SVÅRT REGNVÄDER

Ibland hittar man små guldkorn när man tittar i gamla böcker. När jag såg ovanstående bild så tänkte jag på alla rubriker efter det svåra regnväder vi hade i augusti, Barometern kallade regnet den 26 augusti för ett ”extremt skyfall” men ett liknande regn närmare ett hundra år tidigare kallades för ”svårt regnväder”.

Det fanns inga klimatalarmister på den tiden!

Jag roade mig en stund denna regniga dag med att titta igenom lite nederbördsstatistik för Kalmar. Den månad som generellt sett har mest nederbörd är augusti, som tätt följs av juli månad. En normal juli eller augusti kommer ca 55-60 mm regn.

I augusti 2021 föll det hela 166 mm regn i Kalmar. Nästan tre gånger mer än normalt och det går klimatalarmisterna igång på. Media är ju heller inte sena att hänga på men det som förvånar mig är att journalisterna aldrig gör något grundarbete innan de skriver sina artiklar eller gör sina inslag i statsradion eller statstelevisionen.

Jag gjorde följande lilla sammanställning på de nederbördsrikaste augustimånaderna sedan mätningarna började 1860. Årets augusti kommer bara på tredje plats,

Tre av dessa år är mer än ett hundra år gamla och är 98 år gammalt och bara tre har inträffat under 2000-talet. Det är faktiskt så att nio av dessa mest nederbördsrika augustimånader är mer än femtio år gamla. När man lyssnar på klimatalarmisterna Erika Bjerström och Johan Rockström så får man helt andra uppfattningar.

Råder det klimatnödläge i Kalmar? Hur stort är behovet av en klimatanpassningsplan i Kalmar?

Annons

10 reaktioner på ”SVÅRT REGNVÄDER

 1. Cosmik Debris 2021-09-24 / 14:56

  Sparade en bra kommentar på Samnytt om regnovädret i Tyskland i somras.

  Gilla

 2. ivarandersson 2021-09-24 / 09:10

  Den klimathotsreligiösa sekten tror att vädret är konstant och har aldrig hört talas om årsmån. Halva tiden regnar det mer än normalt och halva tiden regnar det mindre än normalt :-).
  Regn är bra för grundvattnet och för kraftverksdammarna.

  Gilla

 3. Cosmik Debris 2021-09-24 / 02:39

  Äntligen är den muslimske mördaren fast. Inte en dag för tidigt!

  Muslimen som knivmördade Kjäll Gustafsson heter Diab Mohammad Faruk och kom som muslimsk flykting till Sverige 2015. Stefan Löfven och hans fascistiska och kriminella förbrytarregim är därför medskyldiga till mordet på Kjell Gustafsson.

  Häktningsframställan
  https://www.docdroid.net/aaqlw2T/4017-21ha-pdf

  Kjäll Gustafsson dödad i samband med rån på restaurang i Gislaved (2019-12-14)
  https://www.flashback.org/t3102748p220

  Gillad av 2 personer

 4. Lotta 2021-09-23 / 22:35

  Hur är det med den globala uppvärmningen? Rätt kallt om morgnarna nu.

  Gillad av 1 person

  • Rune N 2021-09-23 / 23:01

   Det är ändrat numera. Nu heter det ”klimatförändringar”! Helgarderat alltså.

   Gillad av 1 person

   • Roland Salomonsson 2021-09-24 / 11:17

    Nja! Media har fått till en ny betydelse av begreppet ”klimatförändring”. Underförstått avses ”Global Uppvärmning”.

    Gilla

 5. Skogsmulle 2021-09-23 / 18:30

  Domedagen är nära enligt vissa… I Augusti regnade det lite mer än normalt och alla borde vara väldigt tacksamma för just detta. Jag var dock ganska säker på att den lilla översvämningen i Kalmar skulle rendera i nya katastroftankar. 2018 lite torrt och 2021 lite blött men så är vädret. Dock förvånande att Kalmar kommun inte var mer förberedda då vi varit i klimatnödläge i sedan förra året. Jag kan inte låta bli att tycka att detta ”nödläge” är ytterst pinsamt och urbota dumt.

  Gillad av 1 person

 6. Andersson 2021-09-23 / 17:37

  https://www.dagensmedicin.se/vardens-styrning/patientsakerhet/dagvatten-fyllde-kulvert-pa-sunderby-sjukhus/

  Varför bygger man sjukhus på låglänt mark?

  Varför bygger man inte så att man får avrinning av utan att behöva pumpa ut det ur byggnaderna? Går det inte att bygga så att dagvatten inte tränger in?

  Måste man ha kulvertar i två plan? Jag förstår att man vill ha dubbla kulvertar. Men dessa skulle lika gärna bredvid varandra i samma plan.

  Sunderby sjukhus är relativt nytt. Förmodligen är det förhållandevis lätt att bygga ut. Men vad hjälper det när vattnet tränger in.

  Det finns gamla sjukhus som ligger tokigt till och är svåra bygga ut. Men å sidan finns det ingen risk för översvämning.

  Gilla

  • Benny 2021-09-24 / 18:19

   I Växjö ska man bygga det nya sjukhuset bredvid Helge Å som flyter genom Räppe, en förort, i utkanten av stan. Och ja, det är låglänt och stor risk för översvämningar men det hindrar inte landstingsbyråkraterna och politiker som vill bygga monument. Javisst kommer det att bli problem med vattnet men ”vi såg det inte komma”!

   Gilla

Kommentarer är stängda.