VÄRMEREKORD I KALMAR UNDER JUNI

Det blev nytt rekord i Kalmar under juni. Medeltemperaturen blev 18,2 grader och det gamla rekordet på 17,8 grader slogs med andra ord rejält. Det är ca 3 grader över normaltemperaturen för juni.

Att solen har strålat väldigt mycket vittnar även elproduktionen om vid mina solceller på taket. Det blev också rekord med det högsta antalet kWh en enskild månad sedan jag installerade dem i september 2019. I mina 14st paneler producerades 689 kWh och ca 500 kWh av dem levererade jag ut på nätet.

Nu är jag trots detta ingen klimatalarmist utan jag ser positivt på utvecklingen och jag tror inte att människan är den stora orsaken till att vi fått ett mer behagligt klimat. Något som enbart är positivt för Sverige och landets ekonomi.

Lyssna gärna till detta samtal om du har en annan uppfattning.

Annons

17 reaktioner på ”VÄRMEREKORD I KALMAR UNDER JUNI

 1. Otto 2021-07-04 / 12:58

  Jag tror inte bönderna håller med om att denna extremvärme är positiv för ekonomin.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-07-04 / 13:42

   Vilken extremvärme? Varför tror du inte de håller med? Tror du inte att de vill ha varmt soligt varvat med ett och annat regnväder. Vilka år tror du det blir goda skördar. Regniga och kalla somrar eller soliga och varma somrar?

   Gilla

   • Hans 2021-07-04 / 15:03

    Vilket regn? Det är ju så gott som obefintligt med regn. Hur ska grödorna överleva då?

    Gilla

   • Thoralf A 2021-07-04 / 16:26

    Senaste dagarna har det kommit ca 30-40mm och i maj kom det 53 mm i Kalmar. Det var några torra veckor i juni men det är ju helt normalt under en sommar att det blir några veckor utan regn. Det kallas väder!

    Gilla

  • tompas11 2021-07-04 / 17:06

   FAO, FN:s Food and Agriculture Organisation, har noterat att skördarna av spannmål ökat med 40 % på 20 år, vilket till betydande del kan tillskrivas den högre halten koldioxid i luften. Det växer betydligt bättre med mer koldioxid i luften och grödorna klarar torrare perioder bättre. Detta har således varit välgörande för hela mänskligheten genom att fler munnar har kunnat mättas.

   Gilla

 2. Waterbug 2021-07-04 / 02:47

  Inget ovanligt med 50 grader? Kom igen nu, det börjar bli dags att återgå till den sundare (publika) inställningen till klimatet som du hade förr. Det är din största käpphäst för att till 100% bli tagen på allvar. Jag kan inte för mitt liv begripa hur någon med naturvetenskaplig bakgrund kan så kategoriskt avfärda antroposofins betydelse för planeten.

  I övrigt är du underbar 🙂

  Gilla

  • Thoralf A 2021-07-04 / 08:13

   Jag citerade bara från Wikipedia

   Gilla

 3. Högt hårfäste 2021-07-03 / 23:00

  Inte så positivt för vårt grundvatten eller brunnar, med skogsbränder, uteblivna skördar, brist på foder till djur, hälsoproblem m.m. som följd. Gräsmattorna är som åkermark nu. Så trött på hettan. Normal värme runt 20° räcker.

  Gilla

 4. Adam 2021-07-03 / 22:47

  Jag har inget minne av att Sverige för 20 år sedan hade uppåt 35 grader på sommaren. Klimatet är upp och ner. Det klart att det är klimatförändringar, det går ej att förneka.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-07-04 / 08:10

   Hur gammal är du? Under min ungdom på 60- o 70-talet var det många fina somrar med över 30 grader varmt.

   Den högsta uppmätta temperaturen i Kalmar är 33,0 grader enligt SMHI. Den uppmättes 1925.

   Gilla

  • tompas11 2021-07-04 / 10:09

   Javisst är det klimatförändringar. Faktum är att klimatet har aldrig har varit stabilt, det har ständigt varit i förändring. Istider har kommit och gått precis som varmare perioder har kommit och gått. Klimatet kan sägas vara i ständigt kaos och människan kan inte påverka detta i någon riktning, precis som vi inte kan påverka vädret dag för dag. Att människan har överlevt under dessa betingelser beror på att vi ständigt har anpassat oss för det klimat som råder för stunden.

   Gilla

 5. Nils Dacke 2021-07-03 / 22:16

  Ja ha, någon gång skall ju värmerekord liksom köldrekord slås, jag har inte annars mycket till övers för dessa s.k.rekordnoteringar som bygger på max ett par hundra års statistik. Det enda vi vet är att planeten jorden ibland har varma perioder då vissa värmerekord slås och ibland kalla perioder då vissa köldrekord slås. Hela planetens liv under historien och framåt i tiden bygger på evolutionen och där människans och andra nutida djur och växter tid på jorden kan jämföras med en droppe i Atlanten, alltså totalt betydelselöst i ett större perspektiv. Lev idag och imorgon och möjligtvis fundera ett par generationer framåt. Ett antal tiotusentals år framåt är människans tid på jorden ändå över.

  Gilla

 6. Goliat 2021-07-03 / 21:57

  Jag tycker däremot att det är skrämmande att jordklotet bara blir varmare och varmare, det rubbar ekosystem, växtlighet, djurliv och allt. Något är galet, bara se Kanada och nordvästra USA.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-07-03 / 21:59

   ”I inlandet kan temperaturen sommartid vara mycket hög och flera områden klassificeras som öken, bland annat områdena kring städerna Osoyoos och Lillooet. Flera orter i British Columbia konkurrerar om titeln ”Kanadas hetfläck” med temperaturer på över 40 °C.”

   Med andra ord inget ovanligt med höga temperaturer. Om inte media trummade ut det…..

   Gillad av 2 personer

  • Sven d.ä. 2021-07-03 / 22:57

   Toronto (Kanada) har ca 20 °C under helgen, inte ngn värmebölja precis.

   Gilla

  • tompas11 2021-07-04 / 00:11

   Den globala medeltemperaturen juni 1980 är i princip densamma som juni 2021. Ska vi vara riktigt petiga så var juni 2021 0,04 grader varmare.

   De klimatförändringar som vi hittills sett och lever under har till stor del varit positiva. Ökad koldioxidhalt har medfört att skördarna ökat vilket lett till att allt fler munnar kunnat mättas. Svälten på jorden har kraftigt minskat. Öknarna har blivit grönare och skogen växer allt bättre. För Sveriges del så har ökad temperatur, främst vintertid, medfört att allt mindre energi behövs för uppvärmning.

   Vi ska också ha i åtanke att koldioxid inte är ett gift utan faktiskt är en förutsättning för liv på denna planet. Vidare så ska vi heller inte förneka att solen är den som driver och påverkar klimatet allra mest på vår jord. De allra flesta anser att det vore förmätet om någon påstod att vi kan påverka vädret, detsamma kan sägas om vår påverkan på det mycket större och trögare klimatet, som för övrigt befinner sig i ett ständigt kaos.

   Gilla

Kommentarer är stängda.