INTEGRATIONSPROJEKTET TALLHAGSSKOLAN

Jag har ända sedan planerna presenterades om att göra om Brofästet till en jättestor grundskola ansett att det handlar om ett integrationsprojekt med stora risker. Det handlar om att man nu flyttat elever från Vasaskolan och den invandrartäta Kalmarsundsskolan i Norrliden till den nya Tallhagsskolan.

Jag befarade tidigt att många elever i synnerhet från Vasaskolan antagligen skulle söka sig till andra friskolor och att det skulle bli problem på den nya storskolan. Den politiska majoriteten har haft utgångspunkten att man vill smeta ut problemen på en större grupp elever och att problemen därmed inte skulle uppmärksammas i samma omfattning. Jag tror att det är att lura sig själv. Jag tror att det är betydligt bättre att isolera de bråkiga och störande eleverna istället.

Nu har den nya skolan varit i drift under ett antal veckor och politikerna stoltserade nyligen vid den officiella invigningen av skolan.

På Facebook började det dock dyka upp inlägg från föräldrar om att deras barn kände sig otrygga på den stora skolan. I veckan har det nu också uppmärksammats av lokalmedia då det varit ca 10 falska brandlarm vid skolan under denna vecka. Under torsdagen var det 4 falska brandlarm då skolan fick utrymmas och under fredagen var det ytterligare minst 2 falsklarm med utrymning. Varje gång rycker brandkåren ut med full styrka till Tallhagsskolan.

Jag hoppas att om man kan utreda vem som har utlöst brandlarmet, också får en faktura på vad utryckningen kostar. Enligt brandkåren finns ett fastpris på 5 228 kronor enligt Barometern på falsklarm.

Barometern skriver också idag om en stöld av en elevs mobiltelefon på skolan under torsdagen.

Det skall bli intressant att följa de rödgrönas integrationsprojekt och utvecklingen på Tallhagsskolan.

Annons

23 reaktioner på ”INTEGRATIONSPROJEKTET TALLHAGSSKOLAN

 1. Otto 2021-10-31 / 14:14

  Det kan vem som helst begripa hur detta ”projekt” slutar. Det blir den nya Novaskolan.

  Gillad av 1 person

 2. Skepp o hoj 2021-10-31 / 10:28

  Du Thoralf.
  Vilka belägg har du för att isolera stökiga elever från övriga skulle vara en god idé? Jag är intresserad av att få ta del av den studien du har läst. Eller skjuter du från höften?

  Gilla

  • Thoralf A 2021-10-31 / 10:37

   Det handlar om sunt förnuft.

   Precis som när det gäller mobbare i skolan. Det är mobbaren som skall tvingas flytta inte mobbarens offer!

   Gillad av 1 person

 3. Sven d.ä. 2021-10-31 / 10:15

  Flyttar man till en kommun så är det typiskt skolor man undersöker. Skapas det en ”jättestor grundskola” och ”integrationsprojekt” så är det inte positivt.

  Detta drar inte skattebetalande nya innevånare. Kalmar är på fel väg.

  Gilla

 4. Adam 2021-10-31 / 01:51

  @Thoralf

  Fanns det något egentligt syfte att flytta elever från Vasaskolan och Kalmarsundsskolan till Tallhagsskolan? Jag menar platsbrist eller liknande, eller var det bara ren symbolpolitik och integrationsskäl?

  Gilla

  • Thoralf A 2021-10-31 / 07:58

   Ja, det var också platsbrist men man utnyttjade det för detta integrationsprojekt. Man hade lika gärna kunnat bygga ut Kalmarsundskolan och byggt en ny skola vid Snurrom. Något som man ändå kommer tvingas göra i Snurrom inom några år när stadsdelen växer.

   Gilla

 5. Högt hårfäste 2021-10-31 / 00:29

  Kommer bli som med Kalmar golfklubb, kopplingen med närheten till utanförskapsområdet Snurrom är tydlig. En hel bod med golfsaker brann upp i natt.

  Troligen anlagd.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-10-31 / 07:52

   Golfutrustningarna stals först innan boden eldades upp!

   Gilla

 6. Logiskt 2021-10-31 / 00:03

  Det har hänt betydligt mer än det du nämner.
  På nyheterna i P4 Kalmar pratade man om både klotter och krossade rutor vid Blatteskolan.

  Gilla

 7. Cosmik Debris 2021-10-30 / 23:56

  Jag tycker att man i stället ska införa en förlossningsavgift för somalier, araber och muslimer. Det ska kosta t.ex. 100 000 kr att föda barn. Utomeuropeiska socialbidragstagare ska absolut inte få skaffa barn. Om man trots det skaffar 5-6 somalieungar så ska alla bidrag dras in omedelbart. Har man inte råd att försörja sina barn så ska man inte heller skaffa några barn. Det låter väl rimligt?

  Gillad av 2 personer

  • Sven d.ä. 2021-10-31 / 10:09

   Jag tror att du är inne på en intressant tanke dvs att kunna styra flyktingströmmar med bidrag.

   Det kan vara svårt att koppla bidrag till nationalitet och ursprung, det finns säkert några laghinder som våra politiker satt upp.

   En förlossningsavgift tror jag inte fungerar. Då blir det istället att man föder hemma.

   Men låt säga att barnbidrag får man fullt ut till två barn. Det kan inte ifrågasättas, alla behandlas lika. Alla eventuellt andra bidrag där antal barn ger mer avskaffas, man räknar med två barn. Om man vill ha mer så blir det av egen kostnad.

   Avtalspension får man om man antingen fötts i Sverige eller bott i Sverige de senaste 15 åren.

   Bostadsbidrag får man bara för en bostad upp till 3 rum. Har man 7 barn och därför en bostad på 5 rum så får man bidrag för 3 rum max.

   Gilla

 8. onkelbjrn 2021-10-30 / 19:20

  Integrationsprojekt har man ju hållit på med i mer än 20 år nu runt om i landet och har det blivit bättre.
  Med tanke på att en alldeles för stor del av dem som slutar nian inte har behörighet för gymnasiet, kan man nog säga att dessa projekt nog inte har fungerat som man tänkt.
  En annan måttstock kan vara att den psykiska ohälsan hos ungdomar synes vara högre idag än för 25 år sedan

  Gör om gör rätt brukar man säga. Det kanske är dags att lägga bort det politiskt korrekta tänker och börja fundera i nya banor.

  Kanske dags att börja ställa högre krav på både misskötsamma ungdomar och deras föräldrar.

  Gilla

  • Lars 2021-10-31 / 06:24

   Socialdemokrater har inget kvar av varken ideal eller pragmatism för att nå sina ideal. Vad som finns kvar är ett idogt arbete för att sitta kvar vid makten. Det är ytterst märkligt att inte svenska väljare i större utsträckning upptäckt det och ändrat uppfattning om detta parti – förklaringen kan vara att systemet gynnar väldigt många. Vi har en ju situation där media och myndigheter med alla dess anställda lever i symbios och vill behålla nuvarande maktförhållande eftersom alla de människor som är avlönade av systemet inte kan motiveras inom ett framtida rationellt och förnuftigt samhälle. Jag tycker mig se att självaste Åkesson med vänner anpassar sig i riktning att freda den politiska adeln och därmed sig själv.

   Gilla

 9. ivarandersson 2021-10-30 / 18:40

  Den politiska majoriteten har haft utgångspunkten att man vill smeta ut problemen på alla skolor för att dölja problemen som stökiga elever orsakar. Att stoppa huvudet i sanden är populärt i regeringen och i Kalmar kommun och i flera andra kommuner.

  Gilla

 10. Skogsmulle 2021-10-30 / 18:17

  Är det verkligen NÅGON som är förvånad över sista veckans händelser då man försöker blanda kaosfolk med Smålandsförnuft, och förvänta sig gräddbullar av denna smet?! Brandlarmet lär ringa många gånger ytterligare……. Skicka fakturan till regeringen.

  Gillad av 1 person

 11. Goliat 2021-10-30 / 15:59

  Allt som byggs nu verkar ha ett syfte att integrera invandrare. Samma med simhallen i Snurrom.

  Gillad av 2 personer

 12. Roland Salomonsson 2021-10-30 / 12:10

  Det är irrelevant att det är ordningsamma invandrade (muslimska) elever tillsammans med skötsamma svenska elever på skolan. De elever som är stökiga och våldsamma kommer ändå att ansätta tonen på skolan genom sitt våld, stök etc.

  I Texas fanns liknande situation, men där valde man att via domstol skilja ut alla stökiga elever och placera dessa i specialskolor långt borta från det urbana samhället. Skolan anställde gamla marinkårsbefäl och de behandlade stökarna som marinsoldater nyss rekryterade. 50-75% av stökarna blev det ordning på. Resten undanhölls från kriminalitét under skolgången och fick en bättre chans i livet.

  Ditt förslag att skilja bort stökarna skulle ge bättre resultat och vara billigare för samhället och ge stökarna en chans till integrering. Varför inte stök-skolor i Lappland nära Norska gränsen? Eller på en Ö i någon skärgård.

  Gilla

  • Kalle 2021-10-30 / 17:09

   F.d. President Trump var visst ”stökig” under ungdomsåren och placerades i militärskola. Sådana skolor är visst vanliga over there!!! Militärskolor för stökiga elever borde också införas i sverige med begränsad permission och då endast i uniform. (Visst nästan som i fängelse men det är bättre än att de springer omkring och skapar egna privata skjutbanor och skjuter varandra på gator och torg)
   Värnplikten var förr ett sätt att få stil på ungdommarna. Allmäna värnplikten är ju borta endast ett fåtal blir inkallade i lumpen.

   Gillad av 2 personer

   • peo 2021-10-31 / 05:00

    I fallet Trump har det tydligt blivet värre, så det är ingen bra metod!

    Gilla

Kommentarer är stängda.