OSAKLIGT OM STIGANDE HAVSNIVÅER

SVT Aktuellt klarade inte att placera Malmö rätt på kartan! Pinsamt är bara förnamnet. Malmö hamnade i Ängelholm.

I måndags kväll fortsatte Aktuellt med sin skrämselpropaganda om klimatet. Denna gång var det dags för stigande havsnivåer. Nu hade man även kallat in alarmistprofessorn Johan Rockström, utöver SVT:s egen klimatkorrespondent Erika Bjerström.

Visst är det märkligt att man aldrig presenterar några fakta i dessa inslag utan endast klimatmodeller, scenarier och prognoser. Det är inte fakta utan endast gissningar om framtiden.

Jag vill dock börja mitt inlägg med fakta från mätstationen i Karlskrona som heter Kungsholmsfortet då det är den mätstation som har en av de längsta tidsserierna i södra Sverige.

Som alla kan se så existerar ingen havsnivåhöjning trots att jordens medeltemperatur skall ha ökat med 1 grad och till och med 2 grader i Sverige och ännu mer vid Arktis och Antarktis enligt IPCC. Landhöjningen är dessutom ytterst begränsad i Karlskrona.

I Rapport påstod man nu att havsnivån kunde stiga med 113 cm i Malmö, 90 cm i Göteborg och 73 cm i Norrköping.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-forbereder-sig-malmo-for-hojda-vattennivaer

Ingen av dessa siffror överensstämmer med SMHI:s rapport med namnet ”Klimatologi Nr 48, 2017, Framtida havsnivåer i Sverige”. Jag tror inte förutsättningarna har förändrats så dramatiskt de senaste åren sedan rapporten släpptes 2017.

Sedan blandar man även ihop begreppen med en eventuell havsnivåhöjning och tillfälliga högvattenstånd som inträffar beroende på olika väderfenomen. Dessa inträffar även idag och är inget nytt som kommer inträffa i framtiden.

Sedan blir det ju även helt fel när man hela tiden pratar om värsta scenario, det som brukar kallas RCP 8.5. Mer eller mindre alla forskare och experter är ju idag övertygade om att det inte kommer inträffa, utan det är ett mindre dramatiskt scenario som är det mest troliga. Till och med alarmisten Johan Rockström uttryckte det i inslaget i Aktuellt och jag tror han syftade på RCP 4.5.

Ändå är det värsta scenario som Aktuellt använder i sin skrämselpropaganda om havsnivåer!

Eftersom Aktuellt anger SMHI som källa har jag idag kontaktat SMHI och begärt att de bekräftar de uppgifter som Aktuellt angett i inslaget. Eller är det så att Aktuellts medarbetare inte klarar av att läsa rapporten på ett riktigt sätt? Jag misstänker att så är fallet. Då blir det givetvis en anmälan till Granskningsnämnden.

Om vi nu skulle tro på Aktuellt och alarmisterna, hur många tror på denna utveckling av havsnivåerna i Karlskrona? Vad tror du? Gå in och rösta i min lilla undersökning nedan.

Annons

22 reaktioner på ”OSAKLIGT OM STIGANDE HAVSNIVÅER

 1. Ò Hyra 2021-05-19 / 19:44

  Den här dumheten och flatheten som man finner överallt i Sverige påminner
  om bonden som skulle flyga. Han byggde sej vingar av masonit och väv och klättrade upp på gårdens högsta hus, varifrån han ska hoppa.

  Bondmoran står på marken och ber bonden att för guds skull inte hoppa.
  Bonden hoppar och blir rejält sönderslagen.

  Bondmoran: ”Vad var det jag sa”?
  Bonden: ”Ä fan jag gömde å flaxa”.

  Gillad av 1 person

 2. Tony 2021-05-19 / 17:31

  Mycket är märkligt i Sverige, själv har jag ofta förvånat mig över
  alkoholpolitiken, till exempel har vi nu under pandemin ofta hört att Länsstyrelsen
  ska hålla ögonen på krögarna så att dom inte säljer öl på olämpliga tider?

  Visst är det märkligt ,öl har fått någon slags fulhetsstämpel på sig, det är fult
  att gå ut och ta en öl? Men vin då ? Det går bra att sitta i hemma hos programmen
  och ta en pava rödtjut, jag förmodar att det inte är Bob hallonsaft dom pimplar,
  jag menar att vin ofta har dubbel alkoholhalt än en starköl, och betydligt större
  mängd, men på något vis anser man det finare att pimpla vin än att dricka en öl,
  det görs även långt mer reklam i dumburken än vad det görs för öl?

  Är det finare att bli berusad av vin???? Eller är det möjligen för att den tillgjorda
  delen av befolkningen gärna syns tillsammans med en pava vin?

  Gillad av 1 person

  • Tony 2021-05-19 / 17:37

   Jag vill inte på något vis missunna folk att dricka vin, men tycker inte om
   när den ena får någon slags fulhetsstämpel, medan den andra är helt okej!

   Gillad av 1 person

  • Peter Andersson 2021-05-19 / 23:56

   Det är väl samma krögare som säljer vin så det är ganska ointressant vad man dricker , problemet är att du sitter och dricker och samtalar utan mask och sprider smittan, där man har bättre koll på smittspridningen än i Sverige vet man att smittan sprids vid just sådana tillfällen.

   Gilla

 3. Andersson 2021-05-19 / 17:10

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/fler-byggnader-hotade-av-stigande-havsnivaer

  SVT Blekinge [9 OKTOBER 2020] Fler byggnader hotade av stigande havsnivåer i Karlskrona

  Jag trodde jag hade skrivit om det här på bloggen tidigare men jag hittar det inte.

  Det finns inga byggnader som är hotade av stigande av stigande havsnivåer i här i stan. I varje fall inte inom överskådlig.

  Det är de byggnader som är ”hotade” byggda på gammal sjöbotten. Bland annat byggnader som tillhör Blekinge museum. De är underminerade av havsvatten. Gatan mellan mellan museet och fjärden ligger på gammal sjöbotten och lägre än havsnivån åtminstone vid högvatten. Gamla pålar ger sig förr eller senare.

  Hoglands park är också anlagd på gammal sjöbotten. Den kommer att gunga i gyttjan oavsett hur mycket man än fyller på. Man har på förslag att man ska påla men hur det ska gå till övergår mitt förstånd.

  För mer än fyrtio år sedan bodde jag i en hyreskåk som delvis stod den gamla strandlinjen. Huset är byggt i början på fyrtiotalet. Ända in på sextiotalet släppte man ut avloppet som det var i fjärden. ‘Utlopp – badning förbjuden’ stod det på tavlor ute sjön. Det blev bättre med tiden men en sak återstod när vi flyttade in. När vi skulle tvätta så var vi tvungna att gå ut öppna en ventil på trottoaren. När det var högvatten gick det inte att tvätta. I pannrummet strax bredvid fanns en bassäng med en handpump där man kunde pumpa upp vatten till upp till det ordinarie avloppet. Då var det något snille som föreslog honom att leda ned avloppet från tvättstugan till bassängen och sätta in en elektrisk pump och se det fungerade.

  Hyresvärden var en mycket ekonomisk man. Jag träffade honom många år senare. Han skulle hyra ut halva källarvåningen till en firma och de skulle ju ha toalett bevars. Han beklagade sig över att en vägghängd toastol var mycket dyrare än en vanlig. Jag tyckte nog att han hade kommit billigt undan.

  Med det här vill jag ha sagt att problemen beror inte på stigande havsnivåer. Utan att man har byggt på lösan grund. Sedan kan man fråga sig om det är så klokt att bygga alltför havsnära. Inte minst i städer och andra tätorter. Det behövs andningshål:

  https://imengine.gota.infomaker.io/?uuid=447336f3-06b5-5bde-ad59-36eca364667f&width=1920&height=1280&type=preview&source=false&q=90&z=100&x=0.000&y=0.000&crop_w=1.000&crop_h=1.000&function=cropresize

  Bild från Sydöstran / Mattias Mattisson

  Arkitekt är Gert Wingårdh mera känd som pussgurkan. Vinnare i omröstningen om Sveriges fulaste nyproduktion. Han vann första och tredje pris. Kilströmskaj i Karlskrona är tredjepriset.

  Thoralf du skrivit om det här tidigare. Länkar?

  Gilla

 4. janne 2021-05-19 / 16:48

  Hur länge ska dom här förbannade knallkorkarna få hålla på och sprida sina
  fabricerade lögner,avskeda hela bunten och sätt in folk som går att lita på.
  Jag har bott vid havet i över sjuttio år runt Småland och Öland och sett havet
  variera någon decimeter hit eller dit men det räknas väl inte hos dessa idioter
  som inte ens vet var Malmö ligger det säger väl det mesta.

  Gilla

 5. Cosmik Debris 2021-05-19 / 16:36

  En liten tanke.

  Expressen: ”Globen” har hetat Ericsson Globe under de senaste 12 åren. Från och med i dag, 19 maj 2021 heter den nu Avicii Arena.”

  Vilka arenor ska byta namn till Elin Krantz, Ebba Åkerlund, Wilma Andersson, Kjäll Gustafsson, eller Tommie Lindh arena?

  …..eller är deras öde inte värt att uppmärksammas?

  Gillad av 2 personer

  • Rune N 2021-05-19 / 20:15

   Denne Avicii hade jag inte hört talas om förrän han blev död
   för något år sedan.

   Gilla

 6. Lars Cornell 2021-05-19 / 16:14

  ”Det är inte fakta utan endast gissningar om framtiden.”

  Där håller jag inte med dig. Jag tror inte att det är ”gissningar” utan det är rätt och slätt propaganda.

  Gillad av 1 person

 7. turrim 2021-05-19 / 14:08

  Om det stiger med 113 cm i Malmö så måste det vara samma i Köpenhamn. Jag hoppas de har larmat Mette.

  Gillad av 1 person

  • Ò Hyra 2021-05-19 / 19:07

   Spot on!

   Gilla

 8. Bergman år 2021 2021-05-19 / 13:57

  Jorden är platt. Men många hävdar dock att jorden rund. Då förstår de inte, eller vill inte förstå, att om så är fallet hade vattnet runnit ur för länge sedan. Det är ju detta som bibeln varnar oss för och kallar det för syndafallet. De som trots allt hävdar att jorden är rund bortser helt från det faktum att om vattnet kunnat rinna ur, så hade vi exempelvis kunnat fotvandra till Sydamerika idag.

  Gilla

 9. Nils Dacke 2021-05-19 / 13:56

  SVT ”sanningar” kommer ofta från deras journalist Erika Bjerström som är utbildad journalist i USA och utsedd till s,k klimatkorrespondent hos SVT. Hon är en typisk inkvoterad kvinna med knappast någon större kunskap inom ämnet klimat utan det handlar mest om hitte på reportage som de redan klimatfrälsta vill höra. Tidigare jobbade hon med bland annat migrationsfrågor och det var precis lika mycket lögner om invandringens påstådda fördelar som det nu haglar lögner och halvsanningar om klimatet.

  Gillad av 3 personer

  • wanjie11 2021-05-22 / 18:32

   Halvsanningar ? Tror inte dom kommer upp ens till den nivån !

   Gilla

 10. nilscobra 2021-05-19 / 13:25

  Kul att se att (i skrivandes stund) 2,91% av läsarna kände sig lite skojfriska idag och klickade på ja. Humor är aldrig fel.

  Gilla

 11. Benny 2021-05-19 / 11:57

  Det mest komiska är att de placerat Malmö på fel ställe…Idioterna har inte ens koll på det! Förutom då att Aktuellt och SVT bara är dynga och propaganda för globalismen!

  Gillad av 4 personer

  • Thoralf A 2021-05-19 / 12:06

   Ja, jäklar det missade jag. Det är ju komiskt att placera Malmö vid Ängelholm 😉

   Det får jag informera om i blogginlägget.

   Tack för infon.

   Gillad av 1 person

 12. Tony 2021-05-19 / 10:51

  Har levt nära Sandhammaren hela livet, och visst går sjön upp vid högvatten
  och tar sanddynor med sig i havet, men den lägger även till. Här är lika
  fin bred strand idag som när jag var barn, så på 70 år har här inte skett
  någon drastisk förändring, och kommer nog inte att göra det framledes
  heller!

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2021-05-19 / 11:43

   Samma iakttagelse på Öland. Den strand jag besökt sedan barnsben tycker jag faktiskt är bredare och med högre sanddyner än när jag var barn.

   Gillad av 1 person

 13. tompas11 2021-05-19 / 10:35

  Visst är det märkligt att man på centimetern när kan fastställa hur mycket havsnivåerna kommer att stiga. Normalt förfarande när man förutspår något så rör det sig om ett spann inom en viss intervall och inte exakta förutsägelser. Således kan vi lugnt konstatera att detta är inget annat än rena lögner som SVT sprider, som vanligt kan man tillägga och föga förvånande.

  Gillad av 6 personer

  • Håkan 2021-05-19 / 14:10

   StatsTv= Lögntv…..dom bluffar….. har sin agenda klipper och klistrar …..suddar…
   Sanslöst……hur mår dessa journalister ??
   Njaaa det struntar vi i……
   Koldioxid är nyttigt för vår jord!!!

   Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.