KALMARSUNDSVECKAN 5, VINDKRAFT OCH SOLKRAFT

Vindkraftsparken OX2 Ljungbyholm. Foto Thoralf Alfsson (Spridningstillstånd LM2021/028660)

Klimataktivister och Miljöpartister plus en del andra okunniga vill ju att vindkraften skall byggas ut kraftigt. De tror i sin enfald att vindkraft och solkraft kan ersätta kärnkraften utan att det påverkar vare sig vår eltrygghet och elkostnader, det påstår till och med att vindkraft är billigast. Inget är mer felaktigt än denna villfarelse.

Väderberoende elproduktion kan bara vara ett komplement i vårt elsystem!

En sak många glömmer bort är de stora ingreppen i naturen som dessa vindkraftsparker innebär. Det är åtskilliga hektar skog som avverkas för att kunna bygga dessa vindkraftsparker, det är nya vägar och stora avverkade ytor runt varje vindkraftverk.

Vid OX2 vindkraftspark vid Ljungbyholm, med 12 vindkraftverk har man byggt en ny grusväg som är närmare 10 km lång, inklusive tillfartsväg. Vägen är ca 20-25 meter bredd inklusive avverkade ytor vid sidan av vägen för att ca 70-80 meter långa fordonen med rotorbladen skall kunna ta sig fram längs den slingrande vägen. Det bli många hektar avverkad skog! Jag gissar på 25-30 hektar för 12 vindkraftverk. Det borde vara ca 2,5 hektar per vindkraftverk.

Att markägarna inte protesterar har givetvis sin förklaring i det arrende som betalas ut varje månad till dessa markägare som ofta är beroende av hur mycket elenergi som producerats. Ju mer det blåser desto mera pengar till markägaren. Det kan bli flera hundratusen kronor om året till en markägare, som dessutom fått betalt för eventuell avverkad skog. Detta utan att han behöver lyfta ett enda finger för inkomsten, utan det landar varje månad på bankkontot. Jag liknar det faktiskt lite vid en muta för att markägarna skall upplåta sin mark till dessa enorma vindkraftverk. Vilken påverkan det får på djur, fåglar och mångfalden i naturen berör inte dessa markägare så länge pengarna kommer in på bankkontot.

Att det kan komma andra fastighetsägare i kläm som bor i närområdet till ett vindkraftverken bekommer sannolikt inte när det gäller pengar.

OX2 Ljungbyholm. Fotot är helt äkta utan fejk eller Photoshop. Foto Thoralf Alfsson

Det allvarliga är dock vindkraftens stora brister då den är väderberoende!

Under 2020 fanns det drygt 10 000 MW installerad effekt från vindkraftverk i Sverige. Ett vindkraftverk når dock i princip aldrig full märkeffekt. Den producerade medeleffekten blev 3141 MW under 2020. Det motsvarar en verkningsgrad på knappt 30 procent av installerad effekt.

Men det mest beklämmande är att under den sämsta timmen under 2020 så kom landets totala antal vindkraftverk bara upp i 42 MW, vilket är ca 0,4 procent av installerad effekt. Eller bara någon promille av Sveriges elbehov en kall vinterdag. Med andra ord noll och ingenting!

Detta var dock ingen tillfällighet då samma sak upprepas år efter år. Se nedanstående grafik för åren 2017-2020.

Värde för max och min är produktion under en enskild timma. Källa Svenska kraftnät.

Trots att det installeras mer och mer vindkraft så inträffar det tillfällen under ett år då det i princip inte blåser alls i hela Sverige eller ens i Norden. Något som statistiken visar med all tydlighet. Då måste det finnas möjlighet att producera elenergi på något annat sätt än vindkraftverk.

Den gulröda kurvan visar installerad effekt vindkraft och den blå kurvan visar producerad medeleffekt per dygn och den streckade linjen trenden under 2021.

Skillnaden mellan den totala installerade effekten vindkraften och vad den i genomsnitt producerar har knappast aldrig varit större än den varit under sommaren 2021. Medeleffekten har varit 1 946MW under perioden 1 maj till 15 augusti. Det motsvarar en verkningsgrad på ca 17,5 procent för vindkraften. Något som bevisar svagheten med väderberoende elenergiproduktion.

För solkraft är situationen än mer bedrövlig!

Under 2020 fanns det närmare 1100 MW installerad solkraft och det låter ju bra men om du slår ut det på hela året så producerade solkraften bara 52 MW som medeleffekt under 2020. Det motsvarar en verkningsgrad på knappt 5 procent. Den absolut bästa timmen under 2020 kom solkraften upp till 471 MW och en verkningsgrad på ca 43 procent.

Solkraften varierar mellan 0 MW och 471 MW beroende på hur solen skiner. Kom ihåg att på natten är det alltid mer eller mindre noll i produktion, förutom om det finns några solceller norr om polcirkeln som får lite midnattssol på sig. Men det är ett försumbart antal. Under vintermånaderna är produktionen också mer eller mindre noll. En stor del av landets solcellspaneler är då täckte med ett lager snö under flera månader.

Solkraften eller den elenergi som produceras av solpaneler i Sverige är mer eller mindre försumbar under större delen av året.

Kom ihåg att det ges investeringsbidrag och en skattesubvention till de som installerar solceller och det är alla skattebetalare som får betala detta.

För det magra utfallet i elenergi betalar vi skattebetalare och elkonsumenter flera miljarder kronor varje år och elenergin blir inte billigare utan dyrare för varje år som går och för varje kärnkraftsreaktor som läggs ned av den politiska majoriteten.

Men det återkommer jag till i nästa inlägg.

PS

Det rörliga elpriset blev rekordhögt för augusti. Det fakturan kan nog bli en chock för vissa elkunder. Tänk om det blir samma elpris i vinter. Då kommer vi få se elfattigdom även i Sverige. Nedanstående priser inklusive moms på min elräkning från EON

Elpris 113,63 öre/kWh

Elöverföring 62,40 öre/kWh

Energiskatt 44,50 öre/kWh

Totalpris 220,53 öre/kWh (Momsen är 44,1 öre/kWh)

Ansvaret har den rödgröna regeringen med sina båda stödpartier som har avvecklat fyra kärnkraftsreaktorer genom sin politik!

Ibland händer trots allt något som kan få mig att skratta. Idag när jag passerade Stortorget i Kalmar så såg jag något skojigt. Inför starten av den officiella Kalmarsundsveckan höll man på att resa ett väldigt stort tält till eventet. Till sin hjälp hade man en kranbil för att resa stommen. Det var lite ironiskt i mina ögon 😉

RÄDDA OSS FRÅN ANNIE LÖÖF

Annons

12 reaktioner på ”KALMARSUNDSVECKAN 5, VINDKRAFT OCH SOLKRAFT

 1. Peter 2021-09-10 / 11:15

  Har du bara fått 90 kw på ett helt år. Lite mer borde det väl vara.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-09-10 / 13:28

   Om du syftar på solkraft så var den lägsta timmen under 2020 som gav 0,09 MW eller 90 kW.

   Gilla

   • Peter 2021-09-10 / 13:54

    I tabellen finns en gul fyrkant med ”Min uppnådd effekt”. Jag fick det att det var din solkraftproduktion som var 0,09 MW. Lätt att missförstå. Förstår nu att min är minimum.

    Gilla

   • Thoralf A 2021-09-10 / 14:28

    Inte min solkraftproduktion utan den totala i hela landet.

    Gilla

 2. stigrydmark 2021-09-08 / 12:36

  Den här presentationen är ju rena slagträt, klart att användas av oppositionen.

  Gillad av 1 person

 3. ivarandersson 2021-09-08 / 09:02

  Vi får göra som tyskarna: Förlita oss på rysk gas när det inte blåser.

  Gilla

 4. tompas11 2021-09-07 / 23:49

  Det är ju fullständigt galet att förlita sig på att ersätta kärnkraften med instabil och väderberoende vindkraft. Vindkraften medför en radda allvarliga miljökonsekvenser för människor och djur. Vill man som MP ersätta kärnkraften med vindsnurror, så krävs det energimässigt tre gånger så hög installerad effekt. Som om det inte vore nog med detta så krävs det dessutom ett helt nytt elsystem och ny balanskraft, vilket innebär mycket negativa miljökonsekvenser och enorma kostnader, som i slutänden belastar konsumenterna.

  Gillad av 1 person

 5. Andersson 2021-09-07 / 22:57

  Det där med tältet var skoj. Hur mycket diesel gick det åt för de lyftet? Och för att frakta dit tältet.

  Hur var det på 50-talet och före det. Det var väl mestadels mankraft som åt för att resa de cirkustälten.

  Målle Lindberg och Arne Imsen och deras gäng höll väl på att resa tält in på 70-talet. Spektaklet i Kalmar tycks inte stå Marantas väckelsemöte långt efter.

  Gillad av 1 person

  • tompas11 2021-09-07 / 23:40

   Får jag välja så föredrar jag alla dagar Målles och Arnes väckelsemöten.

   Gilla

   • Andersson 2021-09-08 / 06:03

    En gång hamnade jag på väckelsemöte på Zinkensdamm. Men det är en annan historia.

    Gilla

   • Andersson 2021-09-08 / 06:00

    Tal- och skrivsvårigheter på gamla dagar.

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.