FRÅGA I KOMMUNFULLMÄKTIGE

Idag skriver jag om min fråga i kommunfullmäktige angående oschyst konkurrerande verksamhet inom Serviceförvaltningen. Centerpartisten Johanna Petersson som är ordförande i Servicenämnden var minst sagt inte glad över min fråga och tonfallet var inte vänligt utan snarare aggressivt under debatten.

Läs mitt inlägg på denna länk.

7 reaktioner på ”FRÅGA I KOMMUNFULLMÄKTIGE

 1. Ölandsbonde 2021-10-26 / 19:18

  Nja. Jag tycker att du går lite stort fram i en fråga som inte är så märklig. Du menar at privata entreprenörer missar möjligheten att få täckningsibdrag/vinst på beställningar från ”vägföreningar”. Detta p g a att kommunen använder maskiner, material och manskap och fakturerar för enbart självkostnadspris.

  Du värnar alltså den privata sektorn och önskar högre kostnader för väghållarna. Du kanske inte vet att enskilda vägar ägs och förvaltas av en samfällighetsförening. Den kan, när den så behagar, stänga vägen för all motorfordonstrafik för andra än andelsägarna.

  Praxis har varit att ”samhället” sett en nytta i att allmänheten får trafikera vägarna och också gett ett (snålt) bidrag för detta.

  Finansiering av nybyggnation och underhåll bekostas av medlemmarna. Avgiften per ”hushåll” varierar med antalet hushåll, vägars skick och längd. Samt om de är hårdgjorda eller består av grus. Någonstans mellan 500 kr och 1.500 kr torde avgiften ungefärligen vara.

  Vad du inte heller tycks tänka på är att du som boende i tätort inte betalar någon vägavgift överhuvudtaget. Den bjuder kommunen dig och övriga tätortsbor på. Kostnaden tas från den kommunala budgeten dit du betalat kommunal skatt. Samma skatt som även vi utanför tätorten betalar. Vi som hör till en ”vägförening” betalar direkt våra egna vägkostnader och subventionerar alltså dina tätortsvägar.

  Min erfarenhet är att samarbetet fungerar bra mellan ”vägföreningar”, kommun och vägverket. Större arbeten tas det in offert på och föreningen betalar. Mindre arbeten är till stor del av typen passa på. Ex lägger vägverket ny asfalt så passar man på att få några potthål fixade när asfalt ändå finns på plats. Samma sak med hyvling. Är det en hyvling på gång i närheten så hakar man på.

  Det hela fungerar bra, tycker jag. Ska ditt parti driva den här frågan så får du inga röster från de som tillhör en ”vägförening”. Bifallet från stadsbor lär inte heller vara överväldigande inte minst från alla dem som uppskattar att köra bil på Öland utanför 136:an och i Borgholm.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-10-26 / 19:28

   Jag är med i en förening som ansvarar för vägar i ett område. Föreningen asfalterade flera av dessa vägar för några år sedan. Det löstes dels med en förhöjd avgift under något år men också via bidrag.

   Vägföreningarna får bidrag varje år efter en fastställd taxa inom Kalmar kommun. Det delas ut drygt 4 miljoner kronor varje år till vägföreningar. Enligt uppgift har en del föreningar väldigt bra ekonomi andra mindre bra. En person berättade också att hela systemet kommer förändras under nästa år då ansökningarna om bidrag skall gå till staten istället för till kommunen.

   Då är det ju inte längre en kommunal fråga på samma sätt.

   I Kalmar kommun finns säkert ett hundratal olika vägföreningar men det är bara ca 20 som kommunen utför arbete åt. Dessa kan säkert också få dessa arbeten utförda av privata företag. Om kommunen gör dessa jobb så handlar det om konkurrerande verksamhet. Om du vill ändra på det så måste lagen ändras.

   Anser du inte att lagen skall följas?

   Gillad av 1 person

   • Ölandsbonde 2021-10-26 / 20:07

    Jodå. Visst ska lagen följas. T ex när det gäller några 100 miljoner till FF. Men ibland är det faktiskt väldigt praktiskt med att smidigt lösa mindre saker. Att beställa asfalt för att fixa några potthåll är inte rimligt alls. Likaså att beställa en väghyvel från långt-bort-i-stan för att hyvla av några 100 meter. Bättre att passa på.

    Gilla

   • Thoralf A 2021-10-26 / 21:05

    Det hindrar ju inte att vägföreningar samarbetar men då krävs det ju lite organisation och att man inte träter med varandra.

    Gilla

 2. turrim 2021-10-26 / 17:11

  Rebecca Weidmo Widell skriver nu om ”Den för stora staten”. Samma som du skriver om en för stor kommun.

  Gilla

 3. Hacke 2021-10-26 / 13:35

  Den omisskännliga stanken av maktmissbruk med stänk av korruption och efterföljande hätska reaktion när man blir påkommen med fingrarna i syltburken.
  Bra jobb där Thoralf och Framtid Kalmar. Hade det varit en annan person/parti som uppmärksammat detta övertramp hade Barometern med största sannolikhet inte bara rapporterat utan slagit upp det ganska stort. Sån´t här är normalt mumma på redaktionerna, med rätt inblandade och rätt värdegrund förstås.
  Någon draghjälp i form av hederlig och relevant journalistik lär du och partiet inte få. Det väntar medieskugga de luxe från gammelmedia hela vägen fram till september nästa år. Om dom inte lyckas rota fram någon ”skandal” kring dig och partiet vill säga. Du har väl inte någon gammal p-bot i garderoben? Då j-ar får vi se på mediedrev.

  Gillad av 4 personer

  • Karl W 2021-10-27 / 04:06

   ”Den omisskännliga stanken av maktmissbruk med stänk av korruption och efterföljande hätska reaktion när man blir påkommen med fingrarna i syltburken” som med ett kortare ord som även kallas ”demokrati”. Inget inflytande från pöbeln tillåts.

   Gilla

Kommentarer är stängda.