STATLIGA VATTENFALL VARNAR IDAG FÖR HÖGA ELPRISER

Regeringen, det vill säga Socialdemokraterna och Miljöpartiet men även stödpartierna Centerpartiet och Vänsterpartiet har ansvaret för prisutvecklingen på elenergi genom den politik som gjort att 4 kärnkraftsreaktorer lagts ned i södra Sverige och att det istället byggts opålitlig väderberoende vindkraft. Nu får det svenska folket stå för notan. Sverige kommer få elfattigdom den kommande vintern, det vill säga människor kommer inte ha råd att värma sina bostäder.

Jag undrar var är de svenska journalisterna? De borde ställa ansvariga politiker mot väggen! Löfven, Ygeman, Bolund, Baylan med flera.

Statliga Vattenfall varnar idag i ett pressmeddelande om höga elpriser.

Statliga Vattenfall har även de ett stort ansvar för prisutvecklingen genom att man inte ifrågasatt regeringens energipolitik och påpekat de negativa effekterna. Men så kanske det blir med en kvinnlig generaldirektör för statliga Vattenfall. Kom ihåg att det var Vattenfall som stängde Ringhals 1 och 2.

Läs pressmeddelandet

VATTENFALL VARNAR FÖR HÖGA ELPRISER I VINTER (Direkt)

2021-10-01 07:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Vattenfall varnar för att elpriserna i södra Sverige i vinter kan bli de högsta sedan avregleringen 1996. I norra Sverige kan samtidigt de rörliga elpriserna i vinter bli de högsta sedan 2010.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Vattenfall konstaterar att oktober inleds med ett fortsatt underskott i vattenmagasinen. I kombination med mindre blåst och utvecklingen på den europeiska elmarknaden, med höga bränslepriser, påverkar detta i hög grad det svenska elpriset.

Den hydrologiska balansen, som är ett mått på tillgång av vattenkraft, har under september fortsatt sjunka eftersom det inte varit tillräckligt med nederbörd i vattenkraftsområdena i norra Sverige.

”Det skulle behöva regna dubbelt så mycket som normalt i ungefär en månad för att den hydrologiska balansen ska stabiliseras. Även mer vind i systemet skulle få en mildrande inverkan på priserna framförallt i södra Sverige”, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Han tillägger att mycket pekar på att det fjärde kvartalet 2021 kommer att bli det dyraste någonsin. Elpriser på över 100 öre per kilowatttimme kan väntas i södra Sverige, men även i norra Sverige väntas högre priser än på länge.

”Det finns inget i nuläget som tyder på att elpriset kommer att sjunka allteftersom vi närmar oss vintern, redan nu ligger spotpriset högre än i december förra året”, säger Jonas Stenbeck.

Annons

27 reaktioner på ”STATLIGA VATTENFALL VARNAR IDAG FÖR HÖGA ELPRISER

 1. turrim 2021-10-02 / 17:12

  Fortfarande i dag läser jag att Vattenfall säger att problemen beror på låga nivåer i kraftverksdammarna. Inte med ett ord törs man nämna regeringens åtgärder för att avveckla kärnkraftverk och kraftvärmeverk.

  Vattenståndet i kraftverksdammarna beror på vädret som fluktuerar över åren och kan inte påverkas av klimatklanen eller tjänstemän.

  Vi har flera gånger tidigare haft låga vattennivåer som har balanserats av kärnkraftverk och fossilkraftverk. Även när det något år krävts oförutsett långa revisionstider för något eller några kraftverk så har man klarat 50 MHz.

  En feg VD i Vattenfall, Anna Borg, som inte törs tala klartext om konsekvensen av kraftverksavvecklingen. Hon är faktiskt betald för att redovisa fakta till medborgarna.

  Ej heller hennes kollega som är GD för Svenska Kraftnät, Lotta
  Medelius-Bredhe, och ansvarig för att Sverige fungerar elektriskt har slagit larm.

  Jag trodde faktiskt bättre om kvinnor som ges stort ansvar. Här är nu två som inte törs ställa Ygeman och Bolund mot väggen. Vad är ni rädda för?

  Gillad av 1 person

   • turrim 2021-10-02 / 19:30

    Ja, kvinnorna var tuffa i Meetookampanjen. Men ansvar för Sverige törs de inte ta när det får chansen.

    Att tala klartext mot regeringen medför transport till ”GD-Kyrkogården”. Full lön. Löjlig utredningsuppgift. Ha det skönt. Snart pension.

    Viktigare för självkänslan torde vara allmänhetens uppskattning att du visat vad som är bäst för Sverige och svenskarna.

    Gilla

 2. Karl W 2021-10-02 / 04:11

  Det råder energibrist lite var stans, som i EU och UK, där flera företag redan har gått i konkurs, och även i Kina. Kinas regering har upplyst energiföretagen att dom skall säkra energitillförseln. Det gäller även inte bara priserna utan även tillgången. Kina och Ryssland är vänligt allierade, samarbetar, och Kina har nu säkrat tillgången från Ryssland i avtal. EU och Sverige kan bli utan energi. EU, och Sverige, är ju USA allierad och USA lakejer och har inte visat sig samarbetsvilliga med varken Kina eller Ryssland utan uppträder fientligt, så EU länderna, som Sverige, får väl gå till USA och köpa deras fracking gas som lär kosta 4 till 5 gånger så mycket. Tyvärr kommer allt detta nog att slå mycket hårt mot konsumenterna på grund av Sveriges omfattande system med skatter, pålagor, och avgifter som accelererar prishöjningarna på ett flertal sätt. Om en enhet energi kostar en krona när den anländer till Sverige har den ökat åtskilliga gånger när den anländer till förbrukaren på grund av att staten mjölkar systemet med energiskatter, leveransavgifter, MOMS, och dolda avgifter och skatter på energibolagen som måste lägga det på priset.

  Gilla

  • Lars Johansson 2021-10-01 / 20:38

   Ja,detta är primära behov att ha el till hushåll och att värma bostäder! Men vad kommer alla elbilar in i sammanhanget? Hur ska vi skaffa el till alla dessa fordon?

   Gillad av 1 person

 3. Andersson 2021-10-01 / 15:51

  I dag var det totalt strömavbrott i Karlskrona som berörde hela innerstaden. Visserligen bara 7 minuter men nog så allvarligt. Radio P4 tystnade. Mycket allvarligt med tanke på att det är den kanalen är tänkt att användas för att myndighetsinformation i krissituationer. Jag kollade inte de andra radiokanalerna. Inte heller tv av förklarliga skäl.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/blev-tyst-i-radion-vid-strombott-far-inte-intraffa

  Sjukhuset och radio/TV masten ligger på på Vämö som jag räknar till innerstaden. Hur läget var på fastlandet vet jag inte. Området kallas numera mellanstaden. Eftersom Marieberg och Kungsmarken har fått dåligt rykte

  Gilla

  • turrim 2021-10-01 / 17:32

   Nu var det ett lokalt elavbrott i Karlskrona. Vi hade ju ett elavbrott 1983 på många timmar för allt söder om Dalälven. Jag minns det väl.

   Efteråt kom jag att tala med en person som satt i driftledning. Han sa, att svårigheten är att starta upp från totalt dött nät. Man måste börja lokalt och sedan bygga uppåt i regioner och sedan koppla på stamnätet (om det finns något i stamnätet). Vi måste ligga runt 50 MHz hela tiden i uppbyggnaden.

   Han sa, att i Sydsverige så var vissa små vattenkraftverk i Lagadalen inrättade för att kunna börja uppstart, Sedan några gasturbiner vid Barsebäcksverket, vid kraftverket i Malmö hamn och gasturbiner vid Oskarshamnsverket.

   EU ogillar små vattenkraftverk och vår regering har inte sagt nej. Kraftverken i Barsebäck och Malmö hamn är avvecklade och i Oskarshamn gör Bolund allt för att tvinga fram ett stopp genom att fördröja byggbeslut.

   Jag hoppas att Bolund och Ygeman har egna kunskaper om hur man startar upp Sverige från dött nät. Ett tips till undersökande ”journalister” i SVT/SR, DN och Barometern.

   Gillad av 1 person

   • Thoralf A 2021-10-01 / 18:06

    Jag minns också elavbrottet 1983.

    Gilla

   • Andersson 2021-10-01 / 18:51

    Det är ju svårt att veta om ett strömavbrott är lokalt eller inte om man inte får någon information. Informationskanalen är Sveriges Radio P4. Någon annan informationskälla har inte jag tillgänglig. Det skulle i så fall vara att ringa en vän. Orsaken till strömavbrottet har jag inte lyckats lyckats läsa mig någonstans.

    Men sannolikheten för att både elförsörjning och samhällsinformationen skulle fallera en gång till är mycket liten. I varje samtidigt vid samma tillfälle.

    P.S. Jag använder benämningen strömavbrott. Det har jag gjort så långt tillbaka jag kan minnas 😉

    Gilla

  • Andersson 2021-10-02 / 06:35

   Thoralf.

   Jag minns det stora snöovädret 1968. Vägarna oframkomliga, många blev utan el och telefonerna la av. Maten höll på att ta slut för oss. Vi hade varken kyl eller frys.

   Jag minns att jag hoppade ut genom köksfönstret, letade rätt på snöskoffan och skottade rent på trappan. Till vilken nytta kan man fråga sig.

   Sedan satte jag på skidorna och tog mig bort till min faster och bytte till mig fläsk mot lök och potatis. Så då fick både de och vi middag ett par dagar. Gissa vad vi åt för gott?

   Jag och mina bröder var inte särskilt ledsna för att slippa gå till skolan. Då var det värre för far min. Han måste jobba dubbla skift och blev tvungen att sova över på jobbet. Det finns sådant som måste fungera i alla väder.

   Jag är ganska säker på att vi var bättre rustade på den tiden. Vi kunde elda i pannan. Fungerande avlopp och vatten. Det gick att hinka upp vatten från brunnen. Många hade vedspisar. Vi hade ett spritkök stående. Och man kan överleva på enbart potatis ganska länge. Och det gick att handla i affären även om det blev glest i hyllorna. Nu finns det inga affärer kvar på landet.

   Jag vet inte hur väl rustade ni är om det skulle krisa. Hos oss är det lite sådär. Men vi har en radio som går på batteri. Vad man nu ska ha en sådan till?

   Gillad av 1 person

 4. Robban 2021-10-01 / 13:51

  MP gör något bra iaf. Till sist väcker de även den stora sovande massan när det börjar svida i börsen!
  Frågan bara hur länge det tar och till vilket pris!

  Gilla

  • Thoralf A 2021-10-01 / 15:02

   Om det sedan skulle bli en kallare vinter än vanligt så kan det bli besvärligt för regeringen!

   Gillad av 1 person

  • Cosmik Debris 2021-10-01 / 15:41

   Magnus Stenlund:

   ”Vad kommer att hända den iskalla vinterdag och vi får det stoppet, som man redan nu kan prognostisera är högst rimligt att tro kommer att hända? Och vi efter några dagar inte har kommit igång. Då har x-antal av våra äldre legat och dött i sina lägenheter. Då hoppas jag att ni där hemma blir riktigt förbannade”

   Hoppas det är någon av dina anhöriga som fryser ihjäl. Din lille otäcke fascist!

   Gillad av 1 person

   • ac carlsson 2021-10-01 / 17:47

    Det kommer inte att bli något stort elstopp även om det blir några (eller många) riktigt kalla dagar i vinter. Ingen eller väldigt få kommer att frysa ihjäl i sina bostäder, allt är väl förberett.

    I stort sett alla svenska hushåll har nu fått nya fina elmätare så att man snabbt hos nätägaren kan stänga av strömmen för ett lämpligt antal kunder om frekvensen på nätet börjar falla eller blir instabil. Det är alltså fullt möjligt att simultant stänga av strömmen för ett lämpligt antal hushåll under några timmar för att stabilisera nätet och därefter stänga av några av de hushåll som haft kvar elen för att åter låta få de som först blev strömlösa få tillbaka strömmen under några timmar.

    Inomhustemperaturen kommer kanske att sjunka till tio eller tolv grader i några bostäder, men det överlever man med ett tjockt täcke eller jacka och långkalsonger.

    Att vi fått dessa nya elmätare installerade kan vi tacka EU för. Eller vi behöver inte tacka, för vi får ju själva betala för mätarna via nätavgiften.

    Det enda smolket i glädjebägare är väl att staten får mindre skatteintäkter, när elförbrukningen hålls nere för hushållen. Men det kan ju staten lätt kompensera för genom att höja andra skatter…

    Gilla

   • turrim 2021-10-01 / 20:54

    Man klarar inte en stor effektbrist genom att koppla bort ett antal hushållskunder. Man måste koppla bort industrier. De som Sverige lever på. Vilket Miljöpartiet inte begriper och som Löfven inte törs säga.

    Gillad av 1 person

  • Lotta 2021-10-01 / 16:19

   Miljöpartiet är en fara för landet. Klimathysteriker av värsta sorten dessutom hycklare som själva gärna tar flyget istället för tåget. Senast var det storhycklaren tillika den av klimatångest drabbade Bolund som istället för att ta det klimatsmarta tåget till Köpenhamn istället tog flyget.

   Gillad av 1 person

 5. Kalle 2021-10-01 / 12:09

  ## Obama säger att öppna gränser är ”ohållbara”##

  ## Obama byggde mur som Bush och Clinton påbörjade, men Trump fick kritik för att han ville fortsätta bygga.
  Obama utvisade fler illegala än Trump, men Trump fick kritiken av opartiska medier. ##

  ## ”Vi är en nationalstat. Vi har gränser. Tanken att vi bara kan ha öppna gränser är något som är ohållbart”, sade Obama. ##

  https://petterssonsblogg.se/2021/10/01/obama-sager-att-oppna-granser-ar-ohallbara/

  Precis, öppna gränser är inget för en nationalstat!!! I USA fick President Trump löpa gatlopp för det.
  I sverge får Jimmie Åkesson SD också löpa gatlopp för samma åsikter!!!

  Gillad av 2 personer

 6. ivarandersson 2021-10-01 / 10:46

  Som vanligt har de ansvariga i regeringen inte sett problemet komma. Regeringen är både blind och döv men inte stum för trutarna mal på tomgång. Regeringen har missat den stora invandringen, gängkriminalitet, risken för cementbrist och elbristen. En fördel med cementbristen är att inga nya fundament till vindkraftverk kan byggas.

  Gillad av 2 personer

 7. Roland Salomonsson 2021-10-01 / 09:58

  Ett litet sakfel. Vindsnurrorna, som skall kompensera för produktionsbortfall i södra Sverige är i regel placerade i norra Sverige. Och kablarna är fullmatade så nya kablar krävs. Dessutom blir el snarare ÄNNU DYRARE om den transporteras i nya kablar från norr till söder. OM OCH NÄR nya kablar blir färdiga, så kommer MP att upptäcka att el producerad i Norrland inte räcker till för att transportera söderut p g a ett antal ”klimatprojekt”.

  Vi gräsrötter måste kasta av oss vänsternomenklaturens tunga ok!

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2021-10-01 / 10:43

   Vilket sakfel? Det sker en stor utbyggnad även i södra Sverige. I Kalmar kommun har 12st 200 meters vindkraftverk driftsatts i år. I grannkommunen Mönsterås reses just nu 36 vindkraftverk som är 200 meter höga och som skall driftsättas under hösten.

   Dessutom vill Stena Renewable bygga ca 75 vindkraftverk ytterligare i Kalmar kommun, vilket mött starka protester.

   Det planeras även för en enorm havsbaserad vindkraftspark utanför södra Öland med ca 300 vindkraftsverk, kanske så stora som 350 meter.

   Gillad av 2 personer

   • bengt simonsson 2021-10-01 / 13:16

    Ett litet men obetydligt sakfel är att det i artikeln står att det har lagts ner fyra reaktorer, det rätta skall vara sex reaktorer. Arbetade själv indirekt med de två första som lades ner, Barsebäck 1 och 2. Dessa lades ner genom ett byte av reaktorer mellan dåvarande Sydkraft och Vattenfall. Vattenfall tog över B1 o B2 och stängde ner dessa, medan Sydkraft fick motsvarande kapacitet i Ringhals.

    Gilla

   • Roland Salomonsson 2021-10-01 / 17:49

    Det där kan bara jämföras med vad som har och kommer att byggas i norra Jämtland.

    Nu slår det mig att skall det byggas nya snurror söder om Öland, så skall samhället passa på att kräva att först skall de ”städa” bort de 72 snurror, som vad jag förstår står avställda i området.

    Gilla

   • Thoralf A 2021-10-01 / 18:08

    Det finns inte 72 snurror på södra Öland. På sin höjd 10-15 st

    Gilla

 8. turrim 2021-10-01 / 09:41

  Bolund har flugit till Milano för att dela ut miljarder till klimatet i andra länder. I Sverige har han redan tagit tillbaka hundralapparna till pensionärerna på ökade el- och drivmedelspriser. Vad säger den blivande sossechefen om det?

  Gillad av 3 personer

 9. Lotta 2021-10-01 / 09:08

  Vi får skicka fakturorna till Miljöpartiet. Nu när de inte fick tummen ur ars*** och tog beslut om slutförvaring av uttjänt kärnbränsle vore det ju inte mer än rätt att man byggde 4 generationens kärnkraftverk i Oskarshamn. Då kunde de använda det uttjänta kärnbränslet på nytt och vi skulle kunna få gratis el bra länge plus att slutförvaringen skulle kortas från dagens 1000 år till 100 år. Win-winsituation alltså.

  Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.