23 / 11:32

   Ca 25-30 km söder om Kalmar. Bjursnäs.

   Gilla

   • Gurra 2021-03-23 / 13:12

    Precis som råsossen Henke Rydström som bor på Boholmarna eller Runö, vilket det nu är.

    Gilla

   • Gurra 2021-03-23 / 13:14

    Dunö skulle det stå =)

    Gilla

Kommentarer är stängda.