KALMARSUNDSVECKAN 13, KLIMATAKTIVIST

Klimataktivist på Länsstyrelsen

Kan en klimataktivist arbeta på en myndighet som behandlar rapporter angående klimatförändringar som kommunerna sedan använder i sitt arbete? Förlorar en myndighet sin trovärdighet i klimatfrågan om en klimataktivist hanterar dessa frågor på myndigheten?

Enligt min uppfattning är det ytterst tveksamt. En person som är engagerad klimataktivist skall inte arbeta med dessa frågor på en myndighet som har tillsynsansvar. Länsstyrelsen Kalmar län har ett policy dokument angående just bisyssla för de anställda på myndigheten som inleds enligt nedanstående.

Länsstyrelsen i Kalmar län har en person anställd som ”grundvattenexpert” och som därmed direkt jobbar med frågor som berör klimatförändringar, då grundvattenproblematiken är en viktig framtidsfråga i vårt län, där Öland ingår.

Personen det gäller är Amie Ringberg som dock inte gör någon hemlighet av sin klimataktivism, trots sin anställning på Länsstyrelsen sedan 2017. Hon fungerar som både talesperson och organisatör inom Fridays for future i Kalmar.

P4 Radio Kalmar nämner givetvis inte att Amie Ringberg är anställd vid Länsstyrelsen Kalmar län i sitt reportage. Lyssna till inslaget med Amie Ringberg.

Amie Ringberg är också aktiv på den extrema organisationen Extinction Rebellions Facebooksida. Organisationen kan väl närmaste betecknas som klimatextremister med civil olydnad som en vanlig arbetsmetod. Amie Ringberg har tänkt sjukskriva sig på grund av klimatångest skriver hon på deras Facebooksida.

Amie Ringberg deltar själv i demonstrationer och går själv i frontlinjen vid denna Fridays for future demonstration i Kalmar en fredag under hösten 2019.

Amie Ringberg Foto Thoralf Alfsson

I en kommentar på Naturvetarnas fackförbund hotar hon att lämna fackförbundet när de inte rekommenderar sina medlemmar att stödja Fridays for future.

Helt ofattbart att Naturvetarnas fackförbund inte alls verkar inse allvaret i klimatfrågan och i princip uppmanar sina medlemmar att INTE stötta Fridays for future och demonstrera den 27 september eller andra fredagar. Det är fullt möjligt för facket att utlysa några timmars politisk strejk eller för vem som helst att demonstrera på komptid/flextid, vilket Naturvetarna och andra fackförbund borde stötta och informera om. Demonstrationerna handlar om att få politikerna att agera på kunskapen som till stor del tas fram av naturvetare, det finns alltid behov av mer kunskap men det som akut behövs nu är AKTION. Och då menar jag riktig, politisk aktion, inte bara att vi ska sopsortera på jobbet. Jag är väldigt besviken på Naturvetarna och kommer byta fackförbund alternativt inte vara med i något fackförbund alls framöver.

I en kommentar på en Facebooksida om klimatet där man i detta fall är väldigt kritiska till Moderaterna skriver hon följande kommentar om den moderata riksdagsledamoten Jan Ericson.

Vilket parti som Amir Ringberg stödjer behöver man inte fundera över. Amie Ringberg får givetvis ha sina uppfattningar om riksdagsledamoten Jan Ericson men hur lämpligt är det att ge uttryck för det på Facebook när hon samtidigt arbetar på en myndighet med bland annat klimatfrågor? Jag är faktiskt förvånad att hon inte kallat även mig för ”helt rubbad”. Men det kanske kommer nu!

Amie Ringberg kandiderar nu också till kyrkovalet Växjö stift och till kyrkomötet, det vill säga Svenska kyrkans riksdag. Det kan man läsa om i flera artiklar och här finns en länk till en artikel i tidningen Sveriges Natur.

Jag lyssnade idag lördag till Människor och tro i statsradion när jag körde bil och döm om min förvåning blev stor när man påannonserade att i nästa veckas program skulle Amie Ringberg medverka som företrädare för Himmel och Jord.

Är då denna klimataktivism förenlig med vad som gäller för en person anställd på en statlig tillsynsmyndighet som Länsstyrelsen. Vad säger Förvaltningslagen? Vad innebär objektivitetsprincipen i praktiken? Vad säger myndighetens egna policydokument?

Jag har ställt frågan till ansvariga på Länsstyrelsen Kalmar län om hur de ser på en anställd som är aktiv klimataktivist och samtidigt arbetar med klimatfrågor på myndigheten. Hur påverkas arbetet?

Länsstyrelsens Frida Helseth vid personalenheten, har svarat att de inte kommer kommentera enskilda medarbetare.

Efter att jag fick detta svar från Frida Helseth så skickade jag ett mejl till Amie Ringberg i fredags.

Jag har dock inte fått något svar från Amie Ringberg. Jag gissar att diskussionerna har varit heta på Länsstyrelsen Kalmar län den senaste veckan sedan jag mejlade mina uppgifter till myndigheten. Jag gissar att tjänstemännen försöker lägga locket på.

Detta borde faktiskt vara en fråga som lokalmedia borde lyfta och ställa frågor till Länsstyrelsen om men jag tror aldrig det kommer inträffa då lokalmedia och deras journalister verkar i symbios med ansvariga myndigheter, makten och politiker. I synnerhet de rödgröna!

Hur många fler klimataktivister finns det på våra myndigheter som behandlar frågor om klimatförändringar eller andra viktiga samhällsfrågor?

Annons

16 reaktioner på ”KALMARSUNDSVECKAN 13, KLIMATAKTIVIST

 1. turrim 2021-09-12 / 14:16

  Här är ytterligare en lag som är glasklar för en vanlig medborgare och som rättssamhället negligerar. Ingen ansvarig chef, ingen revisor, ingen av alla Ombudsmännen bryr sig. Låter det bara löpa och blir irriterade om någon ifrågasätter. Slutar med att besvara frågor eller skyller på någon annan. I värsta fall tar fram rasistkortet.

  Är paragraf 7 i LOA ytterligare en sådan som man visar upp i FN och EU för att skryta och när man hånar andra länder som Ungern och Polen. Men som inte gäller i verkligheten? Vad säger JO eller vem det nu är som har ansvaret nu när du har fått fakta i knät utan utredning?

  Det torde vara de som förlorat viktigt avgörande i länsstyrelsen och som nu med fakta borde kunna överklaga. Jäv eller vad det är.

  Gillad av 1 person

 2. Otto 2021-09-12 / 13:24

  Är väl bara inkvoterade, fjollor, miljömuppar och rödtottar som jobbar i Kalmar kommun.

  Gillad av 1 person

 3. messkalle 2021-09-12 / 12:55

  Himmel och jord nu har Thoralf skapat ett belysande helvete för Amie på länsstyrelsen. Som geolog borde hon förstå att ha bättre grund att stå på. Thoralf rubbar inte på sanningar.

  Gillad av 1 person

 4. Bengt Stenqvist 2021-09-12 / 10:23

  Klimataktivister (tullverket) stoppar import av USA bilar, de klassar dom som miljöfarligt avfall hört att flera containrar står i Göteborgshamn, är detta sant……. suck

  Gillad av 3 personer

 5. janne 2021-09-12 / 10:09

  Dessa trojaner nästlar in sig överallt och är svåra att bli av med.

  Gillad av 2 personer

 6. Mats 2021-09-12 / 09:47

  Dessa hjärndöda klimatidioter och kommunister har tagit plats på myndigheter och diverse rörelser för att ta landet tillbaka till stenåldern,men svenne banan låtsas som det regnar och låter det fortgå

  Gillad av 4 personer

 7. ivarandersson 2021-09-12 / 08:41

  Amie Ringberg saknar sunt förnuft och plågas därför av klimatångest. Klimatångest botas enkelt med att gå ut i naturen och studera verkligheten och försöka leta upp platserna där det råder klimatnödläge.

  Gillad av 4 personer

 8. peo 2021-09-12 / 04:50

  Det hade varit värre med klimatförnekare som inte hade gjort något alls emot klimatförändringarna.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-09-12 / 07:57

   Kan du beskriva klimatförändringarna i Kalmar och de konsekvenser det medfört?

   Gillad av 3 personer

   • peo 2021-09-12 / 08:08

    Kalmar kan väl drabbas av det samma som drabbade Gävle?

    Gilla

   • Thoralf A 2021-09-12 / 08:19

    Du förstår uppenbarligen inte skillnaden mellan väder och klimat!

    Kan du inte bättre?

    Gillad av 4 personer

  • tompas11 2021-09-12 / 10:57

   Så här är det. Väder är något som vi har just nu och i morgon kan vi ha ett annat väder. Vädret växlar ideligen – det är aldrig konstant. Kan vi påverka vädret för i morgon eller nästa vecka, månad eller år? Nej naturligtvis inte. Kan vi inte påverka vädret, som är klimat på lång sikt, så kan vi såklart inte påverka klimatet heller. Klimatet är kaosartat och befinner sig i ständig förändring. Regn, torka, bränder, storm, stiltje, varmt, kallt, dimma, mulet, jordbävningar, vulkanutbrott, kontinentaldrift etc, är en del av jordens historia och nutid. Det har hänt förr och kommer att hända framöver oavsett om vi vill det eller ej. Det enda människan kan göra är att anpassa sig för de rådande förhållandena. Så har också skett genom årmiljonerna, eljest hade människan varit utdöd.

   Gillad av 4 personer

 9. Bjursnästomte 2021-09-12 / 00:16

  Hela Kalmar kommun och Länsstyrelsen är inavlat.

  Gillad av 3 personer

 10. stigrydmark 2021-09-11 / 23:42

  Uppdrag Granskning: Kalmar.

  Gillad av 2 personer

 11. Högt hårfäste 2021-09-11 / 23:32

  Dubbla stolar överallt i kommunen!

  Gillad av 3 personer

Kommentarer är stängda.