SÖDRAS VINDKRAFTVERK DÖDAR ROVFÅGLAR

En person kontaktade mig i slutet av förra veckan och berättade att man hittat två döda havsörnar som dödats av Södra Skogsägarnas vindkraftverk vid Em, Mönsterås. I ett mejl skrev han följande om dessa döda havsörnar.

”Den första var född i Arboga trakten, enda ungen i kullen och var 2 år gammal och den var bokstavligt talat halshuggen hittad under vindkraftverk.

Den andra var inte ringmärkt, också hittad under vindkraftverk, den skickades in för ca 2 veckor sen, vi har inte fått något svar än… ”

Se bilderna på de döda havsörnarna.

Idag blev jag kontaktad av samma person. Nu hade man hittat en tredje dödad havsörn vid dessa vindkraftverk.

”Idag hittade vi ytterligare en havsörn som nu ligger i frysen och jag ska ringa Naturhistoriska museum som sedan skickar emballage och sedan obduktion.”

Nu har alltså tre havsörnar dödats vid en liten vindkraftspark norr om Mönsterås. Hur många havsörnar dödas inte bara i Kalmar län och på Öland varje år.

Håller vi på att utrota alla rovfåglar med dessa vindkraftverk som fungerar som giljotiner.

Det är fullständigt uppåt väggarna att placera vindkraftverk i kustlandskapet eller havsbaserade vindkraftverk där flyttfåglarna rör sig flera gånger varje år.

De röda ringarna visar placeringen av vindkraftverken. Notera att två av dem står precis intill strandlinjen till Kalmarsund. Hur kunde man få bygglov för dessa vindkraftverk?

När vindkraftverken står på land så upptäcker man ju om det har dödats fåglar men hur är det med havsbaserade vindkraftverk. Då upptäcks inte fåglar som slaktats av rotorbladen. Utanför Kårehamn på Öland finns EON:s havsbaserade vindkraftpark med 16 st vindkraftverk. Ser man dem norr ifrån ser det ut som ogenomtränglig vägg av rotorblad.

Här skall flyttfåglarna igenom två gånger om året. Kårehamns vindkraftspark fotograferad från Högenäs orde av Thoralf Alfsson.

Kom ihåg att varje år så rör sig fågelsträcken längs Ölands kust två gånger. En gång på våren och en gång på hösten när flyttsträcken går. Sjöfågeln håller sig oftast över vattnet.

Det är förvånande att detta inte debatteras mer. Miljöpartiet är ju annars så noga med den biologiska mångfalden men jag har aldrig hört en miljöpartist ta upp hur vindkraftverk dödar fåglar. Då åker skygglapparna fram.

Nu vill Mijöpartiet och regeringen att Sverige skall bygga 5000-7000 nya vindkraftverk längs Sveriges kuster. Fullständiga tokerier på grund av en överdramatiserad klimatalarmism och koldioxidhysteri. Jag tar mig för pannan över all galenskap!

Annons

23 reaktioner på ”SÖDRAS VINDKRAFTVERK DÖDAR ROVFÅGLAR

 1. ac carlsson 2021-05-11 / 22:15

  Gilla

 2. Karl Erik R 2021-05-11 / 19:43

  Örnar är liksom andra djur och människor lata av naturen. Mesta möjliga mat med minsta möjliga ansträngning gäller. Vkv dödar andra fåglar och snart lär sig örnar att man lätt hittar redan dödade byten under vkv. Under örnarnas spaning blir de ofta själva offer för vingarna.

  Gillad av 2 personer

  • Roland Salomonsson 2021-05-27 / 11:02

   ”Lathet” kan nog bidra, men örnarna är genetiskt programmerade att söka sig till uppvindar för att spara energi, och dessa vindar finns bl a just vid utvalda berg där snurrorna ställts (annars hade snurrorna stått annan stans), resp i haven där snurrorna skapar flera kilometer långa virvelvindar, vilket örnarna känner av och vill utnyttja. Risken är i bägge fallen överhängande att de då krossas av en vinge.

   KOM ALLTID IHÅG ATT VÅR NATURS STÖRSTA FIENDER ÄR SÅDANA SOM MP; C; S; NATURSKYDDSFÖRENINGEN, NATURSKYDDSVERKET ETC!

   Gilla

 3. Robban 2021-05-11 / 15:56

  Det idag absolut största hotet mot både djur, natur och klimat heter Miljöpartiet!

  Gillad av 1 person

  • Cosmik Debris 2021-05-11 / 17:34

   ”hotet mot både djur, natur och klimat”

   …..och svenskar.

   Gillad av 2 personer

 4. Goliat 2021-05-11 / 11:46

  OT.

  Johan Persson är igång igen på sin blogg. Raljerande i varenda inlägg och så långt från verkligheten man kan komma. Som en papegoja på tjatet.

  ”Idag kom SCB med sina befolkningssiffror för första kvartalet 2021. I Sverige finns 10 389 806 invånare, en ökning med 10 511 eller +0.1 procent. En väldigt blygsam befolkningsökning.

  Kalmar växte relativt mest bland landets residenskommuner med en ökning på 236 invånare vilket motsvarar 0.33 procent. Jag tror livskvalité, pandemi och stor bostadsproduktion är avgörande för att Kalmar ligger i topp. Nu gäller det att vi fortsätter håller i och inte blir ”Fat and happy”.

  Gilla

  • Thor 2021-05-11 / 19:38

   ”stor bostadsproduktion” framhåller toksossen som positivt. Om det är hyresrätter så lär det vara socialförvaltningen som betalar de astronomiska hyrorna åt nysvenskarna. No limit!!

   Gilla

 5. Ölandsbonde 2021-05-11 / 11:30

  Du missbrukar ordet ”slakt”. Dödar är rätt ord.

  Gilla

  • tompas11 2021-05-11 / 16:57

   Jag tror inte djuren som slaktas/dödas av väderkraft bryr sig särskilt mycket om vilket uttryck som används. Oavsett om djuren slaktas eller dödas av väderkraftverken så är djuren faktiskt de facto döda.

   Gillad av 2 personer

 6. turrim 2021-05-11 / 09:33

  Det skulle sitta bra med ett fågeluppror. Någon ”dräpande” logga på tröjor och bildekaler. Skulle förhoppningsvis tvinga miljöpartisterna och deras medlöpare bland ornitologerna att ta ställning för eller emot den levande naturen.

  Gillad av 1 person

 7. Bert Juhlin 2021-05-11 / 08:22

  Straxt söder om Blomstermåla i M-ås Kommun finns ytterligare en vindkraftspark, där har man bla hittat ”Pärlugglor” som dödats av rotorbladen. I Mönsterås Kommun(Åby-Alebo) byggs just nu ytterligare en vindkraftspark, 36 v-kraftverk. Stena R för långt gånga samtal med M-ås Kommun om att bygga två till dylika fågelgiljotinparker. Mönsterås Kommun kommer förmodligen att bli en av vinkraftsparktätaste kommunerna i landet.

  Gilla

 8. Håkan Spångberg 2021-05-11 / 07:25

  Eftersom det är Miljöpartiet som bestämmer här i Absurdistan och Miljöpartiet vill ha vindkraft så får man väl dra slutsatsen att det är politiskt korrekt att utrota fågelbeståndet i Sverige…
  Det är kanske rent av ‘rasistiskt’ att tycka annorlunda….
  Fågelbeståndet RIP.

  Gillad av 7 personer

 9. messkalle 2021-05-11 / 06:45

  En mycket bra och förståndig rapportör du har. När Mmiljöpartiets Stenevi nyligen i teve försvarsde att den fjällnära skogen måste skyddas då var det högstämt pm den biologiska mångfalden.
  – Miljöpartister talar med kluven tunga.

  Gillad av 1 person

  • ivarandersson 2021-05-11 / 10:58

   Stenevi kan bara ha en tanke i huvudet åt gången. Annars blir det kaos.

   Gilla

 10. Högt hårfäste 2021-05-11 / 01:22

  Undra vad Märta Stenevi tycker om detta, så jävla sorgligt.

  Förresten, är Kalmar den tryggaste residensstaden, som Dzenita påstår? Hon verkar inte kunna styrka detta påstående och ignorerar mail, enligt Granska Kalmar.

  Gilla

 11. Anders G 2021-05-11 / 00:04

  Thoralf, vilken nytta gör fåglar? Jag har inte så bra koll.

  Gilla

  • Thor 2021-05-11 / 10:26

   Ungefär lika stor nytta som människor.

   Gillad av 1 person

  • Ò Hyra 2021-05-11 / 18:29

   Det kallas ekosystemet som håller naturen i balans. Utan fåglarna skulle världen översvämmas av insekter, som i sin tur vore väldigt skadligt för människans jordbruk.

   Vindkraft som tar livet av havsörnar är skadligt för ekosystemet, b la för att havsörnen jagar och äter storskarvar, som i för stora antal är skadliga för fisket.

   Du kan dra paralleller till Sveriges sanslösa invandring/parisita arter.
   Där har du ett system i total obalans..

   Gilla

 12. Cosmik Debris 2021-05-10 / 23:25

  Miljöpartistisk politik dödar. Hur många havsörnar kommer att behöva få sätta livet till för att somalier ska ha uppvärmda lägenheter? I Sverige?

  Tittade några minuter på söndagens Agenda om långtidsarbetslösheten. I Edsbyn är det tydligen afrikaner som är arbetslösa? Svenskarna arbetade väl? Hur sjukt kan ett land bli? Skicka för helvete hem afrikanerna till Afrika!

  Jag stängde av . Orkar inte mer. Sverige är bortom räddning.

  Per Gudmundsson: ” Arbetslösheten mäter heller inte hela misslyckandet. Svenskt Näringslivs senaste beräkningar visar att motsvarande 800 000 personer på heltid är borta från arbetsmarknaden. Det kostar samhället drygt 270 miljarder per år.”

  270 miljarder är ungefär en fjärdedel (25%) av statsbudgeten.

  Gillad av 7 personer

  • Benny 2021-05-11 / 07:56

   Och ändå tar man in tusentals ”pensionsräddare” till Sverige varje månad för att bättra på arbetslösheten! Men det ”sovande folket” vill inte veta av sådant här, det kan ju störa sömnen för de 80% som röstar på 7-klövern! De ansvarsfulla 20% som röstade mot Löfven och sossarna kallas numera för rasister och nazister av regimen i Stockholm!

   Gillad av 2 personer

 13. nilscobra 2021-05-10 / 23:12

  Enligt Naturvårdsverket dödar ett vindkraftverk mellan 2,3 och 7,3 fåglar per år. 2020 fanns det 4363 vindkraftverk i Sverige. Man borde samla ihop alla fåglar som dödats av dessa verk och dumpa dom framför Riksdagshuset alternativt utanför Per Bolunds hus.

  Gillad av 4 personer

Kommentarer är stängda.