ELPRISERNA INGEN CHOCK

Nej, de höga elpriserna har inte kommit som någon chock! Den som har intresserat sig för Sveriges energipolitik har kunnat förutse detta under flera år. Det är bara en naturlig utveckling i en marknadsekonomi där utbud och efterfrågan styr priset.

Den som följt min blogg under några år vet hur många gånger jag tagit upp landets elenergiförsörjning. Jag har inte gjort det för nöjets skull utan för att jag varit allvarligt bekymrad inför framtiden. Det är väldigt långa ledtider om man skall förändra strukturen i Sveriges elenergiförsörjning och förfallet har pågått under många år med en rödgrön regering, med Miljöpartiet vid rodret.

I Sverige har vi avvecklat baskraft i form av kärnkraftsreaktorer, den mest trygga och fossilfria elenergiproduktionen vi har i södra Sverige. Sedan har de rödgröna politikerna inbillat sig att kärnkraftsenergin skall kunna ersättas med otrygg och väderberoende vindkraft och dessutom solenergi. Det är så naivt att man tar sig för pannan och nu är man till på köpet förvånad över elprischocken. Så blir det när inte sunt förnuft får råda.

Till detta skall det också givetvis också läggas klimatalarmisternas och IPCC:s överdramatisering av klimatförändringar som driver dessa rödgröna politiker som blint tror på de värsta, värsta scenarier som IPCC och SMHI, det som framförallt Miljöpartiet och Centerpartiet bygger sin politik på. Fullständigt verklighetsfrånvända prognoser som bara förvärrar situationen.

Är det inte dags att dessa lättpåverkade politiker nyktrar till?

Nej, de höga elpriserna har inte kommit som någon chock men jag tror och hoppas att de kommande opinionssiffrorna för de partier som drivit denna tokiga utveckling kommer chocka politikerna i dessa partier.

Att Miljöpartiet åker ut från riksdagen och att Centerpartiet även åker på en riktig valförlust och att den dryge och otrevlige Anders Ygeman förpassas till en oppositionsstol i riksdagskammaren, där han inte kan skada Sverige mer.

Annons

24 reaktioner på ”ELPRISERNA INGEN CHOCK

 1. Andersson 2021-10-21 / 04:52

  115 SVT Text onsdag 20 okt 2021 INRIKES PUBLICERAD 20 OKTOBER

  Löfven nobbar propå om kärnkraft

  Statsminister Stefan Löfven (S) tänker inte ta upp kärnkraftens ställning i EU:s regelverk på EU-toppmötet i Bryssel på fredag, trots att riksdagens EU-nämnd krävt detta.

  -Nej, jag finner ingen idé att som svensk statsminister ta upp en fråga som ingen har på dagordningen, säger Löfven till TT. Det är meningslöst att göra så på toppmötet, säger han.

  EU-nämndens majoritet – SD, M, KD och L – vill att Löfven ska trycka på för att inkludera kärnkraften bland de hållbara alternativen i EU:s regelverk för gröna investeringar
  .
  Inrikes 101 Utrikes 104 Innehåll 700 Sidan uppdaterad 22:16

  Gilla

 2. Skogsmulle 2021-10-20 / 19:11

  Vaknar inte det ”sovande folket” när kommande elräkningar ramlar in så vaknar de aldrig. Tyvärr är det nog att hoppas för mycket. Hörde i på stasiradion i eftermiddag en S-märkt EU-parlamentariker förfasa sig över den ökade kol och oljeproduktionen i världen, SAMTIDIGT som Karlshamnsverket dragits igång under tidig höst, med oerhört stor oljeförbrukning per dygn. Vem ska leverera denna olja till oss i vinter? Varför ställer inte journalisten frågan till denna skärrade människa? Straffbelägga den mest miljövänliga elproduktionen med skatter, för att i nästa stund slå i folket att kärnkraftsel är för dyr. Jo, jag tackar……

  Gillad av 3 personer

  • Johan Karlson 2021-10-21 / 14:37

   Idag är spotpriset 18 öre per kilowattimmar.

   Gilla

   • Thoralf A 2021-10-21 / 18:36

    Fel!
    Idag är spotpriset enligt Nordpool 46,17 öre/kWh inom elområde SE4. Imorgon kommer det vara 39,38 öre/kWh

    Gillad av 2 personer

 3. Champagne Supernova 2021-10-20 / 16:09

  Blir hatet mot MP stort kommer det gynna partiet som då får stödröster av de som tycker synd om dem.

  Finns all anledning att tona ner kritiken mot MP och bara låta dem vara och låta folk själva förstå att de inte medför något bra för Sverige.

  Tokigt nu när alla verkar tävla i hur mycket man kan kritisera partiet. Det räcker.

  Gilla

   • messkalle 2021-10-21 / 02:27

    Äntligen börjar näringslivet vakna: ”Enligt Conny Svensson, energichef på Stora Enso, saknas det en helhetssyn på elförsörjningen hos politikerna, vilket leder till en rad följdproblem.
    – Det största hotet just nu är bristen på resurser för överföring till elområde 3 och 4. Det är något vi bevakar varje dag, sa han nyligen till TN och kom snabbt in på vilka lösningar som behövs på sikt.
    – Behålla kärnkraften, förkorta tillståndsprocesser med bibehållna miljökrav, satsa på utbyggnad av kraftnätet och garantera överföringen mellan norr och söder.”

    – Frågan är varför näringslivet sovit så länge. Kan det bero på att de haft specialpriser som inte längre är förhandlingsbart när det svenska elnätet länkats samman med norra Europa?

    Gilla

 4. onkelbjrn 2021-10-20 / 13:04

  Att elberoendet har ökat borde ju inte vara en överraskning för en riksdagspolitiker. Allt mer i hemmet styrs elektroniskt. Allt från wifi routrar so står på dygnet runt, oavsett man är hemma eller ej och som är kopplade till div utrustning, som också står på hela dagarna. Iof drar varje enhet kanske inte så mycket ström, men 100.000- tals så blir det ändå en del. För att att inte tala om alla bilar, moppar, sparkcyklar(brädor) mobiltelefoner mm som laddas varje dag

  Jag vet inte om det är vårt politiska system som är den största boven eller om det är ansvariga politikers beslutsvånda. Verkar ju som att elförsörjningen har blivit ett ytterligare problem där man stoppar huvudet i sanden och hoppas på att det ska lösa sig med tiden.

  Gilla

 5. Martin 2021-10-20 / 12:02

  Kan inte alla miljöpartister (dom är ju inte så många så plats finns nog) flytta till en egen ö långt från land, med vinande vindkraftverk, roddbåtar, grönsaksland och tält?
  Vi andra som vill leva ett vanligt liv behöver inte beblanda oss med dem.
  Påskön, den vindpinade ön mitt ute i Atlanten kan passa. Så långt från land som möjlig.
  Märta och Per kan dra sitt larviga miljöparti dit. Saknad av ingen.

  Gillad av 5 personer

  • messkalle 2021-10-20 / 16:14

   I Petterssons inlägg finns Ygeman skolbetyg. De är inte lysande.

   Gilla

   • turrim 2021-10-20 / 17:51

    Det behövs inte mer för att i dag utnämnas till energiminister i industrilandet Sverige. Landet som nått sitt välstånd genom säker och billig elkraft. Landet där fackpampar som Löfven krävde högre löner för att industrin ändå var konkurrenskraftig med sin billigare elkraft än omvärlden.

    Gillad av 1 person

   • messkalle 2021-10-20 / 20:04

    ”Bygg elva nya kärnkraftsreaktorer i söder – Sverige behöver kärnkraft – Petterssons gör Sverige lagom!”

    Obs det socialdemokrater som föreslår detta.

    Gillad av 1 person

   • Lars Johansson 2021-10-20 / 20:32

    Det är inte mycket som är lysande när det gäller denna Ygeman! Skrämmande att denna person ska vara en minister! Som minister i alla länder gäller att man är oantastlig,inga oegentligheter alls.I Sverige tolererar sossarna en man som har ett mycket tvivelaktigt förflutet!

    Gillad av 1 person

  • Bergman 2021-10-20 / 20:06

   Minst sagt genomarbetad artikel

   Gilla

 6. ivarandersson 2021-10-20 / 10:54

  Den rödgröna regeringen med Miljöpartiet vid rodret har återigen varit naiva när de lekt med Sveriges elenergiförsörjning och inte haft förstånd att begripa hur en väderberoende elproduktion fungerar. När vindkraften underpresterar så blir elpriset högt och när vindkraften överpresterar så blir elpriset lågt. Men för regering och riksdag utan sunt förnuft blir verkligheten en chock. Vem i regeringen förstår skillnaden mellan effekt och energi. Ygeman verkar helt vara ute och meta.

  Gillad av 7 personer

 7. Johan Karlson 2021-10-20 / 10:53

  Fast det är väl alliansens överenskommelse som ligger i grunden för energipolitiken? Och då är vi ju många som verkat för den här politiken under lång tid. Perioderna med låga priser säger man ju inget om.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-10-20 / 11:03

   MP och C är de största samhällsförstörarna oavsett om de ingått i regeringsunderlaget eller om de bara varit ett stöd till regeringen. Det är för mig en obegriplig logik att inte vilja satsa på kärnkraft om koldioxidutsläppen är ett sådant hot som vissa påstår i Sverige. trovärdigheten blir noll enligt mig.

   Gillad av 11 personer

   • Johan Karlson 2021-10-20 / 17:50

    Än så länge går det väl som vi hoppas. Priserna har under år varit betydligt lägre än vad som krävs för att ny kärnkraft ska bli lönsam, men höga nig för att investeringarna i förnybar energi ska rulla på. Vi är inne i en prisuppgift, men i perioder är ju priserna hyggligt låga ändå – som idag. Och vi får ett tryck på energieffektivisering vilket är i sin ordning. Bra.

    Gilla

   • Thoralf A 2021-10-20 / 18:13

    Så Centerpartiet har hoppats på höga elpriser?

    Kärnkraft har haft en effektskatt som straffat ut den. Nu är den äntligen borttagen. Det kommer byggas nu kärnkraft men problemet är sannolikt att vi måste få en annan regering som är positiv till kärnkraft. Företagen vågar inte satsa på kärnkraft när Miljöpartiet finns i regeringen. Det är alldeles för ovisst om framtida regelverk.

    Gillad av 1 person

   • Johan Karlson 2021-10-20 / 18:24

    Och jag hoppas verkligen INTE att en brunblå regering ska väljas fram. Av många skäl .

    Gilla

   • Thoralf A 2021-10-20 / 21:17

    Du borde lyssna lite på Elsa Widding. Hon har producerat flera väldigt bra videoklipp.

    Gilla

 8. Lotta 2021-10-20 / 10:46

  De som drabbas är ju knappast Drygeman eller de båda klimathysterikorna i MP med sina feta löner. Egentligen borde man skicka sin elräkning till någon av dem eftersom det är deras sinnessjuka politik med nedstämda kärnkraftverk som gjort att det ser ut som det gör.

  Gillad av 2 personer

  • Lotta 2021-10-20 / 12:48

   Nedstängda kärnkraftverk skall det så klart vara.

   Gilla

Kommentarer är stängda.