KALMARSUNDSVECKAN 6, ELPRISER

De höga elpriserna i södra Sverige

Diagrammet visar korrelationen mellan producerad effekt vindkraft och elpriset inom elområde SE4.

Den rödgröna energipolitiken som regeringen har bedrivit sedan 2014 har försatt Sverige i ett läge som faktiskt kan liknas vid ett elenergikaos till följd av enbart utbyggnad av förnyelsebar elproduktion och samtidig nedläggning av flera kärnkraftsreaktorer. Regeringen hävdar att nedläggningen av reaktorer har berott på ägarnas vilja men deras beslut har ju till stor del grundats på de straffavgifter som till exempel effektskatten som enbart drabbade kärnkraften eller fastighetsskatten som enbart gynnade vindkraften, samt subventioner till förnyelsebar energi och dit räknas inte kärnkraft. Allt grundar sig i politiska beslut som försämrat förutsättningarna för kärnkraften. De förändringar som gjorts har kommit för sent som borttagandet av effektskatten.

Det är regeringens olika styrmedel som påverkat besluten inom elenergiproduktionen i landet.

Trots att det nu produceras betydligt mer elenergi de flesta dagar än vad landet behöver, i synnerhet under sommarhalvåret och att det under dessa dagar exporteras stora mängder elenergi till utlandet har vi nästan aldrig sett så höga elpriser som under 2021. Speciellt för elkonsumenter i södra Sverige, framför allt de som bor inom elområde SE4. I augusti har vi haft rekordhöga elpriser, trots att efterfrågan är lägre under sommaren än vintern.

Nedan en jämförelse av elpriset mellan norra Sverige som finns i elområde SE1 och SE2 med södra Sverige som finns i SE4. Grafiken är från 1 maj till 31augusti under 2021.

Elområde SE1 och SE2 har alltid samma pris av någon anledning. Under vissa tider är elpriset 2-3 gånger så högt i södra Sverige som det är i norra Sverige. Det innebär många tusenlappar extra för en elkonsument i södra Sverige under ett år.

Igår kväll den 7 september var elpriset 300 procent högre inom SE4 än elpriset inom SE1 och SE2.

Nu kanske någon tror att detta är något som alltid förekommit och det har det till en viss del men prisskillnaden har exploderat de senaste två åren. Här kommer ett diagram som visar utvecklingen av skillnaden i medelpriset per år sedan 2012.

Under åren 2012 till 2019 hade vi en prisskillnad på mellan 0,45 till 2,20 öre/kWh. Något som jag tror ingen tidigare har protesterat emot. Sedan kommer också momsen förstärka skillnaden ytterligare i synnerhet när prisskillnaden är stor som under 2020 och 2021 då det blir 3-5 öre per kWh.

Men sedan hände något 2020! Vad hände då?

Den 31 december 2019 stängdes kärnkraftreaktor Ringhals 2 och ett år sedan stängdes även Ringhals 1 den 31 december 2020.

Jag tror att denna prisutveckling i södra Sverige är en effekt av att vi tappat ungefär ca 1 700 MW i stabil elproduktion i södra Sverige genom nedstängningen av dessa båda reaktorer. Det får nu vi elkonsumenterna betala väldigt dyrt för i södra Sverige, inte minst vår industri som förlorar i konkurrenskraft.

Det är den rödgröna regeringen som bär ansvaret för detta med sina stödpartier Centerpartiet och Vänsterpartiet.

Rösta bort dessa partier i valet 2022 och rädda Sverige!

Annons

8 reaktioner på ”KALMARSUNDSVECKAN 6, ELPRISER

 1. Goliat 2021-09-08 / 21:21

  Johan är på G.

  ”Ett annat ärende som var uppe för hantering på kommunstyrelsen var en motion från den uteslutne Sverigedemokraten Thoralf Alfsson som föreslog att Kalmar bara ska ha en valkrets istället för två. Har man en valkrets så innebär det att spärren på 3 procent försvinner. Jag tycker det är rimligt att ha en spärr till kommunfullmäktige i en större kommun som Kalmar. Precis som vi har en spärr till regionen och till riksdagen. Denna inställning har kritiserats hårt av Thoralf Alfsson som nu startat ett eget parti. Han har bland annat skrivit att detta är demokratins skampåle.

  Det lät dock helt annorlunda från samma Thoralf Alfsson när frågan var uppe för fyra år sedan och han var gruppledare för SD. Då argumenterade han och röstade för just en 3-procent spärr.

  Egenintresset ljuger inte när det handlar om Alfsson.”

  Gilla

  • Thoralf A 2021-09-08 / 21:52

   ”Har man en valkrets så innebär det att spärren på 3 procent försvinner.”

   Tänk vad den mannen skriver många lögner! Spärren försvinner inte utan den ändras till 2 procent vid en valkrets.

   2017 när det fattades beslut om valkretsar senaste var jag medlem i SD och SD-gruppen beslutade då att rösta för att behålla två valkretsar. Samma beslut har SD fattat i år vilket de framförde vid gårdagens möte i KS. Inget lustigt med det då det är SD:s uppfattning.

   Idag har jag startat ett nytt parti Framtid Kalmar och att jag då har en annan uppfattning och Framtid Kalmar vill ändra till en valkrets och har skrivit en motion om detta. Helt naturligt då Framtid Kalmar är helt nytt parti som vill komma in i kommunfullmäktige.

   Gilla

 2. turrim 2021-09-08 / 17:24

  Jag ser på kontrollrummet hos Svenska Kraftnät nu kl 17. Där står för SE:1 och SE:2 Euro 49.65. För SE:3 Euro 95.93 och för SE:4 Euro 136.03.

  Differensen till Norr är oförskämd i samma land med statligt ägt högspänningsnät och statligt ägda Vattenfall.

  Även mellan Mälardalen och Sydsverige så är differensen så stor att jag blir förbannad. Varför ska Bolund och Ygeman ha lägre elpris än jag?

  Jag hoppas att inbetalda ”experter” och deras trogna politiker får många konkreta frågor av förbannade besökare på Kalmarsundsveckan om den av överheten skapade olikheten i pris och att kommuner i Syd måste tacka nej till nyinvesteringar i Sydsverige på grund av risken för eleffektbrist. Samtidigt som regeringen stöder satsningar i norr av utländska företag med löfte om säker elförsörjning med ytterligare rabatterat pris

  Gilla

  • Thoralf A 2021-09-08 / 18:48

   Jag är väldigt förvånad över att riksdagsledamöter inte ställer regeringen mot väggen!

   Gilla

   • tompas11 2021-09-09 / 00:26

    Det är däremot inte jag, med tanke på vad de har innanför pannbenet.

    Gilla

 3. messkalle 2021-09-08 / 15:42

  Kan det sägas tydligare? ”Det är den rödgröna regeringen som bär ansvaret för detta med sina stödpartier Centerpartiet och Vänsterpartiet.

  Rösta bort dessa partier i valet 2022 och rädda Sverige!”

  Gillad av 4 personer

  • Bergman 2021-09-08 / 17:25

   Vi e ju många som jobbar på det! Men om det misslyckas? Då blir det ju mycket tungt.

   Man kan tex inte hoppa från Västerbron längre. För där har man satt höga antihopparstängsel på sistone och därutöver också sabbat utsikten som varit fri sedan 1935. Allt för den goda sakens skull enligt madammerna i Stadshuset. Nä, man sitter i smeten och framtiden e bister.

   Fast de e väl bara att säga som Stenmark sa: ”He bare te åk”. Man kommer ju i mål på ett eller annat sätt och försöka duger som gubbarna runt mitt köksbord säger.

   Gilla

   • Andersson 2021-09-08 / 19:59

    Spräng brojäveln innan du hoppar. Sikta på Långholmen så hamnar du rätt in i sinkaburum. Men det är kanske bäst att du sjunger som stridspiloten när han höll på att åka dit: JASka köpa vingar för pengarna.

    https://stockholmskallan.stockholm.se/sok/?q=&map=true

    Gilla

Kommentarer är stängda.