EN REFLEKTION OM PERIODER I IMPERIER

I brevet till bloggen igår efterfrågade brevskrivaren en författare och det kom väldigt snabbt svar att det sannolikt handlade om ett blogginlägg som Karl-Olov Arnstberg skrivit under 2019. Länk finns sist i inlägget.

När jag läste Arnstbergs inlägg över de fem olika perioderna/stadierna så slog det mig att detta inte bara gäller imperiers uppgång och fall. Jag såg flera likheter med politiska partier och deras uppgångar och tillbakagångar.

Jag kände igen mycket i hur partier och Sverigedemokraterna utvecklats. Kort sammanfattas de fem stegen så här.

 1. Den första perioden efter erövringen, pionjärernas tid, är en period med stor initiativkraft, flödande entreprenörskap, mod och förmåga att tåla umbäranden.
 2. Nästa era är handelns tid, då välståndet byggs upp inom imperiet.
 3. Den tredje perioden är välståndets tid, vilket låter väldigt lockande, men också innebär att kurvan vänder. De starka, tappra och självsäkra männen – det är män och inte kvinnor som bygger imperier – demoraliseras.
 4. Den fjärde perioden är Intellektets tid. Nu vill de rika handelsmännen ägna sig åt filosofi, konst, musik och litteratur. De vill bygga vackra hus och grundar universitet.
 5. Den femte och sista perioden är Dekadensens tid. Både ledare och folk ägnar sig hellre åt njuta av livet än åt nationens ära och de puritanska ideal som byggde upp den.

I vilken period befinner sig SD? Jag skulle gissa att SD befinner i period 3-4. Som exempel på period 4 kan nämnas att Mattias Karlsson har tröttnat på riksdagen bygger sin egen tankesmedja. Men han avlönas av riksdagen men utför inget arbete i riksdagen. Frågan är om partiet har blivit bekvämt och att man även är på väg in i period 5, dekadensens tid?

Ett annat parti befinner sig istället i period 1 och jag tänker givetvis på Alternativ för Sverige men även mitt nya lokala parti Framtid Kalmar. Här flödar kreativitet och initiativkraft.

Läs den lite mer utförliga förklaringen på de olika perioderna här nedan och fundera över innebörden.

”Den första perioden efter erövringen, pionjärernas tid, är en period med stor initiativkraft, flödande entreprenörskap, mod och förmåga att tåla umbäranden. Erövrarna är inte bundna av traditioner, vilket gäller för de högkulturer som besegras, utan fria att improvisera. De läser sig inte till hur man ska kriga och bedriva politik. De diskuterar inte så mycket, utan de agerar. Gentemot denna dådkraft kan inte åldrade och defensiva civilisationer hålla stånd.

Nästa era är handelns tid, då välståndet byggs upp inom imperiet. Vår tids snabba kommunikationer får oss att tro att handel över stora avstånd enbart tillhör vår egen tid, men så är inte alls fallet. Transporterna var omständliga men i de stora imperierna stördes de inte av tullar och gränser, nationella regelverk och annat krångel, som tillhör vår egen tid. Exempelvis sträckte sig det romerska imperiet från England till Syrien och Egypten. Det är långt men här gällde samma regelverk. Om sedan själva transporten tog en vecka eller ett halvår hade inte så stor betydelse, bara den kom fram. Det gällde också för primitiva och militära välden som mongolernas. Karavanerna mellan Kina och Europa gick i en strid ström under deras tid.

Den tredje perioden är välståndets tid, vilket låter väldigt lockande, men också innebär att kurvan vänder. De starka, tappra och självsäkra männen – det är män och inte kvinnor som bygger imperier – demoraliseras. Äran och äventyret hamnar inte längre överst på rankinglistan för de unga männen utan pengarna. Dessutom, tidigare handlade det om imperiets rikedom, nu kommer det mer att handla om att de själva vill bli rika. Pliktkänslan försvagas och som civiliserade män ägnar de sig inte åt att slåss. ”Det är inte så att vi är rädda för att slåss”, säger de, ”men vi betraktar det som omoraliskt”, ett synsätt som kan läggas till grund för känslan av moralisk överlägsenhet. Skolorna fostrar inte längre i samma takt tappra patrioter, beredda att tjäna sitt fosterland.

Den fjärde perioden är Intellektets tid. Nu vill de rika handelsmännen ägna sig åt filosofi, konst, musik och litteratur. De vill bygga vackra hus och grundar universitet. Det är anmärkningsvärt hur lagbundet denna fas följer efter välståndet, i imperium efter imperium, skilda åt av hundratals år. I vår egen tid har vi kunnat se samma fenomen både i USA och Storbritannien. Nu har var och varannan större stad sitt eget universitet. Det är inte längre militära gradbeteckningar som gäller, utan akademiska. Det är mycket finare att bli doktor än att bli kapten eller överste. Inom imperiet uppfattas detta som tecken på en framgångsrik högkultur. Det finns ingen medvetenhet om att fokuseringen på bildning och kultur (”dessa rara djur”) är ett svaghetstecken.

Den femte och sista perioden är Dekadensens tid. Både ledare och folk ägnar sig hellre åt njuta av livet än åt nationens ära och de puritanska ideal som byggde upp den. Nu stiger känslan av att leva i de yttersta av tiden, vilket på slutet skyndar på förfallet. ”Låt oss äta, dricka och vara lyckliga, därför att i morgon är vi döda”. Tar vi Romarriket som exempel så är det nu som mobben kräver fria måltider, atletiska tävlingar och gladiatorspel. Glubb Pasha skriver att dekadensen är mycket tydlig och lätt att visa. Han jämför med hur dagens engelsmän respektive amerikaner tycker att fotboll och baseball är viktigare än kanske någonting annat. Detta är en tid när skådespelare, sångare och idrottsmän istället för statsmän, generaler och stora författare blir förebilder. Kvinnorna tar sig in i de manliga reviren.”

Annons

19 reaktioner på ”EN REFLEKTION OM PERIODER I IMPERIER

 1. Stefan 2021-10-01 / 12:43

  Ser ut som väst världen befinner sig i slutet på steg 4 och i början på steg 5

  Gilla

  • Karl W 2021-10-01 / 03:39

   Själv tror jag regeringen har tappat kontrollen över det mesta. Lagar och polis stöder ju skurkarna, inte skyddar svenskarna. Inte polisens fel, men skurkarna går alltid fria, offren tänker ingen på. Sprängningen i Göteborg, betyder det att innevånarna börjar ta lagen i egna händer. Sverige måste få slut på förtrycket

   Gilla

 2. Jan Waernberg 2021-09-29 / 21:14

  En klassisk bok som illustrerar dynastiers uppgång o förfall är ju tysken Thomas Manns bok om familjen Buddenbrook. En klassiker!

  Gilla

 3. Åke 2021-09-29 / 19:21

  Som villa- och bostadsrättsinnehavare har man alltid rätt att välja vem/vilka som ska få köpa sin egendom. Gäller bara att säljaren är införstådd med konsekvenserna.

  Gilla

 4. Andersson 2021-09-29 / 18:36

  Man ska inte glömma sitt ursprung.

  Gilla

 5. Hacke 2021-09-29 / 18:24

  Och så har vi sjätte perioden. Det definitiva slutet som sossarna nu är inne i.
  Ut smiter Löfven och lämnar över ett rensat bord och allmänt samhällskaos. In bland förödelsen och rökridåerna efter senaste bombdetonationen kliver den kvinnliga argbiggan Magdalena Andersson orkestrerad av hyllningskören i den egna regimmedian. Först att rulla ut röda mattan var förstås statsradion där politrukerna på Studio Ett välvilligt lämnade över mikrofonerna och sedan var det fritt fram för den stora kommande ledaren att utan besvärande störningar av frågor och annat käbbel fritt fick smattra fram det sedvanliga floskelregnet. Som inte oväntat kunde sammanfattas i att detta fantastiska land faktiskt kan bli ännu bättre. Med erfarenhet om sossarnas utfästelser genom åren är det således bara en sak som gäller; Rädda sig den som kan!
  Timmen därpå skulle minsann en panel uttala sig om det stora Partiets nya ledare. Och har man sett, som av en händelse råkade hela panelen bestå av enbart partianslutna på olika poster som överröstade varandra med hedersbetygelser över deras nya stora ledare.

  Att se målarfärg torka är rena thrillern i jämförelse med detta välregisserade regimspektakel i statsradion.
  Ceaușescu släng dig i väggen. (Ja, det fick du visst hjälp med).
  Nu väntar vi med spänning på upplösningen av vår svenska folkförrädarvariant, sozialdemokraturen.

  Gillad av 2 personer

 6. Cosmik Debris 2021-09-29 / 18:01

  Det måste bli möjligt för bostadsrättföreningar att kunna neka araber, negrer och muslimer att köpa en bostadsrätt. Värdet, säkerheten och trivseln är viktigare än mångkriminellt muslimskt kaos.

  Ingen går säker med muslimer, araber eller negrer i området. Det kan smälla precis var som helst eller någon kan gå bärsärk med kniv. Ingen vet vad deras små ondskefulla och outvecklade hjärnor planerar.

  Gillad av 2 personer

  • peo 2021-09-29 / 20:00

   Du ger verkligen rasismen ett ansikte!!!!!

   Gilla

   • tompas11 2021-09-29 / 21:42

    Enligt PEO är det rasistiskt att inte vilja bo och leva bland dysfunktionella personer som inte kan uppföra sig i ett civiliserat samhälle. Det är inte rasistiskt, det är faktiskt en mänsklig rättighet att ha ett tryggt boende och att kunna vistas utomhus vid vilken tid på dygnet som helst utan att riskera bli angripen eller dödad.

    Gillad av 3 personer

   • Cosmik Debris 2021-09-29 / 21:58

    Tack för att du läste. Hoppas att det är din bostad som sprängs i luften nästa gång – så ingen oskyldig drabbas. Har du verkligen inga bättre argument? Pajas!

    Var det dina kompisar som brände ned två skolor i natt?

    Gillad av 3 personer

  • Thor 2021-09-29 / 20:58

   Nja, jag har bådadera där jag bor och jag uppfattar dem som tämligen ok som människor, låt vara att mussekvinnorna har hucklen, ytterst trist. Och en del etniska svenskar som är ena j-vla parasiter.

   Gilla

  • Cosmik Debris 2021-09-29 / 22:32

   @tompas11

   Bra formulerat. Tack. Jag skriver bara det som helt vanliga svenska bostadsköpare tänker. Man säger det bara inte högt som jag däremot vågar. Vem vill köpa en bostad i ett område som dräller av muslimska kärringar i full stridsuniform? Finlemmade somalier med död/tom blick och halvöppen mun som svävar omkring och att tvingas höra muslimska stridsrop från den nybyggda moskén?

   Jag tror inte ens PEO skulle stå ut så värst länge.

   Gilla

   • tompas11 2021-09-29 / 23:14

    @COSMIK DEBRIS

    Tack själv. Du har ju helt rätt. Det märkliga är att det fortfarande finns förnekande personer som varken vill se eller höra hur verkligheten ser ut.

    Gilla

  • Lars 2021-09-30 / 04:28

   Det här är verkligen ett aktuellt ämne. BRF kan ju idag inte neka ett köp pga etnicitet tex.

   Gilla

 7. MickeP 2021-09-29 / 17:55

  Så rätt, så rätt!

  I detta perspektiv är Sveriges fall (förfall), mkt lättare att förstå.

  Dekadenta politiker, dekadent media och ett dekadent folk. Vad kan gå fel?

  Micke P

  Gilla

Kommentarer är stängda.