LÄGG NED PLANERNA PÅ FOPPAHOTELLET

Jag har inte längre något förtroende för Länsstyrelsen Kalmar län. Deras hantering av diverse frågor är minst sagt bedrövlig men det blir väl så när man haft ett länsråd, Malin Almqvist, som är gift med Kalmar kommuns kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S). Jävsituationer och vänskapskorruptionen lever fortfarande kvar även om Malin Almqvist slutat som länsråd. De yttranden som gjorts under hennes tid lever ju fortfarande kvar i de processer som fortfarande pågår.

Att Länsstyrelsen nu säger ok till det andra förslaget på Foppahotellet efter att man sagt nej till det första förslaget är för mig fullständigt obegripligt. Eftersom det andra förslaget är sämre på i stort sett alla punkter, i synnerhet gällande siktlinjer mellan Kvarnholmen och Kalmar slott. Vilket är det som framför allt utgör det som kallas riksintresse. Helt obegripligt!

Men när Länsstyrelsen skrev sitt yttrande under övervakning av länsrådet Malin Almqvist så visste man inget om de planer som presenterades i våras av Petter Stordalen om ännu en hotellsatsning i hamnen. Det kommer ställa till det för Länsstyrelsen och kommunalrådet Johan Persson (S) och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Peter Akinder. Länsstyrelsen skriver nämligen så här i sitt yttrande från juni 2020.

”I tidigare yttrande har det även påtalats att de nu kvarvarande siktlinjerna i förhållande till den tänkta byggnationen blir ännu viktigare. Detta kan i framtiden förhindra ytterligare byggnation på grund av de kumulativa effekterna som kan uppstå.”

Den här skrivningen borde göra det mer eller mindre omöjligt för ytterligare bebyggelse i hamnen. Därför har nu Kalmar kommun anlitat konsultföretaget WSP, enligt en artikel i Barometern. För att utreda den kumulativa påverkan på riksintresset, för att sedan kunna köra över Länsstyrelsen.

Givetvis kommer Länsstyrelsen lägga sig platt och tillåta både Petter Stordalens 12-våningshotell i hamnen och ett jättestort parkeringshus som också planeras i hamnen. Foppahotellet har man ju redan sagt ja till.

Allt kom i ett helt nytt läge när Petter Stordalen presenterade sina planer på ett hotell i hamnen. Nu borde samtliga parter sätta sig ned och fundera över konsekvenserna av alla dessa byggplaner. Jag är dessutom övertygad om att detaljplanen för Foppahotellet kommer överklagas och därmed kommer sannolikt även Petter Stordalens hotellplaner drabbas av kraftiga förseningar. Politikerna brukar ju kalla det för att göra ett omtag, det vill säga börja om från början. Gör om, gör rätt.

Det enda rätta enligt min mening vore att lägga ned planerna på Foppahotellet och i stället ge grönt ljus för Petter Stordalens hotell som inte påverkar riksintresset på samma sätt som Foppahotellet.

Annons

16 reaktioner på ”LÄGG NED PLANERNA PÅ FOPPAHOTELLET

 1. Lars 2021-06-11 / 17:35

  Ja till Stordalens o nej till Foppas – helt rätt så! Stödjer detta till 100%. Bra Thoralf. Stordalen bygge stör inte ngn och kommer dessutom att bli mycket attraktivt för alla inte minst för turister att bo i. Det andra kan vi faktiskt helt vara utan. Kloka åsikter som alltid Thoralf.

  Gilla

 2. Andersson 2021-06-11 / 16:17

  Är det någon mer än jag som saknar ‘off topic vecka 23’?

  Så skriver SVT:

  ”Välkända auktionshus och gallerier har i åratal sålt konstverk av signaturerna Tom Moore och Alexander Vasilenko. Men Kulturnyheternas granskning visar att konsten säljs under falsk signatur, och att konstnärerna inte verkar existera.”

  https://www.svt.se/kultur/alexander-vasilenko-tom-moore-bluffkonst-granskning-svt-kulturnyheterna

  Så här definierar Wikipedia signatur:

  ”Signatur – en pseudonym, användarnamn eller initialer”

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Signatur

  Vad är en falsk signatur? Det är väl inte någon som har monopol på en pseudonym, ett användarnamn eller några initialer? Att bluffa Bukowskis är en bedrift.

  Engelskans signature är inte samma sak som svenskans signatur.

  Kunskaperna i svenska språket är minst sagt bristfälliga på SVT. Att skriva till deras ‘språkvårdare’ är meningslös. De kommer alltid med undanflykter.

  Gilla

 3. Lotta 2021-06-11 / 15:52

  Varför kan inte PK-Foppa bygga sitt hotell i sin egen hemstad? Där kan han bygga 10 om han vill.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-06-11 / 20:23

   Han har redan byggt ett Foppahotell i Örnsköldsvik. Jag har bott där 😉

   Gilla

   • Lotta 2021-06-12 / 10:11

    Då räcker det med det tycker jag.

    Gilla

 4. Adam 2021-06-11 / 15:50

  Fullkomlig hybris att bygga fula klossar som det inte ens finns marknad för. Det gäller både Foppa och Stordalen. Det är ingen brist på hotellrum i stan, snarare överflöd.

  Gilla

 5. Otto 2021-06-11 / 13:09

  Det finns inte efterfrågan på detta och mindre hotell kommer gå i konkurs, är det bra?

  Gilla

  • Thoralf A 2021-06-11 / 13:29

   Jag tror inte mindre hotell kommer konkurreras ut. Många av dessa små hotell har stamgäster (företag) som återkommer. De lockas inte av stora hotell med hundratals rum och den opersonlighet som följer.

   Gilla

 6. Goliat 2021-06-11 / 10:11

  Frågan jag ställer mig är, finns det marknad och efterfrågan för allt detta? Hur har de beräknat, eller har Stordalen bara lyssnat på Johans stora käft?

  Gilla

  • Thoralf A 2021-06-11 / 11:37

   Nu drabbar ju inte deras eventuella feluppskattningar av efterfrågan några skattebetalare i första hand. Så det är privata företag vars vinster blir mindre eller förluster som ökar.

   Jag tror dock att Stordalens hotell kommer ha bättre marknadsförutsättningar med en skybar på översta våningen med utsikt över Kalmarsund och Öland men även slottet och Kvarnholmen.

   Gilla

   • Goliat 2021-06-11 / 11:44

    Visst är det så, men man kan ju ändå tycka att det är märkligt. Det finns väldigt många hotell i staden redan. Hur många av de mindre kommer slås ut? Man får uppfattningen av att Kalmar ska bli ett nytt Stockholm.

    Gilla

   • Thoralf A 2021-06-11 / 11:49

    Men utan tvivel är det positivt med fler hotellrum.

    Det jag ser som ett större bekymmer är att man bygger alldeles för mycket bostäder och det kan komma att drabba Kalmarhem på lite längre sikt och då kan det även drabba kommunens skattebetalare.

    Gilla

 7. Högt hårfäste 2021-06-11 / 09:27

  Packhuset ska ju också byggas ut med 20 rum, blir det på höjden? Vilka ska bo på alla hotell? Asylsökande?

  Så vidrigt Kalmar har blivit! Överklagan av Wakeboardparken i Kalmarsunssparken avslog Länsstyrelsen såklart också.

  Gilla

 8. ivarandersson 2021-06-11 / 09:17

  Länsstyrelsen tyckte att första förslaget inte var tillräckligt dåligt och underkände det. Men andra förslaget var tillräckligt dåligt för att godkännas. 🙂

  Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.