600 MILJARDER FÖR ETT SÄMRE ELSYSTEM

Jag är väldigt glad för att jag igår skickade in ett yttrande angående den enorma havsbaserade vindkraftsparken Aurora som planeras öster om Öland. Jag har ikväll sett del 2 av ”Vindkraft – Räddning eller fördärv”

Svaret på frågan är enkelt för den som sett både del 1 och del 2.

Annons

20 reaktioner på ”600 MILJARDER FÖR ETT SÄMRE ELSYSTEM

 1. Sven d.ä. 2021-11-20 / 23:52

  I kväll 20 November så exporterar Sverige 6 029 MW enligt Kontrollrummet.se. Priset på kartan är ”€-”. Betyder det att det är negativt pris, eller kanske inte bara uppdaterat på site?

  Gilla

 2. turrim 2021-11-20 / 19:51

  Det är långa oh dyra processer om den som förorenat med en avfallshög. Slutar ofta med att skattebetalarna måste betala. Minns t ex Teckomatorp som tog år att sanera eller några sophögar från en skurkfirma i Stockholmstrakten.

  Även om man nu har avtal om nedmontering av vindkraftverk – jag vet inte – vad händer om ägaren om 20 år har konkursat eller vägrar och sitter i kanske Kina?

  För kärnkraftverken så måste ägaren betala till en fond varje år. Därför är nedmonteringen av t ex Barsebäck nu gratis i pengar för skattebetalarna. Att det i stället blir elbrist i Sydsverige är ointressant för regeringen,

  Gilla

 3. Karl W 2021-11-20 / 01:02

  Eva Dillner Även jag har sett den, och jag håller helt med det underliggande meddelandet, vindkraft är olämpligt i ett land som Sverige. Däremot är videon fylld med grova amatörmässiga sak- och faktafel. Den är inte ett dugg bättre än vindkraftkramarna. Man påstår bland annat att det inte finns mycket av jordartsmetaller, ”rare earth”, som förbrukas. Lögn, det finns mycket gott om dom, det kallas ”rare earth” för koncentrationerna är mycket låga. Lögn, dom förbrukas inte alls. Lögn, dom återvinns mycket effektivt idag. Man påstår att utvinningen är miljöförstörande. Lögn, så var det för 20 till 30 år sedan och samtidigt visar man gamla bilder som är lika gamla. Man påstår att 70% av all ”rare earth” finns i Kina. Lögn, det finns gott om det även i Sverige. Kina har dock utvecklat rena och effektiva utvinningsmetoder som ingen annan har. Man påstår att ingenting av ett vindkraftverk går att återvinna, och att växellådor, magneter, koppar, metaller och oljor förbrukas. Lögn, allt går att återvinna, speciellt olja (som inte alls förbrukas) metaller, koppar, och magneter används inte ens. Inte allt är lönsamt att återvinna och det finns inga krav på återvinning och det är det som är problemet. Man talar om hur mikroplast sprids. Sant, men då skall vi även komma ihåg att till exempel bildäck är ”plast”, polymermaterial. När bildäck slits förbrukas inte materialet, det pulvriseras och sprids i naturen. Lite mer seriösa behöver dom nog bli. Videon är som bäst bara känslomässigt dravel. Bättre måste det bli.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2021-11-20 / 07:39

   Finns det inga problem i Kina?

   Gilla

   • Karl W 2021-11-21 / 02:53

    Jo – men i Kina löser man problemen. Sverige är centralstyrt på ideologiska grunder. Kina är folkligt lokalstyrt på pragmatiska grunder. För över tio år sedan fick en regional regering för sig att bygga en kraftverksdam i ett isolerat bergsområde i Kina för att höja levnadsstandarden. Förutsättningarna var ideala. Lokalbefolkningen motsatte sig det, man ville behålla sin natur, och fick som dom ville. Man använde istället solpaneler och mikrokraftverk som var lång mindre effektiva. I Sverige arbetar man med centrala diktat av centralt ”folkvalda”, ”för allas bästa”.

    När lokalbefolkningen i Sverige motsatte sig massinvandringen, ändra centralregimen bara lagen för att avskaffa folkviljan. Nu tycks samma sak hända med vindkraften. Man vill avskaffa lokal möjlighet att stoppa vindkraftsparker. Alltså diktatur. Samma sak med till exempel värdlandsavtalet eller kärnvapenförbudet, passar folkviljan inte centralmakten i Sverige ändrar man bara lagen för att avskaffa folkviljan.

    När det gäller vindkraft. Situationen är alltså mycket annorlunda. Kina har enorma ökenområden där ingen bor, det inte växer träd eller finns något fågelliv och det dessutom blåser kontant. Ideala för vindkraft. Sådant finns inte i Sverige som har stora skogar med ett rikt djurliv och lokalt boende. Sedan ligger Kina på helt andra breddgrader än Sverige. Gobi öknen ligger på Nordafrikas breddgrad och det ger helt andra väder och klimat förhållanden. Dessutom har Kina ett samhällssystem och kultur med folkstyre. Om beslutsfattare, både politiker och tjänstemän, inte är följsamma mot folkviljan finns möjlighet att folkligt avlägsna dom med kort varsel. Det finns exempel på hur beslutsfattare har avlägsnats på 24 timmar. I Sverige väljer man partier, som utser beslutsfattarna, och allmänheten är sedan helt maktlös och till och med blockerade från att ens yttra sig. Sedan är topografin olika. Inlandsisen ”slipade ner” landskapet i Sverige att bli mjukt böljande, medan i Kina finns spetsiga bergstoppar, och växtlivet och djurlivet finns på sluttningarna och i dalarna, för där finns maten och vattnet. Då kan man sätta vindkraften på bergstopparna och det påverkar inte bosättningarna eller djurlivet.

    Gilla

  • Benny 2021-11-20 / 14:58

   Även om man kan återanvända det mesta av materialet och metallerna är det ju inte den springande punkten utan den att det blir INGEN el när det inte blåser! Vindkraft är inte lönsamt utan subventioner, förfular landskapet, förstör för djur och människor och bara det faktum att man måste ha en massa backup-kraft stående vars kostnader vältras över på konsumenterna gör att vindmöllor inte fungerar i högtekniska industrisamhällen långt uppe i norr. Som sagt, det finns ju en anledning till att vindmöllor försvann när ångkraften kom!

   Gilla

   • Karl W 2021-11-21 / 03:06

    Så sant som det är sagt. Vind i Sverige är något intermittent. Ibland blåser det, ibland inte. I andra områden på jorden blåser det konstant, 24-7-365, som tradewinds, och många sådana områden är antingen hav eller öppna ökenområden utan boende och med begränsat djurliv. Inlandsisen slipade ner landet i Sverige till ett mjukt böljande landskap idealiskt för skog och djurliv, som inte är förenligt med vindkraft. Detta vindkraft-vurmande av politiker är inte verklighetsförankrat, utan när det gäller Sverige bygger på ideologiska drömmerier.

    Gilla

 4. Andersson 2021-11-19 / 18:38

  Tomas Eneroth har gjort nalle. Då är det dags för en pudel.

  Gilla

 5. Ò Hyra 2021-11-19 / 17:19

  Helt klart kommer alla vindkraftverk, om dom blir veklighet i Östersjön att bli ett helvetets slakthus för fåglar som flyttar från Arktis till sommarkvarteren. Bara att planera ett sådant vansinne borde vara kriminellt.

  Gillad av 2 personer

  • turrim 2021-11-19 / 19:40

   Kungen är hedersordförande i WWF. Vad säger han? För det kan ju inte vara att uttala sig politiskt att värna om fåglar. När nu alla naturskyddsföreningar tycker att man ska acceptera fågelgiljotiner. Man stoppade t ex en byggnation av bostadshus med hänsyn till några gröna paddor.

   Gillad av 1 person

 6. Janne111 2021-11-19 / 16:07

  I detta sammanhang kan det vara bra att känna till det som kallas Power Purchase Agreements (PPA). Det var lite nytt för min del men förklarar en hel del.

  Jag hittade det via diskussionstråden ”Spotpriset på elen nära 2kr/kwh idag, alltså nästa 4kr/kwh. Hur är det ens möjligt?” på flashback och inlägget
  https://www.flashback.org/sp77968015
  I inlägget fanns bla. en referens till:
  https://www.energinyheter.se/index.php/20211117/25258/den-elektriska-kolonilotten

  Citat:

  ”… Men nej, istället exporteras el i stor omfattning.

  Varför? Svaret finns att hämta i PPA-erna. Likt de brittiska kolonisatörerna tvingar investerarna Sverige att exportera el till Europa, helt enkelt därför att de som smäller upp vindkraftverk i Sverige aldrig haft en tanke på att delta i Sveriges energiförsörjning. De måste istället uppfylla villkoren i sina PPA-er. Det vill säga exportera, oavsett den interna situationen i Sverige. De utländska investerarna är i stor utsträckning europeiska och amerikanska riskkapitalbolag och schweiziska banker, och även om de bedyrar att de gör det här av godhet och omsorg om planeten, får man anta att vinstintresset även spelar en inte helt oansenlig roll. Sympatin med de som beklagar sig när de får en skog av 200 meter höga torn som granne är i alla fall inte märkbar. Lika lite som de brittiska godsägarna brydde sig om den irländska befolkningen svalt.”

  Vindkraftsparken Aurora har inte kommit till av en slump.

  Gillad av 1 person

 7. Kalle 2021-11-19 / 13:01

  ## Nu stryps till och med helt vanlig debatt på Facebook ##

  https://katerinamagasin.se/nu-stryps-till-och-med-helt-vanlig-debatt-pa-facebook/

  ## Facebook erkänner att man påverkade valet i Sverige 2018##

  https://detgodasamhallet.com/2021/11/19/hittat-pa-natet-facebook-erkanner-att-man-paverkade-valet-i-sverige-2018/

  Mycket skrämmande att vanliga och ovanliga debatter stryps av Facebook samt dessutom påverkar almänna val i sverige.

  Skall vi vänja oss vid det som en normalitet???

  Hur skall vi värja oss mot facebooks censurering och ändå komma ut med våra artiklar och budskap???

  Gillad av 1 person

  • Ò Hyra 2021-11-19 / 17:42

   Jag rekommenderar strömming med potatismos.

   Gilla

   • Andersson 2021-11-20 / 14:26

    I Karlskrona äter inte vi inte strömming – vi äter sill. Strömming kan uppsvenskarna ha för sig själva.

    Gilla

 8. messkalle 2021-11-19 / 01:22

  Tack Thoralf för att du upplyser när kloka erfarna informerar. Känt är att bladen inte går att återanvändas.
  https://www.bloomberg.com/news/features/2020-02-05/wind-turbine-blades-can-t-be-recycled-so-they-re-piling-up-in-landfills

  Big Farma och Big Food finns och nu väntar vi med spänning på tredje avsnittet vem som ligger bakom Big Wind. Kan det vara så att Per Boland och Märta Stenevi får sin belöning när Miljöpartiet imploderar och försvinner från Risdagen.
  Det som förvånar att alla Miljöpartister inte ser nackdelarna med Windkraft Nu efter Glasgowmötet pudlar Bolund om Cementa med den lilla naturvårdförening överklagar beslutet.
  Sånt kan dom men tänka kan miljötalibanerna inte, Takiban=FörstörareT

  Gillad av 3 personer

  • Karl W 2021-11-20 / 00:34

   Alla delar av ett vindkraftverk går att återvinna, inklusive bladen, problemet är istället att det inte är lönsamt och det finns ingen lag som kräver det. Problemet är identiskt med hur det var i bilarnas tidigaste barndom, gammal olja hällde man helt enkelt ner i avloppet. Går man ännu längre tillbaka, då fanns inga toaletter i husen på platser som Gamla Stan så man hade en potta under sängen, och på morgonen hällde man ut innehållet genom fönstret (skojar inte). Även jag kommer ihåg från min tidiga barndom hur man på landet hämtade vatten från brunnen i en hink och i Köket stod det en annan hink under bänken, kallad ”slaskhinken”, där avloppsvattnet samlades och en del matavfall och saker som fimpar. När slaskhinken blev full bars den ut och hälldes ur på lämpligt ställe. Politikerna vurmar för vindkraft för dom inte begriper totalbilden, och ser enkla och snabba pengar från att exportera och sälja elen utomlands.

   Gillad av 1 person

 9. Eva Dillner 2021-11-19 / 00:03

  Nu har även jag sett del 2 av dokumentären. Det var del 1 som fick mig att läsa på för att skicka in synpunkter om Aurora. Oerhört glad att jag tjatat på folk den senaste veckan.
  En mycket välgjord dokumentär. Skrämmande. Ofattbart att beslutsfattare inte lyssnat.

  Gillad av 3 personer

Kommentarer är stängda.