FULLASTTIMMAR

Jag lyssnade ikväll på Strandhäll och Farmanbars pressträff från morgonen om att regeringen satsar på havsbaserad vindkraft. Dessa båda statsråd är ett stort skämt.

Efter att Strandhäll inte kunde svara på hur många kärnkraftsreaktorer Sverige har och hur många som stängts ned har jag ingen som helst förtroende för henne vare sig hennes kompetens eller hennes förstånd. Hon klarar ju inte ens att betala sina räkningar. Hur kan hon få vara statsråd/minister i Sverige?

Farmanbar hade idag lärt sig ett nytt begrepp som han använde för att förklara hur bra havsbaserad vindkraft var. Fullasttimmar!

Havsbaserad vindkraft hade 50 procent fler fullasttimmar än landbaserad vindkraft enligt Farmanbar.

Vad är då fullasttimmar för något och hur definieras det?

I praktiken tar man producerad energi MWh under ett år och dividerar med märkeffekten på vindkraftverket. Som exempel 11 500 MWh/3,5 MW = 3 300 fullasttimmar.

Vill man räkna ut verkningsgraden så tar man istället 11500/(3,5*8760)= 0,375  > 37,5 procent  (Årets totala antalet timmar 24*365=8760 timmar)

Fullasttimmar är ett begrepp som man infört när det gäller vindkraft för att lura alla okunniga att tro att vindkraftverket går med full effekt under dessa timmar. Men det är bara lurendrejeri!

Det är egentligen ett förvanskat begrepp för att visa kapacitetsfaktorn eller verkningsgraden på ett vindkraftverk. Men säger man att ett vindkraftverk har 37 procents verkningsgrad eller 0,37 kapacitetsfaktor så låter det inte särskilt bra.

Men säger man att ett vindkraftverk har 3 300 fullasttimmar per år så låter det ju mycket bättre.

I själva verket är det just 37 procent. Det vill säga 3 300/(24*365) = 0,377  >  37,7 procent.

Man låtsas alltså att vindkraftverket producerar all sin energi under ett år på de 3 300 fullasttimmarna, de övriga 4 360 timmarna under året produceras noll kWh enligt denna definition.

Det är bara ett stort lurendrejeri enligt min mening! Allt för att lura de okunniga!

Annons

33 reaktioner på ”FULLASTTIMMAR

 1. Cosmik Debris 2022-02-16 / 23:43

  Ursäkta OT, men jag kokar av ilska.

  ”Det har tidigare framkommit att Justitiedepartementet hörde av sig till utredarna varje dag under valrörelsen 1998 (Expressen 9/5 2017). Dåvarande justitieminister Laila Freivalds, eller hennes politiska stab där bland annat tidigare rikspolischefen Dan Eliasson ingick, kan alltså ha utövat påtryckningar som direkt eller indirekt bidrog till att fel personer – till råga på allt två små barn – utpekade för ett mord. Detta för att inte oppositionen skulle gynnas av eventuell flyktingkritik”

  Uppgifterna Leif GW Persson kommer med är fullständigt häpnadsväckande om de stämmer. Det skulle vara en av de största rättspolitiska skandalerna i svensk historia”

  Pederasten och sadomasochisten Dan Eliasson igen alltså? Hur mycket skada har inte det perversa grishuvudet ställt till med? Jag är övertygad om att soSSarna till och med har beordrat mord för att rädda/behålla makten. Det finns ingenting. Absolut ingenting som får stå i vägen för soSSarna. SoSSarna är dessutom direkt ansvariga för våldtäkten på ett treårigt barn.

  ” Tre månader senare våldtog 13-åringen en 3-åring 100 meter från platsen där Kevin försvann.”

  Jag slutar där. Om jag skriver vad jag tycker att man ska göra med soSSar så riskerar jag att bli polisanmäld.

  Den som röstar på soSSarna i höstens val är en ondskefull människa. En hemsk människa!

  Håkan Boström: Bidrog S-regeringen till rättsövergrepp i Kevinfallet?
  https://www.gp.se/ledare/bidrog-s-regeringen-till-r%C3%A4tts%C3%B6vergrepp-i-kevinfallet-1.66012926?

  Gillad av 1 person

  • Hacke 2022-02-17 / 09:42

   Kommentarerna under Boströms ledare är med fog inte nådiga och det ligger nog en hel del i denna spekulation:
   ”Så det var antagligen där som skon klämde gällande Eliasson. Att han hade hållhake på regeringen var uppenbart men frågan var alltid på vilket sätt.
   Då är det fler i den nuvarande regeringen som kan dras med i ett ev. fall.”
   Snaran dras alltmer åt kring det vidrigaste parti och (s)ekt landet drabbats av.

   Gilla

   • Thoralf A 2022-02-17 / 11:20

    Jag har tänkt precis samma tanke angående den vandrande katastrofen Dan Eliasson.

    Gilla

   • Andersson 2022-02-17 / 14:23

    ”Freivalds meddelade den 21 mars 2006 sin avsikt att avgå från posten som utrikesminister, efter mer än ett års kraftig kritik rörande hanteringen av tsunamikatastrofen och senare kritik rörande hennes roll i stängningen av Sverigedemokraternas webbsidor.”

    Källa: Wikipedia

    Gilla

  • Andersson 2022-02-17 / 18:02

   117 SVT Text torsdag 17 feb 2022 INRIKES PUBLICERAD 16 FEBRUARI

   Kevinfallet: Tvisten är över

   Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson som pekades ut som skyldiga till fyraårige Kevins död i Arvika 1998 accepterar kommunens ursäkt och släpper sitt skadeståndskrav. Det meddelade parterna i ett gemensamt uttalande på onsdagen.

   -Vi har fått sinnesro, säger brödernas mamma Annika Karlsson. Familjen och kommunen ska nu mötas igen.

   -Vi ska ses igen och prata om vad vi kan göra för att göra samhället bättre. Deras erfarenheter är en bra bas att bygga på, säger kommunalrådet Peter Söderström (S).

   Ansvarig utgivare | svt.se © Sveriges Television AB

   Gilla

 2. Sven d.ä. 2022-02-16 / 20:04

  Fullasttimmar är inget som Farmanbar kommit på själv. Jag tror man försöker sätta ihop ett ”business case” för vindkraften som kan användas i valet.

  Folk kommer att gå på fullasttimmar, det låter utmärkt. Man tror att det antal som redovisas som fullasttimmar är när det går som max sedan tror man att det finns timmar när det går på halvfart eller när vindkraftverket ger lite men trots allt något.

  Gilla

 3. Ölandsbonde 2022-02-16 / 17:36

  På Öland säger vi att fullast kör.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2022-02-16 / 17:45

   Haha…. inte bara på Öland.

   Gilla

  • Stefan Holmqvist 2022-02-17 / 17:10

   Underbart!

   Gilla

 4. stigrydmark 2022-02-16 / 10:21

  Läste nyligen någonstans att ojämn vind och solkraft kan förorsaka tekniska problem/störningar. Det skulle vara intressant att få detta förklarat. Är det något som ändå är bra, eller som vi kan bortse ifrån eftersom det är fossiltfritt?

  Gilla

  • Karl W 2022-02-17 / 09:02

   Det stämmer och det är en av de centrala begreppen i reglerteknik. Om vinden plötsligt stannar, då slutar kanske 1,000 vindkraftverk att plötsligt generera, och då måste det bortfallet av energi ersättas från någon annan källa. Sedan börjar det blåsa igen, och då måste den andra källan stoppas. Då kan det inträffa så kallade självsvängning, och det kan innebära att hela systemet kanske kraschar. Sedan går det inte att bara koppla på allt igen, det måste sked stegvis för annars överbelastar man systemet. Innan vindkraften hade Sverige omkring fem sådana incidenter om året, 2021 hade omkring 250 incidenter som måste hanteras manuellt som en nödsituation. Du kan jämföra detta med att du står och duschar och har satt varm och kallvattenflödet till en behaglig temperatur. Sedan minskar plötsligt flödet av varmvattnet för någon öppnar en annan kran i huset, och vattnet blir kallt. Då skruvar du snabbt på varmvattenkranen för att öka flödet, men tar i för mycket så det blir hett. Det finns ju en fördröjning mellan kranen och när vattnet träffar dig. Så du minskar flödet igen, men igen tar i för mycket så vattnet blir iskallt, och då stänger du av alltihopa. Detta inträffade i New York 1977, orsakat av ett blixtnedslag, men det finns fler exempel.
   https://en.wikipedia.org/wiki/New_York_City_blackout_of_1977
   Även 1965
   https://www.history.com/this-day-in-history/the-great-northeast-blackout
   Även 1959
   https://www.amny.com/news/blackouts-nyc-1-33881190/

   Många anser därför att ett elsystem kan endast klara 30% vindkraft innan ett potentiellt nödläge uppstår.

   Gilla

  • Thoralf A 2022-02-16 / 09:37

   Jag kan inte bedöma den uppgiften men det finns stora kinesiska bolag som investerat i vindkraftsparker i Sverige. De stora vindkraftsparker som byggs idag i Sverige har i slutändan oftast utländska pensionsfonder eller liknande som ägare enligt vad jag läst.

   Gilla

  • Karl W 2022-02-16 / 10:32

   Nej det är lögn, och en grov lögn. Det kinesiska bolaget heter CGN och står för omkring 20% av finansieringen av svenska och europeiska bolag som äger svensk vindkraft. Alltså en mycket liten del. Källa DI. Kinas CGN är ett börsnoterat företag vars aktier handlas på börsen, men där staten har stora intressen. Produktionen i Sverige och bolagen lyder under svenska lag, och enbart svensk lag, och svenska regeringen sätter reglerna. Jag håller helt med att utvecklingen av vindkraft är rena vansinnet, men det är svenska regeringen beslutar, ingen annan, och det är svenskarna som röstar fram den till besluten. När det gäller teknologin är Kina idag så avancerat, kvalitativt ledande och kostnadseffektiv att den inte finns någon konkurrent och Kina har, olikt USA, ingen möjlighet att utöva något inflytande. Kanske rentav var det för att slippa USAs kontroll och inflytande och lågkvalitativa teknologi man valde Kina. USA svartlistade CGN som ett led att stoppa konkurrens till den amerikanska undermåliga teknologin med höga kostnader, och välkända försök att stoppa Kinas utveckling. Att vindkraftsproduktion ägs av kinesiska företag är ytterligare en förbannad propagandalögn.

   Gillad av 3 personer

   • ivarandersson 2022-02-16 / 11:25

    KarlW
    Eftersom CGN står för omkring 20% av finansieringen av svenska och europeiska bolag som äger svensk vindkraft så är det en stor ägare även om CGN inte är störst. Så din reaktion är obegriplig. Varför överreagerar du på detta sätt? Blev du trampad på en öm tå?

    Gillad av 1 person

   • Karl W 2022-02-17 / 09:12

    ivarandersson Jag avskyr bara fejk. CGN har investerat i bolagen, inte i vindkraften. Alla beslut fattas i bolagen i Sverige, inte av finansiären. Köper du aktier och investerar i till exempel Volvo, och på så sätt finansierar Volvo, då ger det ingen rätt att påverka hur Volvo beslutar i olika frågor. Investering och operativa beslut är inte samma sak. Undantaget är förstås propaganda. En Investor måste kontrollera över 50% av investeringen med full rösträtt för att kunna påverka. Då har man majoritet på stämman och kan avskeda och ersätta styrelsen.

    Gilla

 5. nilscobra 2022-02-16 / 08:40

  För den här vintern 2021/2022 har Svenska Kraftnät uppskattat att vindkraftens tillgänglighet, det vill säga hur stor del av tiden som vindkraften verkligen producerar el, kan komma att ligga på bara runt nio procent när belastningen är som störst.

  De dagar då det är riktigt kallt. När vi alltså behöver som mest el. Då är det ofta också vindstilla.

  Gillad av 1 person

 6. Alf 2022-02-16 / 08:17

  En lite komisk sak som inte så många känner till är att de stora havsbaserade vindkraftssnurrorna inte får stå still.
  De är försedda med dieselmotorer som går igång när det blåser för lite.

  Gilla

  • Lars P 2022-02-16 / 08:50

   Hur går det till…
   Är dieselmotorn under vatten,eller sitter den i stolpen,och hyr fyller man på dieseln när den tar slut ? förklara gärna .

   Gillad av 1 person

  • Ò Hyra 2022-02-16 / 10:03

   Jag har hört att det sitter minst en miljöpartist i varje torn och trampar för glatta livet, för att skapa energi. Dom vill inte bli blåsta på vinden…

   Gillad av 2 personer

   • Lars-Inge Thell 2022-02-16 / 15:07

    Det sitter en dieselmotor i transformatorstationen till Lillgrunds vindkraftspark och det är sant för där har jag varit med att att köra ut dieselolja till med Sound Supporter. Den används till nödgeneratorn som är till för utprickningen med röda lampor på toppen av verken så de syns för flygtrafiken och även för hissarna i tornen så att montörerna inte blir hängande vid spänningsbortfall, men inga dieselmotorer i själva verken.

    Gilla

   • Thoralf A 2022-02-16 / 17:03

    Tack för upplysningen. Den funktionen är nog ett krav från myndigheterna.

    Gilla

   • Ulf Westberg 2022-02-16 / 15:42

    Det finns inte så många miljöpartister längre

    Gillad av 1 person

 7. Lars 2022-02-16 / 05:47

  För alla oss tekniker som är vana vid att basera våra diskussioner på fakta är dina uppställningar och förtydliganden alltid lika glädjande att ta del av. Det må gälla verkningsgraden på vindkraftverk till havs o till lands eller verkningsgraden/ lönsamheten på dina egna solpaneler som du redogjort för tidigare, eller andra energifrågor. Politiker borde argumentera med ärliga fakta som bas inte sträva efter att försöka lura sina väljare. Kanske är det så att politiker inte har landets o befolkningens bästa för ögonen utan mer ser sin egna karriär. Faktum är att du utmärker dig när det gäller sökandet efter fakta o sanning och är unik bland politiker i detta avseende. Problemet är att väljare inte förstår att uppskatta denna ärlighet.

  Gillad av 10 personer

  • Thoralf A 2022-02-16 / 09:34

   Tack, dina ord värmer inombords.

   Gilla

 8. janne 2022-02-16 / 05:05

  Ja,det säger det mesta om politikers kompetens,snart skickar dom väl kronkalle på
  vindsnurrorna för för att dom inte levererar enligt avtalad märkeffekt.Håhå jaja.

  Gillad av 2 personer

 9. onkelbjrn 2022-02-16 / 01:51

  Håller med om att fullasttimmar är ett begrepp som låter bra, framförallt om man inte är insatt och har vissa kunskaper i ellära.

  Strandhällskan skulle inte ens kunna bli kassör i den lokala schack klubben.
  Var hittar sossarna alla. Eliasson Sahlin Strandhäll ygemann, Ringholm för att nämna några.

  Gillad av 6 personer

  • Andersson 2022-02-16 / 08:23

   Jag anser inte att ‘fullasttimmar’ är ett bra begrepp. Att använda det begreppet är förvillande. Jag har inte ens hört ordet tidigare. Verkningsgrad känner jag väl till och säker många med mig. Märkeffekten är naturligtvis att intressant att få veta. Märkeffekt och verkningsgrad över tid för enskilda vindkraftverk, enskilda vindkraftsparker och för landet som helhet. Och länder som ingår i det gränslösa samarbetet.

   Citat Torvald ”ett vindkraftverk har 37 procents verkningsgrad”

   Jag minns när handlaren därhemma i byn hade köpt en bättre begagnad Volvo PV 444 på 50-talet. Jag var kompis med sonen som stolt visade upp nyförvärvet; ”Den är uppstickad till 120” Verkningsgraden på motor och ekipage känner jag inte till men bilen rullade många mil.

   Vad skulle hon Strandhäll ha att göra i en schackklubb? Koka kaffe?

   Gilla

 10. bjornwiklund 2022-02-15 / 23:56

  Att inte våra ministrar inte har koll på läget är illa MEN att inte experterna i kansliet kan berätta är scary……..

  Gillad av 7 personer

Kommentarer är stängda.