VINDKRAFTSFÖRENINGEN UPPLÖSES

Kalmarsund Vind som äger tre vindkraftverk på Öland och andelar i Rockneby Vind AB kommer att upplösas. Det beslutade styrelsen efter en medlemsomröstning den 23 juni. Föreningen har gått med förlust de senaste åren.

Frågan är dock vem som vill betala något för dessa vindkraftverk. Eller tvingas föreningen att montera ned dessa vindkraftverk med stora kostnader som följd. Föreningen har ca 500 medlemmar som äger ca 5 400 andelar i föreningen. Jag är en av dessa medlemmar men jag har bara en andel. Jag köpte den för ca 15 år sedan och egentligen bara för att få insikt i föreningen och ha koll på hur ekonomin utvecklades för vindkraften. Jag hade mina tvivel redan då.

Plus och minus enligt styrelsen i Kalmarsund Vind.

Nu kan jag konstatera att det blivit som jag befarade. Det är subventioner som hållit uppe lönsamheten, bland annat elcertifikaten. Det sägs alltid att vindkraftverk har en livstid på 20-25 år men min erfarenhet säger att den snarare ligger på 12-15 år. Vindkraftverken som byggts före 2010 börjar nu avvecklas allt oftare och då har investeringen inte avskrivits till 100 procent, utan man får ta förlusten. Det skall bli intressant att se om det går att sälja vindkraftverken och i så fall till vilket pris.

Man anför tillstånden som något positivt men de två verk som jag passerar ganska ofta på Öland ligger väldigt nära bebyggelse och jag tror inte att man kan riva verken och sätta upp nya moderna och 200 meter höga vindkraftverk på samma plats. Men nu är det ju Socialdemokraterna som styr i Borgholms kommun så vad som helst kan säkert hända.

Det som förvånar mig lite är att Barometern inte skrivit en enda rad om detta men som alla vet så är det en centerpartist som styr nyhetsartiklarna på tidningen och då skrivs det inget negativt om vindkraft. Det skall förtigas.

Annons

13 reaktioner på ”VINDKRAFTSFÖRENINGEN UPPLÖSES

 1. Ellu 2021-07-08 / 09:43

  Jag var tvungen att kolla om det verkligen är Kalmar Energi´s logga eller om Thoralf skojar… Det ser ut som svenska bokstäver skrivna i arabisk stil. Har vi redan kommit så långt i anpassningen till arabiska?

  Gilla

 2. Karl W 2021-07-08 / 03:59

  Moderna vindkraftsverk av kvalitet har en livstid på 20-25 år äldre vindkraftverk ligger på 12-15 år. Precis som en bil måste dom ha service och underhåll, och det påverkar livslängden.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2021-07-08 / 08:49

   Fel! Vi vet inte idag vilken livslängd moderna vindkraftverk har. Det vet vi först om 15-20 år. Idag tror vi bara, imorgon vet vi!

   Gilla

   • Karl W 2021-07-09 / 02:06

    Det kan nog stämma att i Sverige vet man inte, men i Kina som har betydligt längre erfarenhet och betydligt bättre kunskaper vet man. Det är inte längre nödvändigt att vänta till ett vindkraftverk slutar fungera för att veta livslängden. Det går mycket bra att beräkna. Vid konstruktionen, precis som med allt tekniskt, är det en balans mellan ekonomiskt livslängd och tillverknings och underhållskostnader. Det är sådant kvalificerade ingenjörer arbetar med. Vad jag förstår, ganska sällsynta ”djur” i dagens Sverige.

    Gilla

   • Thoralf A 2021-07-09 / 07:17

    Inte ens kommunisterna i Kina vet livslängden!

    Gilla

   • Karl W 2021-07-10 / 03:43

    Det finns väldigt lite kommunister kvar i Kina. En del flydde till Sverige där dom verkar intensivt idag. Det är ingenjörerna i Kina som vet, och det finns gott om dom. ”Ingenjörer”, – du vet, det där ”djuret” som har dött ut i Sverige. Utrotat av drönande politiker. Stackars Sverige.

    Gilla

  • Lars Cornell 2021-07-08 / 20:25

   Den ekonomiska livslängden för de vindkraftverk som reses nu beror på hur kärnkraften kommer att utvecklas. Det vi kan förvänta oss är en ekonomisk livslängd på 10 – 15 år.

   Gilla

 3. Kalle 2021-07-07 / 17:08

  Lövens drömsverige???

  ## Och medan det kriminella samhället brer ut sig, backar de skötsamma svenskarna. ##

  ## – Svenskar anpassar sig hela tiden. Man vågar inte åka kommunalt… man köper en bil. Man åker och handlar tidigt. Man går inte och tar promenader sent på kvällarna. Man begränsar sin vardag, begränsar sina liv. En otrygghet i samhället. Många jag pratar med säger att de inte vågar gå i centrum, tjejer vågar inte gå ut själva. Har man varit på krogen vågar man inte längre åka nattbuss hem. Kista galleria, där finns nästan inga svenskar kvar. Och i Mall of Scandinavia, där rånar unga invandrargäng svenska ungdomar. Det leder till att svenska ungdomar slutar gå ut. De sitter hemma, spelar tevespel, umgås via nätet, för att de inte vågar röra sig i samhället. Det är en konsekvens av att man inte tar tag i det här problemet. ##

  ## När folk säger “det är inte så illa” så vill jag de kollar vilka uppoffringar de gör för att inte bli utsatta för brott. Polisen i Rinkeby, de vågar själva inte ta sig till och från stationen, man fick sätta in en bil för att skjutsa hem folk. Staten har kapitulerat för gängen med våldskapital, man har gett upp det området, och alla dem som bor där, även de vanliga medborgarna. Man har lämnat kontrollen över samhället till kriminella nätverk och familjer.##

  https://katerinamagasin.se/storsta-sveket-ar-politikerna-som-sager-att-de-ska-krossa-gangen-men-lamnar-oss-poliser-i-sticket/

  Detta är vad som menas det bästa för sverige. I helsike heller!!!

  ## Polisen i Rinkeby, de vågar själva inte ta sig till och från stationen, man fick sätta in en bil för att skjutsa hem folk. ##

  Våldskapitalet den svenska polisen hukar i rinkeby.

  Grattis sverige ni får som ni vill med löven som styr sverige!!!

  Gilla

 4. tompas11 2021-07-07 / 15:19

  Borta med vinden…

  Gilla

 5. Cosmik Debris 2021-07-07 / 15:07

  Expressen: ”Stefan Löfven återvald som statsminister”

  Ordningen är återställd. Sverige har återigen en byfåne som statsminister.

  Gillad av 1 person

 6. Sven d.ä. 2021-07-07 / 14:20

  Är det en förlustaffär för Kalmarsund Vind så kommer det att vara för andra också. De kommer att bli tvugna att montera dessa snurror. Men man kan väl spara en av dessa, ta bort vingarna, och göra ett utsiktstorn. Längst ned kan man sätta ett vändkors. 10 kr ger inträde.

  Gilla

 7. janne 2021-07-07 / 13:21

  Dom får väl vara glada om dom kan ge bort dom så att man slipper nedmonterings-
  kostnaderna.Det är inte så länge sedan Utgrunden och Utlängan monterades ner,
  men det var inte Kalmarsund vind som var ägare till dessa.

  Gilla

  • Lars Cornell 2021-07-08 / 20:29

   Har du Janne mer information om det? Ekonomi? Varför nedmonterades de? Vem stod för kostnader? Vem tog förlusterna?

   Gilla

Kommentarer är stängda.