KALMAR KOMMUN FÖRBLIR VID DEMOKRATINS SKAMPÅLE

I kommunvalet 2014 var det endast 88 kommuner som var uppdelade på flera valkretsar, ofta en kvarleva från före kommunsammanslagningarna på 1970-talet. Införvalet 2018 gjordes några mindre justeringar i vallagen angående antalet röstberättigade för att en kommun skulle få vara uppdelad på flera valkretsar. Trots att många kommuner inte berördes av ändringarna i vallagen så skrotade många stora kommuner systemet med flera valkretsar. Däribland Göteborg, Uppsala, Karlstad, Södertälje, Västerås, Gävle, Luleå, Helsingborg och Lund. Men också Kalmar kommuns jämförelsekommuner Växjö och Halmstad.

Det innebar att i kommunvalet 2018 var det endast 22 utav landets 290 kommuner som var uppdelade i flera valkretsar. Kalmar kommun var en av dessa 22 kommuner. Den stora anledning till att behålla flera valkretsar är att småpartispärren då är 3 procent av rösterna! Om man går över till endast en valkrets sänks småpartispärren till 2 procent enligt vallagen.

Det handlar med andra ord om hur demokratiskt sinnade kommunerna är. Vill man hålla mindre partier och folkopinionen borta från kommunpolitiken så behåller man 3 procentsspärren och ändrar inte till en valkrets.

Inför valet 2022 har redan Jönköpings kommun beslutat att ändra till en valkrets och flera kommuner väntas följa efter under hösten av demokratiska skäl. Kommer Kalmar kommun och Johan Persson tillhöra den lilla grupp på ett tiotal odemokratiskt sinnade kommuner som fortfarande strävar efter att behålla en 3-procentspärr, bara för att utestänga mindre partier och därmed kunna behålla sin maktfullkomlighet.

Ja, mycket talar för det. Jag lämnade i februari in en motion med förslaget att ändra Kalmar kommun till enbart en valkrets. Nu har någon på Kalmar kommun beslutat avslå motionen. Det framgår dock inte vem som behandlat min motion eller vem som beslutat avslå motionen. Däremot har den s-styrda valnämnden i ett möte i juni beslutat behålla flera valkretsar men där nämns inte min motion enligt protokollet till beslutet. Valnämnden och det socialdemokratiska kommunalrådet Johan Perssons förhoppning är troligen att försöka bli av med de minsta partierna i kommunfullmäktige, det vill säga Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet och dessutom förhindra att nya partier tar sig in i kommunfullmäktige.

Om majoriteten i Kalmar, det vill säga Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet var riktiga demokrater som lyssnade till hur kommunens väljare röstar och sedan rättade sig efter det så skulle man ändra till en valkrets och därmed sänka småpartispärren till 2 procent. Det vore att främja demokratin och folkviljan.

Annons

17 reaktioner på ”KALMAR KOMMUN FÖRBLIR VID DEMOKRATINS SKAMPÅLE

 1. Otto 2021-08-30 / 13:01

  Branschorganisationen Studentbostadsföretagen ”Studboguide” har gjort en mätning över landets studentbostäder som släppts idag. Kan inte du kolla upp Kalmar? Tyckte det såg ut som Kalmar haft överskott de senaste åren. Borde vara tecken på för stort byggande?

  Gilla

  • Thoralf A 2021-08-30 / 11:35

   Den är säkert hissad på Stortorget med flera kommunala platser.

   Gilla

 2. Adam 2021-08-29 / 21:16

  Det är nog inte många Kalmarbor som har en aning om detta. De litar fullt på sin stora ledare.

  Gilla

 3. Champagne Supernova 2021-08-29 / 21:10

  Hur ser du på dina möjligheter att nå de cirka 1000 röster som krävs för att komma in i kommunfullmäktige?
  Hur resonerar du?

  Gilla

  • Thoralf A 2021-08-29 / 22:14

   Jag tror chanserna är goda. Jag kommer vara väldigt aktiv och driva många frågor politiskt. Samtidigt tror jag inte att media kommer ge mig något gratis, snarare tvärtom.
   Jag tror att mina politiska motståndare, inte minst SD kommer hävda att det är bortkastad röst att rösta på Framtid Kalmar. Jag kommer i så fall även hävda att en röst på SD, M, L, KD eller MP också är bortkastad då Johan Persson kommer bli återvald till att leda Kalmar kommun i valet 2022. Alliansen är alldeles för svag och anonym i Kalmar. Socialdemokraterna har fått mellan 42-47 procent i samtliga val sedan i varje fall 2006. Sedan ingår även C och V i majoriteten.

   Röstar man på Framtid Kalmar kommer man i varje fall få en person i kommunfullmäktige som kommer granska Socialdemokraterna och Johan Persson in på skinnet!

   Gillad av 3 personer

  • Hacke 2021-08-30 / 11:40

   Svart på vitt i statsradion i morse. Extrem överrepresentation av covidpatienter på Sahlgrenska och Mälarsjukhuset av ovaccinerade utlandsfödda som i sommar varit i sina hemländer. De ansvariga på sjukhusen är förtvivlade och vädjar till Folkhälsomyndigheten att ta itu med problemet och göra riktade insatser till dessa grupper som tar enorma och helt i onödan stora och viktiga resurser från övrig intensivvård.
   (P1 Morgon idag, tidsspann 1:40:00 – 1:49:50).

   Gilla

 4. Kommunpamp 2021-08-29 / 13:50

  Ofattbart att JP styrt sedan 2006. Han siktar nog på 4 nya år och Kalmarfolket lär väl ge honom det förtroendet. Är det Abaza som är JP’s kronprinsessa?

  Gilla

  • Thoralf A 2021-08-29 / 15:35

   Nej, det tror jag inte. Det blir en manlig efterträdare men det lär nog dröja. Johan Persson har inte fyllt 50 år än. Det blir minst 4 år till i kommunpolitiken.

   Gilla

 5. Högt hårfäste 2021-08-29 / 11:41

  Han framstår som en kallblodig diktator.

  Gilla

 6. Goliat 2021-08-29 / 10:36

  @Thoralf
  Ska inte alla motioner röstas om i fullmäktige? Kan Johan och kommunstyrelsen avslå dessa istället?

  Johan är troligtvis fullblodspsykopat. Han måste bort och det fort.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-08-29 / 11:01

   Motionen kommer nu behandlas i KSAU och sedan i kommunstyrelsen för att slutligen komma upp i kommunfullmäktige. Men majoriteten har uppenbarligen redan bestämt att motionen skall avslås och det kommer knappast ändras. Du vet knapptryckarkompanierna inom majoriteten kommer givetvis följa Johan Persson och rösta som han bestämmer.

   Gilla

 7. Sven d.ä. 2021-08-29 / 10:06

  Det har inte varit en Off Topic på ett tag, och hinner inte vänta.

  Vad håller Länsstyrelsen i Kronoberg på med. Är de helt tokiga. ”Gör unga träd äldre snabbare
  Förutom detta jobbar Länsstyrelsen Kronoberg med veteranisering för att snabba på åldrandet på yngre träd.” De sågar i ekar så att de skadar dem så de åldras snabbare. Det borde vara brottsligt att ge sig på träd på detta sätt.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/lansstyrelsen-kronoberg-vill-radda-gamla-trad-och-gora-yngre-aldre-snabbare

  Gilla

  • Ölandsbonde 2021-08-29 / 11:08

   Miljömuppar pratar gärna om hur de vill värna naturen. Det är inte sant. De vill styra naturen efter hur de känner, för stunden.
   Försök få fram ett besked vilket århundrande av naturen som är målet för för deras påverkan, Där svävar de helt på målet.
   På Öland borrar man i friska ekar så ekoxen kan ta sig in och göra träden döda i centrum så en massa insekter kan frodas till mångfaldens lov.

   Tyvärr kommer de att klara spärren tack vare sitt enorma stöd av media.

   Gilla

   • Benny 2021-08-29 / 21:09

    Inte bara media! Klanröstning och valfusk hjälper som bekant MP över spärren!

    Gilla

Kommentarer är stängda.