LITE PERSPEKTIV

I Kalmar kommuns förslag till ny översiktsplan så skriver man att avståndet mellan ett bostadshus och ett vindkraftverk skall vara 1 000 meter. Det kanske låter väldigt långt och därmed tillräckligt! Men?

Hur ser det då ut i verkligheten? Nedanstående bild har jag tagit i dag då jag besökt vindkraftparken mellan Trekanten och Ljungbyholm som företaget OX2 byggt och precis driftsatt de 12 vindkraftverken. När jag mäter på kartan så får jag det till ca 900 meter mellan bostadshuset och det 200 meter höga vindkraftverket. Bilden är mycket talande!

Östrahultsmåla.

Vilket helvete de som bor eller äger det huset kommer få. Dessutom ligger det ytterligare två vindkraftverk på ungefär samma avstånd.

Betänk nu att de 70 vindkraftverk som Stena Renewables vill bygga norr om Läckeby och väster om Rockneby kommer vara 270 meter höga. Ungefär ett rotorblad högre eller ungefär lika höga som Eiffeltornet i Paris.

Avståndet som föreslås i kommunens nya översiktsplan med 1 000 meter är ett skämt enligt min uppfattning. Minst det dubbla avståndet anser jag.

PS

Jag har även dokumenterat ljud och skuggor från dessa verk men det tar jag upp i ett kommande blogginlägg.

Annons

24 reaktioner på ”LITE PERSPEKTIV

 1. Urban Lindgren 2021-08-11 / 09:01

  Hej Thoralf
  Du kan ju prata med ägarna av Alebo 101, en hästgård i Mönsterås som nu varit till salu en längre period.
  Den ligger mitt i en stor vindkraftpark VNV om Mönsterås. Borde ha varit såld sedan länge om det inte vore för ???

  Gilla

  • Thoralf A 2021-08-11 / 10:17

   36 vindkraftverk som är 200 meter höga utanför knuten är det ingen som uppskattar. Ingen kommer köpa den med avsikt att bo på gården om man inte är både blind och döv.

   Gilla

 2. Kalle 2021-08-10 / 15:11

  MP går emot soosarna och anklagar dem för att sakna moral

  ##
  På måndagen gick Moderaternas migrations- och försvarspolitiska talespersoner ut och krävde att regeringen omedelbart agerar för att de tolkar och lokalanställda som bistått den svenska styrkan i Afghanistan ska få möjlighet till skydd i Sverige.

  Moderaterna får stöd från Socialdemokraternas regeringspartner, Miljöpartiet.

  – Sverige har en moralisk skyldighet att lösa det här – att erbjuda skydd till de personer som hjälpt det svenska försvaret på plats, säger Rasmus Ling, MP:s migrationspolitiske talesperson.

  Regeringen har dock tidigare uppgett att man är förhindrad att agera då det skulle vara grundlagsvidrigt, något som Rasmus Ling starkt kritiserar

  – Man får inte leta problem, man måste leta lösningar, säger han och tillägger att gick det att lösa 2014 då ett antal tolkar fick skydd i Sverige, så borde det vara möjligt även nu.
  ##

  https://www.expressen.se/nyheter/spricka-i-regeringen-mps-krav-pa-s/

  Det gick att ta hit 5 000 afganska unga män som regeringen arbetar för att de skall få amnesti. De har inte gjort ett skapande grand för sverige mer än att tärra på sveriges välfärd.

  Tolkarna har jobbat för sverige men de är inte välkommna till sverige.
  Det är ju helt horribelt. Krig är ingen lekstuga som svenska sossar tycks tro.

  Sossarna saknar helt moral.

  Gillad av 1 person

  • ivarandersson 2021-08-10 / 18:22

   SoZZarna saknar helt moral.

   Gilla

  • Ò Hyra 2021-08-10 / 18:39

   Vafan gör en svensk styrka i Apghanistan?
   Varför heter det Försvarsmakten och inte Svenska Armen?

   Svenska soldater i Afghanistan anlitar ”tolkar” som förråder sitt land?
   Samma som för Quisling – häng dom.

   Och sen Kalle lägg av med din ”humanism” tycker du inte att vi har nog med apghaner i Sverige och all skada och lidande dom orsakat Sverige och svenskar?

   Gilla

   • Karl W 2021-08-11 / 01:21

    Det så kallade ”svenska försvaret” är idag ingen annat än en USA kommenderad division av det amerikanska globala erövringskriget där man försöker etablera en global amerikansk militärdiktatur. Jag läste på om Afghanistan. Vet ni vilka ”Talibanerna” verkligen är. Det är en gruppering av Afghanistans befolkningsmajoritet vilka grundade staten Afghanistan 1747. De flesta tillhör folket Pashtuner, och namnet Afghanistan betyder just ”Pashtunernas land”. Folkrättsligt borde dom alltså leda landet Afghanistan som den största befolkningsgruppen och Afghanistans urbefolkning, inte den av USA ditsatta marionettregimen. Talibanerna är alltså inget annat än en befrielse armé som kastar ut utländska inkräktare, precis som i Vietnam. Notera även den massiva amerikanska propagandakampanjen i amerikanska media i Sverige. Med amerikanska media menar jag Bonniers, Schibsted och Public Service. Man undrar, när börjar det svenska befrielsekriget för att kasta ut jänkarna och deras lakejer ur Sverige.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Pashtuner
    Talibanrörelsen är en i huvudsak pashtunsk organisation. Källa
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Taliban

    Gilla

 3. Otto 2021-08-10 / 13:01

  OT.

  Kristersson kräver asyl för afghanska tolkar och att regeringen ska utföra ministerstyre. 🤔🙄😐

  Gilla

  • Frans 2021-08-10 / 14:30

   Lööf och miljömupparna har nu tvingat regeringen att ändra sig. Oväntat?

   Gillad av 1 person

  • Sven d.ä. 2021-08-10 / 14:40

   Statligt anställda verkat inte ta ett personligt ansvar för sina handlingar. De har inget tjänstemannansvar. På detta ligger att ministerstyre inte är tillåtet.

   Det enda sättet för folket att styra statliga institutioner är via regleringsbrev som regeringen skriver varje år. Det är alltför svårt. Antingen får man införa tjänstemannaansvar eller så måste ministerstyre bli tillåtet. Nu är det alltför långt mellan folket och de staliga institutionerna. Institutionerna gör precis vad de vill!

   Om det vill sig väl så har vi en annan Regering om 13 månader. Svårigheten för den regeringen är att genomföra dess politik, de statliga institutionerna kommer att sätta sig emot och visa sig bångstyriga.

   Gillad av 3 personer

  • Ò Hyra 2021-08-10 / 17:05

   Tolkar som arbetar för främmande makt ger man inte asyl,
   man hänger dom.

   Gilla

 4. ivarandersson 2021-08-10 / 08:40

  Vindkraftverk är en förorening i naturen både visuellt och audiellt.

  Gillad av 1 person

  • Bergman 2021-08-10 / 15:37

   Och varje rotorblad kan alltså bli lika långt som Eiffeltornet är högt! Ja, att detta inte är klokt är en självklarhet.

   Men vad är det som gör att tokigheter kan löpa amok mitt framför ögonen på oss? Är det möjligen mutor som sprutas in som smörjmedel i de kommunala smörjkopparna? Drain the swamp, som någon sa.

   Gilla

   • Thoralf A 2021-08-10 / 15:52

    Det var inte riktigt så jag menade. På ett vindkraftverk som byggs idag är ett rotorblad ca 70 meter långt. Imorgon kommer de sannolikt var närmare 100 meter.
    Ett vindkraftverk med totalhöjden 270 meter är ungefär lika högt som Eiffeltornet.

    Gillad av 3 personer

  • turrim 2021-08-10 / 17:29

   Vindkraftverk och en utomsvensk religion är två aktuella upplägg som liknar invasiva arter. De breder ut sig med överhetens samtycke. Förtrycker enskilda medborgare.

   Gilla

   • turrim 2021-08-10 / 20:14

    Jag glömde skriva, att även Postkodlotteriet är en invasiv art som breder ut sig på bästa sändningstid. Man visar de få som vinner men inte de många tusen, ofta pensionärer med många månadslotter, som måste betala för att ge vinnarna och lönerna till programledaren med assistenter samt ägaren som sitter i Nederländerna.

    I dag var det även reklam för Pride och givetvis enkla och anpassade frågor.

    Gilla

   • stigrydmark 2021-08-10 / 23:21

    Jag har tittat då och då eftersom jag gillar frågeprogram. Ibland har jag blivit chockad när någon vinner på 8 lotter = 1.360 kronor/mån!!! Lever man på en mindre pension så chockerar det.
    Postkodlotteriet stödjer Expo och stöttade Bidens kampanj. Jag har sedan länge bestämt: inte ett öre från mig.

    Gilla

 5. turrim 2021-08-10 / 07:43

  Förskräckande att få sin boplats ödelagd genom lagligt intrång i idyllen. De politiker som godkänt eländet borde tvingas ut på plats och där uttala sig om sitt beslut och hur man avser kompensera drabbade. Pengar dämpar inte otrivsel och ilska.

  Gillad av 1 person

  • Karl W 2021-08-11 / 01:31

   Du måste lära dig att i en diktatur som Sverige är det regimen som fattar besluten. Din roll i samhället är att lyda, men du tillåts att gnälla och rösta, men bara som regimen anvisar dig.

   Gilla

 6. Lars Cornell 2021-08-10 / 05:31

  I vissa länder har man regeln att avståndet skall vara höjden * 10.

  Gilla

 7. stigrydmark 2021-08-09 / 23:12

  Nu har vi ju fått en klimatrapport från WHO TV-aktuellt ägnade 20 min åt att försöka skrämma oss. Bolund såg närmast lycklig ut, här han fick frossa i klimathtsteri, nu måste alla lyssna

  Gillad av 4 personer

 8. pllay 2021-08-09 / 23:05

  Utan betong inga vindkraftverk, vi har Mp att tacka för den stoppade utbyggnaden av vindkraft.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.