STATSMEDIA RYCKER UT OCH KEJSARENS NYA KLÄDER

När nu elpriserna slår nya rekord i södra Sverige och det till och med är lönsamt att köra oljekraftverket vid Karlshamn på grund av svagheterna i det svenska elsystemet då rycker också statsmedia ut. Kanske inte på det sätt som vore det naturliga och ifrågasätta svensk energipolitik och avstängningen av fullt fungerande kärnkraftsreaktorer som Ringhals 1 och Ringhals 2 eller de två reaktorerna i Oskarshamn som stoppades några år tidigare.

Nej, statsmedia gör istället reportage från andra länder. Först ut var man med Spanien som enligt statsradion hade rekordhöga elpriser på ca 2 kronor per kWh. Så här skrev statsradion i sin nyhetsartikel.

”I går uppmättes det högsta priset hittills på el i Spanien, då en kilowattimme kostade närmare två kronor vilket är uppemot fyra gånger så mycket som en svensk konsument betalar.”

Man glömmer berätta att inom SE4 i Sverige var priset för några dagar sedan 163 öre/kWh. I stort sett i paritet med Spanien, trots all förnybar el i Sverige. Eller skall vi säga tack vare all dyr och otrygg förnybar elenergi i Sverige.

Men statsradion nöjde sig inte med Spanien. Sedan kom även Storbritannien i ett nyhetsinslag.

”Energikrisen i Europa slår nu hårt mot Storbritannien, där vissa bolag helt eller delvis stoppat sin produktion på grund av de höga gaspriserna.”

I Storbritannien har befolkning börjat hamstra mat då man är rädda att butikerna skall få brist på matvaror.

Statsmedia har nu ett flertal gånger ryckt ut för att flytta strålkastarljuset bort ifrån Sverige till bland annat Spanien och Storbritannien, istället för att fokusera på problemen i Sverige och orsakerna bakom detta. Allt för att skydda den rödgröna regeringen med sina stödpartier.

Det är minst sagt lite märkligt att Europa drabbas av dessa problem med elförsörjningen redan under tidig höst. Hur kommer det inte bli under den kommande vintern, i synnerhet om den blir kallare än vanligt. Kom också ihåg att framförallt Tyskland idag är beroende av rysk gas men det gäller flera länder inom EU. Ryssland kan skapa en finansiell kris inom EU om man skruvar åt kranen lite. Det lockar säkert Putin.

Experter på energimarknaden skyller utvecklingen på att det blåst alldeles för lite under sommaren och därför har vindkraften producerat betydligt mindre i år. Jag anser att dessa experter är blåsta!

Alla borde veta att man inte kan lita på vindkraften, den är väderberoende och solkraften är mikroskopisk.

Jag anser att det är en fullständigt felaktig energipolitik som enbart satsar på förnyelsebar elenergi och samtidigt tror att den skall kunna ersätta kärnkraften. Kärnkraften som är den mest klimatneutrala energikällan som vi har och dessutom planerbar.

Kejsarens nya kläder är en sedelärande barnbok. Klimatpolitiken och energipolitiken kommer bli ett dramatiskt exempel på när de politiska ledarna i världen tog på sig kejsarens nya kläder.

Annons

26 reaktioner på ”STATSMEDIA RYCKER UT OCH KEJSARENS NYA KLÄDER

 1. Otto 2021-09-23 / 13:27

  Ursäkta för OT, men Johan säger ”vi ska inte ha detta i Kalmar” och syftar på skottlossningen i Oxhagen.

  Kunde han inte tänkt på det innan han öppnade upp för hela MENA?

  Gilla

  • Andersson 2021-09-23 / 18:51

   Jag är övertygad om att de som skjuter skiter ett stort stycke i vad Johan säger.

   Nu vräker regnet ned. Med femtio meter från sjön och tjugofem meter över ytan blir jag knappast våt om fötterna. Om jag inte går ut på balkongen.

   Kajor flyger förbi i hundratal. Varför kan man undra. De kanske har blivit våta om fötterna och behöver finna en ny plats att häcka på.

   Jag har länge funderat på var alla dessa kajor är när de inte flyger förbi mitt fönster. De stör tv-utsändningen. De gör inte så mycket men i kväll är det jag sitter i väggarna.

   Nu har det slutat regna. Det kunde gott kommit mer för jag har höstat på balkongen. Är det är det skördefest denna veckan eller nästa? På Öland menar jag.

   Gilla

 2. Roland Salomonsson 2021-09-23 / 12:08

  EU jobbar stenhårt för att elektricitét skall distribueras med EU-gemensamma (marknads-) priser.
  Därvid skall randområdena inom EU subventionera Mellaneuropa.

  Det är alltså inget förvånande att Spaniens el-priser i stort överensstämmer med Sydsveriges.

  Gilla

 3. Sven d.ä. 2021-09-23 / 11:21

  Jag antar att priset i ett elområdet är det som betalas i området och inte produktionspriset, när det säljs vidare till nästa område. Sverige är indelat i 4 elområden och Finland har bara ett. Skulle det vara bättre om Sverige endast hade ett område?

  Gilla

  • Thor 2021-09-23 / 14:08

   Konstigt att EU accepterar att Finland har ett elprisområde när EU kräver att Sverige ska ha flera. Men Sverige är ju förstås alltid ivrigt att vara EU till lags.

   Gilla

 4. tompas11 2021-09-23 / 09:44

  Mitt totala elpris för augusti blev 2,24kr/kWh. Förbrukningen var 335 kWh och totalkostnad för detta blev 753kr. Rörligt elavtal med inget påslag på elpriset och ingen månadsavgift.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-09-23 / 11:09

   Då har vi nästan samma pris för augusti 113,63+62,40+44,50=220,53 öre/kWh eller avrundat till 2,21 kronor/kWh

   Gilla

   • Stefan 2021-09-23 / 14:36

    Jag hade turen att binda elpriset på tre år i början av året till 37,36 öre/kWh exkl. moms. Nätavgift och energiskatt kostar ungefär dubbelt så mycket som elen.

    Totalt betalar jag 1,59 kr/kWh inkl. moms. Det känns ganska OK nu inför vintern när det spekuleras i skenande elpriser.

    Gilla

 5. ivarandersson 2021-09-23 / 09:01

  När det inte blåser skulle vattenkraften rädda oss men nu är det även brist på vatten. Då får vi lita på oljekraftverket i Karlshamn. Vilken nesa för de röd-gröna.

  Gilla

  • Roland Salomonsson 2021-09-23 / 12:04

   Men ”petroleum” är ju faktiskt ”FÖRNYBART”. Bevisat genom ett antal djupborrningar ner i berg som aldrig varit nära markytan. Vad som ännu inte bevisats är TEORIN att petroleum skulle ha att göra med nedbrytningen av organismer under miljoner år.
   Så Karlshamns verken drivs ”förnybart”.

   Gillad av 1 person

 6. Ölandsbonde 2021-09-23 / 08:20

  Grejen med kejsarens nya kläder, vilka alla beundrade, var att han inte hade några. Han var naken, som barnet ropade.

  Gilla

  • Bergman 2021-09-23 / 14:28

   Fast de verkliga bovarna i den sagan var väl vävarna och inte kejsaren. De satt och vävde och vävde och begärde mer och mer guldtråd till kejsarens fina kläder. Men inte vävde de några nya fina kläder till kejsaren inte, utan de snodde guldtråden under tiden och fortsatte smickra den korkade och dumme kejsaren och sa att han bar upp sina ny fina kläder på ett så fantastiskt sätt. Kejsaren vågade inte visa sig dum, så han vågade inte säga att han inte såg några kläder och gav vävarna mera guldtråd för det var väl attan också om han inte skulle kunna se kläderna. Och vävarna ”vävde och vävde” och begärde mera och mera tills de till slut fann för bäst att dunsta .

   Så en dag vågade dock kejsaren visa sig i all sin transparens för folket fast han trodde ju något helt annat. Ingen vågade då säga att man inte såg några kläder för alla tycktes ju se den fina dräkten. Bäst att förhålla sig till mängden för att inte verka dum och skämma ut sig. Bäst att förhålla sig Politiskt Korrekt och låtsas se det som alla andra tycks se.

   Och idag ser alla dumbommar också det som inte syns. Eliten, dagens vävare, lurar den dumme kejsaren, som idag förvandlats till svenska folket, och vill ha mer och mer skattepengar till SIDA, SvT, EU, gränslös Multikulti samt Und so Weiter i det oändliga, allt medan de väver vidare med sitt hittepå och begär mer och mer skatt för att på så sätt indirekt berika sig, de sina och sina meningsfränder. Folk opponera sig inte trots att de anstränger sig för att se vart skattepengarna tar vägen. Men de tänker att bäst är nog att ligga lågt för att inte framstå som dum. Bäst att förhålla sig Politiskt Korrekt.

   Men så en dag kom De Alternativa Medierna och såg det ingen såg och …

   Gillad av 2 personer

 7. SasjaL 2021-09-23 / 08:12

  I går uppmättes det högsta priset hittills på el i Spanien, då en kilowattimme kostade närmare två kronor vilket är uppemot fyra gånger så mycket som en svensk konsument betalar.

  Elräkningen som dök upp härom veckan var specifierad 0,80kr/kWh, skatter och avgifter ej inräknade, så i mitt fall är det mindre skillnad.

  Gilla

 8. janne 2021-09-23 / 07:44

  Ska det inte införas en ny avgift,jag tror den heter effektavgift,vad kommer nästa
  avgift att heta?sozzeavgift kanske.

  Gilla

 9. Andersson 2021-09-23 / 06:23

  Aftonbladet: Chocksiffra: ”Som ett halvt kärnkraftverk”

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/2d1LMR/serverhallen-slukar-lika-mycket-el-som-ett-halvt-karnkraftverk/salesposter?useFlexbox=true&shared=false&reason=denied

  Jag är inte lika chockad som Aftonbladet. Det här har jag förstått sedan länge. Jag är inte naiv. det är inte Aftonbladet heller. Det är destruktiva.

  Hur mycket cement går det åt för att bygga en sådan där datahall?

  https://duckduckgo.com/?q=halvt+k%C3%A4rnkraftverk&t=chromentp&ia=web

  Hur det gick till när Stefan Löfven & Co sålde tasken till räven lär vi aldrig få veta. Överenskommelse som vi kommer att få lida för all framtid. På flera sätt.

  Läs 1984 om ni inte har gjort det.

  Gillad av 1 person

 10. Karl W 2021-09-23 / 05:38

  Systemet uppfanns av romarna, Acta Diurna, och principen är att avleda folks uppmärksamhet från allt som inte bordet tänka på, och styra deras uppmärksamhet mot det Makten vill att dom skall tänka på. Nazisterna fulländade systemet som då fick namnet ”propaganda”.

  Definition —Avsiktliga, systematiska försöket att forma uppfattningar, manipulera utveckling, beteende och handlingar för att uppnå vad som främjar den önskade avsikten av propagandisten (Garth S. Jowett och Victoria O’Donnell). Propaganda är tekniken för att påverka mänsklig handling genom manipulationen av representationer.

  Dagens statsmakt i Sverige agerar exakt efter samma mall som romarna och i Tyskland förra seklet.

  Gilla

 11. Ingemar Ekman 2021-09-23 / 00:21

  Det är lite förvirrande det här med elpriser, skatter, nätavgifter, moms, m.m.

  Är det hela tiden totalpriset man räknar med när man gör jämförelser?

  Gilla

  • Thoralf A 2021-09-23 / 05:07

   Det är sällan totalpriset man jämför enligt vad jag upplever. Man jämför ofta äpplen och päron.

   Gilla

   • Karl W 2021-09-23 / 05:39

    Vad som gäller är att dölja sanningen genom manipulation.

    Gilla

 12. Andersson 2021-09-23 / 00:15

  Bara lugn. Snart kommer den globala uppvärmningen som alla talar om. Då behöver inte kejsaren några nya kläder. Den här vintern anbefalls åkarbrasor men sen …..

  Gilla

 13. Cosmik Debris 2021-09-22 / 23:29

  Katerina Janouch om Märta Stenevi: ” – Får en spritt spångande dåre sitta vid rodret i ett land? Vi har fått någon slags frigångare, jag vill inte vara nedsättande mot psykisk sjukdom på något vis, men det känns ju som en människa som inte är mentalt frisk”

  Jag kan bara instämma och på ren ”köksbordska” utbrista; Spärra in tokkärringen på psyket!

  Gillad av 4 personer

 14. Högt hårfäste 2021-09-22 / 22:23

  OT.

  Det är märkligt att alla mätningar och utnämningar som SKR och Dagens Samhälle (tidigare ägd av SKR) står bakom, där är Kalmar i topp, vilket Johan inte är sen att påtala på sina tankar.

  ”Den som får mindre uppmärksamhet genomförs av SKR, är opolitisk och har 330 svarande. I SKRs mätning får företag som haft kontakt med Kalmar kommun en enkät att svara på. I den mätningen ligger Kalmar kommun i topp.”

  Däremot Svenskt näringslivs mätning tycks reta upp Joham Persson.

  ”Idag kom den årliga mätningen av företagsklimatet där Kalmar tyvärr tappade. Det gillar jag inte. Vi ska ligga i topp i de flesta mätningarna!”

  Gilla

 15. Christer 2021-09-22 / 21:27

  Så här fungerar dagens Sverige efter sossarnas 7 åriga idiotpolitik.
  I sektor efter sektor ser vi hur misskötsel fullständigt raserar landet .
  I Norrland finns inga laddstolpar för dem som funderar på att köpa elbil .
  Ett lysande exempel på sosseriets ”hela landet ska leva” .

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.