”HAVEN KOMMER FORTSÄTTA ATT STIGA”

Jag håller på med att digitalisera min fars alla diabilder. När jag såg ett foto från 1974 av några sjöbodar på Öland började jag fundera över utvecklingen under dessa 47 år. Jag åkte till platsen för att ta ett nytt foto.

Sannolikt var det också lågvatten när fotot togs 1974 eftersom alla stenar var gröna av alger och att det därmed normalt sätt låg under vatten. men det var troligen just på grund av de gröna stenarna som min far också tog fotot. Nu har jag lagt mitt nya foto ihop med det gamla och du kan se resultatet nedan.

Sedan läser jag idag Erika Bjerströms analys av COP26. ”Haven kommer fortsätta att stiga”. Suck…..

Hur kan man få fortsätta att sprida dessa felaktiga uppgifter i svensk statsmedia?

Annons

29 reaktioner på ””HAVEN KOMMER FORTSÄTTA ATT STIGA”

 1. Tony 2021-11-18 / 20:44

  Har levt hela mitt liv längst ner vid Sydkusten och kan konstatera att Erica Bjerström är ute
  och cyklar med sina havsnivå höjningar. Dom enda gånger som havet stiger är när det blåser hårt från havet, men det går tillbaks när vinden lägger sig!

  Gilla

 2. Sigrid Klausen 2021-11-17 / 11:10

  ”Hur kan man få fortsätta att sprida dessa felaktiga uppgifter i svensk statsmedia?” undrar du. Hur kan man fortsätta at dyrka egen ignorans og så tro at man är ett geni som vet jättemycket bättre än världens ledande forskare? undrar jag. Har du faktiskt inte fattat at landhöjningen fortsätter på en del platser, särskilt i Ôstersjön, även om havnivån globalt stiger?

  Gilla

  • Thoralf A 2021-11-17 / 13:43

   Jag undrar om du fattat att landhöjningen är lika stor eller större än den globala havsnivåhöjningen och det gäller i stort sett i hela Sverige, på västkusten och längs östersjökusten. Det är endast Skåne och södra Skåne som inte har en landhöjning. Där kan havsnivån stiga några centimeter fram till 2100, inte en meter som klimatalarmisterna och Erika Bjerström med flera gör i svensk media.

   Gilla

   • Thoralf A 2021-11-17 / 16:50

    Tänk att vi inte sett något av detta i Sverige. Jag utgår från riktig statistik och jag tror inte alls på de klimatalarmistiska som aldrig granskas kritiskt.

    I Karlskrona finns en mätstation som mätt havsnivån sedan 1886 och tänk det syns ingen höjning av någon havsnivå. Vilken indikerar att havsnivåhöjningen är marginell.

    Gilla

   • Håkan Adehorn 2021-11-17 / 17:34

    Det kan ju vara så att världen är lite större än Sverige. Om sydpolen is smälter kommer havsnivån stiga ca 50 meter, då räcker inte ens Sveriges landhöjning. Men vi får hoppas att det tar lång lång tid.

    Gilla

   • Thoralf A 2021-11-17 / 19:34

    Om inlandsisen växer de kommande 80 åren så behövs inte Ölandsbron och Öland kommer inte längre vara en ö.

    Gillad av 1 person

   • Sigrid Klausen 2021-11-17 / 18:04

    Nej tänk, lilla Sverige är inte representativt i detta sammanhanget. Javisst är havnivåhöjningen vid Karlskrona marginell eller tom negativ. Landhöjningen i Sverige har pågått ända sedan inlandsisen började smälta, i ca 20 000 år. Den har absolut ingenting at göra med den globala havnivån. Om du ”inte alls tror” på konsensus bland internationella forskare och kallar dem klimatalarmister som inte presenterar ”riktig statistik”, kan jag bara hoppas att du kryar på dig. https://www.lantmateriet.se/sv/Kartor-och-geografisk-information/gps-geodesi-och-swepos/Referenssystem/Landhojning/

    Gilla

   • Thoralf A 2021-11-17 / 19:37

    Klimatet har alltid förändrats. Vi har haft kalla perioder och varma perioder efter den senaste istiden. Det finns en lång rad andra faktorer som påverkar utvecklingen av klimatet.

    Gilla

   • Sigrid Klausen 2021-11-17 / 19:52

    Du kunde inte hålla dig till saken, nej. Jag har redan spillt för mycket tid på dig. Hej då.

    Gilla

   • Thoralf A 2021-11-17 / 21:55

    Du förstår inte att det handlar om mycket mer än bara koldioxid!

    Gilla

   • Karl W 2021-11-18 / 02:42

    Det handlar egentligen inte alls om koldioxid för mer koldioxid är till fördel för allt liv. Denna bild togs nyligen i New Delhi.
    https://cached-images.bonnier.news/swift/bilder/mly/9db4f83a-cf21-4bdb-a7b8-056128e5f604.jpeg?interpolation=lanczos-none&fit=around%7C1540:867&crop=1540:h;center,top&output-quality=60
    Inbilla er inte att dessa luftföroreningar är koldioxid. Egentligen borde vi anstränga oss att minst fördubbla koldioxiden i atmosfären, Det är andra föreningar vi skall sträva efter att bli av med.

    Gilla

  • Sven d.ä. 2021-11-18 / 09:46

   Vi som människor får leva med att jorden förändras, det har den alltid gjort. Att vi kan påverka detta är ett uttryck för mänsklig hybris. Det är mycket starkare krafter på gång än vad vi kan uppbåda. För att ta några förändringar. Istid med 1000 meter is över våra nuvarande svenska åkrar och städer. Doggers bankar var en gång skogar. Stora barriär revet i Australien var en gång i tiden gröna dalar (ca 20000 år sedan). (Källa The edge of memory av Patrick Nunn sida 84). Stora förändringar i Sverige titta in på https://geologinsdag.nu/wp-content/uploads/2016/05/Geologiskt-arv-2014-1.pdf

   Sigrid Klausen vi får leva med förändringar i klimatet och vi lär inte kunna göra ngt åt det om så hur mycket CO2 vi spyr ut. Nu tycker jag att man ska hålla igen av avgaser av olika slag eftersom det blir svårt att andas. Vi är på ett klot som förändras, tro inte att vi kan stoppa det. Vi människor har begränsningar.

   Gilla

 3. Karl W 2021-11-16 / 02:32

  Jag har en hel del roande minnen från öarna i Stilla Havet. Majero, Marshallöarna. USA skickade bistånd för att höja levnadsstandarden, och hövdingarna hojtade och sa det behövdes mer. USA sa nej, först skall ni redovisa hur det tidigare biståndet har använts för att höja levnadsstandarden. Amerikansk levnadsstandard mäts i antalet belysningsarmaturer, badkar och toaletter osv. Och så utsåg man en inspektör som fick i uppdrag att med kamera dokumentera hur levnadsstandarden hade förbättrats. Knepiga öbor skickade efter en hel pråm med gamla toaletter och badkar från rivnings projekt på Hawaii och placerade ut allt strategiskt, fotograferade och dokumenterade. Det fanns varken rinnande vatten eller avlopp eller elektricitet, men det var naturligtvis en helt oväsentlig bisak. ”Toaletten” förblev yttre revet, som det varit i tusentals år, och mer pengar kom.

  Gilla

 4. Karl W 2021-11-16 / 02:18

  Det finns ingen klimatskuld utan tvärt om finns det en teknologi och välfärdsskuld i motsatt riktning. När jag bodde några år på öarna frågade jag, både på Marshallöarna och Kiribati varför alla traditionella hus var byggda på meterhöga pålar. Jo, därför att när havet stiger och sätter hela ön under vatten på grund av vädret. Så har det varit i miljoner år och har inget med klimatet att göra. När Tuvalu Foreign Minister Simon Kofe stod i vattnet till knäna och höll tal är det bara pajas-teater. Adeln, hövdingarna som Simon Kofe, vill ha pengar, och jag vet var pengarna går, studieresor ett par gånger om året på femstjärniga hotell på Hawaii, dom måste ju hålla tiden och en Rolex klocka fungerar bra, se respektabla ut, och då behövs kostymer för några tusen kronor, osv. Utbildning, medicin, plastbåtar, aktersnurror, motorcyklar, mobiltelefoner, satellitkommunikation, stereo och TV apparater (som inte fungerar) kommer inte från öarna. Dom har skänkts av västländer. Om havet stiger eller marken sjunker bygger korallerna på, ön växer, och så har det varit i miljoner år, men dom producerar inte kontanter.
  Traditionellt byggt hus. Så har husen byggt i tusentals år på öarna.  Gilla

 5. Sven d.ä. 2021-11-15 / 18:30

  De får vbäl bygga en ark, om de är så oroliga.

  Gilla

  • Karl W 2021-11-16 / 01:02

   Det finns en annan mer verklig sida av dessa avtal. Vad som är möjligt, realistiskt praktiskt att genomföra. Man vill att Indien skall stänga ner sin kolkraft. Vad skulle hända med samhället då. Svält, död, och mer föroreningar för då skulle folk elda något annat för att överleva. Föroreningarna i indiska städer som New Delhi är inte från koldioxid.
   https://www.dn.se/varlden/luftfororeningarna-kan-leda-till-nedstangning-i-new-delhi/
   Kina har lyckats väldigt bra med att rensa upp miljön, men det tog över 20 år, och ändå är man bara halvvägs. Man har stängt ner tusentals kolkraftverk och gruvor och producerar mer sol- vind- och vattenkraft än hela övriga världen tillsammans. Kina har ersatt gamla smutsiga kraftverk med nya rena och förhindrat att det tänds miljoner koleldar i samhället genom att bygga nya med rening. Samtidigt har man utvecklat nya effektiva solpaneler, fått fusionsenergi att fungera, och utvecklat ny kärnkraft, torium, vilket gör att inom ett par år kan man leverera en kärnkraftsreaktor på en lastbil. Ett fossilkraftverk inklusive rening kan man bygga på några månader, ett kärnkraftverk tar tio år, och längre med all byråkrati. Vattenkraft, Three Gorges Dam började man diskutera 1918, och det började generera el 2012. Ingenjörsvetenskap med planering är lösningen, och där är Sverige en av de svagaste i världen idag.

   Gilla

 6. turrim 2021-11-14 / 20:02

  I Rapport just nu. Summering av klimatmötet. Två experter utan mothugg. Erika och Greta. Man ger fullständigt fan i sändningsavtalet.

  Gillad av 6 personer

 7. Lotta 2021-11-14 / 19:28

  Denna klimathysteri där fanatiker som tex Greta Thunberg eller Bolund m fl slagit i en lång rad länders befolkningar att vi har någon slags klimatskuld till dem eftersom det påstås att det är västvärlden som påverkar vädret i dessa länder, tror jag kan bli farligt i längden. Dessa fanatiker har helt tappat all sans och förnuft, jag menar finns det ens några bevis på att människan mer en lite grann påverkat koldioxidutsläppen? För att försöka förstå i alla fall lite grann kan jag tipsa alla klimathysteriker att titta på Elsa Widdings youtubekanal som ni hittar via länken nedan. Titta igenom alla avsnitt och återkom sedan med kommentarer. Elsa till skillnad mot Greta och Bolund vet vad hon pratar om.

  https://youtube.com/channel/UChM94nG_Lkc9duDAZdGq3qQ

  Gillad av 2 personer

  • Karl W 2021-11-15 / 02:59

   Vad det finns bevis på är att människan bidrar med 4% koldioxid. Vad det även finns bevis på är att 100% ytterligare koldioxid betyder en ökning med 0.33 grader. Vad det även finns bevis på är att om koldioxid halten i luften ökar ökar havens upptag för att sänka den vid samma temperatur. Det omvända gäller. Om koldioxiden i luften minskar ökar havens utsläpp av koldioxid tills balansen är återställd. Beviset heter Henrys lag, en erkänd fysiklag, och matematik. Detta med koldioxid är bara bluff och propaganda. Ökad koldioxid förbättrar våra levnadsförhållanden. Empiriskt verifierat

   Klicka för att komma åt Goklany-EmpiricalTrends.pdf

   Översatt.

   Klicka för att komma åt Indur-Ghoklany.pdf

   Vad det gäller är att oligarker och stater har uttömt möjligheterna att plundra med skatter och avgifter, så nu uppfinner man nya metoder.
   Vad vi behöver göra är att minska de utsläpp som skapar dålig miljö, men just koldioxid skapar bättre miljö.
   https://www.devdiscourse.com/article/business/1805900-indias-top-court-says-new-delhi-air-pollution-situation-is-very-serious

   Gilla

   • Lotta 2021-11-15 / 20:51

    Tack för svaret. Mycket bra.

    Gilla

 8. Sven d.ä. 2021-11-14 / 18:38

  Fantastiska två bilder. Jag undrar just vad de stora stenarna tog vägen och all sand, var kom den ifrån? Enträdet på gaveln till ett av husen, visar hur långsamt en en växer.

  Gilla

 9. Mats 2021-11-14 / 17:07

  Jag kunde inte låta bli att twittra idag om denna alarmism från ”oberoende” SVT, där man lägger ut bilder som är helt vansinniga.
  Stockholms slott översvämmat!?

  Är det detta som vi ska tvingas betala för?
  Dags att styra om public service!

  Gillad av 3 personer

 10. turrim 2021-11-14 / 16:35

  När vi nu tvångsbeskattas till SVT/SR så måste vi kunna kräva att de lyder sitt sändningsavtal. Inget parti törs ta i det på allvar av rädsla för att bli mobbade och förskjutna av Hanna Stjärne och Cilla Benkö med hela deras maktapparat. Inget parti törs ställa upp för väljarna. Hur ska vi få en ändring till objektivitet?

  Gillad av 4 personer

 11. Christer 2021-11-14 / 15:00

  Det är nog ganska få i Sverige som fortfarande tror på Publik Service som ett media i allmänhetens tjänst .
  De är lika beroende av klick och tittarsiffror som de kommersiella kanalerna.
  Omhuldar sk kulturfigurer i vilket skick de än befinner sig.
  Såg ett riktigt populärt musikprogram nyligen .
  Det är länge sedan jag hörde sånt amfetaminsvammel , som en av deltagarna levererade Är man som jag uppväxt på Söder i Stockholm, har man sett och hört det där tugget till leda .
  Men reagerar SVT eller TV kritikerna nänä .
  Tvärtom de imponeras .

  Gillad av 1 person

  • Bert Juhlin 2021-11-14 / 16:39

   Av vad jag har erfarit så verkar det vara tvärt om. Alltså, att det fortfarande är många som tror på vad Public Service framför i ”Rapport”, ”Aktuellt”. TV4 ”Nyheterna” är också klimathotspredikande.

   I princip alla svenskproducerade prat, myspys, cafe, rap-gansterförhärligande tv-program så framförs det klimathotspropagada. Med all säkerhet är detta befallda direktiv från kommunist-islamistregeringen S+MP.

   Gillad av 1 person

 12. MT 2021-11-14 / 14:16

  En bra bild på ett fantastiskt motiv 1974.

  Det skulle vara roligt om du presenterade lite av din fars bilder då och då, kanske med en berättelse bakom och en jämförelse med dagens Sverige.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.