HÅLLER GIRIGHETEN PÅ ATT SKAPA EN ENERGIKRIS

Nedstängningen av flera kärnkraftsreaktorer i Sverige har skapat en helt ny elmarknad. Att ersätta stabil elproduktion med väderberoende elproduktion är ett enormt vågspel, för att inte säga ett fullständigt vansinnigt vågspel. En effekt av detta är de katastrofalt höga elpriserna i framför allt södra Sverige. Ansvaret för utvecklingen ligger utan tvekan på den rödgröna regeringen och dess båda stödpartier.

I debatten lyfts det fram lite olika orsaker till de höga elpriserna och det är minst sagt svårt att se logiken med de höga elpriserna, då Sverige samtidigt exporterar stora mängder elenergi. Sverige har alltså ett överskott av elenergi men ändå är elpriset väldigt högt. Elområde SE4 toppade i veckan med ett elpris på 163 öre/kWh, sedan tillkommer elöverföringsavgift, energiskatt och moms.

En faktor som styr elpriset är tillgången på vatten i kraftverksdammarna. I den statistik som finns så mäts den i elenergi, GWh. Mot en normalsituation så saknar Sverige ca 4 000 GWh i våra vattenmagasin just nu men det stora problemet är att Norge sannolikt saknar 15 000 – 20 000 GWh i sina vattenmagasin. Jag gjorde en graf för att visa situationen i Norge.

Som säkert flera av min läsare noterar så började man inte ta ut mer vatten än det rann till i vattenmagasinen förrän runt vecka 45 i Norge under 2019 och 2020. Men under 2021 så började man ta ut mer vatten redan under vecka 31 och sedan har man fortsatt. Det är en anledning till det stora underskottet i vattenmagasinen.

Varför har man börjat ta ut så stora mängder vatten så tidigt i år?

Ja, antingen beror det på elbrist eller så beror det på det höga elpriset. Det är alltså extremt lönsamt att köra ut stora mängder elenergi från vattenkraftverken just nu. Personligen tror jag att just girigheten är den främsta orsaken till att vattenmagasinen börjat tömmas så tidigt i år.

Vad blir då konsekvenserna om vi inte får en väldigt regnig höst, utan istället en mycket torr höst.

Oavsett vilket kan vi utan tvekan se fram emot väldigt höga elpriser under hela hösten och vintern. Glöm 20-30 öre/kWh och rikta in er istället på 100 öre/kWh i er elräkning. I synnerhet om ni bor inom SE3 eller SE4.

Hade vi haft O1 och O2 i Simpevarp kvar i drift och R1 och R2 i Ringhals kvar i drift hade jag inte varit det minsta orolig för elpriserna men nu är det inte så.

Fattigpensionärer som bor i en egen fastighet kommer sannolikt tvingas att frysa i vinter. De kommer inte ha råd med elräkningarna den kommande vintern.

Kom ihåg att det är framför allt Miljöpartiet och Centerpartiet som skapat denna situation!

De riksdagspartier som redan idag tar tag i frågan om att göra om Sverige till ett enda elprisområde och skrotar beslutet från 2011 eller att man på något sätt minimerar skillnader i elpris mellan de olika elprisområdena kommer vinna många väljare i valet 2022.

Rena straffsparken!

PS

Orsaken till att Sverige har elprisområden är en anmälan från den danska regeringen till EU-kommissionen 2006. EU ställde senare krav på att Sverige senast under 2011 skulle dela in Sverige i elprisområden.

”Den 25 juni 2009 gjorde EU Kommissionen en preliminär bedömning (Preliminary Assessment) att Svenska Kraftnäts hantering av de interna flaskhalsarna i det svenska transmissionsnätet kan strida mot konkurrensreglerna i artikel 82 i EG-fördraget. Svenska Kraftnät delar inte Kommissionens preliminära bedömning men i syfte att undanröja de betänkligheter som Kommissionen givit uttryck för har Svenska Kraftnät i september 2009 erbjudit frivilliga åtaganden (Commitments) enligt artikel 9 i Rådets förordning (EG) nr. 112003. Erbjudandet innebär bl.a. att Svenska Kraftnät åtar sig att senast den 1 juli 2011 dela in den svenska elmarknaden i två eller fler anmälningsområden.”

Återigen detta förbannad EU!

Annons

24 reaktioner på ”HÅLLER GIRIGHETEN PÅ ATT SKAPA EN ENERGIKRIS

 1. Andersson 2021-09-20 / 19:15

  Jätteläcka på Sunderby sjukhus – vattenpumparna stannade

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/jattelacka-pa-sunderby-sjukhus

  Det är väl inte bästa stället att förlägga ett sjukhus. De kunde väl åtminstone byggt källarlöst. Jag hoppas verkligen att de är väl försäkrade. I annat fall kanhända de får dra ned på kärnverksamheten.

  Gilla

 2. Peter 2021-09-20 / 16:39

  Jag tycker givetvis synd om er som bor i elområde SE4. Jag bor i SE2 och kan ju konstatera att den våldtäkt som görs på naturen hos oss bör ge någon form av återbäring.

  Där elen produceras. Dit bör ju även någon del av inkomsterna tillfalla.

  Åk gärna till Norrland och titta på alla förstörda älvar och dessa otroliga mängder av vindkraftverk.

  Vad fan får vi för pengarna kan nog de flesta här fråga sig med dålig närvaro av stat och kommun.

  Jäkligt kallt och mörkt är det också så elförbrukningen går nog inte att jämföra heller.

  Så frågar ni mig så bör elen vara billigare hos oss.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-09-20 / 20:30

   Vissa delar av Norrland har lägre energiskatt.

   Gilla

   • Peter 2021-09-20 / 21:25

    Men tyvärr inte vi. Vi bor 2 mil från närmsta kommun med lägre energiskatt och jag tror vi bor i ett kallare köldhål än dem. Så en nitlott för oss där. Det är väl som livet i övrigt ibland uppåt men en hel del neråt också.

    Gilla

   • Thoralf A 2021-09-20 / 22:18

    Otur men bättre än att ha två boenden inom SE4.

    Gilla

 3. Nulle. 2021-09-20 / 15:17

  Är det inte så att staten får in mer skatt (energiskatt och moms) på elen om den är dyrare?

  Gilla

  • Thoralf A 2021-09-20 / 20:28

   Bara på momsen. Energiskatten påverkas inte AV ELPRISET

   Gilla

 4. Laglydig 2021-09-20 / 05:22

  Sitter här och fryser som fan (fullt påklädd för en vinterpromenad) mitt i Elområde SE4. Fick en högre elräkning den här månaden än förra trots att energiförbrukningen var lägre (priset hade bara gått upp med 14 % på en månad) och uppvärmningen är fjärrvärme (som bekostas av BRF gemensamt) så det har ingenting med min personliga elräkning att göra.

  Konjunkturinstitutet (KI) kom i veckan med ett konstigt uttalande om inflationen. Det lät ungefär så här ”det är ingen fara med inflationen eftersom de höjda elpriserna kommer att gå ner under 2022”.
  Vad fan yrar dom om?

  Det där uttalandet tror jag bara på om man börjar producera våldsamt mycket kärnkraftsel, men å andra sidan så har ju uranpriserna stigit kraftigt det senaste halvåret.

  Men det är väl heller inget problem eftersom ”det inte finns någon inflation” och om någon skulle hävda det så är den bara ”tillfällig”…

  Man tar sig för huvudet.

  Gilla

 5. Lotta 2021-09-19 / 20:47

  Undrar om det skulle vara lönsamt att installera solpaneler?

  Gilla

  • Thoralf A 2021-09-19 / 22:23

   Ju högre elpris, desto lönsammare!

   Gilla

  • Karl W 2021-09-20 / 03:23

   Glöm inte att inkludera alla kostnader för statlig och kommunal byråkrati och risken för framtida rov-skatter och avgifter. På 50 talet förslog jag mina föräldrar att vi skulle borra en brunn istället för att betala för det dåliga kommunala vattnet. Det visade sig att då skulle vi få betala för det vatten vi inte köpte av kommunen. Det kan bli så även med el, du tvingas betala för den el du inte köper från statens godkända leverantörer, som dom kan beskatta och avgiftsbelägga, vilket läggs på priset till dig. Fram till 70-talet fanns en skatt på ved från egen skog, oavsett om du tog någon ved. Även idag lägger staten avgifter på ved. Ingens kall ha gratisenergi resonerar man.

   Gilla

 6. messkalle 2021-09-19 / 19:40

  ”HÅLLER GIRIGHETEN PÅ ATT SKAPA EN ENERGIKRIS”
  Absolut är det så. Alla företag som producerar och levererar electricitet oavsett energislag skrattar hela vägen till banken. Så också Magdalena eftersom högre elpris desto mer pengar till staten.

  Gilla

  • Bosse S 2021-09-20 / 07:43

   Speciellt VD:arna och styrelseledamöterna med sina vansinnigt höga löner.

   Gilla

 7. turrim 2021-09-19 / 17:15

  Det är definitivt ingen klimatkris. Det är bara att gå utanför dörren och känna efter eller se på vattenståndet. Jag undrar om politikerna inte ens tror på sina egna kroppssensorer eller om de är så indoktrinerade att de bara tror på Greta, Bolund, Rockström eller FN-chefen som sitter i TV och läser innantill ur manus. De tror de måste lyda klanhövdingen. Märta har sagt det indirekt.

  Men vi har och är på väg mot en eleffektkris. Tystnad från ansvarigt statsråd Ygeman. Ingen opposition ställer honom mot väggen varje dag.

  Endast chefen för Karlshamnsverket talar klartext. Övriga företagschefer som kommer att förlora miljarder på elavbrott håller tyst och pratar om grön el. Som nu inte ens håller måttet i september. Fega, okunniga eller mutade?

  Aktieägarna förlorar när företagen inte längre är konkurrenskraftiga och flyttar till Polen och Kina. Det allvarligaste är alla anställda som tappar jobb. Varför så tyst från facken?

  Sverige lever på konkurrenskraftig industri. Inte på att husera dem som inte bidrar till intäkter.

  Dags för en krisregering med nya ansikten som törs ta tag i problemen. Undantagstillstånd om det krävs för att komma till snabba beslut utan segdragning i alla utredningar enligt den svenska modellen. Beslut måste tas nu precis som vid kri(g)stillstånd.

  Gilla

  • ivarandersson 2021-09-19 / 18:57

   De klimathotstroende tror inte på sina egna kroppssensorer utan måste fråga andra om vad de ska tycka. Vilket handikapp att behöva klimathotspräster.

   Gillad av 1 person

   • Karl W 2021-09-20 / 03:32

    ”Lyssna på forskarna” alltså alla de tama och förprogrammerade aktivister som oligarkin och makteliten utsett för att driva propagandan.

    Gilla

  • Karl W 2021-09-20 / 03:29

   Visst är det en energi- och klimatkris. Det är redan fastställt av den härskande eliten av oligarker, byråkrater och politiker. Lyssna och lyd. Du kan råka illa ut om du är oliktänkande. I Kina är priset på elektricitet fast. Företag vet vad deras kostnader blir.

   Gilla

 8. Lotta 2021-09-19 / 16:04

  Helt sinnessjukt att det skall vara olika priser beroende på var man bor i landet. Miljöpartiet de hjärndöda är en samhällsfarlig sekt som aldrig borde få någon makt. De måste bort vid nästa val.

  Gillad av 1 person

  • turrim 2021-09-19 / 19:24

   Man har lärt sig att buga för klanhövdingen i Bryssel. Den som säger att jag har valts av mina egna innevånare och vi bestämmer hur vi vill ha det i vårt land blir mobbad och landet krävs på skadestånd. Polen och Ungern som var undertryckta av Sovjet; Nu EU. En av mobbarna är Löfven.

   Gilla

 9. ivarandersson 2021-09-19 / 08:53

  Varför håller inte den billiga vind- och solkraften priserna nere som gröngölingarna lovade? Kan det bero på att det blåser någon annanstans och att solen skiner någon annanstans? Sol och vind skulle ju ersätta den dyra kärnkraften och resultatet ser du redan idag på din elräkning.

  Gillad av 3 personer

  • Lars Cornell 2021-09-20 / 07:32

   Den bakomliggande anledningen till att kärnkraftverken stängdes var att få upp priset så att vindkraften skulle bli lönsam.

   Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.