VARFÖR FÖRSTÅR INTE DE RÖDGRÖNA?

En ögonblicksbild från lunchtid idag. Om man inte förstår detta så är man dum i huvudet, rent ut sagt korkad. Man skall då lämna över ansvaret till någon som förstår. En bild säger mer än tusen ord.

Idag mellan klockan 12:00-13:00 såg Sveriges elproduktion och elförbrukning ungefär så här.

Kärnkraft producerar stabilt och säkert ca 7 000 MW, Vattenkraften har fått reglera upp en del och producerar ca 12 000 MW. Värmekraften ligger på sina stabila ca 2 000 MW.

Anledningen till att Vattenkraften fått skruva upp är att det inte blåser särskilt mycket i landet. Vindkraften producerar bara ca 1 100 MW, vilket motsvarar ca 4,9 procent av den elenergi som produceras i landet. Sverige nästan 4 500 vindkraftverk har en installerad effekt på drygt 11 000 MW men producerar alltså bara 1 100 MW, det vill säga bara ca 10 procent av installerad effekt.

Som tur är så kan Sverige importera elenergi från våra grannländer och denna stund importerades 957 MW. Det motsvarar lite mer än en av kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 som hade en effekt på ca 860 MW.

De som inte förstår ovanstående siffror, det är de som säger att vi skall ha mer förnyelsebar elproduktion. Det vill säga vindkraft och solkraft. Dessa dårar har ansvaret för att elpriserna har rusat i höjden.

De som tror att det alltid blåser någonstans i Sverige. De har svaret här ovan. Det hjälper inte att sätta upp 1 000 nya vindkraftverk. Blåser det inte så produceras ingen eller ytterst lite elenergi.

PS

Sverige har fått en ny energiminster, Khashayar Farmanbar. Han har så här långt inte övertygat. Snarare upprepar han bara gamla floskler.

UPPDATERING

Vattenfalls VD, Anna Borg skriver idag på DN Debatt. Hon har heller uppenbarligen inte förstått. Det är minst sagt skrämmande.

Men Anna Borg är ju politiskt tillsatt av Socialdemokraterna, inte för sina fackkunskaper utan för att hon är regimtrogen till det socialdemokratiska partiet och inte värnar Sveriges bästa.

Men nu skall i ett mejl kräva svar från Anna Borg om Vattenfall gjort en utredning som visar att kärnkraften är dyrare att bygga än vindkraften (öre/kWh) om man räknar på ett 60-80 års perspektiv.

Annons

28 reaktioner på ”VARFÖR FÖRSTÅR INTE DE RÖDGRÖNA?

 1. Karl W 2021-12-05 / 00:31

  När jag själv gick på teknis, låt vara ganska länge sedan, var det inskrivet i lagen att kraven på den som innehade befattning som ansvarig för ett företag som distribuerade el skull minimum ha en utbildning som civilingenjör och minimum ha 10 års relevant erfarenhet. Det var alltså liknande de krav som ställs på en läkare eller en pilot. Idag är det tydligen helt borttaget och det är väl rätt typiskt dagens Sverige. För att leda Sverige som statsminister finns inga krav heller, inte varken att kunna läsa och skriva eller tala svenska. Det avspeglas mycket väl i ”det svenska tillståndet.”.

  Gillad av 1 person

 2. Sven d.ä. 2021-12-04 / 22:47

  Jag tror inte det har med att ”förstå”. Det handlar om att rädda jorden! Då räknas bara antalet vindsnurror. Om det är någon som påstår annat så är det fake news. Det är resultatet av åravis av SVT-missbruk, då går det snabbt utför med den mentala hälsan.

  Gilla

 3. Johan Karlson 2021-12-04 / 22:42

  Det som vill ha ny kärnkraft ska väl vara nöjda nu när det för en gångs skull är tillräckligt höga priser för att kunna motivera det. problemet är att det krävs priser på den här nivån stadigvarande över fyrtio års tid för att investerare ska våga satsa.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-12-05 / 08:40

   En aktiv Centerpartist har talat. Johan Karlsson tror att vindkraft är lösningen för Sverige. Om Johan Karlsson inte förstår bättre så är han utan tvivel en mycket korkad människa.

   Gilla

   • Johan Karlson 2021-12-05 / 09:33

    Så vitt inte staten ska garantera bygget av kärnkraft måste det ju bli en marknadslösning? Eller hur tänker du?

    Gilla

   • Thoralf A 2021-12-05 / 11:29

    Så länge staten favoriserar vindkraft kommer situationen bestå. Mantrat förnyelsebar energi måste ändras till fossilfri energi. Det är nummer ett. Den som är villig att investera i kärnkraft måste veta att spelreglerna gäller under flera decennier framåt. Läggs detta fast så kan vi få se nya reaktorer vid Ringhals eller vid Simpevarp, då infrastrukturen redan finns där men inte utnyttjas fullt ut idag.

    Sedan är det en floskel att vindkraft skulle vara billigare är kärnkraft!

    Sedan är det ju också så att vid en livstidscykelanalys så har kärnkraft lägra koldioxid utsläpp än både vindkraft och solkraft men det tycks alla klimatalarmister blunda för.

    Men du skall svara på hur Sverige skall få sin elenergi när det inte blåser?

    Gillad av 1 person

 4. Axel Göransson 2021-12-04 / 21:14

  Vad menas med värmekraft, är det då solkraft ?

  Gilla

  • Karl W 2021-12-05 / 00:46

   Värmekraft eller värmekraftverk är ett språkligt uttryck som ursprungligen egentligen beskriver att man med förbränning av något fossilt ämne, kanske sopor, gas, kol eller olja, ”kokar” vatten till ånga, den ångan driver ångturbiner som genererar elektricitet. Effektiviteten på ångturbiner är i korthet temperaturskillnaden på upp-sidan och ner-sidan. Alltså kyler man på ner-sidan. Den värmen som blir över används sedan för att värma bostäder och byggnader. Därav ordet ”värme-”. Sedan har åsikts propagandan tagit över så uttrycket blivit lite flytande. Uppvärmningen kan även ske med kärnkraft, solkraft, eller geotermisk värme, men traditionellt var det fossilbränsle. Detta kallas ett fototermiskt kraftverk och finns i Nom i Xinjiang.

   Gilla

  • Bo Adolfsson 2021-12-05 / 09:14

   Ett kraftvärmeverk är en anläggning som produceras både elkraft och fjärrvärme.
   Mycket bra anläggningar som även är betydelsefulla för det lokala elnätet.
   Tyvärr har man lagt en skatt på dessa om de eldas med fossila bränslen eller sopor.
   Typiskt svenskt hål i huvet, men vad gör det när elen kommer ur två hål i väggen!?

   Gillad av 1 person

 5. turrim 2021-12-04 / 17:24

  På den tiden som vi hade ett totalförsvar så skulle varje länsstyrelse och försvarsområde ha en gemensam ledningsövning vart fjärde år och som leddes av Civilbefälhavaren och Militärbefälhavaren.

  Jag hade förmånen att följa några. Från ledningsgruppen el så spelade man scenarier med sabotage och flyganfall mot stamnätet som ledde till elbrist. I just det övade länet så kunde man t ex endast disponera 50% av aktuellt behov som kunde fördelas med roterande in- och bortkoppling på regionnätet.

  Det resulterade i övningen i en beredning med de flesta intressenter. Det var intressant att höra. Inlevelsen var mycket stor. Man kunde konkret avlyssna hur det svenska samhället är beroende av säker och kontinuerlig elförsörjning. Vad jag tror är att dessa övningar bl a ledde till att vissa samhällsfunktioner som sjukhus skaffade dieseldrivna reservkraftaggregat (snart förbjudna?).

  Med hänsyn till okunskapen och naiviteten hos ansvariga så hoppas jag faktiskt att det blir effektbrist i vinter så att kraftföretagen tvingas till roterande bortkoppling på riktigt.

  Det vore spännande att avlyssna de möten där man på allvar ska bestämmas vilka som får och inte får och under hur lång tid. Oavsett beslut så medför det beslut man måste ta problem och lidande för många. Beslut som ansvariga politiker nog försöker pådyvla någon annan. Då lär det snabbt bli slut på de storskaliga planerna på utbyggnad för sol och vind. Man frågar sig vart kunskapen om att bygga kärnkraftverk tagit vägen.

  Gillad av 1 person

 6. Skogsmulle 2021-12-04 / 14:34

  Jag hörde Anna Borg på Eko-nyheterna. Jag blir så fruktansvärt irriterad på dessa floskler. Exakt som du skriver, Thoralf: De måste vara dumma i huvudet på riktigt??!! Hur kan man som högsta chef för Vattenfall tjata om vindkraft, när man några år tidigare avvecklat kärnkraft i parti och minut. Måste tillägga, lite off-topic, att jag nästan blev road när jag hörde om elbilskaoset. Bilar lämnades till höger och vänster i köbildningarna. Är det ingen i beslutande position som fattar att det fortfarande kan bli kallt och vinter, trots Gretas prognoser??

  Gillad av 3 personer

  • Karl W 2021-12-05 / 01:10

   Elbilar har en plats i framtidens samhälle, men det är ingen universell patentlösning att ersätta fossilbilen som politikerna säljer den. Om elbilar skall fungera i svenskt klimat måste dom vara konstruerade för det klimatet, och det är dom inte. De ”elbilar” som rullar i Sverige är inga riktiga ”elbilar” utan bara gamla fossilbilar man har petat in en elmotor i och massa batterier, och ”halleluja”, nu kan vi fräsa på som vanligt och är miljövänliga, osv. Det är tvärt om, svenska ”elbilar” är värre än gamla fossilbilar ur klimatsynpunkt. Problemet är att biltillverkarna inte vill sälja en riktig elbil, som kostar 40,000, utan man vill sälja en ”elbil” som ger som 40,000 i nettovinst. Elbilar kräver ett totalt om-tänk av transportapparaten, med det vill staten och kommunerna inte veta av. Man vill fortsätta att ta ut 50 kronor för en lokalbiljett istället för kostnaden på 2 kronor. En fet vinst och förtäckt beskattning.

   Gillad av 1 person

 7. Kalle 2021-12-04 / 14:23

  Byta parti/fotbollslag, omöjligt!!!

  ## En engelsk fotbollskrönikör skrev för länge sedan något i stil med att en Man kan byta allt, han kan byta arbete, han kan byta flickvän och bostad men han kan omöjligt byta favoritlag!
  Detta ”förhållande” bevittnar vi även i svensk politik, ytterst få socialdemokrater lämnar sitt parti, detta oavsett hur dåligt dom ”spelar”! ##

  Skriver Johnny Hornbrink, SD i en artikel hos Pettersson

  https://petterssonsblogg.se/2021/12/04/till-public-service-fortret-sa-ar-upplysningstiden-kommen/

  Mycket intressanta klargöranden i den artikeln. Håller med!!!

  Gillad av 1 person

 8. Tony 2021-12-04 / 13:03

  För den som vill se och höra så var rt i går ett intressant samtal mellan Mikael Vilgert och någon som jobbat med kärnkraft om varför vi riskerar att hela områden kan komma att stängas ner vid överbelastning av elsystemet, mycket lärorikt över vilka usla handläggare av energipoliyiken som
  Sverige har och har haft. Gå in på Swebb tv och ta del av spektaklet Svensk politik när den är som sämst?

  Gillad av 1 person

 9. Ulrika H 2021-12-04 / 10:16

  ”Sverige har fått en ny energiminster, Khashayar Farmanbar. Han har så här långt inte övertygat. Snarare upprepar han bara gamla floskler.” En minister bör ju kunna få fram mycket information – som kanske inte är lämpligt att det når främmande makt eller inhemska terrorister. Här får jag vibbar från tidigare fadäser i tillsättande av personer på känsliga poster.

  Gillad av 4 personer

  • Rune N 2021-12-04 / 16:26

   En räv i hönsgården?

   Gillad av 1 person

 10. ivarandersson 2021-12-04 / 09:36

  Vilken otur för Sverige att det ofta blåser någon annanstans så att vi får importera el från kol-, olje- eller gaskraftverk.

  Gillad av 2 personer

 11. Robban 2021-12-04 / 06:01

  Jag diskuterade med en verklighetsförnekare om vindkraft versus kärnkraft!
  Det vanliga flosklerna om att vi inte ska backa in i framtiden osv mm
  Så jag började fråga honom om var vi ska få planerbar energi ifrån om inte tex kärnkraft om vi ska fortsätta tro på koldioxidens faror!
  Svaret var att det inte behövs och inte finns någon ”planerbar energi”!…
  Vindkraft och solenergi var allt som behövs!..

  Jag försökte då förklara varför planerbar energi är ett måste men var som att prata med någon som inte kan svenska.
  Det läskiga är att de förstår inte.. De är så hjärntvättade att det inte spelar någon roll vad man säger eller visar eftersom de vet att det måste vara fel då de har rätt och alla andra fel!

  Det riktigt otäcka är att detta betyder att nuvarande system, möjligen även det politiska, måste krascha helt innan förändring kan ske..
  Det krävs ingen större fantasi för att se vad det kan komma att leda till innan detta sker..

  Gillad av 5 personer

 12. Lars 2021-12-04 / 04:43

  Mycket bra presentation. Man kommer väl trots allt att säga att detta visar att vi måste bygga ut vindkraften. Det är så bra att du påpekar att det inte hjälper att bygga fler vindsnurror eftersom de också står still när det är vindstilla. Att bygga tusen vindsnurror är vansinne – vi måste få pålitliga energikällor. Styrande politiker tänker på att de skall skapa sig en personlig plattform i Europa inte att lösa energiförsörjningen för Sverige. Världen är galen och då känns det bra att läsa dina presentationer. Man brukar definiera helvetet som platsen där italienare har hand om ordningsfrågor o tyskar har hand om komiken. Här i Sverige har inte tekniker o naturvetare ngt att säga till om i frågor de behärskar – sånt sköter miljöpartister.

  Gillad av 4 personer

 13. Karl W 2021-12-04 / 02:59

  Framstående ingenjörsvetenskap och högt IQ är samma sak. Sverige var en gång ett av världens mest framstående länder när det gäller ingenjörsvetenskap. Alltså att förstå siffror. Albert Einstein lär ha sagt att ”Vilken narr som helst kan veta. Poängen är att förstå” Narrarna i Sveriges ledning vet, men kan inte förstå.

  Jag läste om IQ i veckan. Kina ligger fortfarande på toppen med ett medeltal IQ på 105, men vad som stod ut är att Sverige tycks ha sjunkit från omkring 102 till 95. Det är en massiv degeneration. Sverige har rasat från att vara ett av världens främsta länder i ingenjörsvetenskap till att vara en humanitär stormakt och mångkultur. Sverige källa för IQ import ligger för närvarande på omkring IQ 70. Det förklarar även den tvingade omställningen från välfärdsland till bidragsland.

  Ett annat uttalande har fastnat i minnet. Framlidne entreprenören Robert Townsend, han som byggde upp Avis Rent a Car, skrev i sin bok ”Up the organisation”, ”Först klassens ledare engagerar första klassens ledare, andra klassens ledare engagerar tredje klassens ledare.” Det förklarar Sverige degeneration i ledarskap. För varje generation degraderas kvaliteten. I Sverige ställs inga krav,

  Gillad av 5 personer

 14. pllay 2021-12-04 / 02:31

  En fundamental sanning bland de rödgröna är att om bara den goda viljan finns så kan man lösa alla problem, mind over matter.
  När sedan verkligheten visar att denna sanning är falsk svarar de med att förneka verkligheten samt kasta fördömanden mot de som försöker ta hänsyn till verkligheten i stället för att blint följa ideologierna och dessas ovillkorliga postulat.
  Någon lösning på våra problem finns inte så länge ideologi trumfar sanning.
  En återgång till förnuft kommer ske, men inte förrns alla andra lösningar är provade, alternativt de rödgröna förlorar makten.
  Det riktigt stora problemet är att till de rödgröna kan idag samtliga riksdagspartier räknas.

  Gilla

 15. Champagne Supernova 2021-12-04 / 00:42

  Finns det någon minister i nya regeringen som du spontant känner kan vara ok?

  Gilla

  • Thoralf A 2021-12-04 / 09:00

   Det korta svaret är NEJ! Det finns dock ministrar som jag har lite och de som jag hor noll förtroende för.

   Det som oroar mig är kanske att den som jag kanske har mer förtroende för i jämförelse med stolpskotten Morgan Johansson, Ygeman, Hallengren, Hultqvist, Thorwaldsson, Shekarabi är nog Magdalena Andersson. Jag är rädd för att hon kan lyfta Socialdemokraterna i opinionen. Och då kommer stolpskotten ta åt sig äran vid en valseger.

   Gillad av 3 personer

 16. Andersson 2021-12-03 / 23:12

  Hur mycket förbrukar då de serverhallar som höga vederbörande så frikostigt låtit suspekta företag etablera sig i vårt land?

  Gilla

Kommentarer är stängda.