NYTT ELPRISREKORD

Idag slår södra Sverige ett nytt elprisrekord på dygnspriset med 426 öre per kWh. Det är som vanligt det svenska folket som får ta smällen för de rödgrönas vansinniga energipolitik och det är de svagaste i samhället som drabbas hårdast av dessa elpriser.

Det är då minst sagt provocerande att se miljöpartiets riksdagsledamot Lorentz Tovatt som dessutom är energipolitiska talesperson för Miljöpartiet i riksdagen twett om hur glad och lycklig han är över att priserna på utsläppsrätterna nu gått från 4-6 euro till att ha passerat 90 euro.

Hur många tycker att dagens elpriser är ”otroligt positivt”?

Andra journalister som uppenbarligen sympatiserar med den rödgröna energipolitiken är uppenbarligen Dagens Nyheters ledarredaktion som häromdagen hade följande rubrik på sin ledarartikel.

Susanne Nyström har säkert råd med de höga elpriserna men säg det till de som i dagligt tal kallas för fattigpensionärer. De anser nog att smärtgränsen gått för länge sedan och tror säkert en och annan av dessa gärna skulle vilja säga ett sanningens ord till Susanne Nyström och hennes provocerande ledarartikel.

Idag kan vi verkligen tala om skenande elpriser i södra Sverige.

Dagspriset på elenergi sedan den 1 november.

Samtidigt visar detta diagram hur fel oppositionen har i sina förslag om att mildra kostnaderna för konsumenterna. Att som moderaterna och kristdemokraterna föreslå att energiskatten skall slopas under januari och februari är knappast en bra åtgärd då de höga elpriserna framför allt drabbar elkunder i södra Sverige, inom elområde SE3 och SE4.

Det förslag som gäller i Norge är betydligt bättre där man går in och tar halva kostnaden för den del som överstiger 70 öre per kWh.

Det träffar direkt de som drabbas av de höga elpriserna.

Nu har vi dock en senfärdig och saktfärdig socialdemokratisk regering som inte har några planer liknande de i Norge men man kan ju hoppas att de överraskar positivt någon gång. I synnerhet när de nu slipper Miljöpartiet i regeringen.

Annons

34 reaktioner på ”NYTT ELPRISREKORD

 1. Ölandsbonde 2021-12-21 / 21:40

  Mycket gnäll över landets energipolitik är det. Särskilt för elområde4.

  Jag tycker att en mer positiv attityd ska intas i vår väg tillbaka mot medeltiden. Medeltiden var inte så svart och dyster som man kan tro. Många saker var bra. Inga bilbränder, inga balkonghopp, inga idioter med riksdagslön etc.

  Det finns många saker man kan göra för att minska sin konsumtion av el.

  T ex
  Återinför lögardagen. Den dag man tvättade sig efter den sexdagiga arbetsveckans slut vid lunch på dagen som senare fick namnet lördag.
  Detta skedde med på spisen uppvärmt vatten och en större balja. Fanns inga varmvattekranar.
  Var klimatsmart! Duscha på lördagar ståendes i en balja och ta vara på spillvattnet till disken. Diska bara på lördagar med detta vatten . Har du inte porslin som räcker en vecka går det alldeles utmärkt bra att torka av tallrikar och glas med lite tidningspapper. Har du inga tidningar använd reklamblad. Du säger väl inte nej till reklam? Till grytor och kastruller passar disktrasan. Vad trodde ni den annars var till för?

  Stäng dörrar till alla onödiga rum. Samlas i ett sovrum och umgås med roliga lekar i stearinljusets sken. Mycket skoj kan ske på ett klimatsmart sätt under ett täcke.

  Äter du potatis? En billig och kolhydratrik rotfrukt. Koka en stor kastrull med potatis på lördagar och ta vara på kokvattnet till disken. Under resten av veckan kan potatisen ätas kall, vilket är gott tillsammans med en sillabit. Föredrar man varm potatis går det snabbt att tärna den och fräsa i en stekpanna.

  Som sagt. Var inte så negativa. Tänk på alla billiga villor som kommer att komma ut på marknaden. Tänk också på alla stroppar som skaffat en, med 70.000 kr, bidragsbil som går på batteri. Det är väl billigare att köra en modern disellbil nu än att tära på elnätet med de moderna priser som råder.

  Håll ut, du ska ändå dö med tiden. Längre behöver du inte bry dig.

  Gilla

  • Ölandsbonde 2021-12-21 / 23:33

   Ett tips till. Spola inte bara för att du kissat. Låt urinen avge sin goa värme till inneluften. Spola kan du göra när du skitit. Visst kommer det att lukta pissoar, men du vänjer dig. Värre än gamla Söderstadions norra herrfjöl kan det aldrig bli.

   Tänk på hur mycket bättre du har det än med utedass.

   Gilla

 2. Lotta 2021-12-21 / 21:10

  Stämmer det att all svensk kärnkraft skall vara avvecklad 2045? Togs det beslutet på 80-talet? I så fall måste detta beslut omvärderas med tanke på hur resultatet av detta beslut tycks bli. Man kan ju inte fatta ett beslut som rör hur ett samhälle kommer se ut om över 40 år. Vi måste istället för att avveckla kärnkraften bygga ut den med nya verk.

  Gillad av 1 person

 3. Sven d.ä. 2021-12-21 / 18:55

  Nu är allt fokus på uppvärmning i villor och lägenheter.

  Ugnarna i bagerierna går på elekricitet, sockret produceras med elektricitet, sågverken går på elektricitet etc etc.
  Priserna kommer att gå upp, och när priserna går upp går inflationen upp. När inte lönerna går upp i takt med inflationen blir vi fattigare. Inflationen går upp går räntorna upp (om inte Riksbanken kan streta emot). Fler kan inte betala sina huslån.

  Detta är inte en vacker framtid…

  Gillad av 1 person

 4. ivarandersson 2021-12-21 / 18:44

  Elpriset kl 9.00 idag
  70 öre per kWh i SE1 och SE2
  520 öre per kWh i SE3 och SE4.
  Vindkraften står för 5% av 22000 MW och kärnkraften för 31% (7000 MW). Om vi hade byggt ut vindkraften till 60000 MW hade den kunnat ersätta kärnkraften idag.
  Sverige importerar el från Polen och Litauen … som importerar från Ryssland, Lettland, Polen och Belarus! Är Sverige ett U-land som litar på grannarna när det gäller elförsörjning ?

  Gilla

 5. Högt hårfäste 2021-12-21 / 16:59

  Om inte Kalmar kommun avstyr sitt spektakel på Stortorget på nyår, så visar de hur oseriös kommunen är!

  Gilla

 6. ac carlsson 2021-12-21 / 16:10

  Dagens höga elpriser lär vi få leva med under många år. Lite lägre pris under sommarhalvåret men minst de nivåer vi har nu under kommande vintrar.
  Om Greta och andra klimat alarmister får rätt så kanske vi får vintrar med temperatur över nollan i södra Sverige om tjugo år, vilket ju skulle vara positivt. Men det är lång ifrån något som man kan räkna med.

  Om regeringen subventionerar elpriserna denna vinter så skulle det naturligtvis innebära en lättnad för många privatpersoner och företag för stunden, men för att verkligen göra nytta på sikt så måste subventionerna permanentas under många år framöver.
  Allt beror på att S och MP totalt missat att se till att vi har en plan för energiförsörjning som är hållbar på sikt. Jag tror att de varit naiva även i denna fråga, och därför inte sett vad som skulle komma.

  Gilla

  • Jimmy 2021-12-21 / 18:10

   Att subventionera elen till konsumenter är värdelöst, fixa istället en trygg elförsörjning och prissättningssystemet samt antingen en fri marknad eller tillbaka till statligt styrd elmarknad, det system vi har idag är helt galet där priset för ALL el sätts för den dyraste produktionen

   Gilla

   • Thoralf A 2021-12-21 / 19:44

    Instämmer! Men nu handlar det om att lösa situationen de kommande månaderna.

    Gilla

 7. Cosmik Debris 2021-12-21 / 15:27

  Är det fler än jag som tycker att Susanne Nyström på DN ser ut som en ung Leif G.W. Persson?

  Gillad av 1 person

  • Lotta 2021-12-21 / 15:49

   Nej, snare en av Rumpnissarna.

   Gillad av 2 personer

   • Champagne Supernova 2021-12-21 / 20:35

    Ja, rumpnisse eller ett UFO. Tänker på rymdfilmer när jag ser bilden.

    Gilla

  • Högt hårfäste 2021-12-21 / 16:58

   Rumpnisse! 😀😁🤣

   Gilla

  • Ò Hyra 2021-12-21 / 17:03

   Åkerspöke

   Gilla

  • Bergman 2021-12-21 / 17:33

   Jag träffade Leif G W av olika och i och för sig ovidkommande och tillfälliga orsaker på den tiden det begav sig när han var ung och alltså innan allt det där vattnet runnit under broarna. Då var han utan jämförelse (eller möjligen i jämförelse) ett under av skönhet.

   (Ursäkta men jag kände ändå ett behov av att påtala detta!)

   Gilla

 8. Cosmik Debris 2021-12-21 / 14:58

  Annika Strandhäll om de höga elpriserna: ”När är det gäller de rekordhöga priserna på el och bensin hänvisar hon till att Sverige ska ha nettonollutsläpp till 2045”

  Vi borde istället ha ett nettonollinsläpp av idioter, psykopater, oduglingar, dvärgar, damfrisörskor, blådårar och fascister i Sveriges riksdag och regering. NU!!

  Gillad av 3 personer

  • turrim 2021-12-21 / 17:15

   Det var den dummaste ursäkten på länge från en sosseregering. Men typiskt för en okunnig politiker som Strandhäll utan empati för de svenska pensionärer och låginkomsttagare som nu hamnar i fattigstugan.

   Blir det bättre för dem som överlever till 2045? Vem har personligen ansvar för att sätta målet fossilfritt 2045 och på vilken grund med konsekvensanalys?

   Det är i varje fall inte folket.

   Gillad av 1 person

 9. Karl 2021-12-21 / 14:55

  Att bo i villa i dessa tider är ingen höjdare då det kostar med höga elpriser som är helt tokiga, men undrar vad kan vi som bor i lägenhet t,e,x familjebostäder räkna med för höjning. Vi har en årsförbrukning på ca:1500 kWh går det att räkna ut överhuvudtaget när priserna går från 30 till 500 kWh per timme olika över dygnet då vi bor i område 3. Har försökt att hitta info men kört fast då jag inte hittar eller kan räkna ut ett medelvärde per månad ? Avsätt Sveriges regering som är helt förblindade av dessa propellrar som lever ett jävla liv och ställer till det för människor och djur.
  Kärnkraft nu.

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2021-12-21 / 15:32

   Min gissning skulle vara om du har rörligt pris att ökningen blir 100-200 kronor mer per månad om elpriserna fortsätter med ett månadspris på ca 2 kronor. Ökar månadspriset till 3 kr per kWh så får du/ni räkna med ytterligare en hundralapp på månad.

   Gilla

   • Karl 2021-12-21 / 15:47

    Tack. God Jul och Gott Nytt År

    Gillad av 1 person

  • tompas11 2021-12-21 / 15:52

   Karl, har man en årsförbrukning på ynka 1500 kWh så finns det ingen anledning till oro. Själv ligger jag på runt 11000 kWh/år.

   Gilla

  • Thor 2021-12-21 / 19:32

   Tyvärr får du nog räkna med hyreshöjning också. Tippar att ditt flerbostadshus värms med fjärrvärme och dessa priser lär följa med elpriset upp vad det lider.

   Gilla

 10. Sven d.ä. 2021-12-21 / 13:09

  Jag läste i den senaste årsredovisningen för Olofströms Energi att de trodde (31 december 2020, dvs ett år sedan) att ”Elpriserna beräknas under kommande året vara relativt låga. Detta beroende på den goda tillgången på vatten i magasinen.”…snabb utbyggnad av vindkraften vilket gör att det finns relativt mycket energi i systement.”

  Om man inte kunnat förutse eller varit tillräckligt smart för att se vart det barkade – då förstår jag att vi sitter i denna situation. Det finns säkert en mängd av teknisk kompetens i Olofströms Energi, Vattenfall etc men det hela styrs av politiker och deras lakejer.

  Gillad av 1 person

 11. Hoppalong 2021-12-21 / 11:41

  Tovatts enda jobb har varit i kassan på ICA. Det är utifrån denna livserfarenhet han uttalar sig om Energiproblematiken.

  Gillad av 3 personer

 12. turrim 2021-12-21 / 10:17

  Var går gränsen för att bli avsatt som talesperson i Miljöpartiet?

  Gillad av 1 person

  • Stentmannen 2021-12-21 / 16:58

   När man bosatt sej i en myrstack?

   Gilla

 13. stigrydmark 2021-12-21 / 09:55

  En man som startat en site i opposition mot Sveriges vansinniga politik, hade som gäst en man som bor på Söder. Normalt betalar han c:a 1500-2000/mån tör sin tvåa med direktuppvärmd el. Nu har han tvingats stänga av alla element utom i sovrummet, där han kan elda i en kakelugn. Temperaturen är nu 5 grader, kylskåpstemperatur, i de övriga rummen.Hans kostnad med elementen på, skulle bli 15.000/mån. De som gillar det här skulle platsa som lägervakter.

  Gillad av 4 personer

  • Sven d.ä. 2021-12-21 / 10:33

   Jag hörde om en person som hade i sitt avtal om en lägre eltaxa på natten. Så han ställde väckarklockan på ringning och duschade mitt i natten. Då satte han också på tvätt- och diskmaskin. Vilket liv vi tvingas leva.

   ”Söder” – söder om vad då?

   Gilla

   • worldpress99 2021-12-21 / 15:10

    Sven d.ä. ! — Jo min herre. Söder är det vi Stockholmare kallar det ni andra kallar Södermalm.

    Gilla

   • Sven d.ä. 2021-12-21 / 18:40

    Jag trodde det fanns ett Söder i Kalmar.

    Jag är född på Södersjukhusets BB, men förövrigt helt normal 🙂

    Gilla

  • fiolenmin 2021-12-21 / 11:35

   Siten i fråga är Pär Ströms Youtubekanal ”Nu fan räcker det” för den som vill se den .

   Pär är civilingenjör och har drivit bloggen ”Genusnytt” som är en veritabel guldgruva .
   Där tar han upp feminismen på en saklig grund och avslöjar hur bisarr rörelsen är och avslöjar männens otaliga underlägen . Här finns bloggen . Scrolla för att läsa alla inlägg . Mycket nöje !

   https://genusnytt.wordpress.com/

   Det här kan verka off topic , men det kan jag försäkra att det inte är . Sverige har en feministisk regering och har nu tillsatt den störste radikalfeministen till att hantera de här frågorna . Jag såg hennes senaste uttalande : ”Havsbaserad vindkraft är framtiden”.

   Har följt feminismen i många år och jag kan försäkra att känslor övertrumfar fakta.
   Strandhälls enda eftergymnasiala utbildning är två år organisationspsykologi .

   Gillad av 2 personer

   • Bergman 2021-12-21 / 21:38

    Kvinnornas oförmåga att laga husmanskost har genom åren succesivt ersatts med Känslosåsen som kan kombineras med det mesta. Den anses ha en överlägsen doft som känns in i varje valstuga i hela landet. Valarbetarna använder för övrigt inte längre den för tiden obsoleta parfymen Chanel No 5 utan nu används endast doften från Känslosåsen – Elle Chanter No 68.

    Gilla

   • Sven d.ä. 2021-12-21 / 22:28

    Om man ska bygga vindkraftverk så är det bättre till havs. Då är det bara att fälla dem och dra ut dem på djupt vatten.

    Gilla

Kommentarer är stängda.