KALMARSUNDSVECKAN 14, NÅGRA REFLEKTIONER

Efter att jag följt Kalmarsundsveckan och många av föredragen så slås jag av några saker. Dels hur mycket folk som Kalmar energi uppenbarligen har som jobbar med hållbarhet. Förr i tiden jobbade elbolagen bara med att distribuera elenergi till sina kunder. Idag tycks de ha en helt annan inriktning! Inte underligt att elkostnaderna stiger i rask takt.

Kalmar energi skulle ”steppa upp” i sitt klimatarbete med förnyelsebar energi. Det är det enda som företaget säljer till sina kunder. Nu fanns det även planer på att ”fånga in koldioxid” för att minska koldioxidutsläppen vid Moskogen där man producerar fjärrvärme och elenergi. Visst är det lite märkligt att vi har kärnkraft som inte släpper ut någon koldioxid och inte behöver fånga in koldioxid men får ändå inte kalla sig förnyelsebar men det får andra anläggningar som också producerar koldioxid. Jag har lite svårt med logiken.

En annan sak är att en majoritet av de som jobbar med hållbarhet och klimatförändringar tycks vara kvinnor. I varje fall kan man dra den slutsatsen när man begrundar vilka föredragshållarna varit. Det känns nästan som män skulle ha lägre förtroende och kunskap i dessa frågor.

Socialdemokraternas egen klimatexpert i Kalmar, Anna Thore, fick hålla låda när man skulle lära sig att klimatbanta. Det intressanta är ju vilka som satt i soffan. Patrik Helin från WSP, som sannolikt är hennes chef på WSP, Ingemar Einarsson, centerpartiets avgående kommunalråd och s-politikern och ombudsmannen Linus Hellman som återigen påstod sig bo i Oxhagen när han i själva verket har sin bostad på Norrgårdsgärdet. Bara klimattroende!

Klimatbanta med Anna Thore (S)

Jag kan väl säga att panelen i soffan verkade inte precis lika entusiastisk som Anna Thore och ännu en hållbarhetsstrateg från Kalmar kommun. Hur många hållbarhetsstrateger finns det egentligen hos Kalmar kommun?

Jag har i mina egna blogginlägg inte lagt så stort fokus på de föredrag som hållits under den officiella Kalmarsundsveckan men jag har lyssnat på en hel del för att öka min egen kunskap om hur de argumenterar och vilka fakta som används. Det som är så uppseendeväckande är att så lite fokuseras på verkligheten och den faktiska statistiken som finns tillgänglig, förutom koldioxidhalten i atmosfären. Utan mer eller mindre allting tar sin utgångspunkt från framtida scenarier och klimatmodeller, i de flesta fall också de mest osannolika klimatmodellerna.

Jag är övertygad om att IPCC och SMHI kommer få revidera dessa klimatmodeller många gånger i framtiden för att de skall stämma överens med den verkliga utvecklingen! Vi har redan sett det flera gånger.

Annons

8 reaktioner på ”KALMARSUNDSVECKAN 14, NÅGRA REFLEKTIONER

 1. ivarandersson 2021-09-13 / 09:06

  Kärnkraften är utsläppsfri map koldioxid men inte förnybar. Kärnavfallet har vi koll på.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-09-13 / 09:38

   Det är just därför som begreppet förnyelsebar energi är lite missvisande då det i praktiken handlar om koldioxid fri energiproduktion, Därför borde det vara fossilfri energi som prioriteras och då skulle även kärnkraft innefattas i begreppet. Nu framstår det mest som hyckleri att utesluta kärnkraft när man vill ha en koldioxidfri elproduktion.

   Men Miljöpartiet är ju stora hycklare!

   Gilla

 2. Fågel Fenix 2021-09-12 / 22:54

  Johan är igång med raljerandet igen på sina tankar och berömmer sig själv för titeln årets superkommun och alla kompetenta medarbetare som jobbar i kommunen. Skämtar han?

  Pratar också om att man inte får bli arrogant och självgod. Det vet den mannen inte hur det är att inte vara det.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-09-13 / 08:31

   Alla är kompetenta om de är ja-sägare. Om de kritiserar är de inte kompetenta och slussas bort från sina uppdrag.

   Gilla

 3. Hacke 2021-09-12 / 21:22

  I takt med det ökande antalet skjutningar på gator och torg, eskortering av IS-terrorister, bombattentat, bilbränder, våldtäkter, åldrings-/ungdomsrån, fusk och bedrägerier ökar gammelmedias egna bombmattor i form av klimathysteri i varenda ”nyhetssändning” och ”vetenskapsprogram”.
  Ingen tvekan om att media kommer att göra allt i sin makt för att denna fråga ska vara allt annat överskuggande fram till valet. Uppbackade med jämna mellanrum av kamrater som Ekengren Oskarsson på SOM-institutet om att denna fråga nu går som en raket mot viktigaste fråga hos allmänheten.
  Vi känner våra löss på gången vid det här laget. Fejk och valfusk i regi axelmakterna politiker-/medieeliten är vad som väntar och så står vi där igen, fjättrade av en sjuklöver i en eller annan variant av överenskommelse och ännu en spottloska i ansiktet på demokratin och folkviljan. Och med kursen ännu stabilare mot kalifatet.
  Ondskan har folket och landet i ett järngrepp.
  Flykt eller statskupp är vad som återstår som alternativ till demokraturen Sverige.

  Gillad av 1 person

  • Worrlspress99 2021-09-13 / 17:06

   Folk är inte så dumma som man tror, de är dummare!!
   Stickan Anderssons konstaterande. Stickan Andersson? Vem det var får ni googla på.

   Gillad av 1 person

 4. Cosmik Debris 2021-09-12 / 19:41

  ”En annan sak är att en majoritet av de som jobbar med hållbarhet och klimatförändringar tycks vara kvinnor.”

  Hållbarhet och kvinnor? Bianca Ingrosso är en ”influencer” med 387 000 följare på Youtube och 1,2 miljoner följare på Instagram. Sannolikt är majoriteten av följarna småtjejer med klimatångest 🙂

  ”-Bianca kom hit och kollade hur det såg ut och sa att hon ville ha stilen rakt av. Hon är exakt som jag, vill ändra hemma och byta ut grejer hela tiden, berättar Åsa”

  ”byta ut grejer hela tiden”

  https://www.expressen.se/skonahem/inspirerande-hem/sober-lyx-hos-asa-ingrosso-man-ska-kunna-fa-hotellkanslan-hemma/

  Gillad av 2 personer

 5. turrim 2021-09-12 / 19:33

  Det är inte endast Kalmar Energi. När man nu får reklam från E.ON så kan man inte känna igen gamla Sydkraft som hade ambition om säker elförsörjning till lägsta möjliga pris.

  Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.