SVERIGEDEMOKRATERNAS RIKSDAGSLISTA

Sverigedemokraternas enda riktiga värvning till riksdagslistan var Elsa Widding. En bra värvningen men ganska förvånande att partiet bara lyckats med en bra värvning med tanke på att SD blivit betydligt mer accepterat sedan både Moderaterna och Kristdemokraterna kommer samarbeta med SD.

När nu också Jessica Stegrud även kommer med på Sverigedemokraternas riksdagslista så blir det ett intressant radarpar när det gäller energipolitik och klimatpolitik. Två områden som idag hör tätt samman.

Men för övrigt så ser jag att partitoppen har ett järngrepp över de 60 namnen på riksdagslistan. Partitoppen låter fortfarande inte distrikten sätta sina riksdagslistor lokalt. Man litar inte på att distrikten klarar av detta. Det är ganska anmärkningsvärt med tanke på att partiet varit ett riksdagsparti under tre mandatperioder, det vill säga 12 år och ändå litar man inte på distrikten ute i landet.

Men det handlar med största sannolikhet om att partitoppen vill ha sina ”egna” personer på riksdagslistan för att trygga sin egen position och inte släppa in några personer som kan ifrågasätta deras legitimitet. Det är i varje fall ingen riktig demokrati och demokratiska val inom SD när man sätter sina riksdagslistor, utan snarare lite som Putin i Ryssland.

När riksdagslistan skall spikas på valkonferensen så brukar merparten eller en klar majoritet rösta för partitoppens lista. Även om det finns ett alternativt förslag på lista så är det inte så många som vågar sig upp i talarstolen och argumentera för en alternativ valsedel. Risken är stor att man kommer i onåd med ledande personer inom partiet och då är karriären inom partipolitiken slut. Trots detta är det några personer som lyckats hålla sig kvar i riksdagen.

Frågan är vilka hållhakar de har på någon i partitoppen. Jag är övertygad om att skon klämmer någonstans och då är man försiktig med att sparka dessa från sina förtroendeuppdrag. Flera av dem har varit medlemmar i partiet i decennier, så hållhakarna ligger säkert lång tid tillbaka. Istället hoppas man att de skall lämna när de bara får hålla till i partiets periferi men de har ju sin försörjning tryggad och då accepterar de sina tillvaro inom partiet.

Alla inom SD förväntar sig ju att partiet även skall öka antalet mandat i riksdagen även i detta riksdagsval. Jag är dock inte helt övertygad om den saken. Att stå på denna lista om 60 personer är absolut inte någon garanterad riksdagsplats.

https://www.altinget.se/artikel/har-ar-sverigedemokraternas-riksdagslista

Annons

21 reaktioner på ”SVERIGEDEMOKRATERNAS RIKSDAGSLISTA

 1. Sven d.ä. 2022-02-28 / 17:47

  SD är ett av Sveriges största partier, att då bara komma med ett nytt toppnamn, Elsa Widding. Det tycker jag är svagt. Var är fd bolagscheferna? Var är höga chefer ur förvaltningarna? Var är de stora kända namnen? Förmodligen utomlands skulle jag tro!

  Gilla

 2. Bonntölp 2022-02-27 / 18:29

  Sven Olof Sällström på plats 60? Tillhörde inte han den innersta kretsen i SD?

  Gilla

  • Thoralf A 2022-02-27 / 18:47

   Han är nog trött på riksdagen efter 12 år. Han fyller 54 år och han kan utnyttja de gamla reglerna om inkomststöd när han lämnar riksdagen. Jag vet inte hur det är med hans hälsa. Han har ca 66 procent av riksdagslönen fram till han fyller 65 år. Eller ungefär 45 000 kronor per månad för att inte göra något alls under 10 års tid.

   Gillad av 1 person

  • Bonntölp 2022-02-28 / 18:06

   Du som har en viss insyn i SD. Är det så att Åkesson ,söder Jomshof och Mattias Karlsson styr partiet lite som dom vill,? Henrik vinge säger ju en del kan vara kronprins till Åkesson men jag tycker han är ganska intetsägande. Vem skulle du helst vilja se som Åkessons efterträdare den dagen han slutar.? Själv så tror jag Mattias Karlsson skulle vara det bästa valet men det är väl tveksamt om han vill det. Han skulle kunna locka fler kvinnliga väljare. Jag ser ju på min kärring som blir alldeles till sig i trasorna när han dyker upp i rutan

   Gilla

   • Thoralf A 2022-02-28 / 19:21

    Mitt tips är outsidern Mattias Bäckström Johansson. Han har i det dolda jobbat sig upp till en befattning som partisekreterare som han skall tillträda efter valet. Nästa steg är partiledare!

    I min bok ger jag ju Mattias några mindre smickrande epitet men det är precis på det sättet som jag upplevt honom! En känslokall och beräknande partistrateg.

    Gilla

 3. Kalle 2022-02-27 / 13:02

  ## EN SKAM ATT S-REGERINGEN GÖR STORA UTBETALNINGAR TILL PUTIN EFTER INVASIONEN ##

  ##
  Skamligt av Magdalena Andersson
  Det är skamligt att Socialdemokraterna använder svenska folkets skattemedel för att fylla det svarta, korrupta hål som Ryssland blivit under de kleptomaniska oligarkerna och andra etablissemang är i Moskva.

  Medan USA redan infört sanktioner mot Rysslands största banker och övriga västvärlden planerar för sanktioner som ska förhindra att ryska ledningen kan använda sina pengar, fortsätter svenska socialdemokrater att skicka miljoner till Ryssland.

  Samtidigt uttrycker Magdalena Andersson byråkratiska problem med att stödja Ukraina och deras kamp för nationellt självbestämmande.

  Det vi ser från Rosenbad i dessa krigiska dagar är ren ynkedom.
  ##

  https://samtiden.nu/2022/02/en-skam-att-s-regeringen-gor-stora-utbetalningar-till-putin-efter-invasionen/

  ##PATRIK ENGELLAU:[GDS] Och Sverige då? ##

  ## Att Putin kan komma att kasta lystna blickar Gotland är ganska naturligt ##

  ## Om ryska tanks börjar rulla mot Tallinn ställs Nato på ett verkligt prov. Till skillnad från Ukraina är Estland faktiskt medlem. Nato-stadgan gäller,##

  ## Han [Putin] vet därför att han måste ta Gotland för att förhindra att Nato gör ön till flyg- och flottbas för striderna om Baltikum. Gotland ligger bara femton mil från Lettland. ##

  ##svenskar ovetandes, redan 2009 antagit en Solidaritetsförklaring som ställde dittills okända krav på Sveriges folk. Så här beskrivs det i skriften:

  Solidaritetsförklaringen innebär exempelvis att Sverige ensamt och i förebyggande syfte på Estlands begäran ska kunna skicka förtrupp för att försvara landet mot Ryssland tills trupper från EU och NATO hinner anlända.##

  ## Lissabonfördraget [EU] där det i artikel 42:7 stadgas:

  Om en medlemsstat skulle utsättas för ett väpnat angrepp på sitt territorium, är de övriga medlemsstaterna skyldiga att ge den medlemsstaten stöd och bistånd med alla till buds stående
  medel i enlighet med artikel 51 i Förenta nationernas stadga.##

  ## Själv tycker jag det ser ut som hyckleri. EU vill ha Ukraina som medlem.##

  ## Om dessa formalia klarats av så hade Ukraina varit medlem i EU och då hade hela EU tvingats in och kriga i enlighet med Lissabonfördraget. Men det vill förstås inte EU (och inte jag heller men jag hade aldrig skrivit på fördraget). Vilken tur för EU att det finns formalia att skylla på.##

  https://detgodasamhallet.com/2022/02/27/patrik-engellau-och-sverige-da/#more-56053

  Vi svenskar skickar skattepengar till Putn och hans krigförande Ryssland. Resten av världen gör allt för att stoppa utbetalningar till Ryssland. Är det därför vi har SIDA??? Skäms som svensk.

  Hur kan vi lova enligt Solidaritetsförklaringen att skicka förtrupp till Estland när vi inte kan försvara oss själva efter alla nedragningar av försvaret. Är det som vanligt att sverige bara snackar och bara förväntar sig att andra skall hjälpa sverige men vi tänker inte göra något för att hjälpa andra!!!

  Bygg upp Sveriges maximalt försvar så fort som möjligt!!! Vi skall vara så starka själva att vi kan vara neutrala!!!

  Gillad av 1 person

 4. Ölandsbonde 2022-02-27 / 12:20

  Och Öland tappar Anna (civ.ing).

  Gilla

  • Thoralf A 2022-02-27 / 12:56

   Absolut ingen förlust vare sig för SD eller Öland. Hon var en dålig nödlösning för MBJ.

   Gilla

 5. Sven d.ä. 2022-02-27 / 11:19

  Thoralf, du kan SD väl. Vilken person saknas på listan? Om du fick bestämma.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-02-27 / 11:50

   Att David Perez från Uppsala med sin bakgrund slår ut t.ex. Staffan Eklöf från Jönköping är dock häpnadsväckande enligt min uppfattning.

   Det är bara att googla David Perez så förstår du.

   Gilla

   • onkelbjrn 2022-02-27 / 14:54

    Jag har googlat och det verkar klart märkligt. Av det man kan läsa på nätet verkar han vara en belastning för partiet.
    Då jag förmodar att partiledningen känner till dessa saker, så har han säkert en bra förklaring.
    Jag skulle inte rösta på honom.

    Gilla

   • Sven d.ä. 2022-02-27 / 22:18

    Jag förstår. Märkligt att Perez får vara kvar.

    Gilla

 6. Elvis 2022-02-26 / 22:07

  @Thoralf

  Vem tar fram de alternativa listorna?

  Gilla

  • Thoralf A 2022-02-26 / 23:12

   Det kan vilket ombud som helst göra av ombuden som deltar vid valkonferensen.

   Gilla

 7. Anders G 2022-02-26 / 21:44

  Johnny Skalin petades. Känner du honom Thoralf? Han har väl varit ganska anonym i riksdagen?

  Gilla

  • Thoralf A 2022-02-26 / 21:45

   Eller har han tröttnat på riksdagen efter 12 år.

   Gilla

 8. nilscobra 2022-02-26 / 21:09

  Elsa Widdings namn är förvånande också med tanke på att SD tramsar med om den inbillade klimatkrisen precis som alla andra partier. Man kan ju hoppas att detta innebär en kursändring.

  Det skulle verkligen behövas ett politiskt parti som bara utgår fakta i klimatfrågan och som tar strid mot nuvarande politik som ju helt saknar vetenskapligt stöd. Något bevis för att koldioxidens klimatkänslighet är så stor att den styr klimatet finns ju nämligen inte.

  Gillad av 2 personer

  • Sven d.ä. 2022-02-26 / 21:54

   Widding blir inte långvarig. Riksdagspartier tycker inte om individualister.

   Gillad av 1 person

   • Thoralf A 2022-02-26 / 21:57

    Jo, i en ny valrörelse kan de vara ett bra affischnamn men sedan blir det problematiskt.

    Gillad av 3 personer

   • Bergman 2022-02-27 / 08:21

    Kan hon vara på väg till Bryssel nästa gång det blir EU-val?

    Gilla

   • Thoralf A 2022-02-27 / 08:41

    Jag tror inte det. Jag tror att SD satsar hårt på energipolitik och klimatpolitik, Stegrud och Widding kommer bli en stark kombination i riksdagen.
    Mattias Bäckström Johansson kommer tvingas släppa energipolitiken när han skall tillträda som partisekreterare men det är bara ett steg i hans eget mål att bli partiledare för SD.

    Gilla

Kommentarer är stängda.