JAG LITAR INTE PÅ FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN

Det här blir ett långt söndagsinlägg. Det är dessutom väldigt polariserande att skriva om vaccin, covid-19 och Folkhälsomyndigheten. Oavsett vad man skriver så blir man påhoppad från någon sida men nu tänkte jag ändå ta upp några saker som gör med irriterad.

Folkhälsomyndigheten började tidigt föra statistik över det som kallas för genombrottsinfektioner, det vill säga de som blir smittade och sjuka trots att de var fullvaccinerade (två doser vaccin). Jag tyckte denna statistik var väldigt intressant och följde varje uppdatering på Folkhälsomyndighetens webbsida.

I slutet av oktober skrev jag ett blogginlägg om att det fanns tecken på en femtevåg av coronasmitta och att genombrottsinfektioner under de första 10 dagarna i oktober uppgick till 33,7 procent av de nya smittfallen. Folkhälsomyndigheten brukade då uppdatera statistiken när det gällde genombrottsinfektion var fjortonde dag. Det kom en nu uppdatering fram till den 24 oktober och då hade andelen genombrottsinfektioner ökat till 34,1 procent.

Min personliga uppfattning är att denna statistik nu mörkas av Folkhälsomyndigheten. Anledning är att statistiken inte är någon bra information som kan öka viljan att vaccinera sig. Snarare så stärker det uppfattningen hos antivaccinationsmotståndarna om hur dåligt vaccinerna fungerar.

Efter det har ingen ytterligare uppdatering kommit på Folkhälsomyndighetens webbsida!

Jag tycker det är beklämmande av en statlig myndighet att mörka statistiken på detta sätt. Att mörka den av rent taktiska skäl är inget som en statlig myndighet skall ägna sig åt. Det leder endast till att människor förlorar förtroendet för staten, myndigheterna och i slutändan även politikerna. Då börjar människor istället lyssna till diverse konspirationsteorier och andra icke trovärdiga källor med desinformation. Är det detta som Folkhälsomyndigheten önskar sig?

Att svenska journalister på riksnivå inte har koll på detta och ställer frågor är beklämmande!

Jag tittade dock på senaste presskonferensen som Folkhälsomyndigheten höll i torsdags och då framgår det att man fortfarande har den här statistiken men att man uppenbarligen beslutat att inte presentera siffrorna för allmänheten. Vid presskonferensen presenterade man följande diagram.

Av diagrammet kan man dra två slutsatser. Dels att vaccinet skyddar till viss del mot smitta och att antalet genombrottsinfektioner ökar. Vilket tyder på att effekten av vaccinet avtar över tid.

Under presskonferensen visade man även ett annat diagram som understryker att vaccinet har ett bra skydd mot allvarligare sjukdom i covid-19.

Diagrammet visar en stabil nivå för vaccinerade och att det är 5-8 gånger vanligare att ovaccinerade måste få vård på IVA. Detsamma gäller de som fortfarande avlider av covid-19.

I princip ingen av de vaccinerade som är under 65 år avlider medan det fortfarande sker bland de ovaccinerade.

Det blir intressant att följa utvecklingen de kommande veckorna med tanke på att antalet smittade ökar kraftigt just nu och att det definitivt är en femte våg som startat.

Den nya mutationen omikron skrivs det mycket om just nu. Kvällspressen och Folkhälsomyndigheten försöker skrämma med varningar om mutationen men det finns andra som inte är lika alarmistiska.

Enligt uppgift i utländska medier har ännu ingen bekräftats avliden som har denna mutation av viruset. Det finns inte heller några uppgifter om svårt sjuka.

Aktiemarknaden har ju åkt jojo den senaste veckan på grund av uppgifterna om den nya mutationen omikron. Jag läste dock en artikel från amerikanska banken JP Morgan som skrev följande.

”Omikron må vara mer smittsam, vilket tidiga data indikerar, men statistiken visar också att mutationen är mindre dödlig och således passar väl in i det historiska mönstret över hur virus utvecklas, skriver strategichefen Marko Kolanovic och strategen Bram Kaplan.

Sammantaget kan utvecklingen kring mutationen vara positiv för risktillgångsmarknader, givet att omikron faktiskt kan innebära att pandemins slut går att skymta i horisonten.

”Omikron kan vara en katalysator för en brantare (inte planare) räntekurva, vilket innebär rotation från tillväxt- till värdeaktier, säljpress på covid- och nedstängningsvinnare och rally i återöppningssektorer”, skriver strategerna.

Fallet som noterats i marknaderna är en möjlighet att köpa in sig, framför allt i cykliska bolag som tappat, råvaruslag och återöppningsaktier samt att positionera för högre räntor, enligt JP Morgan-duon.”

Jag kan väl säga att jag ibland lyssnar mer på aktieanalytiker än alarmister i svensk kvällspress som alltid ligger steget efter. Folkhälsomyndigheten tar också det säkra före det osäkra när det gäller en ny mutation och jag förstår deras inställning med tanke på den kritik som myndigheten fått för sitt arbete i inledningen av pandemin. Men risken är att det blir fel ännu en gång.

JP Morgans strateger avslutar artikeln med följande kommentar.

”Synen på att omikron kan vara början på slutet för pandemin baseras på antagandet att en mindre dödlig men mer smittsam mutationen leder till fler smittade, men lättare sjukdom och en mer utbredd immunitet. Då kan den dödliga pandemin ta slut och övergå i något som mer liknar säsongsinfluensa, skriver strategerna.”

Hur många som tror och litar på dessa strateger kommer vi få se i kommande veckas börsutveckling. Kommer återöppningsaktier ta igen de senaste veckornas fall på 20-30 procent, som till exempel för resebolag, flygbolag och hotellföretag. Scandic hotels har fallit från ca 45 kronor till 35 kronor på grund av den ökande smittan och den nya mutationen.

Börsen är många fall en bättre termometer på en utveckling än alla politiskt korrekta journalister eller politiker utan ryggrad, som bara följer strömmen. Börsen ligger ofta före, om man vågar.

Annons

17 reaktioner på ”JAG LITAR INTE PÅ FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN

 1. Marianne 2021-12-06 / 19:13

  Det med ovaccinerade i statistiken får man ta med nypa salt, då man är det till 14 dagar efter sista dos man ska ha (enligt FHM). Då Cytokinstormar (ADE) varit problemet för att göra vaccin mot Coronavirus tidigare, så blir effekten av att ge vaccin vid eventuell inkubationstid mörklagda som en ovaccinerad som får vård, även direkta biverkningar av vaccinen. Så utan information om detta i statistiken, är den gravt missvisande.
  Cytokinstormar (ADE) ger snarlik sjukdom som Covid. Inflammationer som leder till andnöd, sämre syresättning, skador på andra organ.
  Det är detta alla internationella forskare varnar för, med dessa vaccinen. Det är Spikeproteinet på Coronavirusen som stannar i kroppens celler vid vaccination och ger dessa inflammationer vid återinfektion, med dessa nya mRNA vaccinen så ger man kod till cellerna att producera ett av dessa Spikeprotein. Immunförsvaret reagerar som i en kick, men inflammationer riskeras vid nya varianter med andra proteiner i täten. Så vill man ge immunförsvaret en ny kick, för varje ny variant – booster dos. Med ökad risk för inflammationer, speciellt i blodkärlen. Alla som inte tagit senaste sprutinjektionen, räknas som ovaccinerad…..så ska det rulla på.

  Gilla

 2. SB 2021-12-06 / 18:25

  Intressanta tankar från J P Morgans analytiker, jag är också ganska benägen att hålla med honom. Jag tror att han har helt rätt i att viruset kommer att mutera till varianter som ger lindrigare och lindrigare symptom, och kommer att återkomma som en årlig säsong influensa. Coronaviruset är en överlevare, därför sker detta.

  Hur kan det då komma sig, ja, låt oss tänka som ett virus en liten stund (ja, jag vet att det låter fånigt att säga så). Men faktum är att ett virus som ger värden så allvarliga sjukdomssymptom med hög dödlighet, är ett virus som snart dör ut, för om värden dör, så minskar virusets möjlighet att spridas till en ny bärare. det optimala för ett virus, är att värden/virusbäraren inte blir sjuk alls, då kan viruset spridas till väldigt många. vilket är väsentligt för virusets överlevnadsförmåga. Virus muterar hela tiden, och ett överlevarvirus ser till att ge bäraren så få symptom som möjligt vid varje mutation. Jag tror att COVID-19 är ett sådant ”överlevarvirus”.

  hela debatten kring pandemin har varit extremt polariserad hela tiden, driven av MSM, som på sitt vanliga sätt levererar mycket likriktade åsikter och lite fakta. Avvikande åsikter får inte komma till tals, ingenting ska få störa narrativet som MSM spikat fast. Vi ska ha klart för oss att MSM trumpetar endast ut vad ”husse” vill att de ska förmedla till folket.

  Vilken är då ”husse” jag nämner ovan, ja det är en liten klick enormt rika människor, som utnyttjat pandemin för sina egna dunkla syften, att sko sig själva, slå ut mindre affärsverksamheter, att prångla ut ett vaccin som vi nu ser snabbt tappa sin effekt, att tvinga på världens befolkning COVID-pass, vars verkliga syfte är att kontrollera människor när sedan pandemin tar slut, vilket den kommer att göra, ”husse” i form av J P Morgan har sagt det. ”husse” har full kontroll över regeringar och MSM i västvärlden.

  Pandemin kommer att gå över, COVID-19 kommer att bli snällare och snällare. Men från ”husse” kommer det inget gott, utan bara ondska.

  Ser ganska mörkt på framtiden just nu

  Gillad av 1 person

 3. Robban 2021-12-06 / 06:56

  Känner två personer som nu har/har haft covid för andra/tredje ggn!
  Första fullvaccinerad i somras. Covid för andra ggn efter sommaren.
  Andra tre doser, sista dosen i höstas. Pågående covid infektion och mår inget vidare!
  De har dessutom vaccinerats med 2 olika vaccin så vaccinerna är alltså likvärdigt dåliga på att förhindra infektion.
  Personligen så kommer jag aldrig någonsin att frivilligt ta ett mRNA vaccin.
  När ett traditionellt utvecklat vaccin med lyckligt och framgångsrika avslutade kliniska tester finns tillgängligt så ska jag ta mig en ny funderare på vaccination.

  Gillad av 1 person

 4. Peter 2021-12-05 / 21:48

  Varför skriver du fullvaccinerade? Har du inte fattat att det inte handlar om att någon ska bli ”fullvaccinerad” utan att vi ska slava för big pharma helst kvartalsvis medelst skattemedel? Det kommer inte att sluta med ”första boostern”…..

  Gilla

  • Thoralf A 2021-12-05 / 21:58

   Det är ett vedertaget begrepp att efter två doser och att det gått två veckor efter andra dosen så är man fullvaccinerad!

   Gilla

   • Peter 2021-12-06 / 18:05

    Det är propaganda, något du vanligtvis är duktig på att se igenom. Tråkigt att se att du jamsar med i propagandan, verkligen.

    Gilla

   • Thoralf A 2021-12-06 / 21:02

    Ett vedertaget begrepp oavsett om det är riktigt eller inte!

    Gilla

 5. Ingemar Ekman 2021-12-05 / 18:27

  I takt med att antalet vaccinerade ökar så måste ju även procentuellt fler vaccinerade bli smittade.
  Ex.vis med 100 % vaccinerade så ger varje smittad 100 % fler mot ovaccinerade (som inte finns). Klumpigt skrivet men det bästa jag kom på. Hoppas ni förstår vad jag vill säga.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-12-05 / 19:39

   Givetvis så blir det en effekt när så många är fullvaccinerade.

   Gilla

 6. Bernt Ekholm 2021-12-05 / 16:34

  Bekräftade fall per 100 000 innevånare; ”Diagrammet visar en stabil nivå för vaccinerade och att det är 5-8 gånger vanligare att ovaccinerade måste få vård på IVA”. Inte övertygad om att 0,8 personer per 100 000 är något att hetsa upp sig för.

  I övrigt har du helt rätt i att svenska myndigheter uppvisar en opålitlighet som är skrämmande.

  Titta gärna in på nedanstående länk. Svenska Intensivvårdsregistret SIR.

  https://www.icuregswe.org/data–resultat/covid-19-i-svensk-intensivvard/

  Gilla

  • Thoralf A 2021-12-05 / 16:45

   Det motsvarar ju ca 80 personer per vecka eller 320 personer per månad.

   Gilla

   • Bernt Ekholm 2021-12-05 / 17:56

    Enligt statistik från IVA är siffran ca 35 personer i veckan som behandlas. Majoriteten av de behandlade är 60+ vilket tydligt visar vilka man borde lägga ner resurserna på, i förebyggande åtgärder.

    Gillad av 1 person

 7. Laglydig 2021-12-05 / 15:44

  Jag hade själv problem att hitta statistik om genombrottsinfektioner efter 24 oktober, men med undantag för vecka 43 så finns de insmugna i FHM:s veckorapporter där man anger antalet nya fall samt antalet ovaccinerade av dessa (man får alltså själv beräkna antalet vaccinerade som smittats = genombrottsinfektioner).
  Vecka 44: 5 066 smittade varav 1 989 vaccinerade (39,26 %)
  Vecka 45: 5 833 smittade varav 2 563 vaccinerade (43,94 %)
  Vecka 46: 7 102 smittade varav 3 103 vaccinerade (43,69 %)
  Vecka 47: 11 924 smittade varav 5 676 vaccinerade (47,60 %)

  Detta styrker mig i min teori om att det är de vaccinerade som nu driver smittspridningen eftersom man har invaggats i en falsk trygghet av myndigheterna.

  Samtidigt förstår jag inte varför man prioriterar att vaccinera barn med första dosen istället för att se till att de under 65 får sin tredje dos så fort som möjligt (det har gått över sex månader sedan andra dosen för väldigt många av de som tillhör en riskgrupp och som är 50-65 år).

  Gilla

  • Thoralf A 2021-12-05 / 16:43

   Tack för den informationen. Instämmer också i att det vore viktigare att prioritera riskgruppen i åldern 50-64 år.

   Gillad av 1 person

 8. Bergman 2021-12-05 / 15:38

  Dessutom har ju Folkhälsomyndigheten kontinuerligt kommit med besked som egentligen är politiska och ska förmedlas (accepteras, bestämmas eller förkastas) av verkställande politiker. Men förmodligen har det varit bekvämt att låta som ”det har minsann Folkhälsomyndigheten avgjort”!

  Och journalisterna har förmedlat myndighetens rekommendationer så som varande politiska beslut med enorma konsekvenser för samhälle, näringsliv och enskilda. Så nu bedriver alltså en myndighet politik i st för regering och folkvalda i övrigt.

  Gillad av 1 person

 9. stigrydmark 2021-12-05 / 14:25

  Inte förtroende för FH! Det är nog en ganska spridd uppfattning. Dessvärre är det så för min del att jag har knappast förtroende för någon av de viktigaste myndigheterna. Egentligen toppas bristen på tillit/förtroende av vår regering/regim. Det tycks ha spridit sig ner i polisen, våra domstolar, MSB, FH socialstyrelse och Läkemedelsverket. Det är verkligen illa när man som medborgare inte kan känna normal tillit och trygghet i sitt land. Vår regim har tydligt visat sin oförmåga.
  Vad man dessutom visat tydligt är det enorma pris vi väljare fått betala i form av invandringens alla fruktansvärda konsekvenser och sossarnas köp av makt, genom att ge ett skitet extremistparti makt och inflytande..
  Är det någon som tror att sossarnas öppna gränser helt är baserat på humanitet? Egentligen är det både omoraliskt och brottsligt att muta sig till makt.

  En moderat, Erik Ottosson, föreslår att alla barn ska Covid-vaccineras. Jag har förstås mejlat honom. Bara tanken är brootslig enl. min uppfattning. Barns naturliga immunförsvar klarar sjukdomen. En majoritet av vaccinerade står nu för den största smittospridningen. Över 85.000 rapporterade biverkningar borde ha orsakat en paus och tankearbete. Allt spelar globalisterna i händerna.

  Gillad av 8 personer

 10. Otto 2021-12-05 / 13:30

  Denna vinter kommer inte bli nådig. Vi lär få en lockdown inom kort. Vänta bara och se efter denna jul med firanden, julkonserter och julbord.

  England ska gå före och försöka förhindra en katastrof läste jag, men Sverige lär väl vara saktfärdiga som vanligt.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.